Vizsgaeredmény + név kifüggesztése jogsértő


Law1 # 2003.10.14. 13:56

Sokan tapasztalták, hogy egyes tanszékek az ZH-k eredményeit kitűzik a tanszék melletti hirdetőtáblára. Ezzel még gond nem lenne, de álláspontom szerint nem szerepelhetne a vizsgázó neve a listán, mert az személyi jogokat sért. Hisz senkinek semmi köze ahoz, hogy hogyan vizsgázott.

Ausztriában és Németországban ezt elegánsan úgy oldották meg, hogy a vizsgaeredmény mellé nem a nevet írják ki, hanem az adott hallgató "beiratkozási számát". Hisz kint nem a nevét írja rá a vizsgalapra, hanem a fent említett számott, ezzel azt is elkerülve, hogy egy tanár keresztbe tudjon tenni (Mivel Kis Józsi Proffesszor nem tudhatja, hogy Kis Pisti valójában KG589-Ya)

Ezt nem ártana Magyarországon is bevezetni!!!

Béres-Deák Attila # 2003.10.14. 14:45

Sért a fenét személyiségi jogokat. Az egyetem évei alatt beszélgetünk. Felmérjük egymás képességeit. Ennek tükrében a saját teljesítményed meghatározásában is szerepet játszik, hogy X vagy Y hogyan teljesít. Nyugodtan tegyék ki a névsort. Többekközött arra is jó, hogy az általad kiszemelt leányzóval, vagy himfivel ( ki ki helyettesítse be ) emiatt kezdeményezel beszélgetést.


attika

Law1 # 2003.10.14. 15:16

Ezt most komolyan mondod? Nem, szerintem csak viccelsz.

Szerinted azért mondjak le arról a jogomról,hogy vizsgaeredményem CSAK IS KIZÁRÓLAG ENGEM ÉS SENKI MÁST NEM ILLET MEG, mert fontosabb, hogy valaki ez alapján találja meg gyermekeinek annyát?

Ennyire sötét senki nem lehet!!!

Law1 # 2003.10.14. 15:21

Nem biztos, hogy megszeretné valaki osztani 400 évfolyamtársával, hogy X-tantárgyból megvágták. Szerintem joga van ahhoz, hogy erről csak ő értesüljön. Ha pedig úgy érzi, hogy esetleg másnak is tudnia kéne róla, akkor önkéntesen megosztja. Legalább is kultúrált Európaiként így gondolkodom.

Én is sok mindenre kíváncsi vagyok, de még sincs közöm hozzá.

Egyetlen ésszerű érvet nem tudsz amellett felhozni, hogy Neked miért lenne közöd más vizsgajegyéhez. Ha pedig továbbra is fenntartod előbbi állításodat, akkor csak keményen sajnálni tudlak!!!

Leiterjakab # 2003.10.14. 17:46

Szerintem sem sért személyiségi jogot a név kifüggesztése. Ha kettest-egyest írtál akkor vállald fel...! Egyáltalán nem szégyen még a legjobb tanulóval is előfordulhat, hogy megvágják zh-n vagy vizsgán. Nem kell belőle nagy ügyat csinálni, tanulni kell a következő pót (pót-pót) zh-ra. egyébként meg mindenki magának és magáért tanul. Magával szemben felelős a hallgató a saját tanulmányi eredményéért. Mindenkinek el kell döntenie, hogy miért tanul.
Nálunk tavalyelőtt volt ilyen ígéret, hogy csak jelszót-kódot és eredményt tesznek közz, aztán a zh után meg kittették nevetül mindenestül és aki megbukott annak még ki is húzták a nevét rikító vörös kiemelő filccel... Senki nem érezte úgy, hogy lenne mit titkolnia.
Attila, szóval a zh-eredményekről való csevegéssel is lehet csajokat "fűzni"... hűű ez még nem jutott eszembe:-)))


Leiterjakab

Béres-Deák Attila # 2003.10.14. 18:10

Én vagyok a hülye, hogy ebbe a gyerekes vitába belemásztam!


attika

the big cat # 2003.10.15. 04:39

Hát elég érdekes reakciókat látokat itt jogászoktól, akiknek objektíven kellene szemlélni a jogot.

