levelező jogász képzés


Leiterjakab # 2003.10.28. 19:24

Na jól van!:-) Viszont azt kikérem magamnak, hogy a polgári jog területén jobbak lannének, nem hiszem, hogy a "polgár" is egy olyan tárgy lenne, ami az egyik nemnek jobban menne:-)

Nem igazán, hiszek abban, hogy az egyik jogág "nőies" a másik meg "férfias" lenne...

________________
Jaki


Leiterjakab

Béres-Deák Attila # 2003.10.28. 18:32

Látod "JAKI"! A hölgyek is csatlakoznak az álláspontomhoz. Nem fortyannak fel egyből, ha valaki nem tartja alkalmasnak őket valamilyen feladatra. A családjog és polgári jog területén jobbak a férfiaknál. Büntetőjogtól inkább tartózkodniuk kellene.
Évi! Köszi az észrevételt.


attika

évi # 2003.10.28. 10:48

Nálunk Szegeden egy kedves öreg bácsi tanítja az agrárjogot, és ő is úgy vélekedik, hogy nem nőnek való. Éppen ezért a lányok sokkal jobb jegyet szerezhetnek az ő vizsgáin, így kaptam én ötöst nála. Attila, igazad lehet :)

Béres-Deák Attila # 2003.10.28. 05:18

Majd csak megvédem magam valahogy. Ha úgy tetszik vita indítónak szántam.


attika

Leiterjakab # 2003.10.27. 22:04

Attila, nem tudom, hogy igazad van-e az agrárjog kapcsán, mivel nálunk csak jövőre tanítják majd, de szerintem ezért valamelyik fórumozós hölgytől még fogsz kapni a fejedre:-))


Leiterjakab

Béres-Deák Attila # 2003.10.27. 19:16

Ezért kaptok doktori címet az egyetem befejeztével. Tankönyvből, világos , egyértelmű tantervi program alapján a hülye is jogász lehet. Nem embert próbálóbb így??!!
Egyébként nem tartom célszerűnek, ha AGRÁRJOGOT nő tanítja. Az élet számos területén kíválóbbak a férfiaknál, de az agráriumban hagyományosan csak "másod hegedűsek" lehetnek. Ha női jogi szemlélettel vizsgáljuk a dolgokat , akkor nagyon rosszul járunk.


attika

Leiterjakab # 2003.10.27. 16:32

Az semmi!

A közig.jog könyvünk csak majd márciusban jelenik meg és a leghatályosabb is csak 1999-es... na jó.:-)


Leiterjakab

darby shaw # 2003.10.27. 16:05

Igen, ez a könyv dolog ismerős. Nálunk agrárból hasonló a helyzet: a hölgy, aki a tanszékvezető csak a saját könyvéből hajlandó tanítani, viszont nem hajlandó kiadni. Így kénytelenek vagyunk órai jegyzet és jogszabályok alapján boldogulni. És ez megy már 2-3 éve. Kedvesek. Már lassan dühöngeni sem tudok rajta. Nevetséges. A büntetőeljárás hasonló: állítólag január végére lesz könyv. De kérem: én addigra már szeretnék levizsgázni. Elvégre január végéig tart a vizsgaidőszak. Ezt mégis hogyan gondolják???

Roxal # 2003.10.27. 14:32

Thetys!

A három év alatt eddig 3 szombatot hagytam ki, pedig már sokszor megfordul a fejemben, hogy minek járok be. Már az is hasznosabb lenne, ha otthon tanulnék addig.
Jobbágyi statisztikája tényleg siralmas, de szerintem nem a levelezősöknek.
Pénteken volt annyi infó, hogy a pénzügy nem írásbeli lesz, hanem szóbeli, mert nem készül el a tankönyv a vizsgaidőszak elejéig. S ehhez még azt tették hozzá, hogy majd rajtunk tesztelik, hogy sikerült a könyv... Nagyon kedvesek!
Neptunról nem tudok nyilatkozni, mert ugyan két hete megkaptam a dékánit, be is vagyok iratkozva, de a tárgyakat nem tudom felvenni, s ezért már mehetek be harmadszor a TO-ra, mondanom sem kell munkaidőben. Remélem holnap már többet fogok tudni. Ha felmész a suli honlapjára, akkor közig, meg jogelmélet szigorlat, illetve nemzetközi közjog tételsor már van.

