Tartós közvetítői szerződés felmondás


ityam # 2018.05.19. 07:44

Igen kezdetben biztos megbízási szerződés volt a neve. Még nem kerestem elő hogy pontosan mikortól lett módosítva tartós közvetítői szerződésre. Esélyes nagyon hogy 2014 ben amikortól lehetett akkortól módosították(pontosabban kötöttünk újat). Ha így van, akkor nem lehet 5 év alapján számolni az átlagot csak amióta tartós közveítői szerződésem van?magyarul akkor csak az elmúlt 4 év alapján lehet az átlagot számolni?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.19. 06:40

2014. március 15-e előtt nem lehetett a Ptk. szerinti közvetítői szerződésed. (A Küszt. szerinti önálló kereskedelmi ügynöki szerződésed lehetett volna, de ha jól értem, nem az volt.)

ityam # 2018.05.18. 23:27

Kedves jogban jártasabb társaim. Tanácsot szeretnék kérni hogy jól értelmezem e a dolgokat.

Sztori röviden: 6 éve dolgozok kb egyik biztosítónál üzletkötőként. Az utóbbi 2 évben már nem igazán dolgoztam benne mert lett másik állásom és nem jutott rá időm. Valószínűleg ennek hatására egy hete a főnököm írta hogy a központ elindította a szerződésem felmondását. Tájékoztatása szerint indoklás nélküli 60 napos rendes felmondással. A közvetítői szerződésemben elolvastam mi van a dologról és röviden annyi, hogy ezt simán következmények nélkül megtehetik. Ekkor elővettem a PTKt és elolvastam mit ír róla. Ez már sokkal szimpatikusabb:
6:298. § [A közvetítő kártalanítása]
(1) A közvetítői szerződés megszűnése esetén a közvetítőnek a megbízótól kártalanítás jár, ha a kártalanítás a szerződéssel összefüggő valamennyi körülményre tekintettel méltányos, figyelemmel arra, hogy a közvetítő a szerződés megszűnése következtében elveszíti az olyan jutalékhoz való jogát, amely őt a szerződés fennmaradása esetén az adott üzletfelekkel kötött vagy jövőben kötendő üzletek után megilletné
...
(2) A kártalanítás összege nem haladhatja meg a közvetítő által a szerződés megszűnését megelőző öt évben kapott díjazás átlagából számított egyévi összeget, öt évnél rövidebb közvetítői szerződés esetén a szerződés időtartama alatt kapott díj átlagából számított egyévi összeget.

A második pont relatíve egyszerűen kiszámolható, hogy mennyi a maximum amennyi kártérítés járhat. Az első pontnál nem tudom értelmezni a méltányos szót.
Ha nekem évente kb 1 millió forintom kiesik, azért mert a felmondás miatt nem kapom tovább a saját szerződéseim után a fenntartási jutalékot, akkor kb hány évnyi kiesés a méltányos kártérítésnek? feltételezhetően a szerődések legalább fele-háromnegyede 5 év múlva is élni fog és könnyen lehet hogy 10 év után is még sok szerződés élne azok közül amit kötöttem és ha nem mondják fel a szerződésem akkor kapnék belőle fenntartási jutalékot.
Ha tegyük fel hogy a második pont szerinti összeg kb 5 millió, akkor az első pont ezt lecsökkenti mondjuk 1-2-3 millióra vagy még egy ilyen kiesésnél az 5 millió is méltányos?

az elmúlt 5 év jövedelménél bekavarhat az hogy csak pár éve van tartós közvetítői szerződésem név szerint? Előtte megbízási szerződés volt, de ugyanazzal a tevékenységgel járt.Csak mert az 5 éves átlagot nem az utóbbi 2 év nemdolgozása húzza fel természetesen.

Perre nem szeretnék menni, de egy privát alkut szeretnék azért kiharcolni, amihez jó lenne tudni hogy mi az ami egy pernél reális lenne.