A vizsgajegy személyes adat, tehát nyilvános kifüggesztése személyiségi jogot sért, ez egyértelmű. (Az más kérdés, hogy a probléma nem annyira égető, hogy mondjuk ezért az ENSZ BT-t összehívják)

Jogászként nem vehető figyelembe csak a jog, semmiféle szubjekítv megfontolás, mint a randira csábítás oka, vagy szégyen-nem szégyen kérdés nem kerülhet be.

Szerintem Law javaslatai kifejezetten használhatóak lennének, növelnék az objektivitást a jogi oktatási számonkérésben, de mint az itteni reakciók is mutatják, a magyar jogászság szeret ragaszkodni a konzervatív viszonyokhoz, aminek eredeménye pl. a jogi egyetemeken, hogy a hallagatók jogait gyakorlatilag mindenhol súlyosan megsértik iylen vagy olyan módokon. (nem kifejezetten a viszageredmények kifüggesztésére gondolok, énnel sokkal nagyobb problémák vannak - a tanulmányi és vizsgaszabályzatokat gyakorlatilag a tanerők sehol sem érzik magukra kötelezőnek pl.)

Law1 # 2003.10.15. 07:00

Hello the big cat!

Persze, hogy nem olyan égető ez a probléma, hogy össze kellene hívni az ENSZ-BT-t, de egy dékáni/rektori konferencia bőven megfelelne.

Véleményem szerint itt Magyarországon az a probléma, hogy a gondolkodásban (mint pl fenti esetben) nagyon sokat kellene változatni, csak senki nem foglalkozik igazából a problémával, mert mint "piti ügy" el van könyvelve. És ha "piti" az ügy, akkor jön a következő magyar lépés: hej ráérünk arra még.

Szerintem meg nem, mert ha tényleg személyiségi jogokat sért, akkor miért várjak azzal még évekig, amíg ezen változtatnak?!

Tudod, ez olyan mint amikor fél éve kaptam egy levelet a közösképviselőmtöl, melyben egy lista volt arról, hogy a házban melyik lakónak mennyi közösköltség elmaradása van. Szerencsére nem voltam a listán, de ennek ellenére felhívtam a közösképviselőt és megkérdeztem, hogy mi alapján jön ő ahhoz, hogy mindenkinek kitálalja az egyes lakók tartozásait. Erre ő azt felelte, hogy meg kell őket szégyeníteni és akkor majd fizetnek.

Szóval elképesztő, hogy egyesek fejében még mindig él a Rákosi korszak. Nem az ő feladata szankcionálni a nem fizető lakókat, erre egy normálisan működő demokratikus társadalomban meg vannak a megfelelő szervek.

Hasonlóan látom a kifüggesztett eredményekkel a problémát. Nem a tanszék feladata megalázni egy diákot 400 évfolyamtárs előtt, azzal a reménnyel, hogy akkor majd legközelebb tanul. Ha nem tanul, akkor megbukik és ha képes ebből levonni a konzekvenciát, akkor a következő vizsga sikerülni fog. És ha úgy érzi, hogy erről tudnia kell másnak, akkor elmondja, de ha nem, akkor senkinek semmi köze hozzá!!!

szabomat # 2003.10.15. 07:57

Ebben a vitában talán érdemes említést tenni az adatvédelmi biztosnak ebben a tárgyban megjelent tájékoztatótájól.

Kifüggesztheti-e az érdemjegyeket, vizsgaeredményeket vagy a hallgatók más személyes adatait az intézmény a hirdetőtáblára személyazonosításra alkalmas módon?

A hallgatók érdemjegye, vizsgaeredménye, és az a tény, hogy valamely szociális támogatásban részesül-e vagy sem, személyes adat, ezek nyilvánosságra hozatalához, tehát bárki számára hozzáférhetővé tételéhez az érintettek hozzájárulása, vagy törvény felhatalmazása szükséges. Törvény nem hatalmazza fel az intézményt arra, hogy ezeket az adatokat a vizsgázók személyével összekapcsolható módon (tehát úgy, hogy ott a hallgatók neve is szerepel) bárki számára hozzáférhetővé tegye, arra csak akkor lenne lehetőség, ha az érintettek ehhez hozzájárulnának. A felsőoktatási törvény ugyanakkor a felvételi vizsgát tett, illetőleg a felvett jelentkezők névsorának az intézményen belüli közzétételére felhatalmazást ad, ezeket az adatokat kötelező nyilvánosságra hozni. Adatvédelmi szempontból mindenképpen üdvözlendő megoldás a kódszámok alkalmazása, tehát az, ha a tanulók, hallgatók neve helyett olyan kódszámuk mellett szerepel a hirdetőtáblán az érdemjegyük, amely alapján illetéktelenek őket nem tudják azonosítani.”

