summa cum laude


donetta # 2005.10.01. 18:10

sziasztok!Pázmányos joghallgató lány vagyok,levelezős,2.éves(+Bölcsészkaron nappalis)Szerintetek milyen kedves tanárbácsik vannak felsőbb éven?:)
Tudom,még van ár évem a végzésig,de már annyira kívánci vagyok,mert nem sok jót hallottam a tanárok vizsgáztetási módszereitől!


sziasztok,én joghallgatókkal szeretnék beszélgetni,Pázmányos vagyok:)

drpici # 2005.09.30. 07:32

Ezen én is elgondolkoztam. Végső soron lehet h egyszerűbb, ha majd 3 év múlva kezdek el problémázni azon, h el tudom-e vhogy fogadtatni ezt az időt....Talán a jelöltségnél még kevésbé bonyolult, ha egy cég jogásza ad ki vmi igazolást. Talán addigra jobban tudom majd, h hogy megy ez. :)

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.09.29. 13:46

Én azon agyalgattam- szerencsére most nincs rá szükség - hogy a szakvizsga előtt mivel kell igazolnod a 3 év letöltését. Ha jól rémlik a jelölti kamarai felvételemhez csak egy munkaszerződést kellett vinnem. Ha nem jelentenek be, akkor mi van? A kamara utánanéz az EMMA-ba vagy az APEH-nél v. a TB-nél? Összefutnak a szálak?

drpici # 2005.09.28. 10:36

Köszönöm szépen a válaszokat!
Most már mindent értek :)
Hozzáteszem, amiket írtatok, én is így gondoltam, csak kibúvót kerestem. Mivel sokszor hallottam ilyen fiktív jogviszonyokról, azt gondoltam ez megoldás lehet az én problémámra is. De ezek szerint akik ezt csinálják, mind fizetik a minimálbér utáni járulékokat...

Egyelőre nem jogi munkakörben dolgozom és nincs is olyan ajánlatom, ami beszámít a szakvizsgához. Csak ez az ösztöndíjas (ami ráadásul a szakvizsga biz. tájékoztatása szerint még 3 hónap tartamáig sem számít be).
Azt hiszem ennek ellenére elkezdem hétfőn.

Még egyszer köszi minden választ!

Kála # 2005.09.28. 05:09

HEO222 és Asus, csillapítandó a kedélyeket szólok, hogy drpici csak példálózó jelleggel írta amit írt :-)

drpici, kicsit nehezen vergődünk zöld ágra jogász létedre (vagy lehet, hogy pont ezért) :-) szóval, van a munkajog és van a polgári jog. polgári jogi jogviszonyban nem láthatsz el olyan tevékenységet, ami egyértelműen munkajogviszonyt kíván (merthogy az színlelt szerződés lenne amit a jog tilt)- márpedig ha jogi végzettséghez kötött munkakört látsz el, annak már a nevéből következtethető, hogy munkajogviszony szükséges hozzá (a munkakör a munkaszerződés szükséges tartalmi elemeinek egyike!). megbízásban egy ügy vitelére lehet szerződni, vállalkozásban egy eredmény szolgáltatására, de egyik sem jogi végzettségehz kötött munkakör (még akkor sem, ha a munka az lenne - bár jelzem ez szakvizsga nélkül igencsak biceg).
szóval munkajogi oldalról ez a helyzet - ha ehhez hozzáteszem a korábban már idézett jogtanácsosi tvr-t ami rögzíti, hogy a jogi előadó munkaviszonyban áll, szerintem egész kerek a történet.

de még mindig nem értem, van olyan állásajánlatod, aminek ideje beszámít a szakvizsga idejébe? ha igen, fogadd el és nincs gond. ha nincs, akkor vagy elfogadod az ösztöndíjast és akkor 3 hónapod tuti lesz, plusz a fizetés sem hiányzik a kasszából és közben kereshetsz megfelelő helyet, vagy nem fogadod el és akkor nem lesz meg a 3 hónap se, plusz nincs fizu és így kereshetsz másik állást.

HE0222 # 2005.09.27. 19:59

De ha nem jogi munkára szerződött, akkor tkp mi értelme van, hiszen azt úgysem számíthatja bele a szakvizsgához. Ha meg jogi munkára, megbízással, szakvizsgázatlan jogászként szerződött, akkor tényleg eldobom az agyam...

Asus # 2005.09.27. 19:45

Igen ez önmagában igaz!
Nem tudni ,hogy vállalkozóként -esetleg a családi cég számláz-e?
Ha nem,akkor nyílván nem színlelt a szerződés...

