ingatlan jog


drbjozsef # 2020.12.27. 17:10

Nem is értem a kérdés, hogy miért ne.

Ha arra céloz Csuklósbusz, hogy bevásárol, de birtokba venni nem tudja a mostani tulajdonos miatt, akkor is igen a válasz : a tulajdonhoz kapcsolódó költségeket neked is fizetned kell, akkor is, ha nem tudod használni. Aztán a használattal kapcsolatos köröket (többlethasználati díj) lefuthatod a birtokos társtulajdonos(ok)kal.

Szomorú örökös # 2020.12.27. 05:01

Csuklósbusz

Ha bevásárolom magam társasházi tárolóba,szárítóba stb, akármi valami nem lakásba, akkor közös költséget, kuka díjat,fűtést vagy valamit ki tudnak rám vetni?

Szerintem simán! Azt fogod minden hónapban fizetni, amit a többi tárolótulajdonos.

Csuklósbusz # 2020.12.27. 02:40

Ha bevásárolom magam társasházi tárolóba,szárítóba stb, akármi valami nem lakásba, akkor közös költséget, kuka díjat,fűtést vagy valamit ki tudnak rám vetni?

drbjozsef # 2020.12.24. 13:45

Julio2020,

Töretlen a bírósági gyakorlat atekintetben, hogy ha a vevő nem kapja meg a hitelt, a szerződés szerinti határidőre nem tud fizetni, akkor azt az ő érdekkörében felmerült szerződésszegő magatartásnak kell tekinteni. Ha az eladó ragaszkodik a szerződéshez, és póthatáridő tűzése után (ami 8-15 nap szokott lenni, szóval másik bank kereséséhez általában bőven kevés) sem tudsz fizetni, és eláll a szerződéstől, akkor a foglalódat megtarthatja (ha az 10-15% legfeljebb, az ettől nagyobb még szerződésben kikötés esetén is túlzott és semmis), a vételár többi részét pedig vissza kell neked utalnia (a te költségedre).

Ha meg tudtok egyezni, hajlandó várni, akkor közös megegyezéssel természetesen módosítható a szerződés.

oligaliga # 2020.12.24. 12:04
Julio2020 # 2020.12.24. 04:51

oligaliga

Julio2020

„Adós társat nem tudok bevonni de azt előre nem tudja megmondani, hogy elég e a jövedelmem ahhoz, hogy kiutalja”

A legtöbb banknál lehet kérni előminősítést, ami alapján meg tudják mondani, hogy alkalmas-e a hitelfelvevő. Ez általában meg is gyorsítja a tényleges hitelbírálatot, mert az alapadatok már rendelkezésre állnak.

Kiszámolták, de nem hiteligérvény, hanem csak kalkuláció, amely semmire nem kötelezi a bankot. Mennyire lehet komolyan venni?

Julio2020 # 2020.12.24. 04:41

gerbera317

„Mert volt olyan eladó aki azt mondta, hogy pénzt nem ad vissza.”
Mondta. És akkor mi van?

Ezt szeretném megtudni, hogy ilyenkor mi van, ha már meg van kötve az adás-vételi szerződés, formailag minden rendeben, foglaló lerakva, önrész átutalva, és mégsem adja meg a bank a kölcsönt, vagy lejár a szerződésben kikötött fizetési határidő (mert mondjuk egy másik banknál is próbálom intézni a hitel felvételt).

drbjozsef # 2020.12.23. 14:53

Az albetét megnyitásáról az értesítést 2020 szeptember 24 kaptuk meg, így 53 nap telt el az ígért és a tényleges albetétesítéstől.

Biztos nem. Úgy érted, aznap albetétesítették, és rögtön kivitte nektek a futár a levelet? Nem lehet, hogy előbb megvolt az albetétesítés?

