szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


kunigunde # 2009.02.20. 10:42

Gratulálok a sikeres vizsgákhoz! Ezekkel az élménybeszámolókkal sikeresen bekerült a zabszem arra a bizonyos helyre... :))

Manócsinó # 2009.02.20. 09:58

Sziasztok!

Tegnap én is túlestem ezen a vegyes bazáron az LB-n. Azt nem mondhatom, hogy nagy élmény volt, bár még csak a polgárin vagyok túl, meg mostmár ezen.

EU: A cenzor hölgy elég kedves volt, és jót is akart azzal, hogy megkérdezte, hogy milyen változásokról lehetett hallani mostanában a hírekben a lisszaboni szerződéssel kapcsolatban? Nem akartam mondani neki, hogy aki a szakvizsgára készül nemhogy két napja, de lehet két hete sem látott tv-t. :(
A másik kérdés az uniós állampolgárság volt,azt tudtam, semmi több.

Alk/közig: Itt az országgyűlés kinevezési jogköre teljes részletességgel. Kit, mennyi időre, milyen jokörrel, milyen arányban neveznek ki.
Ezt összeszedegettük, majd az alkotmánybíróság eljárásainak felsorolása, és az alkotmányjogi panasz teljes részletességgel.
Majd a Ket jogorvoslati rendszere, és milyen változásokról lehetett hallani a napokban ezzel kapcsolatban? /komolyan mondom legközelebb a tv előtt fogok készülni/
Majd az önkormányzati társusok részletesen, és hogy októbertől milyen változtatásokat tervez a kormány a körjegyzőségekkel kapcsolatban? /azt mondták, hogy nem csak egy megyében lévő települések alkothatnak ezután körjegyzőséget/

Munka/tb: Mivel ügyvédjelölt vagyok, voltam-e már tárgyaláson, és milyen témában? Innen lyukadtunk ki oda, hogy hogy kell kinéznie egy kereseti kérelemnek a munkaviszony jogellenes megszüntetésével kapcsolatosan. Ha az ügyfél ezt kéri tőlem, mi lesz pontosan a kereseti kérelem. Ezt követte az alakiság a munkajogban, főszabály és kivételek, majd tb-ből a nyugellátások rendszere, rehabilitációs járadék, árvaellátás részletesen.

Kb. ennyire emlékszem. Úgy 50 percet voltam bent, én voltam az első.
A jegyeim 2-4-4 lettek a fenti sorrendben. A végén az elnök hozzátette, hogy a lisszaboni szerződést sokkal jobban kéne tudnom, merthogy ő is tudja, pedig nem a szakterülete. :(

Leginkább a vizsga stílusa volt kellemetlen. Az elnök belebeszélt az összes válaszomba, és persze éreztette, hogy az alk/köziget, eu-t, és mindent tud. :(
Úgyhogy elég kellemetlen volt. Az eu-t én jobbnak gondoltam, vagy azt reméltem, hogyha ilyen gyenge kérdez még valami mást. De nem! Na mindegy, legalább megvan!

Azért kitartás mindenkinek, és sok sikert annak, aki még előtte van!!!!

progcic # 2009.02.19. 21:10

Na, már fáradok, nem csoda :(

Szóval, a ne bis idem kapcsán a Miraglia esetre mondta a cenzi, hogy nem tartozik ide! Pedig dehogyisnem a tételsor szerint /meg amúgy szerintem is/. Na mindegy, hiába vergdök már ezen :)

progcic # 2009.02.19. 21:07

Na helló!

Túléltem. Érdekes volt. Kb. 20 percet voltam bent, érzésem szerint arra voltak kiváncsiak, hogy mit NEM tudok, és nem arra, hogy mit tudok. Ugyanis amit tudtam , azt nagyon mondtam, azzal leállítottak és nem hagyták végigmondani, amit kevésbé, arra megjegyezték, hogy : "azt hittem, ez jobban fog menni."Ez konkrétan a köziges hölgy volt.

