táppénz alatt felmondás?


Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.28. 16:01

Valami nem kerek, ne is haragudj.

barnus # 2014.03.28. 13:43

Tisztelt Fórumozok!

Tanácstalan vagyok nem tudom hova tudnék fordulni.Egy hónapja hiteget a munka adóm.Tavaly augusztus óta beteg
állományban vagyok.A főnök szentül állította ,hogy nem jelentett ki jan.1 ével.Az oep től kaptam levelet,hogy
fizessem eübiztosítást.Nem kapom a táppénzt mert kiderült,hogy felszámolás alatt van a cég.Ki nem jelent fizetni nem fizet utánam.Mit tehetek? Orvosi ellátásom
sincs már.Köszönöm ha valaki tudná a választ.


Parkolással kapcsolatban szeretném kérdezni,hogy ha megvan a parkólójegyem és állítolag nem látszik a fényképen akko is perelhetnek? Ez egyévvel eze

pazs # 2014.03.26. 12:44

Igen, a munkavállaló felmondhat a táppénze alatt és azalatt is telik a felmondási ideje.

andrás89 # 2014.03.26. 12:24

Tisztelt Jogász Úr/Nő!

Olyan ügyben kérném a segítségét, hogy jelenleg táppénzen vagyok (eltörött a lábam) . Még előtte jelentkeztem egy új munkahelyre, ahonnét most szóltak,hogy sikerült a felvételim, felvettek , megszeretném kérdezni, hogy a táppénz be számít-e a felmondási időbe. Határozatlan munkaviszonyom volt.

Várom válaszukat. Köszönettel


Azt szeretném megkérdezni, hogy jelenleg táppénzen vagyok (láb törés) és fel szeretnék mondani jelenlegi munkahelyemen (határozatlan idej?) , mivel

nandy # 2014.03.12. 11:12

Nem hinném, hogy ilyen hamar felszámolta azt a céget, legfeljebb akkor indult a felszámolás.
Nem lehet felmondani a dolgozónak a keresőképtelenség ideje alatt. A felszámolási eljárás alatt sem.

A felszámolás napjától kezdődően a munkáltatói jogokat a felszámoló gyakorolja, a korábbi ügyvezető nem mondhat fel. Visszamenőleg pláne nem lehet felmondani.

Azt javaslom, mindenképpen vedd fel a kapcsolatot a felszámolóval. A nevét, elérhetőségét megnézheted a cegjegyzek.hu oldalon.

Fontos lenne, hogy ne szűnjön meg a biztosítási jogviszonyod, mert nincs már passzív táppénz. Kivételt képez ez alól, ha munkahelyi baleset miatt vagy táppénzen.

t.maya # 2014.03.11. 19:31

Jó napot kívánok!
Olyan kérdéssel fordulok önhöz,hogy nekem jan.18.án egy baleset következtében achilles in műtétem volt. jelenlegi munkahelyemen lassan 2 éve dolgoztam ,mikor is a táppénz alatt megszűnt a munkahelyem.felszámolta a céget a főnökom február 15.ével.. Az lenne a kérdésem hogy ilyenkor mi a teendő?..
a ceges papírokat még nem kaptam meg,azt mondták küldik,de ennek 3hete.. még sosem voltam ilyen helyzetben es nem tudom milyen papírokat kéne leadnom az egészség pénztàrba? sajnos még most se nagyon vagyok mozgás képes és a felesleges köröket elkerülném.az orvostól csak egy igazolást kaptam a keresőképtelenségről,nekem csak azt kell beadnom?
köszönöm szépen :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.05. 16:04

Határozott idejű szerződése van...

pazs # 2014.03.05. 11:00

A táppénz lejártáig nem kezdődhet el a felmondási időd, még ha közlik is a felmondást a táppénz alatt. A határozott idő lejárta ellen a táppénz nem véd.
A felmondási időt le kell tölteni, ha te mondasz fel, kivéve, ha a munkáltató eltekint ettől (írásban).

nefertiti64 # 2014.03.05. 10:58

Tisztelt Jogász Úr/Nő!

50 éves nő vagyok. Jelenleg határozott idejű munkaviszonnyal foglalkoztatnak a Sodexo Magyarország Kft-nél. Minden évben nyárra kiléptetnek, aztán szeptembertől (iskolakezdés) újból vissza vesznek határozott időre.
Jelenleg táppénzen vagyok és kivizsgálás miatt úgy néz ki, hogy még nem tudok vissza menni dolgozni.
A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor megszüntethetik-e a munkaviszonyomat.
Amennyiben megszüntetik, milyen további lehetőségem van arra, hogy ne maradjak pénz nélkül? Munkanélküli segélyre nem vagyok jogosult, nincs meg a 365 napom.
Amennyiben esetleg én mondok fel, úgy le kell-e töltenem felmondási időt?
Előre is köszönöm szíves válaszát.
Tisztelettel:Tné

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.27. 11:29

Az első felében igazad van, a másikban nem.

nandy # 2014.02.27. 09:57

Jól tudod, hogy már a keresőképtelenség alatt is lehet közölni a felmondást, de a felmondási idő csak a keresőképtelenség megszűnését követően kezdődhet el.