Nézd, a szerződésed számít, aminek egy kis részletét közöltél, de nem a relevánsat.
Mi van a kötbérre? Mi van késedelemre? Neked, és az eladónak is van kikötve? Mire milyen PONTOS határidők vonatkoznak? (mondjuk a te teljesítésedre, mármint a bankéra)

Ha vita van a teljesítésről, és nem tudtok megegyezni, bármelyikőtök indíthat pert bíróságon. Pár év és néhány százezer forint, és már el is dől, hogy mondjuk csak két hónap "bérleti díjat" kell fizetned. Szerintem nem éri meg, szóval kössetek valami kompromisszumot.

Miklos22 # 2020.12.23. 09:00

Sziasztok,
Elnézést előre is, ha hosszú leszek...
Egy új építésű lakást vásároltunk és május végén végleges adásvételi szerződést kötöttünk az ingatlan teljes vételárának a 75%-át önerőből fizettük a maradék 25% -ot ami CSOK Hitel és új lakásra állami támogatás .

Az adásvételi szerződésben foglalt fizetési határidőből csúsztunk ki, ami CSOK Hitel és új lakásra támogatás megbontásában az albetétesítés után kerül volna folyosításra.
Szerződés szerint:

Szerződő felek tudomásul veszik, hogy a bankkölcsönből késedelmi kamat/kötbér nem fizethető és beszámítással sem számolható el, valamint a Vevői késedelem a - 4./ pontban foglaltakon kívül - a Vevő tulajdonszerzését, illetve a Bank jelzálogjogának a bejegyzését nem akadályozhatja

Az eladó hozzájárult az Ingatlan nyilvántartási kérelem hosszabbításához, mivel azzal is kifutottunk az időből, így most ismételten a széljegyen vagyunk.

A Bankkal December közepén megkötöttük a hitelszerződést(a döntés nagyon elhúzódott) a hitel folyósításához jelenleg az építtetőtől a számla a lakás vételáráról Telek és felépítmény megbontásban és a kamat kötbér nyilatkozat hiányzik.

Jelenleg az eladó nem hajlandó kiadni a kamat kötbér nyilatkozatot csak abban az esetben, ha fizetünk neki az albetét és a késedelmünk között eltelt időre(3 hónap) "bérleti díjat".

2020 augusztus elején átutaltunk az eladónak a teljes önerőt az ingatlan teljes vételárának a 75%-át, az albetétek megnyílása előtt, azért hogy költöztessünk így állapodtunk meg és arra is ígéretet tettünk szóban, hogy a hitelt lehető leghamarabb intézzük.
A banki hitel a banki ügyintézők lassúsága és COVID betegsége miatt húzódott el, ezt jeleztük is az eladónak.

Albetétesítést szerződés szerint legkésőbb 2020. július 31. napjáig ígérte az eladó.
Az albetét megnyitásáról az értesítést 2020 szeptember 24 kaptuk meg, így 53 nap telt el az ígért és a tényleges albetétesítéstől.

Olvasatomban az utolsó fizetési kötelezettségünk nekünk ezek szerint 53 nappal hosszabbodott, ami 2020 November 17-e lett volna, tehát mi jelenleg 35 nappal csúsztunk a fizetési határidőkkel.

Eladó vállalja, hogy a Társasház bejegyzésére (albetétesítésére) legkésőbb 2020. július 31. napjáig sor kerül, melyről a Vevőt e-mailben értesíti. Amennyiben a Társasház bejegyzése (albetétesítése) a jelen pontban meghatározott határidőn túl történne, abban az esetben a Vevő utolsó fizetési kötelezettsége annyi idővel hosszabbodik meg, mint amennyi a Társasház bejegyzése (albetétesítése) és a vállalt határidő között eltelt.

Kérdésem az lenne, hogy mennyire jogos az eladó követelése, valamint milyen mértékű kártérítésre lenne jogosult, ha egyáltalán jogosult erre?
A lakásban Augusztus eleje óta bent lakunk, bútoroztuk és értelem szerűen nem szeretnénk szerődést bontani.
Milyen opcióink lennének és mire számíthatunk?
Előre is köszönöm, hogy végigolvastatok.

oligaliga # 2020.12.23. 08:57

Julio2020

Adós társat nem tudok bevonni de azt előre nem tudja megmondani, hogy elég e a jövedelmem ahhoz, hogy kiutalja

A legtöbb banknál lehet kérni előminősítést, ami alapján meg tudják mondani, hogy alkalmas-e a hitelfelvevő. Ez általában meg is gyorsítja a tényleges hitelbírálatot, mert az alapadatok már rendelkezésre állnak.

gerbera317 # 2020.12.23. 08:48

Mert volt olyan eladó aki azt mondta, hogy pénzt nem ad vissza.
Mondta. És akkor mi van?