Munka: jogeseten át a rendkívüli felmondás , szabadság, munkáltató kártérítési felelőssége, munkabér védelme, baleseti hozzátartozói nyugellátás, árvaellátás/utóbbiból törvényszövegre lett volna kiváncsi, bevallom töredelmesen, ezt nem onnan tanultam/

Közig: gyülekezési jog jogeseten át, honosítás /ebből csak az első esetet engedte elmondani/, Áptv. alapelvei, miért van a területi elv, semmiségi okok, hivatalból indítható jogorvoslati elj.-ok /a döntés kijavítása, kicserélése, kiegészítése kapcsán megjegyezte, hogy ez kérelemre is mehet...na de nem ezt kérdezte, illetve ezt nem kérdezte/, semmisségi okok /ebből egy nem jutott eszembe, erre ő megjegyezte, hogy na igen, ezt nem szokták tudni.../

Eu: Európai Közösségek bírósága /ebből csak az Európai Bíróságig jutottam, leállított/, pedig ennek a kérdésnek nagyon örültem, de tényleg

  • ne bis idem, és a kapcsolódó jogesetek, a cenzor, aki kb. 30 éves volt (!), azt mondta, hogy az nem idetartozik, pedig dehogyisnem. Ezzel kapcsolatban buzgón helyeselt, amikor megemlítettem a schengeni egyezmény 54. cikkelyét
  • jogeseteket kérdezett, vagy négyet, válogatottnál válogatottabb baromságokat. Én mindenre mondtam valamit, amire ő azt mondta, hogy jó fiókban keresgélek, de nem jó dolgot vettem ki belőle. Szerintetek?

Szó, ami szó, nem lehetett hibázni!!! Szerintem ők egy fogalmazótól azt várták, hogy mindent tud, na de az én fejem sem káptalan!!!

A vizsga egyébként kellemesen telt, bólogattak általában, a fentieket is tkp. viccesen mondta, aki mondta és én azért jobbra számítottam. 4-4-3 lett amúgy és az LB-n voltam. Picit csalódott és meglepett vagyok, vagy inkább voltam, mostmár annak örülök, hogy megvan!!! Csak rossz, hogy belémfojtották a szót, én 6 hetet tanultam, nem izgultam, nem voltam fáradt, összeszedettnek éreztem magam ezen a vizsgán /sokkal inkább, mint polgárin/, na de ezek szerint hiába. :(

Sajnos eu-ból volt, akit ki is vágtak :(

Az előttem lévő 45 percet volt bent, engem jó hamar elintéztek :( Én voltam a negyedik /pedig az a kedvenc számom/ :)

Remélem, nem szegte kedveteket a kissé hosszúra sierült beszámolóm, hajrá mindenkinek, aki még ezelőtt a "vegyes felvágott" előtt áll!!!

pink29 # 2009.02.19. 09:44

Szia progcic!
Szorítok:) majd írj, hogy hogy sikerült és milyen volt. Március utolsó hetére kaptam időpontot...ráérek:)

progcic # 2009.02.18. 17:16

Jajjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj, kezdek félni!!!!! :(

Holnap megyek! :(

Ha túlélem, beszámolok róla!

Addig is küldjétek nekem a sok-sok pozitív energiát!

Előre is köszi!

pink29 # 2009.02.18. 07:56

Szia zsuzsi1980!

Ismered a gmail-es szakvizsga címet? Ott van mindenből kidolgozott tétel. És a Szegedi Ügyvédi Kamara honlapján is ...azt lementettem, ha kell átdobom! Elvileg 4 hét múlva kellene mennem..még nem kaptam behívót!

triniti81 # 2009.02.17. 19:11

Szia!

Dobj egy e-mailt a viktoria.sovago@gmail.com-ra, és átküldöm! :)

zsuzsi1980 # 2009.02.17. 12:15

Sziasztok!

Olvastam, hogy van EU-ból kidolgozott, nincs meg véletlenül valakinek?
Sajnos nagyon kevés időm van tanulni, mert dolgoznom kell még mellette.
Kérlek akinek megvan küldje el.

