levelező jogász képzés


Roxal # 2003.10.18. 08:33

Law1 ismét egyet kell veled értsek :-)
Én pl csak és kizárólag azért járok be szombatonként a suliba, hogy a tanár vesszőparipáit megtudjam. (Na jó, néhány esetben azért érdekes szokott lenni az előadás is.) Sőt ha meg tudom tenni, akkor bemegyek vizsgát hallgatni, mert nagyon sok dolog kiderül, ami már csak azért is jó, mert más kárán tanulsz.
Thetys
Azon túl, hogy ismernünk kellene egymást, tényleg így van ahogy írtad. Nekm pl rengetegen mondták, hogy levelezőn nem lehet elvégezni a jogot. Aztán azért csak a harmadiknál járunk.
Order
Persze mindenki felnőtt ember, csak ha van egy célod, s azt el akarod érni, akkor muszáj kompromisszumokat találni. Jelen esetben el kell viselni a tanárok rigolyáit, s hogy semmire húzzanak meg. Sírni persze lehet, egészen eddig amíg csináljuk.

Law1 # 2003.10.18. 08:03

Ebben sajnos nincs igazad, mert tudnod kell, hogy rengeteg oktató olyan dolgokat kér vissza a vizsgán, ami CSAK az órán hangzott el és nincs bent a könyvben - ezzel is csekkolva, hogy bejártál vagy sem. Na persze ilyenkor megpróbálhatsz okoskodni neki, hogy amit kérdez nem volt bent a tankönyvben, de szerintem úgy fog kivágni mint macskát sz.....ni!

Tehát az okos elméleteddel már megszívtek jó páran.

Order (törölt felhasználó) # 2003.10.17. 17:16

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Leiterjakab # 2003.10.17. 16:40

Helló Mirjam!

Debrecenben is 5 éves a levelező, ha jól tudom.


Leiterjakab

Thetys # 2003.10.17. 10:51

Sziasztok!
(Pesten ott A PPKE, áf levelezős képzés is indul, ELTE esti van, de csak diplomásoknak.)
Nagyon csodálkoztam, hogy vidéken milyen emberiek a tanárok, adminisztrátorok. Nálunk -én úgy tapasztaltam-, előnyünk még soha nem származott abból hogy levelezősök vagyunk. Az ügyfélfogadás, vizsgára jelentkezés mindig olyan időpontokban történik, amikor mi dolgozunk. Egyes tanszékeken elkeverik a lapjainkat, rendkívül lekezelően viselkednek velünk. Követelmény ugyanaz, mint a nappalisoknak (bár én erre azt mondom szerencsére, mert ugyanazért a diplomáért , ne legyenek különbségek), csakhogy vannak olyan vizsgáztatók, akik előszeretettel kérdezgetnek az előadás anyagából. Egy csak nappalin tanító tanárnál ez számunkra PECH (mást nem mondhatunk). Sajnos személyesen tapasztaltam,hogy diszkrimináltak levelezős mivoltom miatt. Pedig igazán nagy teljesítmény, hogy napi 8órás munka után/közben kisebb-nagyobb sikerrel, de vesszük az akadályokat.

Mirjam07 # 2003.10.17. 10:15

Kedves levelezősök!
MEg tudja mondani nekem valaki, hogy hol lehet levelezőn (v. estin, v. távoktatáson) 5 éves jogot hallgatni. Igaz, hogy Pesten nem lehet, csak Miskolcon? És a lentiek alapján Pécsett?
Köszönöm

Leiterjakab # 2003.10.16. 20:57

Ez a Neptun először az agyamra ment... mire sikerült rájönnöm tavaly, hogyan kell feljelentkezni a vizsgákra... Egyszer még a kezdetek-kezdetén azt álmodtam, hogy egy hacker feltörte a Neptunt és betette az összes viszgámat egy napra, szóval egy nap alatt buktam meg vagy 8-9 tárgyból... De mostanra már megszoktam, legalább nem kell alkudozni a TO-val, hogy melyik napra írjon be, meg megtudom nézni azt is, hogy kivel fogok együttvizsgázni, azt viszont nem, hogy kinél, de gondolom ezt máshol sem teszik fel a Neptunra.


