pedagógus szabadság


monalisa1 # 2007.07.09. 19:49

Alant Leonne beidézte a vonatkozó jogszabályt melyet olvashatsz: 2007.07.08. 08:44:42 időpontra visszakeresve.

A magam részéről a beidézés utolsó bekezdésére hívnám fel a figyelmet.

Ami a nyári munka dolgát illeti, tudod akinek NAGYON kell a pénz az a szabadság ideje alatt is dolgozik valamit.

tim.si # 2007.07.09. 16:06

Háááát! Szépen elfajult a vita! :) Annyit fűznék hozzá, hogy nyugodtan nyithatnánk még ezeregy topicot, ilyen címekkel, hogy : a rendőrök mindig panaszkodnak, egészségügyi túlórák, stb. stb. Azt kellene már mindenkinek megértenie, hogy ez az egész beszélgetés parttalan. Mindenki fújja a maga igazát, de soha nem lesz közös nevező. Minden egyes foglalkozásnak van árnyoldala is. (amúgy az egyetlen megoldás, hogy a gyerekek nyáron is járjanak iskolába, így mindenki munkájára szükség lesz abban a pár hónapban is.) :)
Amit nagyon-nagy butaságnak tartok, már elnézést... Még hogy a tanár menjen el nyáron más munkát keresni!!! Óriási!!! Én nem tudom, itt kinek mi a munkája, de ha csak a jogászokból indulok ki, valószínüleg senki nem érezné megalázónak, nyáron kuncsorogni, valami alkalmi munka után (mert ugye csak pár hónapra kell), csak azért, mert becsapják a munkáltatói. Mert ez becsapás. Itt jön a másik butaság!!! Mi az, hogy természetes az, hogy így spórol az iskola a felújításokra!!! Na nehogy már rajtam spóroljon!! Ilyen nincs. Ez jogszerűtlen. Ha dolgozol egy ügyvédi irodánál, akkor sem csinálja meg veled a főnököd, hogy : nyáron nincs annyi munka, majd szeptembertől újraírom a szerződésed. Az így spórolt pénzből meg felújítom az irodát. Addig meg keress valami munkát a nyárra. Ez butaság!!!!
És, hogy érdemben is hozzászóljak a kérdéshez: Egy ismerős tanár kollégám megunva a lent is részletezett problémát 5-6 év állandó szerződéshosszabbítás után ügyvédhez fordult. Pontosan nem tudom mi a jogszabály, de lehet érvényesíteni, mert azóta már neki is határozatlan lett a szerződése. Az más kérdés, hogy végül nem lett belőle per, mert a munkáltató megijedt, és megegyeztek.

csumák # 2007.07.09. 10:55

Rágalmazás?
Számítógépre szerkesztett formanyomtatványokra, jelentésekre mondhatja azt egy új kolléganő, hogy az őt megilleti? Nem dolgozott meg érte. S ha nem találja a keresett dokum-kat, vádolhatja a másikat azzal- csak ő törölhette?


jano

monalisa1 # 2007.07.09. 10:48

Az más téma hogy 5-6 évenként új helyesírási könyvet adnak ki...

monalisa1 # 2007.07.09. 10:46

Vélem mindenki gépel ahogy tud - tehát hibák előfordulhatnak- ami pedig a helyesírás dolgát illeti: ahogy anno megtanulta...

Kriszti26 # 2007.07.09. 10:45

Efi !
Véletlenül se Rád értettem amit írtam, és elolvastam a hozzászólásaidat, és én mint nyelvész állíthatom, hogy valóban nem követtél el semmi súlyosat :D
Na mindegy, amúgy pedig alapjában véve Lyonee-nak van igaza, ide segítségnyújtásért vagy kérésért jön az ember, csak azért vannak olyan dolgok, amelyek szerintem kiszúrják az ember szemét, és bocsi ha ezt valaki szóvá is teszi, DE nem én voltam !!!4 Én már csak reagáltam rá !!!!
Üdv: Kriszti

Lyonee # 2007.07.09. 07:24

Az első az enyém, de a 2 utóbbi a tiéd. (kamerák a munkahelyen). Utálom az ilyen dolgokat, én azért jövök a fórumra, hogy segítsek, ha tudok.

efi99 # 2007.07.09. 07:02

Milyen nyomdahubát :) vétettem, ami nem elgépelés mert a muszály, túristától, súlykot az nem az és egyik sem az enyém?

