jubileumi jutalom


ObudaFan # 2007.10.28. 11:25

Végkielégítésre nem.
Kjt. 37. § (2) Nem jogosult végkielégítésre a közalkalmazott, ha felmentésére - az egészségügyi okot kivéve - tartós alkalmatlansága vagy nem megfelelő munkavégzése miatt került sor. Nem jár továbbá végkielégítés a közalkalmazottnak, ha legkésőbb a közalkalmazotti jogviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül [37/B. §].

Jubileumi jutalomra igen: Kjt. 78. § (4) Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya megszűnik és - legkésőbb a megszűnés időpontjában - nyugdíjasnak minősül [37/B. § (1) bekezdés], továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.
37/B. § (1) E törvény alkalmazása szempontjából a közalkalmazott akkor minősül nyugdíjasnak, ha

  1. a hatvankettedik életévét betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik (öregségi nyugdíjra való jogosultság), illetve
  2. az a) pontban említett korhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjban, vagy
  3. korkedvezményes öregségi nyugdíjban, vagy
  4. előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjban, vagy
  5. szolgálati nyugdíjban, vagy
  6. korengedményes nyugdíjban, vagy
  7. más, az öregségi nyugdíjjal egy tekintet alá eső nyugellátásban, illetőleg
  8. rokkantsági (baleseti rokkantsági) nyugdíjban

részesül.

georgette # 2007.10.27. 15:14

Tisztelt Tanácsadó!
2007. november 16-án 36 éves közalkalmazotti munkaviszonyom lesz. Súlyos mozgáskorlátozott vagyok, veleszületett csípőficam talaján kialakult súlyos porckopásom van.
Október 8-án kezdeményeztem a munkaképességem csökkenésének megállapítását.
Kérdésem a következő:
Amennyiben 67% -os munkaképesség csökkenést állapítanak meg, jogosult vagyok-e jubileumi díjra, illetve végkielégítésre és mely tv. § -a alapján?
Jelenleg 54 éves vagyok.
Üdvözlettel: Georgette

editmami # 2007.10.11. 09:54

Szia Lyonee!

Köszi a válaszaidat, most már nagyjából tudom, hogy mire vagyok jogosult, mit nem kaptam eddig meg.

Köszike!!!!!!

Lyonee # 2007.10.10. 17:34

A szabadságra távolléti díj jár, a felmentési időre átlagkereset. A jubileumi jutalomnak addig nincs jogosultsága, amíg nem leszel nyugdíjas és nem jár le a felmentési időd.

editmami # 2007.10.10. 16:53

Szia Lyonee!

Köszi a válaszodat, a jub. jutalmat illetően megnyugtattál.

A megállapodásomban semmi részletezés nincs, pedig én kértem, hogy írjuk le pontosan mit fogok kapni. Azt mondták, minden, Kjt. szerint nyugdíjasnak, munka alóli mentesítettnek szóló járandóságomat meg fogom kapni, most meg smucigok.
A ki nem vett szabadságomat kifizették dec 15-ig, de azt is csak a besorolási béremmel számolva.
Egy hete levelet írtam nekik az átlagkereset és a jubileumi jutalom miatt. Át sem akarták venni a levelet, de kierőszakoltam, a hivatalos átvételt. Várom a válaszukat, meg telefonon vitatkozom a jogásszal. Az ápr. 15 előtti egy évben jutalmat és 13. havi bért is kaptam. Jó lenne, ha szabadságmegváltás összege is beszámítható lenne, mert ez a legmagasabb + jövedelmem. :)

Köszi, szia

Lyonee # 2007.10.10. 15:28

Szia editmami!
Mivel a jogviszonyod megszünésekor nyugdíjas leszel és meg lesz a 35 éves közalkalmazotti jogviszonyod jár a 40 éves jubileumi jutalom. Nyugdíjasként a nyugdíj mellett mivel nem dolgozol átlagfizetés jár. Ha a szabadságodat nem adták ki, akkor amikor még dolgoztál, ki kell fizetni, mivel nem lehet kiadni ha egyszer fel vagy mentve a munkavégzés alól. De nézd meg mi van a közös megegyezésben . A megállapodásban nem is lehet szó nyugdíjazásról, hiszen te döntöd el, mikor igényeled, persze a feltételek fennállása esetén. Mielőtt megszünne a jogviszonyod, hívd fel a munkáltató figyelmét a jubileumi jutalomra való jogosultságodra. Amikor megkapod a nyugdíjazásodról a papírt, be kell jelentened a munkáltatódnak, mert másképpen kell vonni a járulékokat a nyugdíjasnak. Meg jogszabály írja elő.

editmami # 2007.10.10. 06:48

Lyonee!
Köszi a kérdésedet.
A teljes 8 hónapra felmentettek. Egyéb plusz juttatást nem kaptam. Ápr.15. óta nem dolgozom. Ez nekem fontos volt, mert a családi ügyeink szükségessé tették.

