Nyugdíj halál után


Jozsi2007 # 2011.07.30. 15:23

Tisztelt jogászok!

Édesanyám 2010. december 31-én hunyt el, vagyis januárban már nyugdíj nem járt neki - ezt 8 napon belül édesapám be is jelentette a NYUFIG-nál. A helyzetet csak az bonyolítja, hogy anyukám bankszámlára kapta a pénzt - így elképzelhető, hogy utaltak neki még januárban, amit nyilván apám le is vett (nem közös számlájuk volt, de ismerték egymás kódját) a temetéshez. Nem hiszem egyébként, hogy gondolta volna, hogy ez a januári nyugdíj, amit felvesz - mivel spórolt pénz is volt a számlán. Most, július 28-án küldtek felszólítást, hogy vissza kell fizetni. Félév elteltével...

Azt olvastam a 1997/81. törvényben, hogy ennyi idő elteltével attól lehet visszakövetelni, akinek a felvétel "felróható". Arra volnék én konkrétan kíváncsi, hogy ha apukám megtagadná a visszafizetést, lehet-e őt úgymond jóhiszeműnek minősíteni? Másképpen szólva, ki az, akinek felróható ez a felvétel.

Kicsit bonyolult voltam, de remélem kibogozható.

Köszi a segítséget

Üdvözlettel

József

hemo # 2011.06.23. 05:58

Egy olyan kérdésem lenne, hogy apukám ma meghalt és ma kapott volna nyugdíjat.
Sajnos az előző nyugdíjat sem tudtam felvenni, visszament mert még nem volt meg a gyámpapírom..persze még most sincs meg, állítólag a héten küldik..
Hogy és mikor tudom felvenni a 2 nyugdíját mert el kéne valamiből temetnem..

Tisztelettel: hemo

Magdi51 # 2011.06.07. 10:54

Aki járatos a témában,kérem adjon tanácsot!
Édesanyám gondnokság alatt állt.Halála után az arra a hónapra járó nyugdíját ideiglenes gondnoka fölvette.
Elszámolni felém nem hajlandó,az addig fölvett nyugdíjakkal sem,tekintélyes közüzemi számlatartozást halmozott föl.
A gondnoki teendői alól megkapta a fölmentő határozatot,de a gondnokság az elhalálozással automatikusan megszünik.
Kérdésem,jogosan vette-e föl a nyugdíjat,hisz tudomása volt arról,hogy Édesanyám elhunyt.
A hagyatéki végzésben az áll,hogy ez engem,mint egyedüli örököst illet.
Ez esetben kérhetem-e én a Nyugdíjbiztosítótól,hogy fizettesse vissza vele a jogosulatlanul fölvett összeget.
Mi ennek a járható útja,hogy én megkapjam,ami engem illet?

Karmina # 2011.06.03. 15:07

A férjem Németországból kapta a nyugdíjat ami deviza számlán jött havonta. Én mint feleség meghatalmazottja voltam. A férjem március 8.-án elhunyt. Felvettem a kapcsolatot a német nyugdíj intézettel, és közöltük velük mi történt,és a szükséges okmányokat kitöltve elküldtük. Március óta rendszeresen utalják a nyugdíj összegét mondva,hogy ez nekem jár 3 hónapig,és csak utána fogom megkapni az özvegyit. Márciusban a bank lezárta a számlát és öröklésbe tették az eddigi jött járulékot. Többször is felvettem Németországgal a kapcsolatot, és még ők sem értik miért nem férek hozzá ehhez a pénzhez. Valaki tudna segíteni? Kihez forduljak segítségért?

Köszönettel: Az özvegy.

szandi666 # 2011.05.03. 07:27

Köszönöm a gyors választ monaLuis :)

Körülbelül én is így gondoltam. Kötelesrészre egyáltalán nem tartunk igényt, már annak is örülnénk, ha betartaná a szavát és eltemettetné saját költségén nagyapámat, hiszen eredetileg erről szólt a szóbeli megállapodásunk.

Mindent le kell papírozni, mert a szó tényleg elszáll!