Lyonee # 2007.07.08. 18:46

Tudom, én követtem el, azért is reagáltam.
Ezekért viszont nem én vagyok a felelős:" túristától", " súlykot". Persze más hibáját könnyebb észre venni, mint a magunkét.

Kriszti26 # 2007.07.08. 17:35

Efi99 ! csak ennyit: :D , én már szándékosan nem is merek megemlíteni ilyet, amiről ordít, hoigy nem elgépelési hiba, hanem bizony kőkemény helyesírási probléma, de ha szólnék még ezért is, akkor megint én lennék a gőgős diplomás ..

Zsenzso !
Nincs azzal semmi gond, hogy neked mid van és mid nincs, ha én ezt firtatnám minden embernél, azzal csak a saját magam unintelligenciájáról beszélnék, szóval dehogy baj, másrészt nem ez határoz meg egy embert, ez ugye megint egy más kérdés.

Na most amit a magasabb végzettség és a kirúgásról írtál az egy nagy igazság sajnos, és valóban ez megy itt nálunk, kvázi rá is van kényszerítve a tanár, hogy azért vigyázzon, meddig megy el tudományos területen, mert aztán elveszíti munkahelyét. Na mondjuk azért egy dolog nem stimmel ám, és ezt nem árt a kedves igazgatók tudomására hozni, akik nincsenek ezzel tisztában: mégpedig az, hogy általános iskolák felső tagozatában elég a tanárképző főiskolai végzettség, de középfokú oktatási intézményben már kötelező az egyetemi. Na most ennek ellenére tudok rengeteg olyan emberről aki tanít a nem megfelelő helyen, de hát amit írtam már, ugye nálunk a kapcsolatokkal többre lehet jutni mint holmi jogszabályokkal.
Az állás találásával kapcsolatban pedig csak annyit, hogy nézd, jelenleg állami intézmény köteles lenne megpálysáztatni egy-egy állást és a közlönyben közzé is tenni, na de mivel ennek semmiféle szankciója nincs az ég világon, ezért magasról tesznek az egészre, és természetesen még ha formálisan el is játsszák a felvételi beszélgetéseket, általában már rég le van zsírozva ki hova hogyan ... még ha a végzettség nem is stimmel. Engem is utáltak ugye a tudományos fokozat miatt amikor még középiskolában tanítottam ne félj, szóval ez is egy mocskos emberi tulajdonság, nehogy már az legyen, hogy egy "senkinek" ott magasabb végzettsége van, mint az igazgatónak. Ez ismerős jelenség és egyben undorító, de semmit nem tudunk tenni ellene, nekem a tudományos fokozat és a kitüntetéses diploma ellenére megmagyarázta az igazgató (pedig baromira más szakon végzett), hogy alkalmatlan vagyok, mert nem jól tanítok, és nem vagyok elég felkészült ..:D na ezen én csak nevettem persze, és arra jó volt, hogy középsikolákban azok után többet nem is gondolkodtam.

Zsenzso, akkor a lányod vagy gyúrjon inkább az ismeretségekre vagy lépjen tovább ahol már nehezebben tudnak kötözködni vele. Ha egyetemi fokozata van, akkor nyitva az út ...

