szakvizsga - "B" rész (büntető)


melcsi100 # 2009.02.17. 09:43

Szia Zsugor!

De van, érdemes megnézni a korábbi hozzászólásokat. A szakvizsgazok@gmail.com-on (jelszó: szakvizsga)elérhető pár anyag, többek között azok a BH-k amelyek állítólag többször előfordultak. A bünti részre vonatkozóak "B" jelzéssel elátottak. Mondjuk fenntartással érdemes kezelni, de irányadónak jó.

Zsugor # 2009.02.17. 08:47

Sziasztok!

Én 2.-án megyek írni anyagi jogból, és csütörtökön szóbelizni.

Inkább az írásbelitől tartok, nincsen valami gyüjtemény az írásbeli faladatokról?

melcsi100 # 2009.02.13. 18:25

Sziasztok!

Teuton1000! Lehet, hogy azóta megválaszolták kérdésedet. Gyakorlati példa szerintem, ha a már bűntetett előéletű felnőtt fiatalkorút bír rá bcs. elkövetésére. de lehet, hogy nem jól gondolom...

Te illetve Csipke mikor vizsgáztok? Én nem rég álltam neki a tanulásnak és március 9-ére vagyok kiírva írásbelire.

huby # 2009.02.12. 07:46

Sziasztok!

Van valakinek eladó Be (Dialóg Campus) könyve? Áprilisra jelentkeztem be szakvizsgára a B részből. A Be könyv pedig éppen most fogyott el a kiadónál, valamiből viszont kellene tanulni.

doris # 2009.02.10. 12:47

Teuton1000!

Nézd csak rá a Btk. 19.§-ra. :)
Alapvetően a kérdéssel van a baj...

Csipke # 2009.02.06. 14:02

Sziasztok!

Rohamosan közeledik a büntetőjog-szakvizsgám, szívesen veszek stratégiai tanácsokat tanulásügyileg, különösen, aki nem büntetőjogi területen dolgozik (dolgozott).

Köszönöm,


Csipke

Teuton1000 # 2009.02.05. 13:15

Sziasztok!

A GyIK-ben kérdés: büntethető-e a felbújtó súlyosabban, mint az elkövető? Én csak annyit tudok, hogy elvileg igen. Valaki esetleg részletesebben?

Előre is köszi!

drpici # 2009.01.21. 11:55

Nagyon köszi kgkiss!!!!

Én nem is értem hogy jutott eszébe vkinek törölni...azt hittem csak az nézegeti az ottani anyagokat, akinek szüksége van rá. És még csak nem is versenyvizsga a szakvizsga, h értelme legyen kiszúrni a többiekkel...

Szerencse, h el tudtad küldeni újra!
Azt hiszem ezentúl mindent lementek rögtön... :)

kgkiss # 2009.01.21. 11:28

elküldtem a szakvizsgazok oldalra, amit múltkor is küldtem B-részből, de azért nem rossz, hogy valaki csak úgy fogta és kitörölte az egészet...:(

drpici # 2009.01.21. 10:57

Sziasztok!

A gmail-es e-mail címről rejtélyes módon eltűntek a B részhez kapcsolódó anyagok...Tud erről vki vmit?

Ennél is fontosabb, h akinek van vmilyen anyaga a B részhez, tegye meg, h elküldi (újra) a szakvizsgazok@gmail.com címre! Így mki használhatja. (jelszó: szakvizsga, ha vki nem olvasna vissza. :))

Előre is köszi a segítséget mindenkinek!

drbea # 2009.01.17. 20:28

Sziasztok!
Akinek van szakvizsga "B" részhez kidolgozott anyaga kérem küldje meg nekem.
Előre is köszönöm!

Ildico # 2008.12.11. 14:57

Sziasztok!
Hétfőn voltam írásbelin, büntető anyagiból, BH.2005.5, elsőfokú ítéletet kellett írnom.
Szóbeli:
Btk: dolog elleni erőszakkal elköv.lopás, a többi minősítő körülmény, intézkedések, próbára bocsátás.
Be: ártatlanság vélelme, önvádra kötelezés tilalma, bírósági eljáráshoz való jog, védő (kirendelt, meghatalmazott), bíróság elé állítás
Bv: szabs-ben bíróság mikor jár el, fenyítések, bv bíró feladatai, fokozat váltás.
Ennyi. Ennél a bizottságnál mindent szó szerint kellett (volna) tudni, én ezen buktam el Be-ből, abból meghúztak.
Sok sikert mindenkinek!

peetiii # 2008.12.10. 10:32

ne kövezzetek meg.nem szakvizsga.csak életem első bünti vizsgájához várok okos tanácsokat.köszöntem.szép napot

drada # 2008.12.02. 11:39

Sziasztok!