Előre is ksöszönöm és mindenkinek kitartást a tanuláshoz.

nagydrpeter # 2009.02.17. 12:02

Szia Kunigunde! Küldtem e-mailt.

kunigunde # 2009.02.17. 10:54

A munkajogot egyszer már átnéztem, és ahogy azt lejjebb említettem, most kezdtem az alk.jogot-köziget. Kicsit aggódom, hogy mennyi idő alatt fogom tudni átnézni ezt tárgyat, mert elég lassan haladok. Szerinted hány nap alatt kéne átrágnom magam egyszer? Te hogy állsz?

nagydrpeter # 2009.02.17. 10:41

Én is... Hogy állsz?

kunigunde # 2009.02.17. 10:39

12-én megyek.

nagydrpeter # 2009.02.17. 10:34

Helló Kunigunde! Pontosan mikor mész márciusban? Én is akkor megyek.

kunigunde # 2009.02.17. 10:23

Én jogszabályból tanulok, a TB-t nézem a g-mailre felrakott 14 oldalas anyagból, és az EU-t is kidolgozottból. Bár most kezdtem el az alk.jogot, és már látom, hogy hosszabb lesz így, mint könyvből, de nincs könyvem, úgyhogy majd csak lesz valami. Viszont fogalmam sincs, mennyit tanuljak egy-egy tételhez...

pink29 # 2009.02.17. 07:35

Szia!

Nekem akkor már ki kellett volna hogy küldjék...márc.23ra kértem, a munkahelyen meg kérdezik, hogy mikor megyek már szabira...de amíg nem tudom az időpontot nem tudok semmit mondani. Már két emberről is hallottam, akik 3-4hét csúszásnál vannak....majd megint hívom őket. Szemétség hogy nem mondanak semmit!Azért köszi kunigunde!Te miből tanulsz?

kunigunde # 2009.02.16. 11:14

Szia pink29!

Én november elején adtam be a kérelmet március első hetére, ehhez képest a második hétre kaptam, viszont bőven hat héttel korábban kiküldték az értesítőt.

Kunigunde

pink29 # 2009.02.16. 10:22

Hello!

Jó, azt hiszem akkor én a 88 oldalas ügyvédi kamarás anyagból tanulom az eu-t...remélem elég.
Arra tud valaki valamit mondani, hogy mennyit csúsztatok az időponttal? Akit ismerek márc4re kérte és márc 25re kapta....telefonon nem mondanak semmit, pedig a szabadság miatt tudnom kéne. Ráadásul 20 ezerért már adhatnénak felvilágosítást!

progcic # 2009.02.13. 11:39

Na, hát ez nem csoda, de legalább most már pihenhetsz!

Én sajnos most az ismétléssel nem haladok úgy, ahogyan szeretnék, de már olyan nehéz így az utolsó métereken... :(

Májusban mikorra kértél időpontot?

huby # 2009.02.12. 07:49

Szia!

Én is megtaláltam a Szegedi Ügyvédi Kamara honlapján található tételsort. Nekem az EU tételsor végén sokat segített, főleg az ismétléskor.

progcic # 2009.02.12. 05:01

Jó reggelt, Szandra!

Óóóó, ez igen!

Köszi előre is, hogy drukkolsz!

Te egyébként főleg miből tanultál? Mennyit ismételtél? ABH-kat, ilyesmiket, megnéztél?

Mikor mész büniből?

progcic # 2009.02.11. 15:58

Húúúúúúúú, Szandra, de irigyellek!!!!

Persze nagyon gratulálok!

Ezek szerintem nagyon jó kérdések!

Publikusak a jegyeid?

Én jövő héten megyek, csütörtökön...

pink29 # 2009.02.11. 10:47

Sziasztok!

Látta már valaki a szegedi ügyvédi kamara honlapján a kidolgozott eu-s tételeket? 88 oldal, igaz nincs meg az utolsó pár tétel.Használta valaki? Jó és elég?
Még egy kérdés: nem szakmai:)
Nem tudjátok mennyi csúszásra számítsak? Március végére adtam be, de telefonon elküldenek...tudok olyat aki most 1 hónapos csúszásban van.
Köszi

csajun # 2009.02.06. 08:22

Nagydrpeter!

Megint nem megy el a levél, de elküldtem a szakvizsgás e-mailcímre, ott megtalálod az összes mellékletet, amit küldtem.

Judit

kgkiss # 2009.02.05. 15:31

nagydrpéter,ott van a gmailen minden, amit akarsz, a kidolgozott kérdéssorok, mt-kt-kjt-tb összefoglaló, szuper eus anyag.meg kéne nézni...