Szakvizsga - "A " rész (polgár)


progcic # 2008.10.13. 13:54

komand:

a zárgondnok kirendeléséhez mit mondtál el?

Tekintettel arra, hogy ez egy "létező" alcím a Gt-ben, de teljesen más van az ezt az alcímet viselő szakaszban...

komand # 2008.10.13. 12:37

Sziasztok!

Én a múlt hét csütörtökön vizsgáztam, a kérdések a következők voltak:

Pp.: bíróság hatásköre, illetékessége (ebből a megyei bíróság hatásköre tételesen), vizsgálatának szabályai, perképesség, anyagi és alaki perbeli legitimáció, áttétel, kereset idézés kibocsátása nélküli elutasítása, az elnök feldatai a pervezetés, rendfenntartás körében részletesen, bizonyítási eszközök, a bizonyítási eljárás lefolytatása (többek között rákérdeztek arra, hogy hogyan módosította a Pp-t e körben a 2008. évi XXX. törvény - tanú adatainak zárt kezelése, a foglalkozást már nem kérdezik!), a fellebbezési tárgyalás menete, miben különbözik az elsőfokútól, közig. per (Pp. XX.).

Ptk.: jogképesség (részletesen), holttá nyilvánítás, halál tényének megállapítása (+ kapcsolódó PK-k), hibás teljesítés részletesen, veszélyes üzemi felelősség és gyakorlatilag a speciális felelősségi esetek mind PK-kal együtt, ági öröklés, gyerekelhelyezés (LB 17.),

Gt.: milyen társaságnak nem lehet tagja kiskorú, egyszemélyes gt. alapíthat-e másik egyszemélyes gt-t, kartell-tilalom, társasági jogi szakértői testület, tényleges vállalatcsoport-elismert vállalatcsoport, zárgondnok rendelés, taggyűlés kizárólagos hatásköre, könyvvizsgáló, tag kizárása iránti per részletesen.

Most ennyi jutott eszembe. Az anyagi jognál és az eljárásjognál nagy hangsúlyt fektettek a PK-kra, különös tekintettel arra, hogy a vizsgáztató két nagyon neves bíró volt, de tényleg mondhaton, hogy nagyon-nagyon korrektek voltak. A gt. - szerintem - sokkal húzósabb volt, de azért csak sikerült.

Egy hatalmas szekérrel mindenkinek, aki még e szép nagy vizsga előtt áll!!! :)

progcic # 2008.10.13. 10:07

impossible:

na, ezt jól megkaptuk....

Nézd, én nem szállok vitába Veled, ez a Te - kissé érdekes és földtől elrugaszkodott - véleményed. Ehhez jogod van, mint ahogy nekem is a sajátomhoz.

Mindenesetre kissé furcsállom, hogy épp arra a kérdésemre mulasztottál el válaszolni, hogy voltál - e már szakvizsgázni és hogyan sikerült...

Ha már 3 évvel ezelőtt elkezdtél tanulni a szakvizsgára, egészen biztosan nagyon jól :D

Én is befejeztem a témát, van jobb dolgom. INTENZíVEN TANULNI A VIZSGA ELŐTT!/

lafead # 2008.10.13. 07:37

A gond a Minisztériumban üldögélő mélyen tisztelt kolléganőkkel van, akik tipikusan megtestesítenek minden negatív dolgot, ami jellemző a magyar közigazgatásban dolgozók 80 %-ára: pökhendiség, a vélt hatalmi pozícióval való visszaélés ( hiszen ki vagyunk nekik szolgáltatva) teljesen tipikus. Közben meg – csak halkan jegyzem meg – arra nem képesek, hogy egy blankettát normálisan kitöltsenek, egy hivatalos levelet szabályosan megírjanak. Ha 100 évig élek, akkor sem fogom tudni megérteni, miért nem bírnak kicsit udvariasabbak, segítőkészebbek len­ni.

még jó hogy vannak olyanok is, akik abban a 20%-ban vannak.

Impossible,

Vannak emberek, akik nem minden területtel foglalkoznak a 3 év alatt, na azok tutti nem tudják fejből a Be-t , ha polgárisak, vagy Pp-t, ha büntetősök.
Nem mellesleg én sem 3 évig tanultam szakvizsgára, tekintettel arra, hogy a munkám csak egy-két témakört érintett az anyagból.(A Pp-től és Ptk-tól pl. kész vagyok, de az új (nekem új) Gt. totál ismeretlen, nem beszélve a csődtv-ről és tsairól.)