Én is múlt héten voltam a b részből vizsgázni. Ez volt az első vizsgám, tehát hétfőn írásbeliztem, szerdán pedig a PKKB-n szóbeliztem.

Az írásbelit bv-ből írtam, habár szerencsétlenségemre szabálysértést húztam (másodfokú határozatot kellett hozni egy gyorsított eljárás keretében tiltott kéjelgés miatt felelősséget megállapító határozattal kapcsolatban), amire nemigazán készültem, inkább kifejezetten a bv-re szorítkoztam, amikor az írásbelire készültem.

A szóbelin nagyon rendesek voltak,kb. fél óráig tartott, talán csak a bv tárgyból vizsgáztató volt kevésbé rendes. Az írásbelivel kellett kezdenem, érdemes utánanézni, és ha nincs a témában BH (én nem találtam) konkrét tvhelyet megjelölve és értelmezve alátámasztani a döntésedet.

Mivel szabálysértés volt az írásbeli témám, szóban inkább bv-t kérdezett: átmeneti csoportba felvétel feltételei, jutalmazások, ezek közül részletesen a rövid tartamú eltávozás, szabadítás menete.

Btk-ból

  • bűncselekmények stádiumai, ezek közül részletesen a kísérlet, de tvszöveg mellett példák, önkéntes eredményelhárítás kérdései,példákkal
  • pénzbüntetés pénzmellékbüntetés között milyen különbségeket tudok felsorolni,
  • emberölés minősített esetei, ezek közül a különös kegyetlenség részletesen, példákkal,
  • sikkasztás és csalás elhatárolása, de nem így közvetlenül, hanem az elnök két példát mondott, minősíteni kellett és ezen keresztül az elhatárolásokat részletezni.

Be-ből

  • pótmagánvádról mindent
  • perújítás
  • kötelező védelem, és általában a képviseletről

A jegyek: 4,4,4:-)

Most ennyi jutott eszembe, mindenkinek sok szerencsét kívánok a vizsgákhoz, én is intézem a következő vizsgára jelentkezésemet.

avokádó # 2008.12.01. 09:07

Jogszaby!

Abba a hibába estél, hogy túlzottan kötötted magad a tételsorhoz. Én bele sem néztem a tételsorba - pl. itthon tudtam csak meg, hogy elvileg a rendőrségi törvény vonatkozó részei is kellettek volna. Csak és kizárólag a Gyakran Ismételt Kérdésekkel foglalkoztam, plusz még néhány olyan kapcsolódó résszel, amely talán felmerülhet egy vizsgán. A különös részi tényállások közül a legfontosabbakat tanultam meg (ez sem kevés, kb 35 tényállás). Elaprózza az erejét az ember, ha minden tételt igyekszik megtanulni. Tudják a vizsgáztaatók is, hogy ez lehetetlen. Hozzáteszem, hogy a GYIK megtanulása is időigényes.

Nyúlmacska # 2008.11.30. 20:03

2008. szeptemberi vizsgára kidolgozott büntetőjogi tételek (anyagi, eljárás, vh) eladók/átadók:
minden egyes tétel ki van dolgozva úgy, hogy a törvény mellett csatolva vannak az előírt BKv-k, AB-határozatok, stb; valamint a jogszabályszöveg kiegészítve egyetemi jegyzetekkel és tankönyvekkel.
Érdeklődni e-mailen tudtok.

cekker # 2008.11.30. 19:58

Myrtocle!
Köszönöm, én márciusra jelentkeztem, ezek szerint van esélyem rá.

jogszaby # 2008.11.30. 16:39

Sziasztok!