Julio2020 # 2020.12.23. 08:43

gerbera317

Adós társat nem tudok bevonni de azt előre nem tudja megmondani, hogy elég e a jövedelmem ahhoz, hogy kiutalja???
Ha mégis, akkor kútba esik az ügylet. Te bukod a foglalót.” A vétel ár többi részét akkor visszakapom? Mert volt olyan eladó aki azt mondta, hogy pénzt nem ad vissza.

gerbera317 # 2020.12.23. 08:21

Adóstárs kezes bevonását követelheti a bank. Egy ilyen üzlettől nemigen fog ő elállni.
ilyen esetben mi történik a kifizetett összeggel?
Ha mégis, akkor kútba esik az ügylet. Te bukod a foglalót.

Julio2020 # 2020.12.23. 08:15

gerbera317

Igazándiból itt a jövedelmemre gondolnék, ami elég kevés, ez által meggondolhatja magát, de ilyen esetben mi történik a kifizetett összeggel??

gerbera317 # 2020.12.23. 08:09

Csak egy esetben "gondolja meg" magát: ha az ingatlanról kiderül, hogy nem nyújt megfelelő kölcsönfedezetet.

Julio2020 # 2020.12.23. 08:03

Tisztelt fórumozók!

Ingatlan adás-vétellel kapcsolatban érdeklődnék. Adva van egy ingatlan amit szeretnék megvenni bankkölcsönnel. Bank az előzetes kalkuláció alapján nyilatkozta, hogy megfelelek a kölcsön feltételeinek. Kérdésem az lenne, hogy mi van akkor ha adás-vétel közben meggondolja magát a bank, de már benne van a pénzem az ügyletben (foglaló+önerő)?

Előre is köszönöm!!!

LaciSupreme # 2020.10.15. 12:57

Lajcsó, köszönöm a választ.
Lekértem a friss tulajdoni lapot, valóban csak széljegyben van a tulajdonjog bejegyzés iránti kérelem.
(A vevőt és ügyvédet szavahihetőnek tartom, csak hát eléggé meglepett ez a levél ebben a formában.)

lajcsó # 2020.10.15. 12:13

"Aggódjak, vagy ez a függőben tartás benyújtása volt?"
Ez a függőben tartás benyújtása volt, de ha nagyon aggódsz, akkor fáradj be a földhivatalba és győződj meg róla a saját szemeddel!

LaciSupreme # 2020.10.15. 10:56

Tiszteletem!

Lakás eladójaként olyan szerződés került megkötésre, hogy a vevő a vételárat foglaló + bankkölcsön + saját erő hármasával egyenlíti ki. Banki átutalás formájában ő és a hitelező bank.
Ügyvédnél letétbe került az ingatlan tulajdon átruházási okirat is.

Foglaló kifizetésre került, a hitelbírálatra várunk.

A szerződésben értelemszerűen van egy olyan rész, hogy "függőben tartással" bejegyzés kerüljön az ingatlanra, a végleges tulajdonjog átruházásáig.

Na most érkezett egy végzés a Földhivataltól, mely szerint a vevő – vagyis gondolom a nevükben az ügyvéd – "tulajdonjog bejegyzése iránt kérelmet nyújtott be". 60 napos fellebbezés.

Aggódjak, vagy ez a függőben tartás benyújtása volt?
Azt remélem, eladóként biztosítva vagyok, ha az adásvételi szerződésben a vételár és összetétele egyértelműen szerepel.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.28. 19:34

Az ajándékot kivételesen, szűk feltétekkel vissza lehet követelni. Nem biztos, hogy ez az eset.