Jogtiprásról pedig annyit, hogy bizony-bizony, ez megy ma itt a nagy Magyarországon, rám is kikattantak rendesen ne aggódjatok amikor csak szépen nyugodtam közöltem vele, hogy természetesen kitehet, de ugye tisztában van azzal, hogy mivel határozott idejű, ezért ugyanúgy fizetnie kell engem is + a helyettem felvett kis ismerőske tanárt is, szóval duplán fizet, és tessék itt az élő példa arra hol a pénz, neki ezt is megérte, ugyanis mindkettőnket fizetett inkább, csakhogy az ismerőse bekerüljön és én pedig félreálljak az útból, mert hát nagyon boszantotta, hogy ne is haragudjon a világ, megint nem akarok mondani semmit magamról, mert megint megkapom amit eddig, de ugye kikértem magamnak, hogy tudja kinek magyarázza el az oktatási módszereket amikor kbv 3 fokozattal felette vagyok .... na ez ugye nem tetszett neki, és próbálkozott mindennel, de amikor én nagyon nyomatékosan azt mondtam, hogy oké, akkor polgári per és cirkusz lesz ebből, érdekes módon mindjárt tudta az iskola egy ugyanarra a helyre mindkét tanár bérét fizetni. Na szóval takarékosság ? Miről beszélünk ? neki a büszkesége többet ér.
Hát sok sikert kívánok ebben a dzsungelben akkor a lányodnak is, de sajnos a jogtiprások ellen sok esetben nem tudunk mit tenni, hiába a jogszabály.

(És akkor csendben megjegyzem, hogy tehát a muszály az nem muszály, hanem muszáj :D )

Lyonee # 2007.07.08. 16:06

Efi99!
De, biztosan van, de nem ártana a saját beírásaidat is megnézni, mert én most megtettem. Tudod itt nem szokás egy-egy helyesírási hibáért, elgépelésért egymást cikizni.
Persze más, ha hemzseg a hozzászólás a hibáktól, és ha nem megfelelő a hangnem. Sokszor sietni kell, mert egy bizonyos idő után elszáll a beírás, így hiba is maradhat benn.

efi99 # 2007.07.08. 15:42

Egy nyelvtantanár sincs itt ? :) Már többször olvastam, hogy: muszály...

Lyonee # 2007.07.08. 15:33

Kriszti, Zsenzso!
Egyetértek veletek! Csak az tudja igazán miről is van szó, akinek a közvetlen családjában is van pedagógus, férje, felesége, gyermeke, vagy ő maga.
Nem akartam már a topichoz hozzászólni, de úgy éreztem, hogy muszály a jogi hátterét is megmutatni a határozott idejű kinevezéseknek. Egyesek úgy mondanak vélemény, hogy fogalmuk sincs mennyire jogtipró, amit a határozott idejű sz.-el alkalmazott pedagógusok kb. 80%-ával csinálnak. Sajnos én is ismerek ilyen eseteket, a 80% nem légből kapott.

zsenzso # 2007.07.08. 15:11

Tudod, Kriszti, nekem csak érettségim van, gyors-és gépíró iskolám, plusz mindenféle baromira fontos tanfolyamot elvégeztettek velem 33 év alatt. /52 vagyok/ Mostani munkahelyemen egy kolléga elvégezte az Államigazgatási Főikolát /ha jól írom a nevét/, megkapta a fizetésemelést, és láss csodát: náhány hónap múlva lapátra tették!
Már magasabb végzettséget szerzett, mint a főnöke! Itt ülök egy helyben több, mint 9 éve, és már nem is tudom, hányadszor lett új munkahelyem, persze közös megegyezéssel. Nem szeretik a főnökeim, hogy olvasgatom a Munka Törvénykönyvét, azt mondják, mindig morgok. Az a legbosszantóbb, hogy tudom, nekem van igazam, mégis kitörölhetem vele ...az alfelemet.
Nagyobbik gyermekem mindenáron pedagógus akart lenni, hiába ütöttem-vertem, hogy ez egy tisztességes család! /csak vicc volt/. Mire elvégezte a főiskolát, nem talált munkát. Mivel akkor még vidéki volt, úgy féltek tőle, mint ördög a tömjénfüsttől. Ha meghallották, hogy hol lakik /Pesttől 20 km-re/, szóba sem álltak vele. Volt, hogy ennek ellenére behívták meghallgatásra, majd közölték, hogy nem kell, mert vidéki. El sem olvasták a jelentkezési lapját előzőleg. Volt, hogy sírva jött ki szegénykém a megbeszélésről. Néhány hónapig ott dolgozott, ahol én, és szerzett közben még egy fizetős helyen egy egyetemi diplomát az egyik szakára. Újságban hirdették meg azt a helyet, ahol most dolgozik, egy gyeses anyuka helyén, az említett anyuka tavaly még azt mondta, hogy nem megy vissza dolgozni, most mégis meggondolta magát, úgyhogy a gyerekemnek jövő év május végéig van szerződése. Most szeretnének gyereket, ráadásul még ha lejár a szerződése és utána nem tudom pontosan mennyi időn belül nem szül, nem kap gyet-et, ha jól írom. Passzív táppénz meg rövid időre jár. Ennyit a tanárok jódolgáról.

