Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Munkavállalói rendes felmondás

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.01.05. 18:16

Nem. Úgy tekinthető, hogy újabb munkaszerződést kötöttek. Érvénytelenül, mert nem foglalták írásba, de erre a munkáltató nem hivatkozhat. Sőt, már a munkavállaló se.

www.kbs-ugyved.hu

workaholic # e-mail 2018.01.05. 18:08

T. Jogi Fórum!
Egy eset kapcsán érdeklődnék állásfoglalás iránt...
Egy munkavállaló március 01-én a munkaviszonyát rendes felmondással megszüntette, indoklásul előadva, hogy ellátási nehézségek miatt munkakörét nem tudja ellátni. A munkáltató a munkavállaló felmondását elfogadta, egyben arra kérte, hogy a hat hét tartamú felmondási időt töltse le. A munkavállaló április 10-től azonban továbbra is bejárt dolgozni, és folytatta korábbi tevékenységét. Május - június hónapokra a munkáltató munkabért és célprémiumot is fizetett a részére. A nyári szezonban aztán a közvetlen felettes közölte a munkáltatóval, hogy a munkájára mégsincs szükség, mert „minek jár az olyan dolgozni, aki már felmondott”. Kérdésként merül fel, hogy a munkavállaló felmondási időn túli munkavégzése tekinthető -e úgy, hogy a felmondást a munkáltató hozzájárulásával visszavonta?
A választ előre is köszönöm...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.01.01. 22:08

És szerinted ez egy jogi kérdés...

www.kbs-ugyved.hu

Tupac # e-mail 2018.01.01. 20:48

Konkrétan:
a szakhatóságok hiába állapították meg, hogy a dolgozó hibája okozta a balesetet, a rendőrség felelősüket keres, amiben én is érintett vagyok.
A gyanúsítás érinti a céget is néhány munkavédelmi kérdésben, de a rendőrség konkrét személyi felelősüket keres.

Attól tartok, hogy felmondásom miatt, a későbbiekben, ha a cég kényes helyzetbe kerül, megpróbálja majd rám hárítani a felelősséget mint egyszemélyi felelős.Tehát a felmondással mintegy "magamra haragítom" a céget.
Tudom, hogy a munkajog és büntetőjog két különböző terület, de ezért kérdeztem, hogy van-e erre valakinek esetleg tapasztalata?

Köszönöm az eddigi válaszokat!
BÚÉK

drbjozsef # e-mail 2017.12.30. 23:21

Mi lenne, ha konkrétan leírnád mitől tartasz?
"Rád verik" a "balhét"?
Erre a válasz kb. : A habarcsolástól nem fogjuk a vakert.

wers # e-mail 2017.12.30. 23:18

Rád verik-e a rendőrségi balhét? Na, ez nem attól függ, felmondtál-e, vagy még ott dolgozol.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.12.30. 20:39

No, erre mondtam, hogy nem értem.

www.kbs-ugyved.hu

Tupac # e-mail 2017.12.30. 20:22

Elsősorban arra gondolok, hogy felmondás után, miután eljöttem a régi cégemtől a felmondásom miatt megpróbálják "rám verni" a rendőrségi balhét.
Van erre esetleg tapasztalat?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.12.30. 17:03

Felmondtál, a felmondási idő telik. Miféle negatív munkáltatói intézkedésre gondolsz? (A büntetőeljárás is folyik, ezen a felmondás nyilván nem változtat.)

www.kbs-ugyved.hu

wers # e-mail 2017.12.30. 16:22

Az első mondat szerint valakivel baleset történt. Utána magad történetével folytatod. Nem derül ki, hogy a kettőnek mi köze egymáshoz.

Tupac # e-mail 2017.12.30. 15:16

Kérdésem az lenne, hogy érintheti-e a felmondásomat negatív intézkedés/hozzáállás a munkáltató részéről a munkáltatót is érintő rendőrségi ügy miatt?
Vagy a felmondás és a rendőrségi ügy függetlennek tekinthető.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.12.30. 14:22

Én nem érem a kérdést.

www.kbs-ugyved.hu

Tupac # e-mail 2017.12.30. 12:20

Tisztelt Jogi Fórum!

Munkahelyemen az egyik dolgozóval baleset történt, 8 napon belül, károsodás nélkül (szerencsére).
A szakhatóságok már lezárták az ügyet, a dolgozó hibáját állapították meg, de a rendőrség tovább folytatta a nyomozást.
Gyanúsítottként fognak beidézni, valószínűleg 1 hónap múlva.

Kérdésem a következő lenne:
az eljárás alatt állást váltanék (nem emiatt, ez már korábban elindított folyamat). Ha felmondok, mire számíthatok/kell-e egyáltalán számítanom negatívumokra a munkáltató részéről?
Ebben szeretnék tanácsot kérni!

Előre is köszönöm!

drbjozsef # e-mail 2017.12.22. 18:41

Hát ha a törvény pontos passzusát is, és a napokat is beírták, és a kettő üti egymást, akkor inkább a törvény a mérvadó.
Bár az Mt. jónéhány rendelkezésétől el lehet térni, csakis a munkavállaló javára. De ha előbbire hivatkozással írták a 3 napot, tehát nyilvánvaló a hiba, akkor megintcsak inkább a törvényt venném alapul, az attól való eltérést konkrétan kellene jelezni.

Ennyire sokat számít két nap?