A terhességed ténye már biztosan nem keletkeztet védelmet, mert még azt megelőzően közölték veled a felmondás tényét, hogy te bejelentetted volna a terhességed.

Gondolom, most "simán" vagy keresőképtelen, hisz veszélyeztetett terhességnél nincs betegszabadság, rögtön táppénz jár.

Tehát ez már egy újabb keresőképtelenség lenne, amely ellen szerintem nincs felmondási védelem.

Mindenesetre érdekes a kérdés :) Hátha válaszol még valaki, én is kíváncsi vagyok.

Cinyus # 2014.02.26. 20:00

Tisztelt Jogi Fórum!

Az alábbi kérdés végett fordulnék Önökhöz. Másfél éve dolgozom jelenlegi munkahelyemen. Betegszabadságon vagyok épp, és közölték hogy felmondanak nekem. Ha jól tudom a felmondási idő onnantól ketyeg ha visszamegyek, de mi történik akkor ha kiderül míg betegszabin vagyok, hogy babát várunk, és átírják a betegállományt veszélyeztetett terhességre? Ez esetben milyen esélyeim vannak, mit tehetek?

Nagyon köszönöm a segítséget!!!

nandy # 2014.02.19. 20:22

Lyonee, ne menjünk bele ebbe, hogy a terhes kismama miért keresi magának a bajt.. jó?

nandy # 2014.02.19. 20:21
  1. Felmondást már a keresőképtelenség (védettség) időtartama alatt lehet közölni, de a felmondási idő csak a védettség lejártával indulhat el.
  2. Közös megegyezés esetén a munkaviszonynak azon a napon van vége, amelyben a felek megállapodnak. Általában nem szoktak felmondási időt kikötni.
Lyonee # 2014.02.19. 20:18

Kölcsönzött munkavállalóként, te a kölcsönadóval vagy munkaviszonyban, csak ő mondhat fel neked, és fordítva. Menj csak nyugodtan vissza, ha egy terhes nőnek csak annyi esze van, hogy nem vigyáz magára, keresi a bajt, és szítja a feszültséget, az az ő baja. Vigyázhatott volna magára. Ki tudja, hogy mi van a háttérben, és valóban van-e köze a vetélésnek a szócsatához. Ha visszamegy, kérdezd meg tőle, hogy tulajdonképpen mit akar tőled. Elérte-e a célját.

jamia # 2014.02.19. 19:26

Tisztelt Fórumozók, hozzáértők!

Jelenleg határozott idejű munkaviszonyom van (kölcsönzött munkavállalóként), de sajnos november óta folyamatos konfliktusokba keveredek egy személlyel az irodában, holott előtte jó pár munkahelyen ilyen szituációkban egyáltalán - ilyen intenzitással főleg nem - nem volt részem. Ezt a stresszes szituációt továbbá fokozza az a tény, hogy az ügyvezető igazgatók sajnos engem sosem kérdezik meg mi történt, csak a másik munkavállalót hallgatják meg és minden szituációban neki adnak igazat. Beszéltem HR-rel, főnökömmel és ők általában nekem adtak igazat, mert a tények engem igazolják. Sajnos, én lelkileg kezdtem kiborulni és ezt a stressz mennyiséget eléggé rosszul viseli a szervezetem is (fizikailag és mentálisan is). A csúcspont viszont az, hogy a múltkori "szócsatánk" után (ahol a lány engem sértegetett)a lány kórházba került. Sajnos elvetélt. A problémám azzal csak annyi, hogy engem hibáztat mind2 ügyvezető és az irodában is elterjedtek a pletykák, hogy miattam vetélt el a lány.
Nem tudom elképzelni, hogy visszamenjek az irodába dolgozni ezek után.

A kérdésem a következő: Amennyiben betegállományban leszek, mikor tud felmondani, ha egyáltalán, a kölcsönbeadó, az én munkáltatóm? Illetve ha közös megegyezéssel megszüntetnénk a munkaviszonyt és nem szeretnék bemenni az irodába a hátralevő egy hónapban, akkor milyen lehetőségeim vannak? Vannak-e esetleg más lehetőségeim?

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat előre is!!
Tisztelettel:

Dödölle1 # 2014.02.04. 13:12

Jogos, figyelmetlen voltam... mea culpa.

wers # 2014.02.04. 11:44

2 hónapja dolgozom egy cégnél. 1 hónapos próbaidőt kötöttünk ki
Akkor vélhetően ez már nem próbaidő. Felmondani felmondhat neked, de meg kell indokolnia. Az nem lehet indok, hogy beteg lett a gyereked.