Mansiah # 2008.10.13. 07:20

Impossible, olvastam én a jogbölcsi könyveket, aztán gondoltam, jöhet a zanzásítás :)Nem nagyon érintett meg az anyag szépsége, ha van neki egyáltalán, bár neked elhiszem, hogy van :) Tudod: ízlések és pofonok. Nem vagyok ez a nagyon merengő, filozofikus alkat, így az ilyen jellegű dolgok nem jönnek be.De megtanultam, levizsgáztam, a küldetés teljesítve :)

Egyébként továbbra is azt mondom, téves az álláspontod, nagyon el vagy szakadva a valóságtól... Senki nem forgatja a szabadidejében (pláne 3 évig) a ptk-t, pp-t, vht-t, európa jogból a szerződéseket, meg a be-t és még sorolhatnám. Én pl. a szakvizsga tárgyai közül egyikkel sem nagyon foglalkozom, kivéve talán a munkajogot, és a szabadidőmet is inkább a családomra, a férjemre fordítom. Lehet, hogy furcsán nézne rám, ha hétvégenként a ptk mellett gubbasztottam volna az elmúlt 3 évben. Nekem nem abból áll az életem, hogy a szakvizsgára tanuljak évekig, és nem hiszem, hogy emiatt szégyenkeznem kellene.Így hát marad a vizsga előtti intenzív tanulás- és nincs is ezzel semmi baj.

A gond a Minisztériumban üldögélő mélyen tisztelt kolléganőkkel van, akik tipikusan megtestesítenek minden negatív dolgot, ami jellemző a magyar közigazgatásban dolgozók 80 %-ára: pökhendiség, a vélt hatalmi pozícióval való visszaélés ( hiszen ki vagyunk nekik szolgáltatva) teljesen tipikus. Közben meg - csak halkan jegyzem meg - arra nem képesek, hogy egy blankettát normálisan kitöltsenek, egy hivatalos levelet szabályosan megírjanak. Ha 100 évig élek, akkor sem fogom tudni megérteni, miért nem bírnak kicsit udvariasabbak, segítőkészebbek lenni.

Nos, a magam részéről lezártam a témát. Mindenkinek sok sikert a felkészüléshez!

Impossible # 2008.10.12. 23:35

prognic,

Azzal rontom a közhangulatot, hogy nem ajánlom a rövidítményekből való készülést, és nem értem, mit paráztok annyira az időponton? :D
Legalább 3 év tapasztalatod mindenképp van (jó esetben csak 2 de ez most mindegy :D ). Enny idő alatt a Ptk.-t pl. szó szerint meg lehet tanulni, főleg, ha használod is a gyakorlatban, de még ha nem hazsnálnád, akkor is simán meg lehetne tanulni évek alatt. A Ptk. nem hiszem, hogy tök megváltozott volna, a jogszabályváltozásokat pedig illendő folyamatosan követni, tehát egyáltalán nem méltányolható, hogy szakvizsga előtt kezdünk el tanulni pár héttel vagy 1-2 hónappal, és azon parázunk, hogy melyik nap lesz a vizsga. De ez csupán az én különvéleményem, egy jól összeszokott, összetartó társaságot - ahoygan írtad - egy ilyesmi nem tud bomlasztani, és nem is tudja elrontani a hangulatát. A rövidítmények pedig károsak az egészségre, a Novissimás Pp. könyvet meg ne hasonlítgassuk már mindenféle jöttment rövidítményhez, hiba mindenben van, ha pedig egy szakvizsgára készülő jogász olyan bölcs, hogy minden hibát szűrni tud, akkor kérdem én: minek neki a rövidítmény? :D

Linux,

a fentiekkel neked is reagáltam (különös tekintettel az utolsó sorokra)

Mansiah,

a fentiekkel neked is reagáltam, neked külön még annyit mondok, hogy - mint már korábban is írtam - rövidítményekből nem lehet átérezni a jogbölcselet szépségét, ígyhát ne csodálkozz, hogy neked a rövidítményből való tanulás is "bőven elég volt"; pont azért utáltad, mert abból tanultad, úgy csak utálni lehet valóban. Ha rövidítményből tanulod, nem adsz esélyt magadnak arra, hogy meglásd és rácsodálkozz az emberi gondolkodás küzdelmeire és szépségére - amit a jogbölcselet csodálatosan mutat.

progcic # 2008.10.12. 16:15

impossible:

a név kötelez, ami Téged illet...

Ez egy összetartó fórum - úgy gondolom - , nem értem, miért jó Neked rontani a közhangulatot. Te tudod...