Kriszti26 # 2007.07.08. 14:08

Zsenzso !

Hát na ja .... na ehhez van a no comment .....
Én ott megakadok már mindig, hogy egy olyan országban amely ugyan jogállamnak csúfolja magát, csak éppen ehhez nem sok köze van, teljesen felesleges konkrét jogszabályokra hivatkozni két okból is:
1, az adott jogszabályt úgy játsszák ki ahogy csak nem szégyellik
2, mit számít aa jogszabály ? Ugyan .. a személyes szimpátia és egyéb személye skötődések, kapcsolatok itt még mindig erősebben szólnak bele mindenbe, mint egy holmi jogszabály ....
és egy harmadik ponmt:
Merd csak felemlegetni a jogaidat bárhol is, és ugye nagyon nem szeretik, ha a munkavállaló tisztában van a jogaival azt meg végképp nem ha még élni is óhajt velük, úgyhogy mindegyiknek ugynaaz a vége: álindokokkal előbb-utóbb eltávolítják, és erre tudnék én élő példákat mesélni bőven ....

(csak így finoman, nehogy aztán még én legyek a rossz, de pl. tudok konkrét olyan esetről, ahol a "rendes" egyetemi, tehát jogszabályoknak maximálisan mindenben megfelelő végzettségű emberkét eltávolították azért, mert hát az igazgatónő akárkijének, valami rokon volt, nem volt szegénynek munkahelye, és ha már ugye rokon, hát segítsék egymást ahogy tudják, lényeg, hogy mindenfajta diploma nélkül, nemhogy még egyetemi és szakos ...., na így odavette az előző emberke helyére akit meg nyilván álindokokkal kirúgott
  • na mennyit is ér egy jogszabály itt ma nálunk? hiába van gyönyörűen leszabályozva ez is elvileg, hogy ki milyen diplomával hol taníthat, ugyan már, sokakata ez egyűáltalán nem érdekel, és egy jó kapcsolat többet ér ennél)
Kriszti
Kriszti26 # 2007.07.08. 13:52

Végre emberi hangvételű és jogi megközelaítésű beszólás is született.

Lyonee: csak annyit, hogy persze, elméletben ez igaz, csak éppen mondjuk nekem van olyan gimnáziumi tanár ismerősöm aki hat (!!) éve ott van ugyanabban a gimnáziumban, és mégis nyilván nem véletlenül nagy harcok árán se akarják úgymond véglegesíteni, hanem bizony félévente eljátsszák vele a határozott idejűt, és ha szólni merne, csak ő járna rosszabbul, mert egyértelmű, hogy azonnal kitennék.
És hozzáteszem: a 36-os tanári karból (lényegtelen körülmény de azért ilyen kicsit mert a többiek más kategóriában vannak, ugyanis a gimi egyik fele alapítványi a másik állami) 31-en vannak határozottakkal évek óta, és mindössze a "jól nyalni tudó" 5 emberke aki igazgatónéni körül kóborol, nos ők kerültek véglegesítésre.
na hát ez pedig akkor a gyakorlat ...
Kriszti

zsenzso # 2007.07.08. 13:52

Tévedsz, monalisa1, szoktam olvasgatni más topicot, sőt panaszkodtam is itt már én is. Az én munkahelyem páros lábbal tiporja a Munka Törvénykönyvét. A múltkor úgy határoztam, bepanaszolom a munkahelyemet a megfelelő helyen, aztán kiderült, hogy megint eladnak minket, ugyanazok lesznek a főnökeink, mint eddig, nagy létszámleépítés lesz, de nem a főnököket ritkítják meg. Úgyhogy most várok, hogy egyáltalán kellek-e. Folyamatos munkarendben dolgozom, mindegy, hogy Szenteste, vagy Húsvét van-e. Nem fogok veled erről mégegyszer vitázni: én meg úgy érzem, hogy valamiért Te nagyon utálod vagy irigyled a tanárokat. Egyébként meg nem úgy megy a dolog, hogy odamegyek az orvoshoz és azt mondom, doktor úr, 2 hónap betegállomány rendel! Ezt tán egyszer el lehetne játszani, következő évre az önkormányzat már nem kérne a tanárból, van belőlük elég állástalan. Az iskola egyébként pántlikázott pénzt kap, nem csoportosíthatja át magától.

