Falopás, vesztegetés elfogadása


Iucundus # 2016.05.10. 11:07

Kedves büntető Jogászok!

Hogyan ítélik az alábbi tényállást?

Vádlott kerületvezető erdészként dolgozik az Erdő Rt-nél. A mukaköri leírásában szerepel a kezelésére bízott erdőterület állagának a megőrzése, azonban fakitermelésre engedélyt nem adhat, arról a felettes ágazatvezető rendelkezhet.
A vádott erdőkerületében ismeretlenek fakitermelési szezonon kívül eső időszakban engedély nélkül 10 db cseresznyefát vágtak ki.
A vádlott V.T. hívására erdőkerületébe kiszállt, ahol 20m3 térfogatú, 1.000.000 Ft értékű farönköket már az út mellett rendeztek el, már elszállításra előkészítve. V.T. ekkor az eladásból remélt pénzösszeg egy - pontosan meg nem határozott - részét a vádlottnak ajánlotta fel arra az esetre, ha az elszállításhoz hallgatólagosan hozzájárul, azt nem akadályozza meg. Vádlott ebbe bele is egyezett és úgy hagyta el a helyszínt, hogy a munkaköri kötelezettsége szerint nem járt el, a farönkök elvitelének meghiúsítására nem intézkedett.
Nemsokára a L-i elagazásnál V.T. tehergépkocsiját a rendőrjárőr megállította, a bűncselekmény felfedezését követően a farönköket lefoglalta, ezért az okozott kár megtérült.
V.T. pár nappal később közúti balesetben meghalt.


Ddr