szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


csajun # 2009.02.05. 09:21

Sziszka5!

Megadnád az e-mail címed? Hiába kattintok a jobb felső e-mail linkre, nem adja ki, hogy hova küldjem a cuccot. Egyébként alk-közig.-et én csak Novissimás könyvből tanultam, amit tudok küldeni, az a gyakori kérdések listája, kidolgozva.

Judit

Sziszka5 # 2009.02.05. 08:33

Csajun!

Én is nemsokára megyek C részből vizsgázni, de alk-közigből én sem találtam semmit a gmail-es fiókban. Megtennéd, hogy nekem is elküldenéd az alk-köziges anyagot, ami Neked van? Köszönöm előre is!

kgkiss # 2009.02.04. 15:52

Nagydrpéter,
van a gmailen egy jó anyag, tökéletesen hasznosítható munka-tbktv-kjt-ből.
eu-ból is jó anyag van fent.
alk-ból én a szakvizsga könyvekből (Rixer-Csink) tanulok, míg Ötv és Ket. a tv-ből.

csajun # 2009.02.03. 16:30

Elküldtem mindegyik címedre, de a citromail és a freemail is visszadobja. Remélhetőleg a gmail működőképes és átment!

Judit

nagydrpeter # 2009.02.03. 14:57

Szia Judit! Nem tudom mi lehet a baj... Légyszíves majd próbáld már meg később. Ha nem megy akkor ugyanezzel a névvel van gmail-es és freemail-es fiókom is. Előre is köszönöm! Péter.

csajun # 2009.02.03. 14:07

nagydrpeter!

Ppóbáltam neked e-mailt küldeni, de visszajelzést kaptam, hogy valami gubanc van nálad és nem továbbította a levelet...

Judit

nagydrpeter # 2009.02.03. 13:05

Sziasztok! Március 9.-én megyek a C részből vizsgázni, ha esetleg erre néz valaki aki szintén, az írjon. Bármilyen tanácsot elfogadnék és nagyon szívesen venném ha valaki szánna "rám" egy pár percet és leírná, miből és hogyan a legegyszerűbb megtanulni ezt a rengeteg anyagot. Na meg persze ha bárkinek bármilyen anyaga van a témakörrel kapcsolatban azt nagyon szívesen venném. A közös gmail fiókot már megnéztem, de alk-közigből nem nagyon találtam semmit. Előre is köszönöm minden együttérző, segítő szándékú, velem egy hajóban evező, vagy már a túloldalra megérkezett sorstársam segítségét! E-mail címem: nagydrpeter@citromail.hu

guest8192 # 2009.01.28. 14:52

Sziasztok!

Borzasztóan meglep a következő tétel:

61. A munkavállalók szabad mozgásának kiterjesztése a tanulókra és a megfelel anyagiakkal
rendelkezkre; illetve a személyek szabad mozgása
1993. október 29-i 93/96/EGK irányelv a diákok tartózkodási jogáról...

Idézem a 2004/38/EK irányelv 38. cikkét (ez az irányelv amúgy önálló tétel):

(2) A 64/221/EGK, a 68/360/EGK, a 72/194/EGK, a 73/148/EGK, a 75/34/EGK, a 75/35/EGK, a 90/364/EGK, 90/365/EGK és a 93/96/EGK irányelv 2006. április 30-ával hatályát veszti.

A tanulóknak már nem kell tartózkodási engedély meg semmi ilyesmi, ugyanúgy a szabad mozgás és tartózkodás jogát élvezik!!!! A tétel NEM HATÁLYOS!

Mátéfi Dalma # 2009.01.27. 20:01

Köszönöm a választ és a segitséget :)

Kacsa1111 # 2009.01.26. 18:54

Kedves Mátéfi Dalma,

először válaszd ki a témát. (pl. a jogi személy büntetőjogi felelőssége nem rossz téma, de nem árt hozzá tudni angolul, mert elég sok anyag van angolul is)

aztán irány a könyvtár, és kutatás az adatbázisokban.
Folyóiratokban keres olyan cikkeket tanulmányokat, amelyeket fel tudsz majd használni.