Nekem napra pontosan négy hétre küldték meg a behívót, ami alapján nov. 27-én voltam B részből. A bizottság rendes volt, kedvesen álltak hozzá a vizsgázókhoz, egy bv-parancsnok kérdezte elnökként a bv-t, egy táblabíró a be-t és az ifjú Bárándy Gergely az anyagi jogot. Ő sajnos összesen három kérdést tett fel nekem (jogos védelem és végszükség összehasonlítása, jogeset a kapcsán közösség elleni izgatás, magánlaksértés) és mivel az első nem ment, mert a végszükséget tétel híjján kihagytam, a másik kettő meg csak bizonytalankodva, így sajnos csak kettest kaptam. Be-ből (hármas) és bv-ből (négyes) is alap dolgokat kérdeztek és senki nem volt bent 15 percnél többet, ami furcsa is volt.
A kettes miatt bosszankodtam, mert a BTK-t nagyon jól megtanultam, csak azt nem, ami nem volt tételhez rendelve. Persze, az ismertető elején ott van, hogy az egész törvény kell, de ilyen alapon pl. a harctéri fosztogatás is kellene az összes többi háborús és emberiség meg állami elleni bűncselekményekkel együtt... Na mindegy, túl vagyok rajta, tavasszal polgár és vége.
Kitartást mindenkinek!

myrtocle # 2008.11.26. 19:21

Szia!

Én november közepén küldtem el a jelentkezést februárra (c részre) és hívtak, hogy már csak márciusra tudnak majd adni időpontot.

cekker # 2008.11.26. 19:12

Sziasztok!
Van valakinek infója arról, hogy a mostanában bejelentkezők mikorra kapnak időpontot?
Köszi

Nyúlmacska # 2008.11.21. 23:19

2008. szeptemberi vizsgára kidolgozott büntetőjogi tételek (anyagi, eljárás, vh) eladók/átadók:
minden egyes tétel ki van dolgozva úgy, hogy a törvény mellett csatolva vannak az előírt BKv-k, AB-határozatok, stb; valamint a jogszabályszöveg kiegészítve egyetemi jegyzetekkel és tankönyvekkel.
Érdeklődni e-mailen tudtok.

kecskesp # 2008.11.20. 16:11

Egy-két jogesetet ami már volt le tudnátok írni?

Nagyon köszönöm

kecskesp # 2008.11.20. 16:10

Sziasztok!

Én is BV-ből megyek írásbelizni. A jogeset megoldására rá lehet jönni, ha a tételsorban megadott anyagot megtanultam?

edena # 2008.11.19. 18:54

Kedves loga!

Ne aggódj én is Bv.-ből írtam, ne aggódj, jogeset alapján bv bírói határozatot kell írni nem komoly. A Vokó féle bv könyvben van egy csomó iratminta, illetve a Dialóg Campusos szakvizsga felkészítő könyvben is, azokat nézd át és vidd is magaddal a vizsgára.

Mindenki másnak, aki még előtte áll.

Én nov 3-án és 6-án voltam írásbelin bv.ből és szóbelin a PKKB II. emelet 249.-ben volt a szóbeli. A bizottság tök rendes volt. Ha tudod kb. 20 perc, de előttem ketten is voltak, az első egy óráig a második 40 percig, de ez sem jelent feltétlen bukást,náluk az elsőt mondjuk meghúzták Be.-ből, de a másodiknak csak egy négyese lett.

Anyagi jogból egy egyszerű jogeset volt (garázdaság)erről kellett mindent elmondani, ami ezzel kapcsolatban általános és különös részből eszembe jut, pl. csoportos elkövetés, egység-többség, garázdaság - testi sértés halmazati kérdései - korábbi bk. 93. most bkv. valahány ezeket nem vagyok képes megjegyzeni. Szóval gyakorlati kérdés volt csak, egy árva tényállást nem kérdeztek tőlem szószerint meg pláne nem.
Az azonban biztos, hogy ilyen átfogó kérdésre csak akkor lehet válaszolni, ha nagyjából mindent átnéz az ember + általános részből főleg elméletet, különös részből tényálláselemek definíciószinten + és főleg elhatárolások. - szerintem.

Bv. Be.-ből 4-5 kis kérdést kaptam + 3-4 kérdés a szabálysértésből is.

Nekem nagyon jó tapasztalataim vannak (5,5,5,5 :)).

loga # 2008.11.18. 17:06

Sziasztok!

Én még új vagyok a fórumon. Nagy segítség lenne, ha valaki leírná, hogy mi szokott lenni Bv írásbelin, és erre, hogy lehet felkészülni, ha nem ezen a területen dolgozol.