Order (törölt felhasználó) # 2003.10.27. 12:53

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Thetys # 2003.10.27. 11:47

Sziasztok!
Roxal nem sokat hagytál ki, mikor nem voltál azon a bizonyos polg. órán. Az egész óra csak annyiról szólt, hogy kell-e nekünk, miért kell ez a teszt. Na meg Jobbágyi statisztikázott (Kovács Jozsi-> tanárok szerint összeállította ki hányat húzott meg vizsgaidőszakban, uv.időszakban, mennyi nappalist, mennyi levelező-számtávost, mennyi az átlag évfolyamonként a tesztes bukással, vagy anélkül. Így évfolyamonként kijött, hogy nekünk 6-7tizeddel mindenhol rosszabb az átlagunk. Erre egy srác "beszólt", hogy épp a nappalisoknak ciki, hogy csak ennyivel jobbak, hiszen nekik a tanuláson kívül más dolguk nincs. Jobbágyi kicsit pipa lett.) A maradék egy órában elkezdte az anyagot.
Szerencsére én Landit kikerültem. Második félévkor közel voltam a dékánihoz, de Lábady átengedett a 2.uv-n (igaz véres küzdelem volt).
Tényleg elég gázos, hogy sehogyan nem tudjuk intézni az ügyeinket. Én még nem tudtam bejutni a T.O.-ra, a Széchenyi Könyvtárban is egy fél óráig kellett fárasztanom a nénikét, hogy adjon diák-könyvtárjegyet, bár nincs matricám.
Amúgy tudjátok mikor kell beírnunk az indexbe a tantárgyakat?
Itt a munkahelyemen nem tudok feljutni a Neptunra, kiderült már vm a vizsgákkal kapcsolatban?
Tényleg kapunk ösztöndíjat átlagtól függően?
Hallottam, hogy szombaton elmaradt a közig. Én szerencsére kimaradtam a dühöngésből. Amúgy tuti hazamentem volna. Állítólag voltak azért jogelméleten is, mert néhányan csak 11re mentek be. De így is elég nagy szemétség, hogy nem írták ki, pedig pénteken már elvileg tudniuk kellett.

Roxal # 2003.10.27. 11:07

Csak szeretném megjegyezni, hogy a közig. tanár szombaton elfelejtett bejönni órára... Ezen az évfolyam nagy része úgy bedühödött, hogy hazament. Persze nem hiszem, hogy ez a legjobb megoldás, de én sem vártam 3 órát a jogelméletre... Felháborító, hogy semmit nem tehetünk.

Order (törölt felhasználó) # 2003.10.26. 09:06

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Leiterjakab # 2003.10.23. 17:14

Jozsi!

Te is a Novotni kiadós Személyi jog könyvből tanultál? Arra a könyvre én is emlékszem, az abortusz kapcsán Jobbágyi még az európai néppárt 1980-valahanyadik közgy. határozatát is idézi, hogy lám elítélik...

Kérdem én az európai néppárt az mi-a-fene? Talán a polgári jog anyagi jogforrása vagy mi???

Utálatos könyv volt de mindössze 3 nap alatt bevágtam a személyi jogot (a Ptk.-ból meg Kecskés László könyvéből...)


Leiterjakab

Kovács Jozsi # 2003.10.23. 16:48

Thetys!

Légyszíves fejtsd már ki bővebben a JObbágyi féle "statisztikát". Még másodéveben tanultam a tankönyvéből, de nem volt nagy durranás. Gyakorlatilag kiirta a PTK-t...Ja bocs, emlékszem még az abortusszal kapcsolatos eszmefuttatására is. Az is rendkivül "objektiv" volt.


bausan

Roxal # 2003.10.22. 11:22

Thetys!
Valóban, a polgár jogon nekem is voltak hasonló tapasztalataim. Bár nekem Landival gyűlt meg a bajom, miatt a csak dékánival folytathattam a harmadikat. Jobbágyinál nem voltam bent, az az egyetlen nap, amit eddig kihagytam. De a polgáron alapvetően gyűlölik a levelezősöket, főleg ha lányok. Pedig már hallottam olyan feleletet fiútól, hogy ...
Én is államilag finanszírozott vagyok, s engem is felvettek volna a nappalira, a rendesre is. De mivel egyedül élek, s fenn kell tartanom egy lakást, ez kérdés sem volt. Nem hiszem, hogy ettől kevesebb lennék, mint egy nappalis. Akik meg ott lógnak ahol tudnak. S nem egyszer vizsgáztam már velük.
Amit most a beiratkozásommal művelnek, az meg külön felháborít. Munkaidőben be kellett menni egyszer beiratkozni októberben. Aztán be kellett menni leadni az évfolyamdolgozat témát. Most meg felhívom őket, hogy a neptunon nem tudom felvenni a tárgyaim. Erre közölték, hogy menjek be személyesen ügyfélfogadási időben, s akkor megbeszéljük, mit lehet tenni.
Büntetőjogról nem beszélve, ahol csak személyesen lehet vizsgára jelentkezni. Nappalisokra vannak berendezkedve...

