Mozgóbér. Mi is az?


Gabesz84 # 2007.04.02. 12:03

Mostanában egyre nagyobb trend a mozgóbér. Tudja vlaki, hogy egyátalán mi is az? Mi után kap műszakpótlékot a munkavállaló, beleszámít-e gyes elszámolásába vagy éppen a nyugdíjszámításba? Tehát ha megkapja az illető a mozgóbért, akkor annyi lesz a bruttó alapbére? Egyátalán mikor vonható meg a mozgóbér? Ezt a munkadó szabályozza, vagy van valami törvényi szabályozás is?

Köszönettel

Gabesz

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.02. 14:50

A mozgóbér olyan bérjellegű juttatás, amely nem része az alapbérnek. Így a múszakpótlék alapjába sem számít bele.
A gyes fix összegű, annak a szempontjából az alapbér és az egyéb jövedelem egyaránt közömbös. A nyugdíj alapjába viszont beleszámít a bérnek az a része is, amely nem alapbér.
Nincs törvényi szabályozás, és a munkáltató részéről is elegendő annyi, ha meghatározza, ki dönt róla. Az már szép tőle, ha azt is rögzíti, milyen szempontok alapján.

Btw: mi lenne, ha mindezt a munkáltatódtól kérdeznéd? Mégiscsak ő tudja legjobban, hogy nálatok hogy van ez.

Gabesz84 # 2007.04.03. 09:03

Azért nem a munkáltatót kérdezem, mert a főnök gyakorlatilag a szemünkbe hazudik. Õ azt állítja, hogy a fix+mozgóbér után jár a műszakpótlék. Kis könyvelői utánajárással kiderítettem, hogy mivel nincs törvényi szabályozása a mozgóbérnek, oda könyvelik ahova akarják. Ha csak simán a bruttó bérbe könyvelik, jár utána pótlék, ha egyéb juttatásként akkor meg ugye nem.És naná, hogy egyéb juttatásként könyvelik...

Royal # 2007.04.11. 08:03

Mozgóbér, bár ma nagyon divatos, főleg a multiknál, szerény véleményem szerint kerülni kell, vagy legalábbis törekedni arra hogy a megállapodott havi bruttó bér, minél kissebb százalékát tegye ki a mozgóbér. Két összetevős:

  • általában kis összegű fixbér
  • fixen felüli mozgóbér

Előbbiből számolják a szabadságot, műszakpótlékokat egyebeket. Értelemszerüen, minél kevesebb a fix, annál kevesebb a belőle számolt járandóság.

Utóbbi pedig prémium, vagy jutalom formájában kerül(het) a bérlapra, tehát opcionális. Mivel adható, szeretnek is belőle faragni ilyen olyan cimszavakkal.

Röviden: Ez megint egy törvényes módja az alkalmazottak megszivatásának.

Egyjogász # 2007.04.11. 09:18

A mozgóbér fogalmat az Mt. nem ismeri, egyébként a teljesítménytől függő bérrendszer (fix. bér + teljesítménytől függő mozgóbér) kapcsán szokták használni.
(De ezt akkor így is kell beleírni a munkaszerződésbe.)

A prémiummal ott szoktak "játszani" a munkáltatók, hogy nem írják ki a prémiumfeltételt, és akkor szeritük az nem is jár. Van azonban eseti döntés arra, hogy ha valakinek úgy van beleírba a munkaszerződésébe, hogy x összegű fix bér + 30 % éves prémium jár neki, a prémiumot akkor is ki kell fizetni, ha a munkáltató nem írt ki prémiumfeladatot, mivel ez joggal való visszaélés.

Ha jól látom, van aki úgy értelmezi, hogy a "mozgóbér" az, amit a munkáltató a fix alapbéren felül adhat. Ezt régen úgy hívták, hogy jutalom, karácsonyi pénz, stb., a lényeg, hogy adható, azaz olyan mint a kutya vacsorája, ha a munkáltató akarja, van, ha nem, nincs. Szerintem ez nem "bér", mivel a bér az, ami a munkaszerződésben garantáltan ki van kötve, és nem szabadon választott, hogy fizetik-e.

