pedagógus szabadság


nyusz66 # 2007.07.06. 08:04

Efi!

Nem kívánom tovább göngyölíteni ezt a témát, ha érdekel, próbáld ki!

efi99 # 2007.07.06. 08:02

nyusz66
Még szerencse, hogy azt összes többi munkahely olyan, ahol az ember bemegy, és kisujjból kirázza, minden nap, minden probléma minden nap ugyanaz, 16:01-kor voálá, agy kikapcsol.
Az összes tanítási szünetben, amúgy mire készül fel éppen a pedagógus kb. min 60 munkanap?

nyusz66 # 2007.07.06. 07:10

És még valami:
Tényleg nem muszály pedagógusként dolgozni. Én most, ha sikerül, nem is fogok, mert a családi helyzetünk úgy alakult, hogy inkább több pénzre lenne szükségünk, mint az én elhivatottságomra.

De gondolt már arra valaki, hogy hova fognak járni majd a mostanában születő, és az eztán megfoganó gyerekek, ha szépen elfogynak a pedagógusok, mert mindenki úgy gondolkodik, hogy "nem muszály pedagógusként dolgozni, ha nem tetszik, keressen más munkát"?

(Természetesen ugyanez áll az orvosokra, nővérekre is: "nem muszály orvosnak/nővérnek menni, keressenek más munkát/foglalkozást". Csak egyi idő után külföldről kell majd bekönyörögni embereket ezekbe a foglalkozásokba, ha azt akarjuk, hogy LEGYEN orvos és nővér Magyarországon.)

nyusz66 # 2007.07.06. 07:04

Kedves Okoska!

Nem, a kontinensek nem csúsznak el, és a szorzótábla sem változik. Helyette mondjuk a 28 gyerekből 3-5 gyerek különböző problémákkal küzd, olvasási zavara van, hátrányos helyzetű családból származik, emiatt szűk a szókincse és nem érti a tankönyv szövegeit, vagy számolási zavara van, vagy enyhén értelmi fogyatékos, de nem helyezik át speciális iskolába, mert integráltan is oktatHATÓ.
Csak ehhez az kell, hogy otthon - vagy az iskolában, most tökmindegy - a pedagógus a másnapi anyagot úgy alakítsa, olyan bontásba adjon feladatokat, hogy ne unatkozzon mondjuk a te 120-as IQ-ju gyereked se, de megfelelően tudjon haladni az a néhány problémával küzdő gyerek is.

És ma már nem arról szól a tanítás, hogy beül a tanár a tanári asztal mögé, és "elmondja az anyagot". Helyette differenciál, csoportokban dolgoztatja őket, kooperatív módszereket használ, anyagot biztosít az önálló, felfedezve tanuláshoz, és még sorolhatnám.

A régi módszer - bemegyek, évek óta ezt tanítom, álmomban is tudom, elmondom és kimegyek - tényleg nem igényelt egy idő után külön felkészülést. De azóta már más szelek fújnak. És ezek a módszerek - amellett, hogy sokkal hatékonyabban juttatják el a tudást a gyerekedhez - bizony időigényesek, minden tanulócsoportnál más-más megoldást igényelnek.

Big Cat! Mit szólnál, ha az orvos nem vizsgálna ki rendesen, hanem egyszerűen felírna egy gyógyszert, arra alapozva, hogy egy ennyi idős embernek ilyenkor általában ez szokott kelleni? Mert ugyanilyen az is, ha a gyereked aktuális helyzetét, tudásszintjét, szükségleteit nem veszi figyelembe a pedagógus, csak egy "ez szokott kelleni" tananyagot elmond, majd kimegy a teremből. (Tudom, hogy sajnos vannak ilyen pedagógusok szép számmal, de ugyebár nem ezt szeretnénk, akkor ne is ehhez szabjuk meg a feltételeket.)

Ami pedig a többi foglalkozást illeti, amiket felhoztál példának: gondolkodtál már rajta, hogy egy átlagos háziorvos, fogorvos, szemész, vagy gyerekorvos hogyan dolgozza le a napi 8 óráját, ha akkor dolgozik, amikor ki van írva a rendelési ideje?

okoska # 2007.07.06. 05:30

Egy több éve gyakorló tanár/tanitó esetében a 20 órás felkészülést azért nem értem. Változikt a szorzótábla? Elcsúsznak a kontinensek? Mégsem Mátyás volt a király?

Minden tiszteletem azoké, akik munkájukat felelőséggel, jól végzik. De tudomásul kell venni, hogy a versenyszférában dolgozók szemét gyakran "csípi" a közszférában dolgozók habitusa. Ha nekem feladatom van, akkor meg kell oldanom. Nem esik ki a toll kezemből 16 óra 00 perckor. Ha a munkám nem engedi meg, akkor nem megyek szabadságra. Nem azért mert nem engednek el!

the big cat # 2007.07.06. 03:51

Kedves Nyusz, én azt szeretném, ha a pedagógusok végre abbahagynák a sanyarú sorsuk feletti siránkozást, és elfogadnák, hogy a munkájukkal ezek a pozitív és negatív kondíciók járnak. mint ahogy a lakatosok, bányászok, recepciósok, és az szinte az összes többi szakma elfogadja.