monalisa1 # 2007.07.08. 09:27

A beidézett jogszabály utolsó bekezdésében van a lényeg az én olvasatam szerint.

Lyonee # 2007.07.08. 06:44

Complex Jogtár
"KOMMENTÁR a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvényhez
Kjt. 21. §-ához:
A közalkalmazotti jogviszony minden esetben írásbeli kinevezéssel létesül. Főszabályként a közalkalmazotti jogviszony határozatlan időre szóló kinevezéssel és annak elfogadásával jön létre, ha létesítésének általános és különös feltételei adottak, s nincs kizáró ok [Kjt. 21. § (1)]. A kinevezés egyoldalú jognyilatkozat, de azt a kívánt joghatás érdekében a közalkalmazottnak el kell fogadnia..
A kinevezéssel általában határozatlan időre létesül a közalkalmazotti jogviszony. Lehetőség van azonban arra is, hogy kivételesen határozott időre létesítsen a munkáltató közalkalmazotti jogviszonyt, ha azt helyettesítés céljából, vagy meghatározott munka elvégzésére, illetve feladat ellátására létesítették [Kjt. 21. § (2)]. Ilyen esetben a kinevezés időtartamát minden esetben meg esetben a létrehozott közalkalmazotti jogviszony határozatlan időre szól. A határozott idejű közalkalmazotti jogviszony időtartamát naptárilag vagy más alkalmas módon kell meghatározni.
A közalkalmazott hosszabb idejű távolléte (pl. GYES, GYED) kisebb-nagyobb fennakadást okozhat a folyamatos munkavégzésben. Az intézmény érdeke, hogy a távollévő közalkalmazott helyettesítéséről megfelelő módon gondoskodjon. A munkavégzés szünetelése ez esetben nem végleges, csak átmeneti időre kell a helyettesítést megoldani. A határozott időre szóló kinevezés ezt a célt szolgálja.
A határozott idejű kinevezések gyakorlati alkalmazásánál azonban több gond merül fel, a munkáltatók nem egy esetben nem a jogalkotói szándék és a törvényi megfogalmazás szerint járnak el. A közalkalmazottak részére a Kjt. azzal, hogy korlátozza a határozott időre való alkalmazás lehetőségét, bizonyos biztonságot kíván nyújtani. Ezen alapelvből kiindulva határozott idejű kinevezés csak helyettesítés céljából, vagy meghatározott munka elvégzésére, illetve feladat ellátására pl. fűtési időszakban a fűtési feladatok elvégzésére alkalmazzák a dolgozót. Jogellenes azonban az a gyakorlat, ha a közalkalmazott munkakörét jelölik meg meghatározott feladatként (pl. egy iskola osztálytanítói feladatokra alkalmaz határozott időre egy tanítót).
Sok közalkalmazottnak okoz bizonytalanságot, hogy csak határozott időre kap kinevezést azzal az ígérettel, hogy egy idő eltelte után - a munkateljesítménytől függően - a kinevezést határozatlan időre alakítják át. A várt módosításra azonban utóbb sem kerül sor, a folyamatos foglalkoztatást a határozott idejű közalkalmazotti jogviszony többszörös meghosszabbításával oldják meg. Ezzel kapcsolatban a Legfelsőbb Bíróság Munkaügyi Kollégiumának 6. számú állásfoglalása külön kiemeli, hogy más jogi megítélés alá esik a határozott időre szóló második és az esetleg azt követő munkaszerződés, ha a határozott időtartam kikötése a munkáltató részéről törvényes érdekek nélkül történik és ez a munkavállaló jogos érdeke csorbítására vezetne (pl. a terhes nő az őt megillető védelemtől elesne). A jogoknak ilyen, nem rendeltetésszerű gyakorlása a Munka Törvénykönyve 4. §-a értelmében nem megengedett, s a munkavállalót, akinek terhére ez az intézkedés történt, hátrány nem érheti. A megállapodásnak ez a része érvénytelen, s a munkaviszonyt határozatlan időre létesítettnek kell tekinteni. Mindezek alapján, abban az esetben, ha a feladat - amelyre a közalkalmazottat határozott időre alkalmazzák - nem csak egy meghatározott időszakban, hanem azon túlmenően rendszeresen és folyamatosan jelentkezik, s szervesen hozzátartozik az intézmény folyamatos működéséhez, akkor a határozott időre létesített kinevezés tartamának letelte után az újabb határozott időre szóló kinevezés létrehozása, esetleg újbóli, többszörös megismétlése már csorbíthatja a közalkalmazott jogos érdekeit.
A Kjt. a közalkalmazotti jogviszonyban is alkalmazni rendeli Munka tv. 4. §-át, amelynek alapján a törvényben meghatározott jogokat és kötelezettségeket rendeltetésüknek megfelelően kell gyakorolni, illetőleg teljesíteni.
A határozott idejű kinevezés többszöri és folyamatos meghosszabbítása esetén fokozottan kell vizsgálni, hogy az ismételt meghosszabbítás nem sérti-e a közalkalmazott jogos érdekeit. Az ismételt meghosszabbítás ugyanis azt támasztja alá, hogy a munkáltató valójában maga sem képes felmérni a határozott idejű alkalmazás időtartamát, tekintettel arra, hogy az elvégzendő feladatok már nemcsak alkalomszerűen, hanem folyamatosan jelentkeznek a szerv működésében. Ez a bizonytalan állapot pedig nyilvánvalóan sérti a közalkalmazott ahhoz fűződő jogos érdekét, hogy a folyamatos alkalmazásban álló közalkalmazottal azonos elbírálás alá essék a közalkalmazotti jogok és kötelezettségek szempontjából. Ezt erősíti meg az a tény is, hogy a többszöri és folyamatos meghosszabbítás az „egyszeri alkalommal” jelentkező munkavégzéseket már valójában folyamatos szolgálattá egyesíti, amelynek legfontosabb garanciális eleme a határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony. Abban az esetben tehát, ha az intézménynél az elvégzésre váró meghatározott feladat nem alkalomszerűen, s nem meghatározható időtartamban jelentkezik, hanem rendszeresen és folyamatosan, akkor a Kjt. fő szabálya az irányadó, vagyis határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyt kell létesíteni a munkavállalóval. "
No komment.