Dödölle1 # 2014.02.04. 11:08

Sárosdi Zsuzsanna # e-mail 2014.01.29. 23:04

Tisztelt Jogi Fórum!

A következő kérdéssel fordulok Önökhöz.

2 hónapja dolgozom egy cégnél. 1 hónapos próbaidőt kötöttünk ki a szerződésben. Óvodás korú gyermekem beteg lett, orvoshoz vittem, és itthon maradtam vele. Munkáltatómnak korán reggel jeleztem a helyzetet. Néhány óra elteltével felhívott, hogy mikor megyek dolgozni. Mondtam neki, hogy valószínűleg pár napot itthon kell legyek vele, mert beteg. Közölte, hogy ez így nem lesz jó, oldjam meg, bízzam valakire és menjek be, különben kirúg.
Kérdésem, hogy megteheti-e? Egyébként minimálbérre jelentett be. Ha kirúg jár-e milyen nappal szűnik meg a munkaviszony? Gyáp alatt ki lehet-e egyébként rúgni a munkavállalót? A gyáp összegét megkapom-e és az ideje alatt még fennáll-e a munkaviszony? Minden ehhez kapcsolódó információt nagyon megköszönnék.

Zsuzsa

Igen, próbaidő alatt a felek a jogviszonyt bármikor megszüntethetik akár GYÁP-on, akár saját jogán van keresőképtelen állományban.

Táppénz (GYÁP is) csak addig folyósítható, amíg a munkaviszony fennáll, az un. passzív táppénz, azaz a munkaviszony megszűnése utáni táppénz intézménye megszűnt.

Sárosdi Zsuzsanna # 2014.01.29. 22:04

Tisztelt Jogi Fórum!

A következő kérdéssel fordulok Önökhöz.

2 hónapja dolgozom egy cégnél. 1 hónapos próbaidőt kötöttünk ki a szerződésben. Óvodás korú gyermekem beteg lett, orvoshoz vittem, és itthon maradtam vele. Munkáltatómnak korán reggel jeleztem a helyzetet. Néhány óra elteltével felhívott, hogy mikor megyek dolgozni. Mondtam neki, hogy valószínűleg pár napot itthon kell legyek vele, mert beteg. Közölte, hogy ez így nem lesz jó, oldjam meg, bízzam valakire és menjek be, különben kirúg.
Kérdésem, hogy megteheti-e? Egyébként minimálbérre jelentett be. Ha kirúg jár-e milyen nappal szűnik meg a munkaviszony? Gyáp alatt ki lehet-e egyébként rúgni a munkavállalót? A gyáp összegét megkapom-e és az ideje alatt még fennáll-e a munkaviszony? Minden ehhez kapcsolódó információt nagyon megköszönnék.

Zsuzsa

Farek # 2014.01.10. 15:01

Tisztelt Hölgyem/Uram!

2007 óta dolgozom folyamatosan egy cégnél, azonban már nem kapok határozatlan szerződést, csak hónapokra hosszabbítják meg. 2009-ben már szültem egy gyermeket, és ismét terhes vagyok. 2011-ben mentem vissza a céghez. Ha én most kapok fél évre munkaszerződést, és kitudódik, hogy ismét terhes vagyok, akkor azonnal felmondhatnak nekem? Illetve ha elmennék táppénzre, akkor is felmondhatnak nekem táppénz alatt?

Válaszát előre is köszönöm!

Anna

mezörét # 2013.12.10. 12:58

köszönöm a válaszokat, de most kitől kapok táppénzt?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.07. 09:54

Mindössze azt kérdezi, jogszerűen mondtak-e fel neki, és jár-e táppénz a munkaviszony megszűnése után. Igen és nem.

anne01 # 2013.12.07. 09:09

mezőrét

Próbaidő alatt megteheti a munkáltató, hogy azonnali hatállyal megszünteti a munkaviszonyodat, akkor is ha beteg vagy. A kilépő bérjegyzékeden viszont szerepelnie kell betegszabadság jogcímen a kifizetés tényének. Azért az kérdés, hogy leadtad -e egyáltalán a táppénzes papírodat. Sőt, ha felmerült, hogy nem fizeti ki a betegszabadságodat, meg kellene nézni saját ügyfélkapudon, hogy be voltál -e jelentve.

mezörét # 2013.12.06. 13:08

Azt szeretném kérdezi, hogy próba idő alatt lebetegedtem, erre a munka adom ki rugót.Közölte ö nem ad táppénzt. 5 családom van ki ad nekem táppénzt? Előző munkahelyemen 11 évet dolgoztam, és nem voltam táppénzen.Ilyenkor mi a teendő köszönöm előre is a segítséget.