HE0222 # 2005.09.27. 19:03

Önmagában az, hogy közig szervnél dolgozik valaki, még nem feltételez automatikus köztisztviselői jogviszonyt, ha erre gondolsz, mert pl a portás vagy a takarítónő is dolgozhat ott, bár ők jellemzően az Mt. hatálya alatt teszik ezt. Szerintem nem kizárt, hogy a közig szerv polgári jogi szerződést kössön valakivel (=megbízást), szerintem ezt semmi nem tiltja. De lehet, hogy tévedek, akkor javítsatok ki. Bár jogi munkára megbízást kötni egy jogásszal, hát, ez tényleg elég hajmeresztően hangzik...de lehet, hogy drpici nem jogi munkára szerződött fel:)))

Asus # 2005.09.27. 17:54

Véleményem szerint megbízási szerződéssel közigazgatási szerv ügyfélszolgálatán dolgozni,színlelt szerződés,amely leplezett munkaviszonyra utal!

Munka szakjogászok!Hol vagytok?Szóljatok hozzá!
Ami engem illet lehidaltam........................

HE0222 # 2005.09.27. 15:58

drpici,
ha most megbízással dolgozol a közig szervnél, az jogi feladat, amit ellátsz? Miről szól a szerződés?

Szerintem legjobb lenne azokat kifaggatnod, akik ezt elbírálják, miért nem kérdezed meg őket? Mármint csak a megbízási szerződés-részéről, természetesen.

drpici # 2005.09.27. 13:10

Ok.
Most pl. megbízási szerződéssel dolgozom egy közig szerv ügyfélszolgálatán.
Azt mondod, hogy ugyanezt nem tehetem meg semilyen jogi végzettséghez kötött "munkakörben" ?

Akkor már csak arra vagyok kíváncsi, h a szakvizsga biz.-nál mire értették, hogy megbízás is megfelel gyakorlati időnek?
Ennyire nem tudják, hogy mi hogy van?

Kála # 2005.09.27. 12:23

munkakört mindenesetre nem tölthetsz be- az ugye, mint már írtam munkajogi kategória, így megbízásban ellátni nem lehet

drpici # 2005.09.27. 11:49

ok, de mit csinálhatok megbízásban?

Kála # 2005.09.27. 11:46

gomzol, az lehet, hogy a megbízás szerződés meglétét nem zárja ki a jogszabály, de azt igen, hogy jogi előadóként megbízással foglalkoztassák - arra csak munkaszerződés köthető.

drpici # 2005.09.27. 11:45

Köszi!

Ezt én is így gondolom!
Csak azt nem tudom, milyen munkakör lenne az, amit elláthatok megbízásban és megfelel a szakvizsga bizottságnak is.

gomzol # 2005.09.27. 11:01

drpici problémájához:
Szerintem megbízási szerződése lehet a kezdéskor, azt nem zárja ki a jogszabály. Később meg bármi más is lehet, csak a foglalkoztató engedélye kell hozzá.

Legislator # 2005.09.27. 10:41

Andzsinszan,

A közig. szakvizsga különáll a jogi szakvizsgától.


Sunshine after the rain.

dr.joci # 2005.09.27. 09:11

Szia Asus!

Mi újság van Veled?
Hogy állsz munka ügyben?

üdv:

Joci

drpici # 2005.09.27. 08:39

Köszönöm szépen, végre egy konkrét válasz.

Értem én a lényeget, mármint hogy miért találták ki ezt az ösztöndíjas dolgot, de azért szemétség. A szakvizsgáról szóló rendeletben a joggyakorlatról írtaknak megfelel mindenben ("főállás", jogi képesítéshez kötött...)

Hol van leírva, hogy megbízásban nem láthatom el? A Szakvizsga Biz. -nál efelől is érdeklődtem, ott azt mondták, hogy a megbízás is jó.
Persze már nem igazán bízom benne, hogy ott tudják hogy mi hogy van...

Sajnálom hogy Neked nem sikerült. Akkor még álláskeresőben?

Nekem a legjobb az volt, amikor az egyik minisztériumból olyan levél jött, hogy mivel nem jelentem meg a meghallgatáson (amire soha nem hívtak be :)) visszaküldik az anyagomat (és egyébként mélységesen szégyelljem magam... :)) Voltam a GKM-ben is, nem vettek fel, de most ugyanott kaptam lehetőséget egy másik főosztályon.

Hát nem tudom. Lehet hogy elvállalom így is.

Asus # 2005.09.27. 08:17

Szia drpici!