Minden jót kívánok!

monalisa1 # 2011.05.02. 15:51

A nyugdíjat önkényesen elköltő rokontól a pénz 2/3-a visszakövetelhető, illetve beszámításra kerülhet a temetés költségeibe másodmagad javára.

Mivel az ajándékozás több mint 15 évvel ezelőtt történt, kötelesrészre nincs lehetőség. (Kár hogy az eltelt 20 évben nem készült végrendelet...)

Azt, hogy a két évtized alatt miként is gondoskodott a nagyapáról, egyedül az ajándékozó kérhette volna számon.

Külön: aki anno a házat megkapta - talált pénz ill. x összegű vagyoni értékkel lett gazdagabb, ezzel szemben ma mélyen zsebbe kellene nyúlnia a temetést egymaga állni...

monaLuis
laikus hozzászóló

szandi666 # 2011.05.02. 13:26

Kedves monalisa1!

Sajnos nagyapám április 14.-én kórházba került és 23.-án elhunyt. A köztes időszakban a postás kiadta a nyugdíját a vele együtt élő egyik unokatestvéremnek, mert volt rá meghatalmazása, és ő el is költötte.

Pedig abból részben tudtuk volna rendezni a temetését (a nagyapám gyerekei és nagymamám sajnos már nem élnek, élettársa sincs). Hárman vagyunk unokatestvérek és az egyikünk már régen elhunyt. Ilyenkor (mivel nincs örökség, hagyatéki tárgyalás sem lesz), jól tudom-e, hogy 3 felé kell osztani a temetési költségeket, mert az elhunyt unokatestvéremnek van gyereke és neki is be kell szállni?

Ráadásul mident az egyikünk kapott meg ajándékba házzal együtt már 20 éve (sajnos nem én), és ő mégsem halandó rendezni egyedül a temetést, holott szóban úgy lett akkor megbeszélve, hogy azért kap ő mindent, hogy gondoskodjon haláláig a nagyapámról. Nincs róla papír, megbíztunk benne :(

Nagyon várom válaszát, előre is köszönöm!

marcika # 2011.03.01. 18:47

Köszönöm Monalisa, amúgy nő vagyok és férjem van :) de ez mellékes.

monalisa1 # 2011.03.01. 17:57

8 nap van a haláleset bejelentésére: Nyugdíjfolyósító Igazgatóság, Budapest 1820. (Az elhunyt nyugdíj törzsszámát is meg kell adni.)

Anyósod a februári nyugdíját már felvette, a március havit vissza kell juttatni.

Külön: ha pénze volt bankban, közjegyzői hagyatéki eljárás kell, ugyanis a bank bankszámláról pénzt csak közjegyzői hagyatékátadó végzésre fizet ki.

Vagy akkor tudjátok felvenni enélkül, ha a feleségednek rendelkezési joga volt a mamája bankszámlája felett, vagy megvan a bankkártya és ismeritek a PIN kódot, az automatából. (A napi felvehető összeg korlátát az automata megfelelő átprogramozásával 1 M Ft-ig módosítani lehet, már amennyiben volt ennyi a számlán...)

Persze a számlát ebben az esetben is célszerű megszüntetni.

marcika # 2011.02.28. 21:29

Anyósom ma 28-án meghalt. Kérdésem az lenne, hogy hol kell bejelenteni illetve, ha mégis átutalják a márciusi nyugdíjat, azt hogy és hova kell visszafizeni?

Dr.Attika # 2011.02.09. 08:30

Az elhalálozás hónapjára jár a nyugdíj. Azt úgy kell tekinteni, mintha az elhunytnak fizették volna ki. Nyugodtan fel lehet venni a folyószámláról. Egyébként sem a hagyaték átadása keletkezteti az örökös tulajdonjogát. Az a halál beálltakor a törvény erejénél fogva keletkezik.

Thomas67 # 2011.02.08. 20:37

T.Forum!
Nyugdíjra jogosult 2 nappal az aktuális havi nyugdíjfolyósítása előtt elhuny.Folyószámlájának társtulajdonosa(aki egyben örököse is, de nem házastársa)ha felveszi az elhunyt nyugdíját a jóváírás napján,hibát követ el? Erre csak a hagyatéki eljárás után lenne jogosult?
Köszönöm a választ!