Royal # 2007.04.13. 09:30

Sajnos mamár a prémium, jutalom, sőt még a 13-14 havi fizetés sem azt a célt szolgálja amire eredetileg kitalálták. (béren felüli juttatás, motiváció, jutalom, plusszmunkáért, projektek megvalósításáért stb)

Mamár sok helyen, ezek mind-mind a munkabér szerves részét képezik, be van építve abba, még olyan beosztott dolgozók esetében is, akik viszonylag egyszerü, mindennapi monoton rutintevékenységet folytatnak, tehát eleve nincs, és nem is lehet prémiumfeltétel. Esetükben leginkább pszichológiai eszköz a mozgóbér. Nem elég szimplán jól végezni a munkát, bőven túl kell teljesíteni a munkaszerződésben foglaltakat, hogy megkapják a felvételi beszélgetésen kialkudott bérüket.

timcsi0 # 2009.06.21. 18:31

Tisztelt Hozzáértők!
A munkaszerződésem szerint a munkabérem így alakul:
alapbér:80ezer Ft
mozgóbér:50ezerFt
Munkaköröm:üzletvezető
A mozgóbérnek a munkáltatónál az a jelentősége,hogy mindenkit eladóként alkalmaznak(az alapbére mindenkinek ugyanaz) majd kap egy megbízást amely szerint kap mozgóbért.Az én szerződésem szerint a munkaköröm nem eladó,hanem üzletvezető,(állítólag elrontották,mert megbízott üzletvezetőnek kellene szerepelnie benne)de mégis van mozgóbérem,a szerződésemben nincs kitétel arra,hogy ez mikor jár és mikor nem jár.És ha jól tudom a Mt.sem tér ki erre,hogy konkrétan mi ez és,hogy működik.Szeretném megkérdezni,hogy szabályos-e így a szerződésem vagy nem?Kérhetem-e az alapbér és mozgóbér összevonását csak alapbérré?
Köszönöm a választ!

timcsi0 # 2009.06.21. 18:35

És annyit még a történethez,hogy az,hogy mi is a mozgóbér a cégnél(mi a jelentősége)ezt csak szóbeli tájékoztatásból tudom.

timcsi0 # 2009.06.22. 14:11

Kérem aki tud segítsen!Köszönöm!

bohóchal # 2010.02.25. 08:27

Sziasztok!

2009-ben új munkaszerződést kaptam, mely ezt tartalmazza: "... éves prémium járhat, melynek feltételeit felek külön szerződésben rögzítik. A prémium megállapodás jelen munkaszerződés elválaszthatatlan részét képezi". 2009-re meg is kaptam részletesen a prémiumszerződést. Ezen egyértelműen kitűnik, hogy 2009-re vonatkozik csak.
A kérdésem, hogy 2010-re kell-e új prémiumszerződést kapnom? Vagy mivel a prémium csak adHATÓ, ezért a "szerződés elválaszthatatlan része" csak a szerződéskötés pillanatára vonatkozik, és később szabadon dönthetnek, hogy kötnek-e prémium megállapodást?

Köszi a választ :)

Dödölle1 # 2010.02.25. 12:48

Sziasztok!

2009-ben új munkaszerződést kaptam, mely ezt tartalmazza: „… éves prémium járhat, melynek feltételeit felek külön szerződésben rögzítik. A prémium megállapodás jelen munkaszerződés elválaszthatatlan részét képezi“. 2009-re meg is kaptam részletesen a prémiumszerződést. Ezen egyértelműen kitűnik, hogy 2009-re vonatkozik csak.
A kérdésem, hogy 2010-re kell-e új prémiumszerződést kapnom? Vagy mivel a prémium csak adHATÓ, ezért a „szerződés elválaszthatatlan része“ csak a szerződéskötés pillanatára vonatkozik, és később szabadon dönthetnek, hogy kötnek-e prémium megállapodást?

Köszi a választ :)

--
A jutalom és a prémium között -nagyon leegyszerűsítve- az a különbség, hogy jutalmat akár minden előzetes feltétel nélkül pl. az eddigi jó munkára hivatkozva is lehet megállapítani ezzel szemben a prémiumnak az a sajátossága, hogy célhozkötött, azaz pl. év elején valamilyen teljesítendő célt állapít meg a vezető(ség) amelynek teljesülése esetén kifizethető az előre meghatározott prémium összege.

A jutalom tehát nincs egy adott feladat elvégzéséhez kötve, míg a prémiumnál van ilyen előre meghatározott célfeladat. (Ezért is szokták célprémiumnak nevezni)

A munkaszerződést a Munka Törvénykönyve nevesíti, a prémiumszerződést viszont általános jelleggel -tudomásom szerint- jogszabály nem írja elő, az a felek megállapodásán alapul, de sokszor még ez sem szükséges, a társaság vezetése meghatározza a célfeladatot, illetve annak teljesülése esetén a kifizethető összeget, majd amennyiben az előre meghatározott célfeladat teljesült kifizetik a dolgozóknak a célprémiumot.

Ettől többet segíteni nem tudok, talán más hozzászóló jártasabb a témában.

Üdv. :)