Szakvizsga - "A " rész (polgár)


vivi1111 # 2008.10.09. 10:35

Ez rettentő rosszul hangzik...én is ma hallottam egy ismerőstől, hogy szeptember közepén adta be a kérelmet november-decemberre és a héten betelefonált, hogy mikorra várható időpont, mire közölték vele, hogy csak februárra. csak szóbelije lenne, ráadásul az utolsó szakvizsga, így eléggé fel van háborodva. ha még írásblire nem tudnak termet szerezni, az érthető, de miért nem lehet több bizottságot "beállítani" szóbeliztetni?

szerintem nagyon méltánytalan, hogy 3 hónapra nem lehet szóbeli időpontot kapni.

Mansiah # 2008.10.09. 08:15

Friki, onnan lehet tudni, hogy megmondják a Szakvizsga Bizottság Titkárságán, illetve én múlt héten vizsgáztam és mikor hirdették, hogy ki, hova menjen, szóltak h ne is jelentkezzen senki idénre mert nincs hely.

Én a héten jelentkeztem be büntetőre, de előtte felhvívtam őket, mondták h már csak február közepére-végére kérjem, az eleje is betelt.

Friki # 2008.10.08. 21:25

Szia Bajussz?

Honnan tudod, hogy már csak februárra van hely? Mikor jelentkeztél?

Manócsinó # 2008.10.08. 15:53

Esztersz!

Szívből gratulálok, és rettentően irigyellek! :)
Én a november eleji kért időponhoz képest még a behívót sem kaptam meg...
Úgyhogy csak várok, és várok.

Egyébként valaki kapott már behívót november elejére írásbelire?

esztersz # 2008.10.08. 15:46

Ja, ügyvédjelölt vagyok (még pár hétig :D), de szerzői és munkajog mellett nem sok peres, ingatlanos és gazdaságis gyakorlatom volt...

esztersz # 2008.10.08. 15:30

Jeleeeees!!!

Végre, végre, vége.

Nem volt könnyű vizsga, nem mondom, de nagyon jóindulatú biztosságnál voltunk, szerintem ez számított a legtöbbet.

Anyagi jogból az elévüléssel kezdtünk, szavatosság elévülése esetén mi az, amivel mégis lehet érvényesíteni az igényt (kifogás), vállalkozói és megbízási szerződés összehasonlítása, alvállalkozó, utasítási jog, ajándék visszakövetelése, kötelesrész kinek jár, mennyi jár a gyereknek, szülőknek.

Gazdasági jogból: a társasági szerződés kötelező elemei, meg még néhány kérdés az általános részből, nem nehezek, milyen intézkedéseket lehet tenni törvényességi felügyeleti eljárásban, mi van, ha az adós fizetésképtelenségét megállapították és 14 napra utána jön a végzéssel hozzám, mint ügyvédhez. Ki bírálja el ebben az esetben a fellebbezést. (Valami BH van erről...)

Perjog: egyezséget jóváhagyó végzés esetén perköltségekkel kapcsolatos rendelkezések, azok ellen fellebbezés, mulasztás igazolása, mi a helyzet, ha az utolsó tárgyalásra azért nem tudok elmenni, mert megszülök előtte egy héttel (ügyvédi iroda ennyi idő alatt adhat meghatalmazást más ügyvédi irodásnak), mi van, ha odafelé az IC-vel balesetet szenvedek (igazolási kérelem, fellebbezés), mi van, ha perdöntő bizonyítékot terjesztenék elő, de nem fogadja el a bíróság (hatályában fenntartja az ítéletet). Mi van, ha házassági bontóperben a feleség az utolsó közös lakóhely szerinti bíróságon indít keresetet, de a férj 200km-re dolgozik (nem kérheti a munkahely szerinti áttételt, mert az csak általános illetékességnél van). Végrehajtási igényper, hol, ki ellen kell indítani.

Kitartást és jóindulatú bizottságot mindenkinek!

