Távmunka külföldi cégnek alkalmazottként


Rexor # 2018.09.03. 07:50

"Viszont: ha én mondjuk Magyarországon lakom, és távmunkában dolgozom (alkalmazottként) egy másik ország vállalkozásánál, akkor felmerül a kérdés, hogy Magyarországon hogyan kell ezután adót/járulékot fizetnem.":

Ha Magyarországon élsz és dolgozol Magyarországon fizeted az adót / járulékot ugyanúgy ahogy eddig, függetlenül attól ki a munkáltatód. Akkor jársz jól, ha a munkáltatód regisztrálja magát Magyarországon kifizetőként, tehát vállalja az adók járulékok megfizetését. Egyébként neked kell ezt adminisztrálnod. Tehát jobban jársz, ha ezt leellenőrzöd mielőtt aláírod a szerződést.

"Elhangzott, hogy (mivel én fizetem be magamnak az adókat?) ezért ez már megbízásnak számítana, tehát nem lehetnék alkalmazott, csakis vállalkozó?": ilyen nem hangzott el. Nem attól leszel megbízási szerződésben foglalkoztatva, hogy magad után fizeted az adókat/járulékokat, hanem a szerződésed és a feledataid jellege alapján.

andras42 # 2018.09.02. 19:23

Köszönöm mindenkinek az info-kat. A kérdést azért tettem fel, mert ilyesmin gondolkozom jelenleg.
Sajnos most még inkább megkavarodtam :)

Néhány megjegyzés az elhangzottakkal kapcsolatban:

  • Az teljesen világos, hogy adót/járulékot (szinte?) mindenhol kell fizetni.
  • Viszont: ha én mondjuk Magyarországon lakom, és távmunkában dolgozom (alkalmazottként) egy másik ország vállalkozásánál, akkor felmerül a kérdés, hogy Magyarországon hogyan kell ezután adót/járulékot fizetnem.
  • Én azt feltételezem hogy kell Magyarországon is SZJA-t/járulékot fizetni, mégpedig pont úgy mintha itteni munkáltatónál dolgoznék. (Feltételezem továbbá, hogy ilyen szempontból lényegtelen, hogy a magyar vagy a másik ország munkajoga szerint van megkötve a szerződés.) Viszont azt is felteszem, hogy a munkáltatónak nincs arra kapacitása/hajlandósága (és nem is kötelező számára), hogy megismerje/alkalmazza a magyar szabályokat, ezért a bruttó összeget utalná át, és az én feladatom lenne ebből levonni/befizetni az adót/járulékot.
  • Elhangzott, hogy (mivel én fizetem be magamnak az adókat?) ezért ez már megbízásnak számítana, tehát nem lehetnék alkalmazott, csakis vállalkozó?

Ezek alapján, ha jól értem, az alábbiak a feltételek:

  • Ha a külföldi munkáltató esetleg vállalja, hogy befizeti a magyar államnak a magyar adót/járulékot, és én csak a nettó bért kapom meg, akkor lehetek így alkalmazott.
  • Ha viszont nem vállalja, akkor csak vállalkozó lehetek, mert nem lehetek úgy alkalmazott, hogy magamnak fizetek mindent.

Ezt jól értelmeztem?

Dr.Attika # 2018.08.21. 05:31

Nem nagyon van olyan ország, ahol a munkáltatónak nem kell közterhet fizetni a munkabér után.Egyébként is bármely jogot választják a magyar imperatív szabályokból nem lehet kiszerződni.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.20. 13:44

Nono. Lehet, hogy pont megbízással leplezett munkaviszony.

nonolet # 2018.08.20. 11:08

andras42

"A bruttó munkabért kapná meg és maga után fizetné az adókat és a járulékokat."

Ez már nem munkaviszony! azaz NEM ALKALMAZOTTI lét.

Hanem

  • megbízási szerződés

vagy

  • vállalkozás...
Dr.Attika # 2018.08.20. 09:47

Üdvözlöm!
Nincs semmi akadálya. Az alkalmazandó jogot (vagy magyar vagy a cég székhelye szerint) kell ügyesen megválasztani. Ezt a munkaszerződésben kell kikötni.

andras42 # 2018.08.20. 06:09

Üdvözlöm,

Kérdésem a következő: lehetővé teszi-e a magyar törvény, hogy valaki külföldi cégnek dolgozzon távmunkában alkalmazottként (munkavállalóként) és ne vállalkozóként?

Tehát a cég külföldi székhelyű, nincs Magyarországon képviselete, a dolgozó pedig magyar állampolgár és Magyarországon tartózkodik. A bruttó munkabért kapná meg és maga után fizetné az adókat és a járulékokat. Ezt lehetővé teszi a jogszabály, vagy mindenképpen vállalkozónak kell lenni és számlázni kell?