Sziszi70 # 2020.06.28. 19:22

Tisztelt Cím!!
Párom vásárolt egy ingatlant,a felét nagykorú gyermekére íratta,amit meg is bánt,ugyan is a gyermeke nem úgy teszi a dolgát,amint azt kéne.Több rendőrségi ügye van,tele bírságokkal,és felfüggesztett büntetéssel.Dolgozik,de a rezsibe nem szál be,nem vásárol,sem élelmet,sem amire egy háztartásban szükség van a mindennapokban.Édesapja ezt éppen meg említi neki ezt,akkor képes neki rontani,épp meg nem üti.Keresetét szét szórja más haszontalan dolgokra.Kérdésem az lenne,hogyan lehet az ingatlan felét vissza venni a nevéről,van e rá valami lehetőség??

Válaszukat előre is köszönöm!

drbjozsef # 2020.06.02. 06:32

Julio2020,

A bank nem gondolja meg magát. Kérsz egy hitelbírálatot, értékbecslést. Ha az pozitív, akkor meg kell kötni a szerződést, úgy, ahogy a bank kéri, általában 30-60 napos fizetési határidővel, és azzal, hogy a bejegyzési engedély letétbe kerül az ügyvédnél. Ha az megvan, szerződhetsz a bankkal, az utal az eladónak, csakis utolsó részletként, és ha az megvan, megkapod a bejegyzési engedélyt.

De az jó, ha ebbe a menetbe nem ugranak elő új akadályok, mert boríthatják az egészet. Ilyen főleg egy nem tiszta tulajdoni lap. Azzal kell kezdeni.

Julio2020 # 2020.06.02. 03:07

drbjozsef

Értem, de mi van akkor, ha közben a bank meggondolja magát, a pénzem már benne van és tegyük fel nem folyósít hitelt? Mert ugye a hitel kalkuláció nem kötelezi őt semmire... Meg említetted, hogy akár hónapokat is igénybe vehet, az értékbecslés meg úgy tudom, hogy csak 30 napig él, utána megint lehet megcsináltatni. Vagy rosszul tudom?

drbjozsef # 2020.06.01. 17:10

Julio2020,

Brámelyik ügyvéd csinál ilyet. Ez nem jogtechnikailag bonyolult. Pont olyan, mint bármilyen adásvétel, legalábbis az ügyvéd szempontjából.

A kérdés itt az, hogy TI, eladó(k) és vevő meg tudtok-e egyezni olyan menetben, ami mindkettőtöknek megfelel.

Alapeset az lenne, hogy megmondod nekik, hogy fizessék ki a tartozásaikat, legyen tiszta a tulajdoni lap, és legyen a közös képviselőtől (ha társasházi lakás) nullás igazolásod, és akkor lebonyolíthatjátok az adásvételt.

Mivel te is hitelt akarsz felvenni, a bank biztosan nem fog adni, ha nem tiszta a tulajdoni lap. Úgyhogy ezt meg kell oldani. A fentiek meg azért nem szoktak menni simán, mert az eladónak sincs pénze.

Ilyenkor az van, hogy szerződést köttök, ügyvéd előtt, te átadsz nekik megfelelő előleget, abból kifizetik a tartozásaikat, és megy minden tovább.

Akkor lehet gond, ha több az a tartozás, mint a te önerőd. Az pech. Valakinek kerítenie kell még valahogy pénz.

Ha az eladók is jóhiszeműek, nem kellene ebből gondnak lennie. Csak hát el fog tartani néhány hónapig. Kifizetés, ügyintézés, igazolás, tullap tisztázás, törlésre várás, hitelügyintézés, hitelbírálat, folyósítás, miegymás.

Nem egyszerű, nem is lehetetlen. Az kell, hogy mind az eladó, mind a vevő akarja eléggé ezt az ügyletet.

Julio2020 # 2020.06.01. 12:25

Annyit még elfelejtettem említeni, hogy Budapesten lenne az ingatlan.