Mansiah # 2008.10.03. 19:41

Én közigazgatásban dolgozom, egészen pontosan önkormányzatnál, kérdezte is a pp-s vizsgáztató, hogy mennyit járok tárgyalni... Mondtam neki h. nem jellemző. Szerintem korrektek voltak, ezekre a kérdésekre egyetemen is tudni kellett volna válaszolni, nemhogy szakvizsgán.

Egyébként nem sokat jelent szerintem, hogy kinek milyen tapasztalatai voltak, attól, hogy pl. velem tök rendesek voltak, előfordulhat, hogy másokat, akik szintén közigazgatásban dolgoznak, kőkeményen szívatnak... Tudok is erre példát: kolléganőm egy héttel korábban bukott pp-ből. Megkérdezték tőle is, jár-e tárgyalni és mondta, hogy nem, ehhez képest csak gyakorlati kérdéseket kapott.

Mindenesetre sok sikert!

esztersz # 2008.10.03. 15:47

Jövő hét? Valaki? Rajtam kívül.

kunigunde # 2008.10.03. 14:41

Kedves MAnsiah! Kedves AdaMAe!
Köszönöm az élménybeszámolót, nekem nagyon hasznos, iszom mindenki ilyen beírását, de beírnátok azt is, hogy milyen területen dolgoztok? CSak mert érdekel, hogy ahhoz képest mit kérdeznek. Valóban kérdezik a közbeszerzést meg az ingatlannyilvántartást olyantól is, akinek semmi köze ezekhez a dolgokhoz?
Előre is köszönöm!

bajussz # 2008.10.03. 09:43

rettenetesen megszívtam: már csak februárra van hely

ugyhogy mindenki időben jelentkezzen!

Mansiah # 2008.10.02. 19:51

Sziasztok!

Ma voltam polgáriból,a Legfelsőbb Bíróságon. Nagyon rendes volt a bizottság, nem nagyon mentünk bele semmibe, ha látták hogy van fogalmam a dolgokról akkor azonnal mást kérdeztek, kb. fél óra alatt végeztem is. A ptk-pp 4, gt 5.

Ptk: apasági vélelmek ( csak felsorolni milyenek vannak) tartási-öröklési szerződés elhatárolása, foglaló-óvadék elhatárolása

Pp: kereset fajtái ( megállapításra, marasztalásra irányuló és konstitúáló ) képviselet fajtái, meghatalmazott ki lehet, közigazgatási perek

Gt: törzsbetét-tőrzstőke- üzletrész, vezető tisztségvielők az egyes társaságoknál, cégvezető, vagyonrendezési eljárás ( csak a fogalma)

Az OIT-ban azt mondták, ne is próbáljunk időpontot kérni már erre az évre, hetek óta betelt... Remélem azért februárra kapok helyet büntetőre.

Kitartás mindenkinek! És szívből kívánom hogy mindenki ilyen bizottságot kapjon!

progcic # 2008.10.02. 16:19

dimmi:

na végre..... :) Csak befértünk októberre... :)

dimmi # 2008.10.02. 15:38

Ma megkaptam én is a behívóm október 30-ra.

AdaMae # 2008.10.02. 12:09

Ja elfelejtettem, hogy az előttem lévőtől a közbeszerzést kérdezték végig.

A telefonálásról meg annyit, hogy én februárban a főnököm nyomására felhívtam a titkárságot a bünti szakvizsga (írásbeli ebből volt) miatt pedig mondták, hogy ne tegyem mert rosszabb lesz, és lőn.
A hölgy a titkárságról megmondta az írásbeliidejét, a szóbelit nem, de: olyan bizottsághoz lettem beosztva (hogy direkt vagy véletlenül nem tudom), hogy a fülem ketté állt, és amikor megláttam ki az elnök, haza akartam menni.....

Szóval mindenkinek lelke rajta, hogy telefonál-e vagy sem.