A papírjaid nem kellenek másik munkahelyre rögtön, ha esetleg emiatt gondolnád.

drbjozsef # e-mail 2017.12.22. 18:38

A mai napon hatályos verziója így néz ki :

(2) A munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.

harmankardon # e-mail 2017.12.22. 17:39

Tiszteletem!
Tudnak abban segíteni,hogy a 2012.évi.i.tv.80.§(2.) részében leírt rendelkezések 3 vagy 5 napon belüli elszámolásról szólnak az utolsó munkanaptól kezdődően? (mert az interneten jelenleg 2 "változat" is 3 és 5 nap is szerepel)

A másik kérdésem az lenne,hogy ha a rendes felmondásban a 2012.évi.i.tv.80.§(2.) részébe 3 nap lett megadva,és ezt alá is írták.....akkor ahhoz kell tartaniuk magukat?

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.11.07. 18:46

A munkaviszony megszűnésének feltételeire és jogkövetkezményeire a megszűnéskor hatályos rendelkezések az irányadók.

www.kbs-ugyved.hu

Tiboak # e-mail 2017.11.07. 17:51

Érdeklődni szeretnék, ha a munkaszerződésemet 2012 jún. 21. én kötöttük az 1992 évi XXII törvény szerint. Akkor az én felmondási időmet (munkavállalói rendes felmondás) még az akkori törvény szerint kell megállapítani ami 45 nap?

előre is köszönöm a válaszukat

nonolet # e-mail 2017.10.12. 14:14

"az egyiket átveteted (írják rá, hogy átvettem, dátum, aláírás)"

Ez a bevett szokás...

Ha nem veszik át, akkor feladod postán tértivevénnyel.

Ádee # e-mail 2017.10.12. 14:13

pazs

A személyes átvetetésnél elég ha a közvetlen felettesem írja alá vagy a munkáltatói jogok gyakorlójának(ő van hogy egy hétig sincs bent) kell?

Más: Megkezdett felmondási idő alatti táppénz beleszámít a felmondási időbe vagy meghosszabítja?

pazs #   2017.10.12. 13:56

A tervezett beadás napja előtti napon feladod elsőbbségivel és tértivevénnyel postán. A tértivevényen rajta lesz az átvétel napja.

Vagy két példányban írod, az egyiket átveteted (írják rá, hogy átvettem, dátum, aláírás) és azt a példányt magadnál tartod.

Ádee # e-mail 2017.10.12. 13:16

Üdv!
Az év elején valószínű a cégnél beadom a felmondásom.Miként tudom magam jogilag bebiztosítani,hogy a közlés napján elkezdődjön a felmondási időm? Az aggodalmam az,hogy volt rá példa,hogy exkolléga beadott felmondásán kb 2 hétig "ültek".
E-mail-ben elküldött felmondás jogilag érvényesnek tekinthető? Köszönöm.

drbjozsef # e-mail 2017.09.26. 13:19

Egy pár email, de akár hiba a munkavégzésben is messze van attól, hogy egy perben elég legyen a munkavállaló elmarasztalásához, feltételezve persze, hogy nem olyan hiba, ami milliós kárt okoz a munkáltatónak, de ezt is elég komolyan bizonyítania kell. Amíg a tőled elvárható gondossággal végzed a feladataidat, nincs mitől tartanod.

Szóval ne parázz. A Te életed, Te idegrendszered, mondj fel korrektül, töltsd le a felmondási időt, és ne idegesítsd magad feleslegesen.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.09.26. 12:39
Lanaaaaaa # e-mail 2017.09.26. 12:38

Üdvözlet!

Egy kb. 80 főt foglalkoztató cégnél dolgozom, határozatlan idejű szerződésem szerint "asszisztens" munkakörben. Beszerzéssel foglalkozom, a cégnél a gyakorlatban hárman foglalkozunk ezzel napi szinten.

Habár heti 40 órás munkaidőre vagyok bejelentve, "természetesen" ennél többet követel meg a munkám, többet is dolgozom (50-52 órát). Túlórapénzt nem, fix bért kapok.

A közelmúltban felmondott egy asszisztensünk, ami potenciálisan tovább növeli majd a a munkamennyiséget és ezáltal a munkaidőt. Továbbá egyéb konfliktusok miatt egy másik (beszerzéssel foglalkozó) kolléganőm munkaviszonya sem biztos (vagy felmond, vagy felmondanak neki), ami még további problémákat vet fel.
A főnököm elzárkózik megfelelő mennyiségű új munkaerő felvétele elől, ezzel potenciálisan még további túlórázásra kényszerítve minket (már így is minimum 10 órákat töltünk itt).

Én alapvetően egyéb okok miatt (de ezeket a problémákat is felbecsülve) szeretnék felmondani, szintén a közeljövőben. Átfutott a fejemen, és így valószínűleg a munkáltatóm fején is át fog, hogy ha két beszerző és egy asszisztens gyakorlatilag egyszerre távozik a cégtől, az már veszélybe sodorja a cég operatív működését.

Kiderült, hogy a fent nevezett asszisztenst már meg is fenyegették, hogy beperlik szándékos károkozás címen (átkutatják az emailjeit, hogy kiderüljön, vétett-e valami hibát, stb.), és attól tartok, hogy ezt a felmondásom esetén nálam is meg fogják próbálni.

Amennyiben én korrekt módon letölteném a felmondási időm (2 hónap megegyezés szerint) és ezalatt tisztességgel ellátnám a feladataim, van tényleges esélye / jogos lehet egy feljelentés és esetleges kártérítés követelése a munkáltatóm részéről? Esetleg megakadályozhatja a felmondásom?

Köszönettel!