Egy ismerős hívta fel a figyelmemet arra, hogy nyugdíjazás után nem kapok se munkabért, se jub.jutalmat. Pedig még 1,5 hónapig a nyugdíjazás után is élni fog a munkaviszonyom. Tényleg így kell érteni a Kjt.78.§-t? A megállapodásban szó szincs nyugdíjazásról.

Apropó munkabér: szó szerint ez van a megállapodásomban. A havi besorolásom szerinti bért küldik, szerintem a Kjt. 85.§ (7) h/ szerint a kiegészítésekkel együtt kellene. A fiz. szabadság megváltási összege is beszámít a munkabérbe?

Köszike!

Lyonee # 2007.10.09. 17:24

Editmami!
Miért jó neked a közös megegyezés? Kapsz valami + juttatást?
Ha a munkáltató szünteti meg a közalkalmazotti jogviszonyodat a 8 havi felmentési idő felére fel kell, hogy mentsenek a munkavégzés alól, és mivel nyugdíjasként szűnik meg, megkapod a jubileumi jutalmat is.

editmami # 2007.10.09. 09:27

Sziasztok!
Én is segítséget szeretnék kérni. Közalkalmazott vagyok, közös megegyezéssel megszüntetem idén dec. 15-én a munkaviszonyomat. Dec. 9-én érem el a 35. éves közalkalmazotti munkaviszonyomat. Idén október végétől nyugdíjas leszek.
Kérdésem: 1) a 40-es jubileumi jutalmat ki kell, hogy fizesse a munkáltató?

  1. a nyugdíj időpontja után dec 15-ig megkapom-e a béremet, ha a munkavégzés alól mentesítettek?

Előre is köszi a segítséget.

Dormanka # 2007.10.08. 15:43

Kála, köszönöm a választ, bár most elszomorodtam. :( De inkább elesek a 13. havitól, minthogy 3 műszakban dolgozzam tovább, és ne lássam a fiamat. :(

Õszintén szólva itt én semmiféle szabályozó dokumentumot, szerződést, kollektív szerződést nem láttam még, pedig 10 éve itt vagyok. Elszomorító.

Azért még egyszer köszönöm a választ!

Dormánka

Kála # 2007.10.05. 06:39

Ha nem a közszolgálatban dolgozol hanem "szimpla" munkaviszonyban, akkor az alaphelyzet, hogy nem jár automatikusan a 13. havi, csak ha a munkáltató ezt munkaszerződésben, kollektív szerződésben, vagy saját döntése alapján vállalja.
Attól függően, hogy minek alapján kapod a 13. havit, a jogosultság szabályait más- más határozhatja meg: munkaszerződés, kollektív szerződés, munkáltatói szabályzat/utasítás.
Ha a szabályozó dokumentum úgy rendelkezik, hogy a 13. havira csak akkor vagy jogosult, ha a következő év x hónapját is ott töltöd, akkor nyilván ha nem áll fenn a munkaviszonyod ennyi ideig, akkor te nem vagy jogosult.

Dormanka # 2007.10.04. 17:56

Sziasztok!

Nem biztos, hogy jó topicba írok, de a másik rovatban augusztus óta nincs mozgás, úgyhogy gondoltam inkább ide pötyögök, ha gyors választ szeretnék. Előre is bocs, ha off lenne...

Úgy áll a dolog, hogy lehetséges, hogy november-október környékén felmondok jelenlegi munkahelyemen. A 13. havi munkabért ilyenkor milyen arányban kapom meg, illetve létezik-e olyan, hogy vissza kell fizetnem? Ugyanis a cégnél ez a hír járja, sőt, még ki is plakátoltak egy igazgatói közleményt, miszerint aki a következő év márciusáig felmond, az köteles visszafizetni a 13. havi fizetést... Nem nagyon hiszek ebben, de az ördög sohasem alszik, inkább érdeklődök.

Előre is köszönöm a választ!

Dormánka

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.03. 16:16

A jutalomra való jogosultságnak nem feltétele, hogy a közalkalmazotti jogviszony folyamatos legyen.

P.Irén # 2007.10.03. 14:24

Tisztelt tanácsadó!
1981 óta dolgozom, mint közalkalmazott, de 1994-95-ben 1,5 évig munkanélküli illetve más nem közalkalmazotti jogviszonyban dolgoztam. A kérdésem az lenne, hogy közalkalmazotti munkaviszonyom összességben meg van a 25 év és jár-e a jubileumi jutalom, mivel volt megszakításom ( munkanélküli illetve más munkaterületen dolgoztam.)
Köszönettel P.I.