És ha lehet sokkal pihentetőbb munkával is pénzt keresni, tedd azt, senki sem kényszerít, hogy pedagógusnak menj. Ezzel nekem senki se jöjjön.

és neked tetszene-e ha az orvos a 12 órás műszakja végén végzi rajtad el a műtéted? Ha az autód fékrendszerét szerelő munkások, azt a 12 órában csinálják? Ha a liftszerelő a függesztőkábelt a 12 órában szereli fel, amit majd használni fogsz? és még sorolhatnám. Millió egy olyan munka van, amit a 12 órában is ugyanoolyan jól végeznek el az emberek, mint az elsőben, pedig életek múlnak rajta, és mégsem fizetnek nekik senki otthoni felkészülésért, vagy nem mondják, hogy csak felét dolgozd le a munkaidődnek, mert aztán már fáradt leszel, de azért fizetünk a másik a felére.

Van jónéhány pedagógus barátom, pontosan tudom hogy megy ez.

Lyonee # 2007.07.05. 20:30

Mi abban az érdekes, hogy valakinek nem adják ki a szabadságát és nem fizetik ki?

nyusz66 # 2007.07.05. 20:18

Kedves Big Cat!

Ha van gyereked, megkérdeznélek, hogy vajon szeretnéd-e, ha a gyerekedet tanító pedagógus napi 8 órában tanítana, heti 5 nap?

Mert az OK, hogy 8 órát dolgozik valaki egy gyárban, vagy egyéb munkahelyeken, de vajon tetszene-e, ha csak úgy, előzetes felkészülés nélkül beülne a gyerekedhez egy órát megtartani, mondjuk 7 óra folyamatos tanítás után?

Én tanítottam, most éppen munka nélkül vagyok, és pontosan tudom, hogy lehet heti 40 órában sokkal pihentetőbb munkával több pénzt is keresni - ugyanis azt is próbáltam már.

efi99 # 2007.07.05. 19:09

Bizony, bizony ezek tényleg érdekes kérdések...

the big cat # 2007.07.05. 18:44

Számomra döbbenet, hogy ha valaki nem dolgozik két hónapig, azoknak nem akarnak fizetni! Ez vérlázító! Micsoda munkáltató az, aki nem akar a semmiért fizetni!

Azt sem értem, miért ellenzik a munkáltatók, hogy mindenhol általános legyen az ami a pedagógusoknál van, hogy a heti 40 órából csak 20-at dolgoznak le effektíve, a másik felén meg felkészülnek a munkára.

monalisa1 # 2007.07.05. 09:53

Megértettem, köszönöm., a továbbaikban igyekezni fogok kimaradni a pedagógusággal kapcsolatos kérdésekből.

Ettől függetlenül (...) az ismerősöm akkor sem meri kikérni a tárgy évre járó egész szabadságát, mert félti a munkahelyét!

Csak annyit még, és ezt már nem csak általánosságban, hogy a tanároknál a szeptembertől júniusig tartó megbízási szerződést mint olyant sajna már évekkel ezelőtt "kitalálták" a munkáltatók.

Én is elmentem...

Lyonee # 2007.07.05. 07:42

Monalisa1!
Véleménye lehet mindenkinek, de tartsa meg magának. A jogi fórumban segítséget kérnek a fórumozók, és nem azért írnak be, hogy még jobban megalázzák őket. Egy „pedagógus szabadság” című topikban nem kéne sértegetni a pedagógusokat, de egyikben sem. Nem panaszkodni írnak be a fórumba, hanem segítséget kérnek, mint bárki más. Aggasztó az a jelenség, hogy egyre nagyobb arányban fordul elő, hogy pedagógus kér segítséget, de nem akarok politizálni. Jennernek és a többi tanítónak , tanárnak, akinek június 30.-án lejárt a határozott idejű szerződése júliusban és augusztusban is élni kell, és a családjuknak is, ők sem mehetnek a híd alá. Aztán , ha szeptembertől netán megint alkalmazzák őket, 2 hónap létbizonytalanság után biztos jó idegállapotban lesznek, frissen , kipihenten kezdik az új tanévet, és még a szabadságuk kifizetéséről is mondjanak le?
Részemről lezártam ezt a témát.

tim.si # 2007.07.05. 07:41

Ugyan már! Hisz mindenki állandóan panaszkodik, nem kell ahhoz pedagógusnak lenni. :) Amúgy meg ez a vélemény dolog meg úgy műkszik, hogy ha elmegyek jogásznak, akkor többé tuti nem szidom őket, vagy ha rájövök hogy bármely más szakma ugyanolyan nehéz, mint az enyém, akkor csendben maradok.
Általános dolog, hogy a pedagógusokat is az a szülő szidja a legjobban, akinek a gyerekéért a legtöbbet teszed annak ellenére, hogy otthon már jól elrontották a nevelését.
A jogászokat meg- gondolom- a leghozzánemértőbb ügyfél. :)
Ez már csak így marad, amíg világ a világ.