monalisa1 # 2007.07.08. 00:56

Abban egyetértünk hogy akinek jogi problémája van az jöjjön ide és a szakemberek (= nem én) majd tájékoztatják a lehetőségekről.

Az évi 10 havi foglalkoztatás kényszerszülte megoldás, mert az így megspórolt "bértömeget" a nyáron az iskola több-kevesebb rendbehozatalára tudják fordítani., az iskolát fenntartó intézménytől régóta nem kapnak erre már elég pénzt.

Nagyon sok ember nem a nyári főidényben kapja meg az éves szabadságát, vagy annak nagyobb hányadát. Tehát egy tanárember mondhatni vígan sütkérezhet a nyári napsütésben, és nem utolsó sorban együtt időzhet a nyári szünidőn levő gyerekeivel.

Mások is szoktak szombaton is dolgozni (...), és ha elolvasnál egy-két egyéb más címszavú topicot láthatnád, hogy panasz máshol is van a túlmunka ki nem fizetett bérére.

Én nem csínálok bünbakot senkiből, csupán azt a magánvéleményemet írom le: túl sokat panaszkodnak a tanárok... Pedig "panaszra" másoknak is lenne oka, bizonyára.

Csak tán hátrányos a helyzete: valamilyen ok miat nemigen jut internet közelébe. Így a panasszava nem jut el idáig!...

monalisa1 # 2007.07.08. 00:37

Zsenzso!
Mivel nyáron éppen nincs munkaviszonyban (...) nem tudják kirugni.

zsenzso # 2007.07.07. 21:15

sziasztok!