Egyjogász # 2010.12.25. 13:02

A NYUFI honlapja szerint a nyugdíjas elhalálozásának tényét és időpontját az elhunyt nyugdíjassal közös háztartásban élő személy, ha a nyugdíjas egyedül élt, örököse köteles 15 napon belül bejelenteni a nyugdíjfolyósító szervnek a halotti anyakönyvi kivonat hiteles másolatának csatolásával.

Egyjogász # 2010.12.25. 05:22

Biztos vagy abban, hogy a kórház közli a NYUFI-val az elhalálozás tényét? (A kórház honnan tudná pl. a nyugdíjtörzsszámot, ami ehhez szükséges, és egyébként is, mi köze hozzá?) Nekem sajnos több hozzátartozóm hunyt el kórházban, a kórház egy esetben sem közölte a NYUFI-val az elhalálozás tényét, azt minden esetben a hozzátartozóknak kellett megtenni.

Egyébként meg azt sem értem, miért a NYUFI ügyintézőjével van bajod (még ha esetleg tévedett is,), miért nem a tolvajjal szemben lépsz fel, aki ellopta a pénzt?

sakkedzo # 2010.12.24. 20:15

Tisztelt Fórumozók!

Édesanyám május 19-én meghalt, de a júniusi nyugdíját még utalta a nyugdíjfolyósító. Mivel a kórház azonnal hivatalból közli velük az elhalálozás tényét, ezért a jogalap nélküli utalás felelősét nem lehet megkeresni valahol a hivatali útvesztőben?
A nyugdíj egy hitelkerettel terhelt számlára ment, ráadásul egy kórházi szarka a bankkártyát a PIN-kóddal együtt ellopta, és ezt csak később észleltük, miután már le is vette a pénzt róla. Most a Nyugdíjfolyósító rajtunk örökösökön követeli a pénzt, de véleményünk szerint arról nem mi tehetünk, hogy az elhalálozás után tizensok nappal ők még utalnak egy elhunytnak. Nincs arra jogszabály, hogy a hanyag hivatali munkavégzőt, anyagilag is felelősség terheli a károkozásért?

Köszönöm a választ.

monalisa1 # 2010.05.17. 10:11

Javítva: hitelfedezeti szerződés

monalisa1 # 2010.05.17. 10:10

A bankban meg kell nézni hogy az apukád által felvett hitelhez nem kapcsolódik-e un. hitelfedezeti kölcsön, mert ha igen, akkor a halálával a visszamaradó hitelt a biztosító megfizeti a banknak. Tehát a közjegyző előtt előbb a bankban el kell menni a fentiek okán.

A közjegyzőnek pár tízezer forintot kell majd fizetni, ez az ő munkadíja., elengedni nincs módjában sem részletfizetés adni. (Ha nem tudsz fizetni az összeget ráterheli az ingatlanra.)

Szóval nyomatékkal mondom: ne egymagad jár a dolgoknak utána hanem legyen veled/melletted egy hozzáértő felnőtt.

monalisa1 # 2010.05.17. 10:04

Ha az örökölt ingatlan értéke több mint az azt terhelő jelzáloghitel, akkor az ingatlan eladása után a hitel lerendezését követően a hagyatékból pozitíval jössz ki, ellenkező esetben felvállalnál magadra egy olyan terhet (= adósságot) amit ki tudja mikor és miből tudnál megfizetni - miközben a kamat ketyeg és a járulékos költségek ketyegnek...

Tehát nagyon át kell gondolni, nagyon tisztában lenni a dolgokkal.

A hagyatéki eljárást lefolytató közjegyző jogász, mielőbb bármit is aláírsz nyugodtan kérdezd, DE legjobb lenne ha vinnél magaddal egy felnőttet aki elégé képben van ezekben a dolgokban.

Tehát vagy felvállalod az édesapád örökségét vagy visszautasítod - ez itt a kérdés?!