Te egyébként már voltál szakvizsgázni?

Hogy sikerült?

Még annyit, hogy vicces lenne, ha évekkel ezelőtt elkezdtem volna tanulni a szakvizsgára. Csak "néhány" jogszabályváltozás történt azóta....

Persze ez a jogbölcseletet - kedvenc tágyadat - nem érinti :)

Mansiah # 2008.10.12. 15:13

Impossible, nem gondoltad komolyan, hogy évekig a szakvizsgára készülünk, ugye? Ééééébresztő... Talán csak a bírósági/ügyészségi fogalmazóknak- akiket célzottan évekig szakvizgára készítenek - nem kellene az időponton parázni, és mégis, éppen ők azok, akik 5-6 heteket tanulnak otthon szakvizsga előtt...

Nincs ember, aki a 3 év alatt a szakvizsga tárgyát képező valamennyi jogterülettel foglalkozna és úgy elmélyedne bennük, hogy lazán, minden előzetes felkészülés nélkül kirázná a kisujjából az anyagot...

Ez nagyon utópisztikus elképzelés részedről, nem is értem...

Ja, és magam részéről ki nem állhattam a jogbölcseletet és zanzásítva tanultam... Annyi is bőven sok volt belőle...

Linux # 2008.10.12. 13:34

Impossible, diplomás, szakvizsga előtt/közben álló emberek tán csak el tudják dönteni, hogy miből szeretnének tanulni, és a zanzáról hogy hibás-e... Sajnos a Novissimás Pp. könyv is tele van hibával, pedig az nem zanza..

Zsuzscsika # 2008.10.12. 10:33

Szia Nelli! De jó, akkor hátha sikerül megint együtt menni, feltétlenül értests, hogy mizujs...Még a héten dolgozom, de természetesen azután is bármikor tudunk beszélni...Az időpont egyébként csak amiatt fontos, hogy az ember a munkahelyén a munkájával és szabadságával tudjon kalkulálni és ésszerűen beosztani.
ZS

berndt.kornelia # 2008.10.12. 08:46

Zsuzsicska,
nov 17-i hétre kértem, de még nem jött semmi, a jövő héten kezdem el a telefonos zaklatásukat. most kicsit beparáztam, hogy későbbre csúszik...jó lenne, ha együtt mehetnénk! val'szeg nekem is marad a jogszabály... Ahogy megtudom, értesítelek.

Impossible,
talán félreértehtően fogalmaztam az első hozzászólásomban: nem "a PTK 100 legjobb paragrafusát", vagy "a 10 mondat a közös tulajdnoról" c. munkákat kerestem, hanem olyan anyagot, ami a rendszerezésben segít - nyilván ehhez a jogszabály megtanulása elengedhetetlen.
Utóbbi hozzászólásodból is látom, hogy teljesen eltérő a munkamódszerünk, ezen vitázni nem érdemes, eddigre már úgyis kialakult, hogy kinek hogy megy a legjobban adott körülmények között.
Úh hajrá, és ha találkozunk novemberben, kívánj szerencsét:)

Impossible # 2008.10.11. 21:55

Nem tudom, miért csinálja ezt mindenki, hogy az utolsó hetekben kezd csak tanulni, mikor ott volt rá több év, meg csomó mindent az ember a gyakorlatból is ismer. Talán ezért nem csinálnak nagy ügyet az időpontok időbeni elárulásából...

Zsuzscsika # 2008.10.11. 20:13

Sziasztok, Nelli, Era és mindenki!
Era, először is nagyon nagyon gratulálok, ügyes csaj vagy:))) Én úgy jártam, hogy eredetileg november első hetére kértem az időpontot, és a múlthéten sikerült egy hölggyel beszélnem, aki azt mondta, hogy beférek a kért időpontra...na erre nyugodtan elmegyek szabira és elkezdek tanulni, de mivel egész héten nem érkezett meg a papír (pedig most volt a 4. hét) ezért megint hívtam őket, hogy megkérdezzem. A hölgy közölte, hogy csak a november 17-i hétre fértem be, úgyhogy majd csak akkor megyek. Most meg vissza dolgozni még vagy egy hétre...ez vicc amúgy, hogy ennyire nem lehet az időpontokat megtudni..mindegy.
Nelli, Te végül mikorra kaptad az időpontot?
Amúgy csak jogszabályokat tanulok, bár van könyvem, de azzal együtt már nagyon sok.
Üdv, Zs

Impossible # 2008.10.11. 19:26

Mellesleg a jogbölcselet a kedvencem volt. Annak a szépségét sem lehet átérezni a rövidítményekből.

