Engedményezés


Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.25. 08:33

Nem akarok én beleszólni a kolléga dolgába, de mi a fenéért kellene egy felszámolást három-négy embernek kezdeményeznie? Elrendelik azt egy kérelemre is.
Ismétlem: munkavállaló számára a felszámolás kezdeményezése illetékmentes. Csak a 25 ezer forint közzétételi díjat kell megfizetni.

(Én ilyen esetekben azt szoktam javasolni, hogy egyikük vállalja a kezdeményezést, a 25K-t meg dobják össze.)

gerbera317 # 2018.03.25. 08:16

Döntsd el végre, hogy végrehajtás vagy felszámolás! Felszámolást elég csak egynek kérni, a többi csak bejelenti a hitelezői igényt.
De az engedményezést akkor sem kell kérni. Kérni nem. Az engedményező szabad akaratából elhatározza, hogy akarja-e engedményezni a követelését, az engedményes pedig szabad akaratából eldönti, hogy akar-e balek lenni.

Lewis1 # 2018.03.25. 08:00

„A bíróság megjegyzi, hogy x és y külön- külön előterjesztett kére­lemben kérheti az adós társaság fizetésképtelenségének a megállapítását a jogerős ítélet alapján.

Ez azt jelenti, hogy mindkét felperesnek külön külön kellene a százezer-forintnyi költségeket megfizetni.

ha mindenki külön külön indítja az eljárást, akkor háromszoros költség és ráadásul ha mindegyik ügyben elbírálják a kérelmet, aztán úgy is egyesíteni kell a három követelést, mert nem lehet egyszerre három felszámolás.

Ezért kell engedményezni. A fentieket az ügyvéd írta nekünk.
A kérdésem még mindig az hogyha elindul a felszámolás akkor külön külön kezelik e a tartozás vagy egyben?

gerbera317 # 2018.03.25. 06:28

Mi kértük az engedményezést egy személyre.Válasz még nem jött.

Tessék? Mit kell ezen kérni? Az engedményezés nem az érintettek szabad megegyezésén alapul?

Egyébként végrehajtás ez. És azért három végrehajtás, mert három személy három különböző összegű követelése ez. Az csak egy dolog, hogy egyetlen közös ítélet van: 18. § (2) Több végrehajtási lapot kell kiállítani, ha a) a követelés több végrehajtást kérőt illet meg, és a követelésnek az egyes végrehajtást kérőkre eső része a végrehajtandó határozatban pontosan meg van jelölve.

Lewis1 # 2018.03.24. 20:20

De van ügyvédünk,csak az nem volt teljesen tiszta hogy ilyenkor mi van. A bíróság ,de az is lehet hogy az alperes kérte ,hogy külön fizessük be a felszámolás megindításához szükséges közzétételi díjat. Az ügyvéd azt tanácsolta hogy egyikünkre engedményezzük ,hogy ne kelljen külön fizetni.Be is adta az engedményezési kérvényt amire még nem jött meg a válasz. Bennem csak az a kétség merült fel hogy mi van akkor ha elfogadják és meg is indul a felszámolás ,de egy személynek tekintenek minket és így hamar kimerül a bérgarancia alap.Tehát nem külön külön kapjuk meg azt az 1millió forint körüli összeget amit ilyenkor tutira kifizetnek. Így is úgy is marad bent pénz de azt a kiárusított ingóságokból lehet fedezni.
De legalább a tuti pénz legyen meg mind hármunknak.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.24. 17:21

Nem vagyok benne biztos, hogy a Bérgarancia Alap engedményesnek is fizet. Sőt.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.24. 17:20

A bérgarancia alapból egyébként sem fizethető ki egyéb összeg a végkielégítésen túl.
Dehogynem! Minden bérjellegű követelés. Jellemző a hátralékos bér, szabadságmegváltás.

A kérdező viszont rosszul tudja, valószínűleg végrehajtást kértek és nem felszámolást. A felszámolást elég lenne, ha egyikük kéri, és annak is csak a közzétételi díjat kellene megfizetnie. Mondjuk az is, igaz, hogy a végrehajtásban meg megilleti őket a munkavállaló költségmentessége.

Nincs ügyvédetek?

Immaculata # 2018.03.24. 15:01

Fejenként számolják.

Immaculata # 2018.03.24. 14:45

A bérgarancia alapból egyébként sem fizethető ki egyéb összeg a végkielégítésen túl.

Lewis1 # 2018.03.24. 14:18

Üdv

Van egy jogerős ítéletünk ,ami két társammal együtt a volt munkáltatónk ellen szól. Ebben fejenként x összegű végkielégítés plusz egyéb pénzösszegek szerepelnek. A dolog ott tart ,hogy a bíróságnak beadtuk ,hogy hajtsa végre az az szeretnénk felszámoltatni a céget. A bíróság külön külön kérte hogy fizessük be az eljárás elindítására vonatkozó összeget,pedig az ítéletben egyben szereplünk.
Mi kértük az engedményezést egy személyre.Válasz még nem jött.
A kérdésem az lenne hogy amennyiben elfogadja a bíróság ,és a felszámolás megindul,abban az esetben külön külön a bérgarancia alapból megkapjuk a pénzünket ,vagy egyben kezelik a három összeget? Attól tartok hogy így a bérgarancia alap csak az össz összegre fizeti ki a maximum adhatót ,és nem fejenként.