Thetys # 2003.10.22. 10:57

Én is csatlakozom a felháborodásokhoz, amit Order megnyílvánulása indított el. Én speciel államilag finanszírozott vagyok, és pár uv-csekken kívűl egy fityinget nem fizettem az egyetemnek, viszont Darby Shaw-hoz hasonlóan sajnos nem tehetem meg, hogy huszonévesen a szüleimen élősködjem (felvettek volna nappalira is, csak fizetősre), és így is dolgoznom kell. Eléggé tájékozott voltam az egyetemről mielőtt odamentem, de azt véletlenül mindig elfelejtették elmondani, hogy milyen nulla nálunk a levelezősök támogatása. Amúgy, aki munka, másik suli mellett jött tanulni, mind tisztába van vele, hogy ezt így kell végigcsinálnia. Az már az első vizsgákkor kiderül ki bírja, ki nem. Én éppen hogy nappalisoknál láttam, hogy próbálják bevetni, hogy "nem tudtam tanulni, mert dolgoztam, mert beteg voltam, mert temetésre kellett mennem" (Az emberi fantázia határtalan)
Roxal, szerintem biztos ismerjük egymást, ha máshogy nem is, látásból. Főleg, ha már harmadik éve szombatonként bejárunk. Mi a véleményed Jobbágyi múltkori statisztikájáról?Egész "szimpatikusan" bemutatta, hogy a levelezősök minden évfolyamon hülyék.
Engem 19éves koromig annak kezeltek, ami vagyok/voltam, emberként. Befejezésül, tavalyi polgár vizsgámon a kedves tanárnő a következőkkel búcsozott (mindkét tételemet tudtam, az általánost nem is kérdezte, személynél egy helyen kijavított, megvárta míg elmondom, és beírta a karót)
"-Kisasszony ugye levelezős hallgató?- pár másodpercnyi hallgatás-Nem gondolkozott azon, mielőtt a jogi pályát választotta volna, hogy magának ez egyáltalán nem illik?!"

darby shaw # 2003.10.20. 16:59

Így van, ő és Számadó. Nem állítom, hogy egy zseni vagyok, de erre a szigorlatra nagyon felkészültem. Nyilván, ez ugyanúgy megtörténik nappalin is, csak hát ilyenkor az ember úgy érzi, hogy tulajdonképpen feleslegessé válik a sok befektetett energia.

Kedves Order!
A te eszme futtatásodhoz csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy valóban, abban igazad van, hogy államilag finanszírozottként is ugyanaz a szolgáltatás várható el az oktatásban, mint költségtérítésesként.

Az oktatásban ne az legyen a lényeg, hogy mennyivel járulok hozzá az egyetem büdzséjéhez. Én nem várok el külön bánásmódot azért, mert levelezős vagyok és fizetek a képzésért. Csak annyit várok el, hogy hallgatóként, felnőttként és nem utolsó sorban emberként kezeljenek. Ez elég gyakran hiányzik.

Én a tanulmányaim alatt soha nem hivatkoztam arra, hogy x vizsgára nem tudtam felkészülni, mert dolgoztam. Pedig napi 10-12 óra munka mellett készülök fel a vizsgákra - volt olyan hét, hogy csak 3 napot aludtam. De nem hivatkozom rá, mert amikor beiratkoztam az egyetemre ezt vállaltam. Az egyetem és az oktatói kar, pedig azt vállalta a levelezős képzés megindításával, hogy képeznek, oktatnak, információt szolgáltatnak és segítenek bennünket. Ezt gyakran hiányolom. A legtöbb tanár fel se készül a levelezős konzultációkra, bejön (ha bejön) és felolvassa a tartalomjegyzéket. Ez felháborító.

Mindemellett hozzátenném, hogy én sem szórakozásból vagyok levelezős. Egyszerűen érettségi után nem volt arra lehetőségem, hogy a szüleim 5 évig eltartsanak. Ezért mentem levelezőre és végzem munka mellett az egyetemet - sok hasonló társammal egyetemben. És éppen ezért gondolom úgy, hogy nem csupán a követelményeknek, a számonkéréseknek kell azonosnak lenniük a nappalisokéval, hanem ugyanazt a hozzáállást várjuk el oktatóinktól, a tanszéki adminisztrátoroktól és a TO-tól a vizsgákig vezető útig is. Jelenleg az egyetlen szolgáltatás, amelyet az egyetemtől kapok: félévente egy levél, amelyben küldik a tandíj befizetésére szolgáló csekket (most már a tandíj befizetéséhez szükséges Neptun infókat) és a konzultációkon felolvasott tartalomjegyzéket (tisztelet annak a kevés kivételes oktatónak, aki nem ezt teszi). Azt hiszem ennél minden hallgató többet érdemel.