Impossible # 2008.10.11. 19:23

kornélia,

akkor írom úgy, hogy te is értsd: nem célszerű rövidítményekből tanulni, azok hiányosak és hibásak, vagy ha nem, akkor túl rövidek ahhoz, hogy az ember átfogó ismeretet szerezhessen belőlük, ezért vizsgára nem elegendőek, és nem javallottak.

berndt.kornelia # 2008.10.11. 17:13

Erask,
gratulálok! jó pihenést!

Impossible, örülök, hogy személyedben a tanári/professzori kar is képviselteti magát a fórumon:) De emlékezz a diákévekre, mit nem adtál akkor egy jogbölcselet kivonatért...
Sajnos kizárólagosan az illemet ilyen esetben szem előtt tartani - lehetetlen...

Manócsinó # 2008.10.11. 15:16

Kedves Sandrabuddha!

Értesítést még én sem kaptam, de nekem is megmondták a november 10.-ei írásbelit! Csak én Pp.-ből megyek! Majd étekezünk...

erask # 2008.10.11. 07:28

Sziasztok!

Tegnap voltam vizsgázni az A részből, nagyon rendes bizottságnál.
Kérdéseim:
Ptk: jogképesség, cselekvőképesség, korlátozott cselekvőképesség, cselekvőképességet kizáró gondnokság, közös tulajdonról minden, tartási és életjáradéki szerződés, rokontartás (most ennyire emlékszem) + több ezekhez kapcsolódó kérdés.
GT: két tételt kaptam, a 4. és a 33. számút, ezekról mindent.
PP:hatáskör megállapítása, példák arra mik tartoznak a megyei bíróság elé, közig pereknél több kérdés, pertárgyérték megállapítása, személyiségi jogi perre vonatkozó jogeset, és még itt is több kisebb.
Én csak jogszabályt tanultam, könyvet nem.
Mindenkinek kitartás a felkészüléshez.
Nelli, Zsuzscsi drukkolok!

Impossible # 2008.10.11. 02:59

kornelia,

zanza??? Abból már egyetemen sem illik... :D

berndt.kornelia # 2008.10.10. 13:36

Linux,
köszi nagyon!
nem akartam udvariatlan lenni az előbb Zs-t kiemelve, csak vele együtt mentünk C-ből, és nagyon megörültem neki.
Természetesen Mindenkinek hajrá, és kitartás!!
ps: (ma a takarítőnő vette fel a bizottságnál a telefont 14:01 perckor, de sajnos nem tudott segíteni:))

Linux # 2008.10.10. 12:55

Kornélia,
Pp-ből és anyagi jogból van novissimás könyv. Eddig a Pp.-könyvről tudok beszámolni, a második közepén tartok. Elég jól összefoglalja a dolgokat, bár vannak benne kisebb-nagyobb hibák. A Ptk-s könyvbe csak belenéztem, az picit más, sűrűbbnek tűnik, a Bh-kat nem dolgozza fel, csak idézi a rendelkező részt, de a kisebb törvényeket érintő tételek szerintem hasznosak. Gt.-Ctv-ből szerintem törvény, a Complexes kommentár az tuti nem hatályos. Ctv-ből Gál Judit könyvei szerintem elég jók szoktak lenni.

Sok szerencsét, L.

berndt.kornelia # 2008.10.10. 12:32

Zsuzsicska hajrá!!

én lassan kezdem az anyaggyűjtést a polgárhoz...
van valami zanza, könyv, vagy egyéb segédanyag?

Üdv N

Linux # 2008.10.10. 08:44

Doris, köszi szépen. A szimpla jogesetmegoldás az minden formai követelmény nélkül történik? Csak leírjam az álláspontomat, ennyi?

doris # 2008.10.10. 08:35

Linux!
Én ugyan eljárási jogból írtam, de úgy hallottam, anyagi jogból leggyakoribb az ítélet, vagy esetleg szimpla jogesetmegoldás lehet még.

Linux # 2008.10.09. 14:14

Sziasztok,

Polgári anyagi jogból megyek novemberben írásbelizni, és segítségre lenne szükségem, hogy milyen jellegű feladatokra számítsak.
Mit kell szerkeszteni? Eddig csak első-másodfokú ítéletről tudok. Ha tud valaki bármilyen hasznos tanáccsal szolgálni, azt nagyon megköszönném.

Mindenkinek sikeres felkészülést kívánok.