Leiterjakab

Roxal # 2003.10.16. 11:24

Nálunk ismét remek eset történt egy levelezőssel. Beiratkozott annak rendje s módja szerint, megtette a szükséges lépéseket a szeptembertől bevezetett Neptun rendszeren is. Majd tegnap mikor meg kellett volna kapnia az esedékes diákhiteljét, kiderült, hogy a TO (akik mellesleg az egyetem legkedvesebb tagjai) valami miatt évhalasztónak regisztrálta. Persze emberek vagyunk, s tévedünk, de túl sok a véletlen. Viszont az oktatók nem kezelnek minket másként, sőt egyesek értékelik azt, hogy munka mellett próbáljuk azt, mit a nappalisok.

Law1 # 2003.10.16. 08:08

Bocs, nem vizsgázókat akartam írni, hanem vizsgáztatók!!!

Law1 # 2003.10.16. 08:08

"Azért bezzeg tudnak reklamálni, ha valaki nem fizeti be rögtön tandíjat, de, hogy mit adnak cserébe, az már közel sem olyan fontos a számukra!" (Dóri)

Kedves Dóri!

Lehet, hogy mindenben igazad van, ennek ellenére azt kell mondanom, hogy valahol Ti is hibásak vagytok. Az egy dolog, hogy az oktatók, vizsgázók nem állnak úgy a dolgokhoz, ahogy kellene, de másrészt egy demokratikus társadalomban meg vannak erre a megfelelő intézmények, személyek, lehetőségek, hogy ezen változtatni lehessen. Ha meg képtelenek vagytok ezt évfolyamon belül megszervezni, akkor ne csodálkozzatok, ha ez így is marad.

Otyec # 2003.10.16. 06:10

Maximálisan egyetértek Orderrel: én is pécsi ÁF-tagozatos, immáron negyedéves joghallgató vagyok, és elég kritikus szemmel figyelem az egyetemet, valahogy az az érzésem, hogy ennyi pénzért "szolgáltatást" veszek igénybe. És minden pillanatban az egykori ÁF-os nappalis képzésemmel hasonlítom össze, a tagozatra vonatkozólag.

Egyetlen kritikám eddig: valamelyik évben a Tanulmányi Osztály árult olyan TB-jog könyvet, mely az előző évi kiadás volt, és a soron köevtkező előadáson az oktatók felhívták a figyelmet, hogy mindenképpen az azévi kiadást kérik majd számon.

A pozitívumokat csak sorolni tudom. Hogy mindig felveszik a telefont (név szerint megismer az előadónk, hogy hogyan csinálja ennyi embernél, nem tudom), pontosan tájékoztat, mindig tudja, hol van a vizsga, ha hamarabb szeretnénk elmenni a vizsgáról, mert mondjuk megy a vonat, akkor külön behívja a vizsgáztatót, aki hamarabb is bejön, mondjuk 8 helyett hétre. nem ksének az oktatók, ha megkérjük, hogy pl. hozzanak a tananyaghoz kapcsolódó jogszabályokról jegyzéket, elhozzák. Volt rá példa, hogy az egyik docenstől kértem e-mailben segítséget, és tisztelettel válaszolt. Ennek kifejezetten örültem. Az indexeinket maximálisan gondozzák, az írásbeli vizsgák eredményeit a TO íratja be, nem kell canossát járnunk a tanszékre, az oktatókat vadászva. Pécsen egyfajta interakció működik: az oktatók tudják, hogy az ÁF-osok nagyjából ismerik a menetet, toleránsak, és nem kell mindent a szájukba rágni, bizonyos fogalmakkal tisztában vannak; nemegyszer fordul elő, hogy családjogból, vagy közigazgatási jogból az oktató kér pontosítást egy új szabályozással kapcsolatban: aki az adott területen dolgozik, válaszol. A legutóbbi közig-konzultáción az oktatónk a panasz hallatán - mely szerint honnan szerezzünk segédanyagot a tanuláshoz - a következő konzultációig ideadta a saját jegyzetét, és azt tudtuk sokszorosítani. Le a kalappal előttük, csak tisztelettel tudok az oktatóim iránt viseltetni. Egy-két fiatal tanársegéd még nincs a szakma csúcsán, de rendszerint pontos és felkészülést segítő előadásaink vannak. Gyakorlatilag mindegyiken ottvagyok, pedig korábban (az ÁF-on) alig jártam be. Vizsgákon nincs személyeskedés, tananyagtól eltérés, csak türelmet és pontosságot tapasztaltam. Soha nem vizsgáztam még délutánba nyúlóan, és az aznapi ebédeket is kényelmesen elérem.