Eddig az idézet.
http://adatvedelem.vilaga.hu

Pfifferling # 2003.10.15. 09:45

Kedves Szabomat!

Hálás lennék, ha megadnád, hogy a fenti ajánlás a biztos valamelyik éves beszámolójában megjelent-e, ill. ha nem, akkor pontosan hol található meg.

Köszönet.

sessionID # 2003.10.15. 11:53

Ez nem az az idézet, de lényegében azonos a tartalma (bár az áll benne, hogy akorábbi állásfoglalással ellentétes... ?):

"Az Adatvédelmi Biztos beszámolója - 2002"
http://www.obh.hu/…02/tart1.htm
>> mellékletek:
http://www.obh.hu/…02/mell4.htm#…

Az érdemjegyek nyilvánosságra hozatala tekintetében – a korábbi adatvédelmi biztos állásfoglalásában foglaltaktól eltérő – álláspontom szerint jogellenes a jelenleg általánosan követett gyakorlat. A tanulók, hallgatók érdemjegyei személyes adatok, amelyek nyilvánosságra hozatalához, tehát bárki számára hozzáférhetővé tételéhez az érintettek hozzájárulása vagy törvény felhatalmazása szükséges. Törvény nem hatalmazza fel az intézményt arra, hogy az érdemjegyeket a vizsgázók személyével összekapcsolható módon bárki számára hozzáférhetővé tegye, így arra csak akkor lenne lehetőség, ha az érintettek ehhez hozzájárulnának. A felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény 82. § (8) bekezdése csak a felvételi vizsgát tett, illetőleg a felvett jelentkezők névsorának az intézményen belüli közzétételére ad felhatalmazást. Adatvédelmi szempontból mindenképpen üdvözlendő megoldás a kódszámok alkalmazása, tehát az, ha a tanulók, hallgatók neve helyett olyan kódszámuk mellett szerepel a hirdetőtáblán az érdemjegyük, ami alapján illetéktelenek őket nem tudják azonosítani.

Budapest, 2002. november 7.

Üdvözlettel

Dr. Péterfalvi Attila

Kereső nincs az oldalukon, de itt lehet kutakodni:
http://www.google.com/search?…

Egyébként - ha jól tudom - az USÁban a TB számot írják ki név helyett (legalábbis sok helyen).

Law1 # 2003.10.15. 12:14

"Én vagyok a hülye, hogy ebbe a gyerekes vitába belemásztam!" (Béres-Deak Attila)

Úgy látom, hogy e témával már egyrészt mások, másrészt komolyabban is foglalkoztak itt Magyarországon.

Továbbá az a véleményem kedves attika, hogy ha olyan országokban, mint az USA, Ausztria és Németország (és még ki tudja hol), ahol több évtizede jól működő demokratikus társadalmi berendezéssel találkozhatunk, az említett számkóddal oldják meg ezt a problémát, akkor az hidd el, hogy ez valószínűleg azért történik, mert ott is aggályosnak tartották adatvédelmi szempontból a név eredmény melletti megjelenítését.

Érdekes, hogy az értelmesen gondolkodó embereket az adatvédelmi szempont fontosabb, mint az, hogy így talán jól lehet csajozni.

De a Balkánon lehet, hogy még nagy sikert aratna az elméleted.

Pfifferling # 2003.10.15. 12:16

Köszönöm.

szabomat # 2003.10.15. 16:34

A korábbi adatvédelmi biztos nem erre az álláspontra helyezkedett, ő úgy ítélte meg, hogy az egyetem falain belüli kifüggesztés nem nyilvánosságra hozatal, az csak egyfajta belső nyilvánosság elé tárás, amely nem ítélhető meg ugyanúgy, mint a "bárki számára hozzáférhetővé tétel". A jogban minden értelmezés kérdése, így egyáltalán nem meglepő, hogy egy másik biztos más eredményre jutott. Az is tisztességes dolog, hogy arra is felhívta a figyelmet, hogy elődje másképp gondolta.