Nem akarlak elkesesírteni,de nem járható út,amit tervezel!

Ösztöndíjas foglakoztatás pályázatánal feltéetel volt, hogy a "foglalkoztatás" megkezdésekor az ösztöndíjas nem állhat munkaviszonyban!
Tehát nem!

DE!
Megbízással semmiféleképpen nem láthatsz el,"egyéb jogi végzettséghez kötődő munkakört",mivel a kitétel munkviszonyra és nem megbízási viszonyra utal.

Természetesen a szakvizsga bizottság nem fogadhatja el,hiszen nem munkaviszonyról van szó,hanem ösztöndíjas foglalkoztatásról.
Véleményem szerint,ezért ez a program nemcsak a hallagatóknak segít valamelyest,de segít másoknak is,hogy ne "nőljönk fel" hamar,lehet még pár hónapig ....Igazságtalan,demi nem az manapság?

Örülj,hogy lehetőséghez jutottál,mert én is beadtam 3 minisztériumba a pályázatom és 2-ből úgy jött vissza az elutasítás,hogy meg sem hallgattak.A gazdasági minisztérium még nem regált.

Összegezve:itt ezt le kell nyelni és örülni a lehetőségnek,vagy mást keresni.......

drpici # 2005.09.27. 07:01

Lesz egy "igazi" jogi munkaköröm az ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszony keretein belül (amit a szakvizsga bizottság valószínűleg nem fogad el) és e mellé szeretnék egyet papíron (amit elfogadnak).
Ez utóbbit szeretném úgy megoldani, hogy minél kevesebb járulékot kelljen fizetnem magam után.
Hogy üti-e egymást, azt nem tudom. Azt gondoltam előbb kitalálom hogy milyen ál-jogviszonyt tudok kreálni magamnak, aztán mielőtt aláírnám az ösztöndíjas szerződést, elmondom nekik hogy van ez a másik és ha beleegyeznek, akkor jó. De nem munkaviszony lenne, éppen a járulékok miatt. Ezért gondoltam megbízásra, csak azt nem tudom, hogy milyen munkakört láthatok el így.

Köszi hogy foglalkozol a dologgal!
Lassan el kell döntenem hogy elvállalom-e, jó lenne egy kicsit tisztábban látni.

HE0222 # 2005.09.26. 21:26

dr picinek: nem értettem tisztán, hogy csak papíron akarsz jogi munkakört, vagy fizetésért szeretnél dolgozni jogi munkakörben? Másik kérdés, hogy vajon nem üti -e egymást az ösztöndíjas időszak és a munkaviszony? Ez utóbbit nem tudom, nem értek hozzá, meg kéne érdeklődnöd ott, ahol ezeket a szabályokat alkotják.

Ludvik Jahn # 2005.09.26. 08:13

andzsinszanhoz: ez a renedelkezés már nekem is elérte az ingerküszöböm. Az AB-beadvány meglehetősen megalapozottnak látszik/látszana....Az különösen érdekelne, hogy a jogi képzést illetően milyen szervezet(ek)re gondolnak az OM agytrösztjei, hiszen akár csak a klasszikus jogászi pályákat nézve sem nagyon jut eszembe más, mint az ügyvédi kamara....talán ne ők határozzák meg a felnövekvő konkurencia létszámát...Arról az apróságról nem is beszélve, hogy ugyan már miért ne lehetne joga az egyszeri állampolgárnak jogászdiplmát szereznie, ha megfelelel a felvételi vizsgának és éppenséggel ez az óhaja - függetlenül attól, el kíván-e majdan helyezkedni a diplomájának megfelelő munkakörben. Mintha a tanulás alkotmányos jog lenne, vagy megkoptak emlékeim? :)

drpici # 2005.09.26. 07:39

Hát azt eddig is tudtam, hogy nem éppen szabályos dolog, nem is szívesen csinálok ilyesmit. Nem is tenném, ha a jogászként végzett munkámat beszámítanák gyakorlatnak...

Konkrét javaslat, megoldás?

dr. Bubo # 2005.09.23. 16:19

Andzsinszan, a szakvizsga korábban is klasszikus szakterület alapján megosztott volt, akkor talán volt is értelme, most csak, mint többször hangot adtunk ebben a topicban is, megismételt államvizsga, kevés értelemmel.

Az idézett szöveg érdekes "numerus clausus" jellegű szabályozásra hasonlító képződménynek tűnik. Az AB beadvány valóban megalapotottnak látszik, de mire abból lezs valami, addigra az AB is megszűnik, működésképtelenség miatt...