Elfogult vagyok, mert az egyik gyermekem általános iskolai tanár. 4 éve szerződéssel dolgozik, egy gyes /vagy gyed/-es anyukát helyettesít. Neki úgy-ahogy szerencséje van, nem csak 10 hónapos szerződéseket szokott kapni. Nem tudom, honnan ez a határtalan hülyeség és gyűlölet némelyetekben /bocsánatot kérek a kivételtől/, tudnotok kell, hogy például egy tanár év közben nem mehet szabadságra - csak fizetetlenre -, vagyis nyáron egyben kapja meg a fizetett szabadságát. Lehet, hogy azt sem tudjátok, hogy év közben szinte minden szombaton van valami rendezvény: például alapítványi bál /ez tarhálást jelent/, ilyen-olyan nap /például: honvédelmi nap, madarak és fák napja, .../. Mindez puszira megy, egy fillért sem kap érte. És akkor még nem beszéltem arról, hogy otthon javítja a dolgozatokat, hülye felméréseket értékel. Ja, és közben hívogatja aput-anyut, hogy ugyan figyeljen már oda a gyermekére, mert nincs felszerelése, nincs nála az ellenörzője, és vigye már el szegény kölyköt orvoshoz. Sajna, egyre több a széthullott család, és tojnak sokszor a gyerekre, a tanáron akarják elverni a port, és úgy látom, erre sajnos vevő sok ember. Nem kellene egyik foglalkozást művelő embert sem bűnbaknak kikiáltani.
Igenis, mindenkinek lehet jogi problémája, szerintem senkinek sem tetszene, ha minden évben csak 10 hónapot dolgozhatna a munkahelyén, nyárra meg kirúgnák!
Monalisa 1, remélem, csak viccnek szántad, hogy nyárra menjen el a tanár 2 hónapra betegállományba? Ez nem így megy, az emberek többsége már akkor sem megy betegállományba, ha tényleg beteg, mert fél, hogy kirúgják.

monalisa1 # 2007.07.07. 20:09

Egyszer anno legalább ennyire - ha nem jobban - kiakadt rám itt a fórumban valaki valami miatt - nézeteltéréseink voltak bizonyos témával kapcsolatban -, azóta azonban príváti nagyon jó barátok lettünk mindennapi e-mail váltások szintjén. És a barátom 3 diplomás meg 4 idegen nyelven anyanyelvi szinten, mívelhogy sok évet külföldön élt.

Szerencsére neki gőgje az nincs (...) és hogy mindmáig megtisztel a barátságával vélelmezem csak "lát bennem" némi értelmet, bölcseletet.

Neked pedig kedves Kriszti26 köszönöm hogy a ma napi idejéből egy részt rám pazaroltad...

Kriszti26 # 2007.07.07. 19:48

OFF
Azért csak sikerült.... hát hiába, felhúztál tényleg, hála istennek ennyi sületlenséget azért ritkán hallok .
ON

Kriszti26 # 2007.07.07. 19:41

Monalisa !

Nem igen kívánok már hozzászólni mert jaj de nagy a sötétség néhány ember fejében, de én nem szeretnék semmit magyarázni, megint én leszek a gőgős pedagógus, de azért megnyugtatlak, hatalmas tévedésben vagy te itt a megnevezésekkel kapcsolatban, ugyanis az hogy "egyetemi tanár" az nem simán tanár, igenis az egyetemen oktatóknak hívjuk összefoglalóan a különböző tudományos minősítésű kollegákat, na most az "egyetemi tanár" megnevezés elárulom neked, már a legmagasabb szint, ahhoz hogy azt valaki odaírhassa a nevéhez, ahhoz ejőbb ugye adjunktus, docens, majd nagyon kemény munka árán netán egyetemi tanár de ehhez már azért rengeteget kell letenni az asztalra, úgyhogy ne haragudj de olyan nagy baromságokat beszélsz, hogy az szerintem még egy diáknak is feltűnik.

