Fórum joghallgatók újabb elöl     új hozzászólás


Igazságügyi Ügyintéző - szervező

Zso80 # e-mail 2006.06.02. 09:38

Sziasztok!

Én a PTE-ÁJK főiskolai szakon végeztem, mint igazságügyi ügyintéző.
Szeretnék állást keresni, főként közigazgatási szervvnél!
Az lenne a kérdésem, hogy hol lehet állásajánlatokat, pályázatokat találni ezzel kapcsolatban? Mert újságban ugyebár ezek nem hírdetnek!

csufi99 # e-mail 2006.06.03. 15:14

A Bm lapján figyelheted a meghirdetett köztisztviselői állásokat, s minden minisztériumi honlapon, túl sokat nem fogsz találni..

Zso80 # e-mail 2006.06.07. 09:30

Sziasztok!

Nekem még az lenne a kérdésem, hogy ezzel a diplomával én pontosan milyen állásokat tölthetek be? Vagy hol tudok erről tájékozódni? Pl. lehetek jegyző, körjegyző? Úgy tudom oda elég igazgatásszervezői! Akkor jó az igazságügyis diploma is?

jonie #   2006.06.11. 16:40

Szia Zso80!

Igazságügyi ügyintéző képzettséggel, főként bíróságon, ügyészségen tudsz elhelyezkedni.
Jegyzői álláshoz jogi diploma szükséges.

mancs # e-mail 2006.06.11. 17:45

ezen a honlapon is szétnézhetsz az állásajánlatok között.

Zso80 # e-mail 2006.06.12. 09:43

Igen, csak mégis milyen jellegű állásokat lehet ezzel betölteni?

exIü-s # e-mail 2006.07.07. 12:24

Kedves Látogatók!

Szégyelem magam mint igazságügyis, és sajnos a fórum ezen oldalának szinvonalát is sikerült letornászni a ... Máshol arról olvasható hogy a képzés ilyen meg olyan, az alapokat azt hittem mindenüt meg adják. Én vizsgáztam jogászokkal együtt, -igaz Miskolcon- láttam meddíg kellett nekik és nekem iü-s-nek tudni ugyan azt, meg többet is persze, és hallottam joghalgatót az én tételemről beszélni- lehet soha nem lesz diplomája, de ott megfeleltet kapott, én nem engedtem volna át. Persze tudom vizsgázó vizsgáztató, fáradság, vizsga drukk, stb. .....és még mindíg minimálbérböl nevelem három gyermekem.

vanda24 #   2006.07.07. 12:41

Azért odáig illene eljutni valakinek, hogy mire kézbe vesz egy diplomát, legalább tudjra róla,hogy mire jó...
Vagy ez a diplomát kiadó intézmény és oktatóinak is a hibája?
Vagy lehet,hogy ők sem tuják...
Vagy lehet,hogy tudják ,de nem mondják meg ,hogy sajnos szinte semmire nem jó!

Legislator # e-mail 2006.07.07. 14:02

Ez utóbbi az igazságmag!

Sunshine after the rain.

izisz82 # e-mail 2006.07.07. 20:40

Ez hülyeség, hogy nem jó semmire az a diploma. Az egyik ismerősöm is elvégezte, jelenleg is használja ezt a diplomáját, bíróságon dolgozik. Az egyik kollegája is elvégezte csak ő "továbbment" jogra is. Úgy tudom, hogy külön kormányrendelet is van arról, hogy mi a feladatuk (fejből nem tudom a számát, majd előkeresem). Ha jól emlékszem, a bírák tehermentesítése a célja.
Nyilván attól is függ, hogy az adott intézmény mennyire veszi komolyan ezt a képzést...nem tudom, hogy Miskolcon mi a helyzet, de a Pécsen színvonalasan folyik az oktatás. Ugyanazok a tanárok tanítanak, akik a jogász szakon is, ők gyakran mondogatják, hogy ez olyan mint egy "főiskolai jogászképzés" . Valamennyivel persze kevesebbet követelnek, hiszen külön jegyzetek is készülnek ehhez a képzéshez és nem tanulnak minden tantárgyat. Van viszont ott is alkotmányjog, plogári jog, büntető jog, plusz dolog a bírósági szervezet, a BÜSZ ismerete (ebből a tantárgyból egyébként az ismerősömet a Somogy Megyei Bíróság elnöke oktatta / vizsgáztatta ha jól tudom, mivel akkoriban még Kaposváron folyt a képzés, most már Pécsett. )

exIü-s # e-mail 2006.07.11. 11:05

Kedves izisz82!