Nézd meg az így megtalált első pár köny, tanulmány, cikk irodalom és lábjegyzeteit. Az ott hivatkozott műveket szintén keresd ki. Azoknak az irodalom és lábjegyzeteiben ismét újabb forrásokat találhatsz...és így tovább, míg úgy nem gondolod, hogy elég anyagot gyűjtöttél, vagy amíg végig nem érsz, mert már nem találsz a jegyzékekben olyan mávet, ami már ne járt volna a kezedben.

gyakorlati jogi témánál (pl. jogi személy büntetőjogi felelőssége) Complex jogtárban érdemes kutakodni. Jogszabályok, BH-k, kommentár...stb.

Külföldi szakirodalom esetén találhatsz utalást külföldi joganyagra. Ez esetben első lépésként a google-t javaslom...

így hirtelenjében ennyi ötletem van, hogy hogyan lehetne nekiállni...


Kacsa11

Mátéfi Dalma # 2009.01.26. 12:06

Köszönöm a segitséget. Valószinű, hogy mégis büntetőjogból fogom irni. Több téma is szóba jöhet, bár egyenlőre a legesélyesebbek a jogos védelem, a jogi személy büntetőjogi felelőssége illetve a kiskorúak büntethetősége. Tulajdonképpen arra lennék kivancsi, hogyan is kéne nekiállnom a dolognak (legjobb lenne elméletben leirni a dolognak a lényegét az erről szóló különböző nézeteket,egy -két konkrét jogeset kapcsán)?
Köszönöm

kunigunde # 2009.01.26. 11:02

Köszönöm a jótanácsokat, így sokkal nyugodtabban fogok nekiállni hétvégén a tanuláshoz.... :)))

Az évfolyamdolgozat kérdésében csatlakoznék az előttem szóló azon véleményéhez, hogy a gyakorlat terén a későbbi pályára nem sok kihatással lehet a dolgozat témája. Ez esetben szerintem olyan témát érdemes választani, amit önmagában érdekesnek és izgalmasnak talál az ember, illetve amihez talál is olyan konzulenst, akinek a személyét el tudja fogadni és aki valóban nyújt is segítséget.

Kacsa1111 # 2009.01.26. 09:24

Kedves Mátéfi Dalma,

tudom, hogy ezt nehéz másdoévesként még eldönteni, de abból írd, amiből jó eséllyel a szakdolgozatot fogod írni, azt meg majd abból írd, amivel majd foglalkozni szeretnél.
tehát te fogod tudni eldönteni, hogy polgári jogból, vagy büntiből akarod-e írni. Mindkettőből érdemes lehet írni...
ha már döntöttél, akkor az sem feltétlenül mindegy, hogy a gyakorlatban, vagy a tudományos pályán akarsz-e inkább tevékenykedni, mert a téma választást érdemes lehet ehhez igazítani.
Ha a gyakorlatban szeretnél majd inkább érvényesülni, akkor valami olyasmiből érdemes írni, ami kicsit konkrétabb...pl. kisajátítás.
ha tudomány pályán, akkor menjél nyugodtan az elvontabb témák irányába, és írj pl. nemzetközi összehasonlítást az általában elvárhatóságról...

ezek persze nem ilyen élesen elkülöníthető dolgok. ezt úgy értem, hogy nem fogja érdemben befolyásolni a későbbi pályádat. Attól mert pl. a jogos védelemről írtál évfolyamdolgozatot, még nyugodtan el fogsz tudni később helyezkedni gazdasági jogi területen...(vica versa már nem tuti;) )


Kacsa11

Mátéfi Dalma # 2009.01.26. 08:43

Sziasztok. Nem igazán kapcsolódik a témához a kérdésem, de még talán ide vág a legjobban.
Másodéves vagyok (ELTE) és köv. félévben évfolyamdolgozatot kéne irnom, de nem tudok dönteni, hogy miből érdemesebb. Polgári jogon és büntetőjogon gondolkozom (ugye polgáriból már tanultuk az ált., személyi, dologi részt, büntetőből viszont csak általánost, annak is csak a felét). Tud valaki tanácsot adni? Esetleg konkrét témával kapcsolatban vagy egyáltalán hogy hogyan is kene összehozni egy évfolyamdolgozatot? Köszi szépen

csajun # 2009.01.26. 08:37

Kunigunde!