szabomat
http://adatvedelem.vilaga.hu

Otyec # 2003.10.15. 18:48

Tisztelettel üdvözlök mindenkit. Csak annyi, hogy úgy tudom, a Pécsi Egyetem szabályzatában az is benne van, hogy a diplomaosztón a frissdiplomás neve elhangzásakor hangosan közlik vele (és így a teremben lévő néhány-száz résztvevővel) diplomája minősítését. Ez mi?

sessionID # 2003.10.15. 19:27

Én nem hallottam, hogy mondták volna.

sessionID # 2003.10.16. 19:00

szabomat: „A korábbi adatvédelmi biztos nem erre az álláspontra helyezkedett

Az általad idézett szöveg honnan származik/hol olvasható?

szabomat # 2003.10.16. 19:09

Az adatvédelmi biztos kiadott kis tájékoztatókat, ezek megjelentek nyomtatásban. Az egyik tájékoztató a felsőoktatásban történő adatkezelésről szól, abból vágtam ide a megfelelő részt. Sajnos nem minden tájékoztató került fel a netre, de majd szólok, hogy ezt is tegyék fel. Azért tudtam ide feltenni a megfelelő részt, mert az én gépemen megvan a szöveg, hiszen ott íródott.
Nyomtatott verziót biztosan szívesen küldenek, ha írsz egy mailt az adatved@obh.hu-ra, és megadod a postai címed.

sessionID # 2003.10.16. 22:10

Köszönöm!

szabomat # 2003.10.20. 09:03

SessionID: mondom: papíron van. :) Az emailedben nem

sessionID # 2003.10.20. 09:36

Ok, értettem első alkalommal is :)

Josh84 # 2005.02.12. 12:14

Szerintem sem gáz az, ha kiteszik az eredményeket. Egy 400-as listából jó ha ismerek 80-90 embert és akkor sokat mondtam. Az meg hozzáállás kérdése, hogy valaki, miután megtudta a saját jegyét, azért végignézi a listát, hogy hoppá, X meg Y is megbukott. Majd tenyerét dörzsölgetve távozik, azzal a jóleső érzéssel, hogy tudja ezt? Na és akkor mi van? Ne haragudjatok, ez nevetséges. Engem is buktattak már, teszek rá, hogy ki tudta meg. Ettől függetlenül nem ártana, ha mondjuk az internetes rendszerbe (is) felvinnék az eredményeket, nem kellene rohangálni az egyetemre minden egyes zh stb. után.
Ha meg objektivitásról beszélünk, az biztos, hogy ez egy teljesen szubjektív indíttatású gondolat, hiszen ha mondjuk mindenki 3-ast vagy 4-est kapott volna, senkit nem érdekelne, hogy ki lennének téve az eredmények.

A személyes adatokról pedig teljesen parttalan a törvényi szabályozás (ezt Lenkovics is mondta). Lásd Avtv. "2.§ 1. személyes adat: bármely meghatározott (azonosított vagy azonosítható) természetes személlyel (a továbbiakban: érintett) kapcsolatba hozható adat, az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés..."

Azonkívül messze nem ez a legégetőbb probléma az egyetemeken. Hallottam olyat, hogy az egyik tanszéken a betekintés során nem lehetett reklamálni, csak a pontok összeadásáért, volt, hogy teljesen jó válaszokat kihúztak és 0 pontot adtak rá, akkor hol vannak a hallgató jogai (arról nem beszélve, hogy ez, ha mást nem, a jó érzést sérti)...

sessionID # 2005.02.12. 13:13

Már ne haragudj, de ez szégyelni való hozzáállás.
Ha valami az éppen hatályos szabályozásba ütközik, akkor már bocsánat, de ne védjük azzal, hogy "nem gáz"... OMFG.

Josh84 # 2005.02.13. 14:09

Ha hatályos szabályozásba ütközik, akkor viszont az a probléma, hogy nem tesznek semmit ellene, szerintem. Az lehet a gond (bár nem vagyok benne biztos) hogy a tanszékek erre magas ívben. Talán. A "nem gáz"-zal nem védeni akarom ezt a helyzetet, csak azt mondom, hogy engem speciel nem izgat a dolog.

sessionID # 2005.02.13. 14:28

A pécsi egyetemen van olyan kar, ahol csak hallgatói kódok vannak kint (talán pont a jogon).