Hidd el ebben az országban mindenki magának tanul, és nem azért hogy egyből forintra tudja azt váltani. -
A Miskolci AJK képzési szinvonaláról pedig csak pár szám adat: 2004 nyár, jogi kar tanszékei előtt várakozók közzűl, három embert vitt el a mentő, mindenki kapott vizsga halasztást csak egy srác nem tudott ezzel élni, infartus nemsokkal utána meghalt. Ugyan ebben az érában örődtem, érlelődtem mint Iüs, század magammal.
A profeszorokat megismerve azt hiszem nem sokat enyhülhetett a stílus, bár volt akitől valóban hallotam a "light" szót, de nem a képzéssel kapcsolatosan.

Igazságügyi ügyintézők FIGYELEM!!!

Kezdeményezésünk - sokan tudják - amit ME-ÁJK dékánjának a segítségével indítottunk az IM. felé, annak érdekében hogy, teremtse meg képesítésünk a foglakoztatási rendbe való beillesztését, vagyis rendelettek módosítását kérve miniszter úrtól - igéret se kaptunk...
Ezennel közre adom a válasza kivonatát: az OIT napirendjére tüzte tárgyalásra, de a tárca szélesebb körű egyeztetést tart szükségesnek, tehát át mutogata /időközben megszünt/ Munkaügyi Minisztériumra. No ez volt tavaj tavasszal.
KI TUD VALAMI FRISSET???????

Legislator # e-mail 2006.07.14. 18:07

Ez nagyon durva!

Sunshine after the rain.

kérdezőnő # e-mail 2006.08.02. 10:47

Szerintem az a legdurvább, hogy a közigazgatásban (ügyintézői szinten) rengetegen dolgoznak sima érettségivel, mindenféle képesítés nélkül. Sógor, koma, jóbarát szinten működik a rendszer. Pedig szükség lenne egy olyan szakmai ismeretekkel rendelkező (elsősorban gyakorlati) ügyintézőkre, akik segítik a jogi végzettségű szakember munkáját. A pécsi képzésről annyit, hogy saját bőrömön tapasztalom az oktatás komoly színvonalát, nagyon durva félév van a hátam mögött:) Dehát... Teher alatt nő a pálma.

drazse #   2006.08.02. 11:21

Senkit nem szeretnék megsérteni, de azt tapasztaltam, hogy az idősebb kollégák elsősorban az átsorolás miatt szerzik meg ezt a végzettséget. A fiatalabbak pedig sajnos vagy nem tudják, hogy mit "kapnak" (lsd: Zso 80) vagy pedig a jogi végzettséghez akarnak ezzel is közelebb kerülni...
Én mindenkit próbálok lebeszélni arról, hogy az idejét és pénzét erre pocsékolja. Szerintem ez megint csak egy bevételi forrás az egyetemeknek, utánuk pedig a vízözön... nem foglalkoznak vele, hogy szerencsétlenek hol helyezkednek el.

Még valami: jegyzői álláshoz jogi diploma vagy igazgatásszervezői képesítés és 2 év közig. gyakorlat kell a Ktv. szerint. Közigazgatási álláshirdetések egyébként a Belügyi Közlönyben is vannak, amit Közlönykiadó honlapjáról is le lehet tölteni.