Szerintem 4 hét az bőven elég a felkészülésre, még ismételni is marad időd. Egy hét alatt szerintem mindegyik résztárgy megtanulható. Nekem 3 hét alatt is sikerült. :)
Én alk.-ból csak a Novissimás könyvet tanultam, ott az AB hat.-kat is leírják. És talán kevesebbnek tűnik, mint az összes jogszabály kinyomtatva. :) Ebből nem volt rövidített változat. A Munka részt csak törvényből tanultam, a TB-hez és az EU-hohz pedig van jól használható anyag, szerintem a gmailen megtalálod őket.

kunigunde # 2009.01.25. 12:25

Köszönöm a segítséget, a gmail-t már ismertem, csak ott nem láttam alk.jog kidolgozottat, azért kérdeztem pont erre rá. Kicsit megijesztett ugyanis a sok ABH, amik kimazsolázása a sok jogszabállyal együtt már elég időigényes. De ezek szerint nem lesz olyan vészes /?:)/. Azért nyugodtabb lennék, ha ebből is rendelkezésemre állna egy - sokak által alábecsült, mégis "életmentő" - összesített-tömörített változat.
Köszönöm az EU felajánlást is, de azt megoldottam már szintén a gmail-ről.
Ezek szerint az egy tantárgy - egy hét felállást követve sikerrel járhatok? :)
Még egyszer köszönöm a segítséget: K.

drpici # 2009.01.25. 07:29

Akkor leírom itt is újra. :)

szakvizsgazok@gmail.com
jelszó:szakvizsga

Ide küldözgettünk mindenféle anyagot, bki beléphet és letöltheti őket, vagy elküldheti a saját címére.
Az itt megtalálható EU-s anyag pl. bőven elég.
Én a többit nem igazán használtam, jogszabályból tanultam szinte kizárólag. Elég sok, ez tény, összesen 3x tudtam elolvasni, de elégnek bizonyult. :) Pont az alkotmány amúgy nem olyan gáz ztem, csak az ABh-k miatt rengeteg, én ezeket kihagytam végül, csak a "leghíresebbeket" olvastam át, meg azokat, amik az egyik kidolgozott anyagban benne voltak. Bőven sok volt így is.

Egyébként nekem pl. két és fél hetem volt itthon, ez is elég volt, 4 hét nagyon sok, inkább arra vigyázz, h ne fáradj bele nagyon...
Kitartás! :)

czirnerakos # 2009.01.24. 19:36

Szia Kunigunde!

Ha négy egész heted van, az szerintem egész jó (ha zömében egész napról van szó).

Én is most készülök, a következőket használom:

Alkotmányjog-közigazgatási jog: Chronowski-Rózsás: Dialóg Campus jogi szakvizsga segédkönyv 2007.
Munkajog: Novissima kiadó 2007-es könyve (Kjt és Ktv is benne van)
TB-jog: Novissima, 2008.
Eu: nos én kaptam 2-3 féle kidolgozott tételt, ha adsz email címet,elküldöm.

emailem: cz.akos80@gmail.com

Impossible # 2009.01.24. 19:33

Lapozz vissza a szakvizsgás topic-okban (talán a polgár topicban van leírva valamikor régebben). A többiek talán tudnak majd pontosabbat mondani. Az viszont tuti, hogy le van írva itt fórumon valahol a felhasználói név és a jelszó is.

kunigunde # 2009.01.24. 18:47

Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy van-e valakinek használható tanácsa arra vonatkozóan, hogy hogyan érdemes beosztani az időmet a tanulásra. Négy hetem van rá, és nem tudom, hogyan osszam be az időm.
Esetleg abban tudna valaki tanácsot adni, hogy alk.jogból jól teszem.e, ha jogszabályból tanulok, vagy az túl sok, és könnyebb tankönyvből tanulni. ÉS az utóbbi esetén melyik könyvet kellene megvennem hozzá? Vagy van esetleg kidolgozott tételsor ebből is?
Előre is köszönöm, ha valaki segít:
Kunigunde

reginomi # 2009.01.24. 16:20

Megkaptam, köszi szépen.

reginomi # 2009.01.20. 19:32

Sziasztok!