Leiterjakab # 2003.10.20. 16:39

Darby show!

Bende-Szabó szigorlatoztatott?


Leiterjakab

darby shaw # 2003.10.20. 16:08

Miskolcra jársz? Agrárjogra felejtettek bemenni?
_________________
attika

Debrecenbe járok és pénzügyjogra felejtettek el bejönni. Ehhez még csak annyit tennék hozzá, hogy szigorlaton levelezősnek 3-asnál jobbat nem voltak hajlandóak adni. Én személy szerint az összes szabimat kivettem és két héten át reggel 9-től hajnali 3-ig készültem - és annak ellenére, hogy a tételről mindent elmondtam és mindenk kérdésre válaszoltam az arcomba röhögtek (szó szerint) és kihajítottak egy elégségessel. És sajnos minden más kifogástalanul felkészült levelezős így járt. :( És ez csak egy a sok-sok példa közül.

Persze vannak kivételek. Csak sajnos nagyon kevés. Például a nemzetközi jogi tanszékről nálunk azt hiszem mindenki példát vehetne. Példásan viszonyultak a levelezős hallgatókhoz: minden információt időben szolgáltattak, plusz anyagokat adtak ki, pártolták a hallgatói kezdeményezéseket és mindezt úgy, hogy a szigor nem maradt el. Azt hiszem meg is lett az eredménye.

Mindemellett örömmel olvasgattam a pécsi beszámolókat. Örülök, hogy ilyen is van, ez egy kicsit reménnyel tölt el és arra gondolok, hogy már alakulóban vagyunk. Én csak ámultam-bámultam ennyi pozitívum hallatán. Egy kicsit irigykedem is... :)

Order (törölt felhasználó) # 2003.10.19. 18:05

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Order (törölt felhasználó) # 2003.10.19. 18:04

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

VelmaKelly # 2003.10.18. 22:07

Order, abban teljesen igazad van, hogy államilag finanszírozottként is elvárja az ember a figyelmet.
De Law1-nak is igaza van abban, hogy ha már fizetek egy szolgáltatásért, pláne elvárom, hogy az áru jó legyen. Ha nem, akkor olyan ez mint a BKV. Csak veszem, csak veszem a bérletet, oszt a busz meg sehol. :))


VelmaKelly

Order (törölt felhasználó) # 2003.10.18. 15:47

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Law1 # 2003.10.18. 09:56

"itt már mindenki felnőtt ember, mindenki maga döntötte el, hogy elmegy-e tanulni vagy sem. ha meg már ott van, ne sírjon." (Order)

Még azt hozzá szeretném fűzni, hogy a fentiekben annyiban van csak igazad, hogy itt már felnőtt emberekről beszélünk, vagyis elvárhatom azt, hogy engem az oktató/vizsgáztató felnőtt emberként kezeljen úgy ahogy az ilyenkor illik (feltéve, hogy volt gyerekszobája). A másik pedig az, hogy ha már valamiért leteszek egy komoly összeget, akkor szeretnék is ennek megfelelő szolgáltatást kapni. A probléma ott van, hogy az oktatók ilyen szempontból még mindig valahol a rendszerváltás előtti időkben élnek, mert azt gondolják, hogy ez mekkora kiváltság bejutni az egyetemre és azt gondolják, hogy ők szívességet tesznek nekünk azzal, hogy néha befáradnak előadást tartani. PEDIG MÁR NEM ERRÕL SZÓL A TÖRTÉNET. A másoddiploma elsősorban nem kiváltság, hanem pénz kérdése. Ebből kifolyólag ők nem szívességet tesznek nekünk, hanem megdolgoznak (legalább is meg kellene) azért, amiért mi fizetünk minden félévben keményen.

Tehát nekem Te ne mond, hogy ha vállaltam ezt a képzést, akkor ne sírjak. Sőt én azt mondom, hogy ha már vállaltam, akkor igen is elvárhatom, hogy felnőtt ember módjára kezeljenek, ahogy az intelligens közép-európai emberek között szokás és megkapom korrekten azt az odafigyelést, kiképzést, amiért keményen megfizettem.