monalisa1 # 2007.07.04. 23:41

Kedves Lyonee!
Ahogy a legtöbb embernek van kedvenc orvosa, ügyvédje, autószerelője, fodrásza stb., úgy mindenkinek véleménye a pedagógusokról is.
Nekem személy szerint nincs jó véleményem róluk, bár elismerem hogy van köztük SOK nagyon jó tanár. Valahogy nekem anno..., valamint a rokonságomnak nem sikerült találkozni kimagasló pedagógussal/tanárral akire az évek múltával is mély tisztelettel és elismeréssel lehetne visszaemlékezni. (Amúgy a familliámban van ált.iskolai tanártól egyetemi professzorig bezárólag több is, és ők sem értenek egyet a "mindig panaszkodó" pedagógusokkal - alkalmasint "szervezi" őket a szakvezetetük...)

Abban igazad van, hogy Jenner a problémájára csak tőled kapott érdemi választ: beidézted neki a vonatkozó jogszabályt.

Én meg csak annyiban a témához, hogy az én ismerősöm bár hiába tudja hogy törvényileg bár járna és elvileg kérhetné az évi teljes szabadságát, de erre az adott munkahelyi körülményeiben kilátás sincs... Valamint az önös jól megfontolt érdeke is mást mond!

monalisa1 # 2007.07.04. 21:08

Lyonee!
Csak annyiban hagyja (...) hogy ha ugrál könnyen az utcára kerül., a "cég" állami/önkormányzati egészségügyi intézmény ahol éppen most vannak a kényszerből kötelező létszámcsökkentésnél. Tehát ha kérné a teljes évi szabadságát könnyen "időmilliomos" válhat belőle...

Lyonee # 2007.07.04. 21:06

Monalisa!
"Nem akarom bánati a (mindig panaszkodó) pedagógusokat"
Ez a megjegyzés, úgy gondolom némi magyarázatra szorul. Ráadásul nem is az első alkalom, hogy hasonló megjegyzéseket teszel a pedagógusokra.
Ráadásul Jenner ügyét sem vitted előrébb vele.

Lyonee # 2007.07.04. 15:52

Jenner!
"2007. évi XIX. Törvény egyes munkaügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról
26. § (1) Az 1992. évi XXII. törvény e törvénnyel megállapított 134. §-ának rendelkezéseit először a 2007. évre járó rendes szabadság kiadása tekintetében kell alkalmazni. A 2006. évre járó, az e törvény hatálybalépését megelőzően hatályos szabályoknak megfelelően ki nem adott szabadságot 2007. szeptember 30-ig kell kiadni. "

A 2006-ban és 2007-re járó összes szabi annyi amennyit számoltunk. 4+6 az mindig 10. Mivel a tavalyi 4 hónapra járó szabadságot sem adták ki, ezt a fennti jogszabály értelmében ki kell adni szept. végéig. Munkaviszony megszünésekor pedig ki kell fizetni, ha nem tudják kiadni.

Lyonee # 2007.07.04. 13:33

Monalisa!
Úgy kell neki, ha hagyja!

monalisa1 # 2007.07.04. 13:30

Nem akarom bánati a (mindig panaszkodó) pedagógusokat, de az egyik rokonom olyan cégnél dolgozik ahol az évi 25 nap szabadságából 6 (= hat) munkanap volt a szabadság, és puntktum. És még azt sem "főidényben" adták ki.

Lyonee # 2007.07.04. 11:56

jenner!
Minden pedagógus munkakörben alkalmazott közalkalmazottnak ennyi az évi szabadsága akár hány éves , és akármennyi év a szolgálati jogviszonya. A nem pedagogusoknál másként számolják! A tiéd teljes évre 21+25!

csibe26 # 2007.07.04. 11:32

big cat, írtam neked autós témában, ha van egy kis időd kérlek nézd meg.
nagyon kéne a tanács

the big cat # 2007.07.04. 11:19

A helyzet jogi szempontból is így áll.

nyusz66 # 2007.07.04. 10:44

Mint nem jogász, az a véleményem, hogy a munkáltatódnak ki kellett volna adnia a tavalyi hónapokra eső szabadságokat tavaly. Ha ezt nem tette, ez az ő sara. Erre nem hivatkozhat, hogy ezért nem fizeti ki neked az arra eső részt.

jenner # 2007.07.04. 07:28

Lyonee úgy néz ki a te számolásod is akkor igaz, ha több évet ledolgoztam volna a munkahelyen ?

jenner # 2007.07.04. 07:24

Köszönöm a segítséget, de még valamit kérdeznék. Mint előzőekben írtam 2006.09.01-2007.06.30 között volt szerződésem. Ez úgye 10 hónap. Ellenben felvilágosítottak, hogy szabadság szempontjából a tárgyévet kell figyelembe venni nem a ledolgozott hónapokat. Tehát 01.01-től 06.30-ig 6 hó és így az évi 46 napot megfelezve marad 23. ( és nem 38 ahogyan én számoltam 10 hóra ) Ez valóban így helyes ?