Állásügyben egyébként egyetértek az előttem szólóval....

kérdezőnő # e-mail 2006.08.02. 11:53

Kedves drazse! Nem értek veled egyet abban, hogy ez egy teljesen felesleges képzés lenne. Pont arra próbáltam volna rávilágítani, hogy a közigazgatásban, azon feladatok ellátására, amelyek nem igényelnek jogi egyetemi végzettséget, igenis képzett ügyintézőket kellene alkalmazni. Egyébként én sem értettem az topic elején feltett kérdést, saját tapasztalatom alapján írom, hogy a feltett kérdésre a választ Alkotmányjogból és Közig. jogból is érintettük Pécsett. (jegyző, közjegyző vitaindító kérdésre utalok). Tisztelettel:

Kérdezőnő

drazse #   2006.08.02. 13:02

Akkor mégegyszer: én sem tartom feleslegesnek a képzést, de az elhelyezkedési problémák miatt megfontolandó a működtetése és a végigkínlódása. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a közigazgatás eddig is működött érettségizett munkaerővel és egy titkárnőnek (valljuk be) ennél nem is kell több, ráadásul a felsőfokú végzettség az államnak is többe kerül. Egészen más a bírósági ügyintéző helyzete, aki már egyes érdemi feladatokat is elláthat, és akinél már valóban kevés az érettségi. De az nem közigazgatás ...

kérdezőnő # e-mail 2006.08.02. 13:28

Kedves drazse! Jogos a válaszod, így már hasonlóan látjuk a helyzetet, amely valóban hibás, talán valahol olvassák az érintettek a jelen topicot, és lépnek ez ügyben.

exIü-s # e-mail 2006.08.16. 11:02

Kedves kérdezőnő !

Nagyon örülök annak hogy Pécsen is szeretnétek tenni valamit az Igazságügyi Ügyintéző - továbbiakban IÜ. - "szakma" megismertetésében, elismertetésében.
Nem akarok döntő bíró lenni drazse-val folytatott vitátokban, de jelenleg tényleg neki van igaza.
Ezért kell mindent megtenni nektek is leendő IÜ-söknek, hogy legalább mire kezetekbe kerül a hőn áhitott oklevél az elhelyezkedésben segíségetekre legyen. Nem mint nekem, részemre úgy érzem csak hátrány.
Lobbizzatok az Egyetem vezetőségénél, hogy próbálják meggyőzni az amúgy is pécsi irányítású igazságügyi tárcát egy rendelet módosításra.

  • mert mi van ha pld. egy önkormányzatnál akarsz elhelyezkedni ? - a humánpolitikán elő kapják a 9/1995. Korm. rendeletet - és még egyszer meg kérdezik milyen ügyintézőnek tetszik lenni? Utána ...hát nagyon sajnáljuk, de nincs ilyen, nevesítve van a pedagógus, katonatisztit végzetteket stb., de IÜ. nincs. Pedig egy tiszt úrnak, annak ugye kis ujjában van az Alkotmány-Közig. jog, nekünk viszont...

Igy van ez egyépként sok más helyeken is más képesítést elő író jogszabályokkal, kivétel egy pár Ügyészség Utasítás ahol már szerepel a szak nevesítve.
Kedves kérdezőnő ! Próbáljátok propagálni egymást között is, együtt biztosan menni fog, hogy ne legyen igaza drazsénak hiszen azt hiszem mind annyiunknak jobb ha ügyeink intézése során egy felkészültebb, kalifikáltabb ügyitézővel kell szembenézni és nem csak az igazságügyekben hanem a ingatlannyilvántartás, a rendőrség, pénzügyörség,stb. de akár egy Antsz-es, vagy egy Környeztvédelmi hatósági engedély ügyében is kényszerülünk hivatalok előtt sorban állni.
Kérlek téged, ha bár milyen haladás történik ügyünkben értesíts!

jonie #   2006.08.25. 20:24

Nem értem, hogy jön ide a közigazgatás...soha senki sem mondta, hogy az igazságügyi ügyintézők a közigazgatás számára vannak kitalálva. Ha elvégzed bíróságokon, ügyészségeken dolgozhatsz egy bíró mellett (a tehermentesítésükre szolgál)...azt hittem, hogy ezzel mindeki tisztában van, aki elkezdte/elvégezte ezt a sulit :)

exIü-s # e-mail 2006.08.28. 12:34

Azt hiszem igazad van, most már sehogy...