A gyámhatóság gondnokot jelöl ki melléd -nem okvetlenül családtagot vagy rokont- aki nagykorúságodik felügyeli a dolgaidat. A pénz addig is gyámhatósági betétszámlára kerül., a temetést stb. jogos/igazolandó felmerülő költségedet abból rendezheted, de a költséget/számlát be kell mutatni és az örökölt pénzedből (= a bankban lévő esetleges pénzre gondolok valamint az utolsó nyugdíjra is) le fogják vonni.

A gyámhatóságot haladéktalanul keresd fel, ők segítségedre lesznek.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Linduus* # 2010.05.16. 18:30

Jah.és még olyan kérdésem lenne ,hogy voltak neki tartozásai több is köztük Jelzálog hitel is. Tisztában vagyok vele , hogy ezek is engem fognak illetni.
Csak hogy ezt nekem , hogy mikor és miböl kell törlesztenem? És hogy a hagyatéki tárgyalásért ugye fizetni kell .. Ez általában milyen összegű szokott lenni ? Mert eztsem tudom kifizetni hisz ninics jövedelmem mivel még tanulok !

Linduus* # 2010.05.16. 18:26

És még azt kérdezném , hogy ...
Mivel én még nem töltöttem be a 18.életévem .
Az lehetséges -e hogy a Gyámhatóság ezt nekem nem fogja oda adni csak majd ammikor a 18.életévemet betöltöm.???

monalisa1 # 2010.05.15. 17:44

Mivel az utolsó havi nyugdíj a hagyaték részét képezi -ahogy a számlán lévő esetleges további pénz is-, a hagyatékátadó közjegyző ad majd igazolást mely alapján a bankban felveheted a pénzt. Addig még türelemmel kell lenned...

A pénzt majd vedd ki egészében és a számlát szüntessed meg, "a" semmiért már ne számoljon fel a bank kamatot, költséget stb.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Linduus* # 2010.05.15. 09:58

Sziasztok.
Én olyanban szeretném segítségeteket kérni , hogy édesapám ebben a hónapban halt meg. A nyugdíját természetesen ugyan ugy megkapta a bankkártyájára mint mindig. De viszont mi a pin kódot nem tudjuk.. Azt szeretném kérdezni tőletek , hogy ilyenkor mi a teendő ?

monalisa1 # 2010.05.06. 09:00

Közel három éve eltünt személy halottá nyílvánításának bírósági folyamatát már ideje kezdeményezni.

Be kell menni a városi bíróság un. panasznapjára és ott elmondják hogyan is történik ez, egyben segítenek a szükséges kérelem megírásában. (Vinni kell az illető születési anyakönyvi kivonatát, ha ez jelenleg nincs meg be kell szerezni az anyakönyvi hivatalban.)

A jogalap nélkül felvett nyugdíjat vissza kell fizetni kamatával együtt.

Külön írom: a rendőrség mit mond ill. mit tett a bácsi eltünése okán. (Ha volt nyomozati eljárás csak készült jegyzőkönyv, azt is be kell szerezni a bírósági eljáráshoz.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

boaerzsi # 2010.05.05. 21:29

Tiszelt címzett!

Édesapám 2007 augusztusban eltünt a nyirlaki szocíális othonból.Hölgy testvérét nevezték ki gyámjának holott vn 5 gyereke.Mivel a testvére rendezte a pénzügyeit is nem tudom meddig kapta a nyugdíját.Vagyis letétbe van a nyugdíj csak számlák felmutatása után férhetett hozzá.Tesvér állítása szerint kapott a nyugdíjfolyósító intézettől egy határozatot mely kimondja vissza kell fizetni az eddig kapott nyugdíjat.Azt is írták ha előkerül vissza fogja kapni viszamenúleg az összes pénzt.
Kérdezném mennyiben igaz.Sajnos édesapám a mai napig nem került elő.
Megköszönöm válszuk.
Üdvözlettel boaerzsi

Mandala73 # 2010.02.26. 16:28

Lisa, nandy: Köszönöm!