Na hát akkor legyen úgy ahogy te gondolod, és ne zavarjon, hogy a realitás kicsit más, végül is a te elkézelésed a döntő, ez egyértelmű .......

A tudományops fokozatokról amit írtál azt pedig kikérem magamnak és mindenki kikéri szerintem akinek van valamilyen, vagy több is, mert nem egészen úgy van az ahogy ezt is te éppen gondolod, nem annyira csak segg meg billentyűzetütésből áll a dolog, tudod te hogy a mai rendszerben egy keményebb helyen milyen nehéz akár csak egy PhD fokozatot megvédeni miután 6x visszadobták mondjuk ? És akkor ez csak az első lépés ugye, utána jöhetnek a még finomabb, még több energiát és tudást igénylő fokozatok, de itt beszélt aztán valaki nagydoktoriról is, na ekkor mondtam, hogy ezt én el nem magyarázom ... Tudjátok ti mi is az a nagydoktori ?? Nem hiszem, mert akkor ennyi hülyeséget nem írnátok ide.

De azért is hagyjuk, mert valóban nem sok köze van az eredetio kérdéshez ami a topicban indult, csak egyszerűen felbosszant ez a mértékű tudatlanság, ill. önmagábana tudtalanság nem szégyen, csak az a durva anmikor valaki még halál biztos is a hülyeségében és ő oktatja ki a többieket mi hogyan is van amiről gőze nincs persze, mert ezt aztán alaposan sikerült elárulnod ..

Na oké, hagyjuk, beszéljünk inkább tényleg arról, hogy eza rohadt nyári szabadság miért ilyen kijátszható a határozott idejű szerződésekkel mert nekem is sok ismerősöm szenved ettől, hogy egész évben tanít ill. foglalkozik a középiskolás korosztállyal mondjuk, és tudja, hogy következő tanévben is úgyis visszahívják megint, de akkor sem hajlandók vele normális munkaszerződést aláírni, mert így az iskola megspórol több mint 2 hónapot, és ez elég disznóság.

Egyetemi oktatóknál szerencsére ez azért nem így van, valószínű ezt monalisának megint magyarázhatnám 10 oldalon keresztül, de ugye vannak fokozathoz kötött kötelezően megállapított minimálbérezések szerencsére és ezt a fokozat után már adják automatikusan (legalábbis egyelőre nálunk adják, aztán hogy ezt is mikor borítják fel azt nem tudni), tehát olyan mindegy hány óra meg egyéb hülyeségek, itt valóban mondhatja the big cat, hogy van egy objektív mérce, ő úgyis csak ilyen kockafejűen tud gondolkodni, na tessék, itt a mérce, ez a bizonyos, fokozattól függő táblázat, és azt kötelesek kifizetni, a lebontás ugyanaz mint amit az előbb írtam, ts, adj, doc, és egyetemi tanár a csúcsán, azt nem tudom, hogy egyetemi és főiskolai címek között van-e különbség ugyanabban a kategóriában, de úgy tudom van.
Tudom, nyilván szerinted egy egyetemi docens fokozat csak mindössze seggelés kérdése tehát bizonyára nem érted miért is kapunk fixen kötelező juttatást a fokozat után, úgyhogy feltételezem ez a hír most neked különösen kiakasztó lesz ...:)

Itt inkább az ált.isk. és gimis tanárokkal vana gond, hogy ők valóban csak rosszul járni tudnak a határozott idejűekkel, és ne mondd nekem, hogy a két hónapra meg találjanak másik szakmát, mert a falnak megyek .... Az év nagy részében tanár, aztán két hónapig meg szövőnő ? Vagy ezt hogy gondolod megint ?

Na egy valamiben neked is igazat adok amúgy, lásd nem vagyok elfogult: egy tanár legjobb mércéje valóban a diák, ez egy elég bölcs megállapítás, csak ezt még mindig nehéz konkrét összeggé, fizetéssé átváltoztatni az a gond, amúgy 100%-ban igaz !!

Monalisa, a sértegetést pedig légyszi te fejezd be, hagyjuk a személyeskedést, inkább hadd ne világítsak rá mekkora ökörségeket írogattok itt be the big cattel együtt !!!
Kriszti