Order (törölt felhasználó) # 2003.10.09. 16:44

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Leiterjakab # 2003.10.08. 10:13

Kedves darby show!

én nappalis vagyok debrecenben, én is hallottam tanároktól is, hogy a levelezősöket nem "csípik" annyira, pl. vizsgán sem...

Viszont azt tapszataltam, hogy pont mi nappalisok nem kapunk semmiylen tematikát meg tételsort, a honlapunkon is sokhelyen csak a levelezős tematikát lehet olvasni lsd. pl. Pénzügy tszk.


Leiterjakab

Dóri # 2003.10.08. 08:50

Én is Miskolcra járok levelezőre és én is tapasztaltam az említett problémákat. Már többször előfordult, h. nem jöttek be előadást tartani vagy hogy nem kellően informáltak minket bizonyos dolgokról. A főszerepben szerintem is a pénz van. Azért bezzeg tudnak reklamálni, ha valaki nem fizeti be rögtön tandíjat, de, hogy mit adnak cserébe, az már közel sem olyan fontos a számukra!
De azért ne általánosítsunk, nem minden oktató ilyen, némelyik kifejezetten elismeri, hogy a levelezősök helyzete sokkal nehezebb. Mikor év végén polgári jogból ötöst kaptam, kifejezetten megdícsért tanár, hogy munka mellett ilyen jól sikerült ez a félév. Szóval tisztelet a kivételeknek!

Roxal # 2003.10.07. 10:17

darby!
Sajnos egyetértek veled. Ugyan nálunk nem felejtettek el az oktatók bejönni órára, de ettől még nem job a helyzetünk. A vizsgákon gyakran aszerint ítélnek meg, hogy levelezős vagy. Arra nem tudok válaszolni, hogy miért van ez így, de jó lenne, ha valaki váalszolni tudna...

Béres-Deák Attila # 2003.09.28. 17:52

Miskolcra jársz? Agrárjogra felejtettek bemenni?


attika

darby shaw # 2003.09.28. 17:28

Negyedéves levelező tagozatos joghallgatóként már régóta foglalkoztat a kérdés, hogy vajon mennyire ekvivalens a diplománk a nappalis diplomával. Nem is annyira magára a diplomára, a megszerzett tudásra gondolok, hanem inkább az egyetem által nyújtott képzésre. Itt olyan dolgokra gondolok, például a tanárok elfelejtenek bejönni az előadásokra, nem tájékoztatnak a követelményekről, számukra tetszőleges időpontokban iratják a zárthelyiket, nem adják meg a kötelező irodalmat - és mindezek mellett természetesen nappalis tematika és tételsor szerint kérnek számon. Szóval én úgy vettem észre, hogy a játék lényege: a pénz. Az egyetemek beszedik a levelezős hallgatóktól a tandíjat, azonban cserébe a lehető legminimálisabb szolgáltatást nyújtják. Várom azoknak a joghallgatóknak a hozzászólását, akik már szembetalálták magukat hasonló problémával, illetve azoknak az egyetemi oktatóknak a véleményét is, akik választ tudnak adni, hogy miért van ez így?