Mikor jelentkeztünk, és míg el nem végeztük addíg istenek voltunk, mert ugyan azok prof-októl tanultunk - pld. közig. jogot - és szigorlatoztunk náluk, akik a közigazgatásban dolgozó vezetők, jegyzők, jogászok egykor volt tanáraik.
Igaz nekünk a bíróságokon a helyünk tudjuk, hisz nem egyszer aktív bírák adtak órákat - például cégjegyzés témát egy nagyon kedves bírónő prezentálta, és üdvözölte a szak létre jöttét - de mind erről nem tudnak a minisztérumban vagy még föntebb ahol a feladattokhoz hozzáredelik a forrásokat. OK?
Ügyészségeknek bíróságoknak már előre elkészített nyomtatványuk van, már egy gépbe se kerülsz, kézzel rá firkantják a neved és már el is vagy utasítva, legjobb esetben. Nos én elvégeztem nem csak ezt az "iskolát".

Zso80 # e-mail 2006.09.05. 08:52

Hát akkor már csak egy kérdésem lenne! Hol hírdetik az állásokat a bíróságok és az ügyészségek? Mert én nézegettem a bírósági-ügyészségi közlönyöket, de abban csak bírót-ügyészt keresnek.
Ez ismertségi alapon mehet? Elég gáz.

Így lehet még le kéne nyomnom +3 évet és akkor lenne egy jogi diplomám. Bár én nem akarok ügyvéd vagy ügyész, bíró lenni.

exIü-s # e-mail 2006.09.07. 14:35

Zso ! nyomd le nyugottan, de tudod hogy nem +3-mat, hanem minimum 4-4,5-et. Én tartok kapcsolatot régi évfolyam társakkal, akik maradtak jogon, és folyamatosan mesélik mit számítanak be és mit nem. Az állás esély- tudod -talán még kevesebb.

jonie #   2006.09.07. 16:28

Sajnos 5 évet kell még lehúznod, 4 év az igazgatásszervezőknek van, akik az ÁF-en végeztek (jelenleg Budapesti Corvinus Egyetem a neve)...Néha én is elgondolkodok, nem-e lett volna jobb elvégezni ezt az iskolát, csak hát Pécs nekem közelebb volt, mint Budapest, Kaposváron lakom...plusz a közigazgatásban is nagyon nehéz elhelyezkedni, most is létszám csökkentések vannak.

Zso80 # e-mail 2006.09.15. 09:00

Én úgy tudom, hogy az iü-söknek mondjuk a pécsi jogi karon 4 évet kell lehúzni. De viszont azt hallottam, hogy az ELTE-n csak 3-at. Elvileg az ELTE-re jár az egyik volt évfolyamtársam, majd tőle megérdeklődöm.

Nagyon azon gondolkozok, hogy jövőre tovább kéne tanulni, mert ezzel a diplomával.......

jonie #   2006.09.15. 14:19

Persze, érdeklődd csak meg. Én annyit tudok csak mondani, hogy amikor én végeztem, még nem volt lerövidítés, persze mondták, hogy tervben van...aztán amikor elkeztem a jogot, az egyik szemeszterben előálltak azzal a lehetőséggel, hogy 3(!) év alatt befejezheted, persze gyorsított tempóban...hozzá is tették, hogy ők ezt nem nagyon ajánlják, mert eddig még senkinek nem sikerült, mert nagyon kemény, sokkal rövidebb idő alatt kell elsajátítani olyan anyagokat, mint a jog-és állambölcselet vagy az EU jog, ami ezer oldalas anyagokat jelent...persze a lehetőség adott, nálunk senki nem is választotta, mert képtelenség teljesíteni, emberfeletti erőt igényel plána munkahely mellett...úgyhogy én maradtam az előírt tempónál, mert a végén még 5 év alatt sem sikerülne elvégezni, mivel minnél kevesebb idő van a felkészüléshez egy szigorlatra, annál nagyobb a bukásveszély.