AdaMae # 2008.10.02. 12:04

Sziasztok!

Én május 23-án voltam polgáriból (ez volt a második vizsgám) a Fővárosi Bíróságon. Nagyon kedvesek voltak.

Én csak is a törvényekből tanultam, de volt nálam néhány egyetemi tankönyv vész esetére, mert az alapvető dolgok szinte nem módosultak, így a régi könyvek is jók voltak, azaz lettek volna, de nem igazán néztem bele, kivéve öröklési jog (osztályrabocsátás stb.)

Az indító kérdés Ptk: a tulajdoni lap részei, majd innen pár apróbb kérdés, aztán Ptk 339.§, meg a felelősségtanból egyéb apróságok.

Pp-ből perújítás, határidők, illetékek (fizetési meghagyás, és ezt mennyire kell kiegészíteni stb.), felperes, alperes mulasztása

Gt, Ctv: ezt teljesen végigkérdezte a hölgy mondhatnám 1.§-tól az utolsóig, de főleg cégalapítás, a tv. melléklete szerint mit kell csatolni ehhez, végelszámolásból, csődeljárásból kérdés, beltag kültag felelőssége .... sorolhatnám. Én csak azt éreztem, hogy soha nem akarja abbahagyni a kérdéseket, de végül csak 5-öst adott. :)

Végül is szept. 10-én befejeztem az összes vizsgát, de még azóta sem tudtam kipihenni magam. :)

Zsuzscsika # 2008.10.02. 07:29

Én november 3-i hétre kértem és a múlthéten meg akartam kérdezni, de nem túl kedvesen LETETTÉK a telefont. Na kedden újra próbálkoztam, és lám-lám, egész kedvesen közölték, hogy szerdán postára adják a levelet. És valószínű, hogy beleférek akkorra, amikor kértem. Persze a hölgy nem árulta el a pontos napot, nehogy az ember esetleg tudjon kalkulálni..Hiszen ez TITOK...:))))))))

progcic # 2008.10.01. 19:44

dimmi:

hát igen, nem egyszerű ez a dolog. Ezen én is átestem....

dimmi # 2008.10.01. 15:43

Bocsi nem októberben, hanem szeptemberben hívtam őket többször, mivel októberre kértem időpontot. Már nem tudom mit írok :-)

dimmi # 2008.10.01. 15:41

Progcic!

Októberben háromszor hívtam őket, nem mondták meg. Múlt héten hívtam őket, akkor azt mondták októberre nem osztottak be. Talán már elkezdték a novemberieket, hát nem maradt más, próbálkozok újra meg újra.:-(

bajussz # 2008.10.01. 07:34

huha

még ebben a félévben szeretnék menni a bukta ptk-t javítani, azt hiszem be kéne fizetni a csekket, nemtom lesz-e még hely.

akik mostanában voltatok írásbelizni, mennyien nem mentek el? nálunk 50ből vagy 10en (ez kb arány)

progcic # 2008.09.30. 18:03

dimmi:

Nem próbálod meg felhívni a bizottságot?

Én múlt héten 3 napig telefonálgattam, amire nagy nehezen megmondták az időpontot.

De igazából csak most hittem el, hogy megkaptam a papírt.

kunigunde # 2008.09.30. 18:02

Sziasztok!
Végre én is megkaptam a "meghívót"! OKt. 30-án megyek, a levélen augusztusi dátum nap nélkül......

dimmi # 2008.09.30. 16:37

Progcic!

de jó neked, én még mindig nem tudom mikor megyek...

progcic # 2008.09.30. 10:38

Sziasztok!

Megérkezett a behívóm :)

Kapott még valaki október 27. és 29.-re ?

zsuzsi1980 # 2008.09.30. 08:46

Sziasztok!

Tényleg nincs meg senkinek sem a Gt. anyag? Mert még semmilyen választ nem kaptam. Már nagyon kevés az időm. Küldjetek valamit.
Köszönöm