Február 19-én megyek, ez lesz az utolsó, de az Eu-s anyag nagyon hiányosan van meg. Nem vagyok egy pc guru, így bármit is csinálok a gmailes közös email fiókot semmilyen módszerrel nem sikerült megnyitnom, sőt bejelentkeznem sem sikerült. Jó lenne, ha valamelyikőtök emailben el tudná küldeni, mert enélkül eléggé gáz lesz a vizsga.
Egyébként a Novissimás könyv mellett létezik közig-alk.-ból egy pécsi Dialóg Campus-os könyv is Chronowski Nóra-Rózsás Eszter szerzőpáros, mindkettőjüket személyesen ismerem, nagyon jó könyvet írtak, nagyon könnyen tanulható.

liszmi # 2008.12.16. 22:02

Sziasztok!
Én is köszi minden jótevőnek a segítséget, 10-én én is leszámoltam végre az egész szakvizsga mizériával! Én az OIT-be kerültem, a "könyvtár" elnevezésű szobába. :))) Sajnos nem tudom,kik voltak a bizottság tagjai, annyit tudok csak, hogy az EU-s hölgy az Alkotmánybíróságról jött. Az volt a szerencsém, hogy amikor be vagyok rezelve, eljátszom Münchhausen bárót, és ezerrel elkezdek dumálni. Mivel minden feltett kérdésre Ádámtól Éváig mindent elmondtam, részletkérdéseik nem is nagyon voltak. Cirka 25 perc volt a vizsga. A kérdések nagyjából:

  1. Munka - TB:
  • rendkívüli munkavégzés és korlátai
  • kiküldetés
  • munkaszerződés-módosítás
  • próbaidő (összehasonlítás Ktv-vel, Kjt-vel)
  • TB ellátások felsorolás szintjén, részletesebben nyugdíj
  1. Alk-közig:
  • társadalmi szervezet alapítása, törvényességi felügyelete
  • pártok és a többi szervezet közti különbség (itt külön rákérdezett arra a speciális megszüntetési okra, amikor 2 egymást követő választáson nem tudnak jelöltet állítani)
  • köztársasági elnökről mindent (jogköröktől a választási hajcihőn át minden - a cenzor nagyokat vigyorgott a Novissimás könyv azon állításán,miszerint 1 db képviselő is választhat KE-t, a lex specialis elvének okán)
  1. EU:
  • Európai Bíróság cakk-pakk minden,felépítése, eljárásai, kinevezés, főtanácsnokok, különösen részletesen kérték a szerződésszegési eljárást
  • Jogharmonizáció - ennek keretében jogforrások, közvetlen hatály és alkalmazhatóság is szóba került, de amikor már jogesetet is fel akartam hozni példának, már majdnem lelőttek, hogy elég lesz. És végre elmosolyodtak.

Alapvetően mindhárom vizsgán jó tapasztalataim voltak a bizottságokkal, nem volt olyan rémes, mint az egyetemen. Mindenkinek sok sikert kívánok a vizsgákhoz,és boldog ünnepeket!

Vikike81 # 2008.12.13. 08:58

Csajun!!!!

Köszönöm a segítséget!

Abigél # 2008.12.12. 18:02

Vége vége vége!!!

Túl vagyok az utolsón is (11-én voltam), az LB-n, 122-es szoba. Az elnök rendes volt nagyon- az az LB bírónő volt az elnök, akié a 122-es szoba. Tehát, ha valaki a jövőben ott vizsgázik, talán lehet rá számítni, hogy rendes az elnök. Mondjuk az is igaz, hogy a munkajogot ő kérdezte és az jól ment, így gondolom ez tetszett neki.

Megpróbálom kb leírni a kérdéseket.
Munka:

  • ki lehet köztisztviselő, a polgármesteri hivatal dolgozói kik, ki gyakorolja a munkáltatói jogokat felettük? (én köztisztviselőként dolgozom, így ezért innen indult a vizsga)
  • vezető állású munkavállalókra vonatkozó rendelkezések
  • betegszabadság

TB:

  • nyugdíj megállapítása (a válasz az volt hogy kérvényezni kell és határozattal történik
  • igényérvényesítés határideje (6 hó)

ALK-Közig

  • önkormányzati választások jogorvoslati rendszere

polgármester jogsértő tevékenységet folytat, akkor mi van?
EU: egységes belső piac sok sok jogesettel

  • ki lehet európai bírósági bíró?

Ennyire emlékszem.

Ennek a vizsgaidőszaknak ma vége lett, mindenkinek, aki jövőre megy sok sikert.