felmondás után ki nem fizetett "mozgóbér"


Liss # 2007.10.15. 12:39

Köszönöm a választ!

Re.: Egyjogasz
Természetesen a mozgóbér, adható bér. Viszont az eredeti kiléptető papírokon egy olyan összeg szerepel, amely ezt tartalmazza.
Igen, a munkaszerződésből egyértelműen kiderülne, ha lenne. :) (Mivel a cégnek, röpke fél év alatt nem sikeült elkészítenie ezt.)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.15. 11:12

Kivéve, ha már megadták. Mint itt is.

Egyjogász # 2007.10.15. 11:07

Jó lenne tudni, hogy az adott cégnél mit értenek "mozgóbér" alatt, ill. hogy ez a tétel a munkaszerződésben kötelezően fizetendő bérelemként benne van-e.

A mi cégünknél a mozgóbér alatt a jutalmat értik, ami mint "adható" juttatatás nem kikényszeríthető bírósági úton.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.15. 10:38

Egy újabb illusztrácja annak, miért is nem szabad belemenni a közös megegyezésbe, ha az nem jóval előnyösebb a munkáltatói rendes felmondásnál.

Már az sem volt szabályos, hogy nem fizették ki a bért az utolsó munkában töltött napon. Nem kell velük sokat vitatkozni: felszólító levél, hogy a különbözetet 3 napon belül utalják, mert különben irgum-burgum. Ha ez nem hat, akkor fizetési meghagyás. (Úgyis mint irgum-burgum.)

P.s.: Nem biztos, hogy az ügyvédet ésszerű megtakarítani.

Liss # 2007.10.15. 10:28

Párom munkaviszonya (közös megegyezéssel) 2007.10.01-jén szünt meg. A kilépéshez szükséges papírokat ezen a napon kapta meg, köztük azt a nyomtatványt is, amelyen a jövedelmét tűntették fel.
A szeptember hónapra járó munkabérét nem kapta meg 1-jén, arra hivatkozva, hogy az átutalással fizetik ki a munkabérét hónap 10-ig. Ebbe beleegyezett.
2007.10.08-án felhívták, hogy vigye vissza a kiadott papírjait, hogy újakat kapjon helyette, mivel a munkabére tévesen szerepel.
A 2007. szeptemberre járó munkabére az alábbiakból tevődött össze:

  • 14.000 (bruttó) Ft/ túra
  • mivel 12 túrája volt az adott hónapban, így :14.000*12= 168.000 (bruttó) Ft
  • 50.000 (bruttó) Ft mozgóbér (mivel nem találtak semmilyen kivetni valót munkájában - ezt egy, a felmondást megelőző "gyűlésen" is tudatták vele)
  • 50.000 (bruttó) Ft betanítási pénz (amelyet azért kapott, mert betanított egy új munkatársat)

Tehát összesen 268.000 (bruttó) Ft járt volna neki, amely az először kiadott papírokon szerepelt.
Az új papírokon már csak 168.000 Ft bruttó bér szerepelt, és az átutalt fizetést is e szerint számolták. Természetesen az "új" papírokat nem vette át, mivel azokkal nem értett egyet.
A mozgóbér levonását azzal indokolták, hogy nem töltötte le felmondási idejét. Mi úgy tudjuk, hogy közös megegyezés esetén nincs felmondási idő, másrészt azt is furcsáljuk, hogy ez a felmondást követő 8. napon "jutott eszükbe".
A betanítási pénzt pedig azért nem kapta meg, mert az (az új szabályok szerint - amely a felmondás előtt még nem volt, bár munkaszerződés sincs) csak akkor jár, ha a betanított sofőr letölti a 3 hónapos próbaidőt, és utána valamilyen vizsgát tesz.

Kérdésem az lenne, hogy a munkáltató megteheti, hogy így levonjon a felmondás után a munkabérből? Ha nem, van-e bármilyen jogorvoslati lehetőségünk? Mármint, pillanatnyilag körülbelül nettó 50 ezer forintról van szó, nem szeretnék több százezer forintot ügyvédekre költeni.

A Munkaügyi Felügyeletnél már panaszt tettünk a cég ellen, mivel más problémáink is akadtak velük kapcsolatban.