Szóbeli figyelmeztetés írásban


drbjozsef # 2018.12.08. 16:34

De miért gondolod, hogy alá kell írnod?
Nem kell semmit aláírnod, legfeljebb, hogy átvetted, de ha nem teszed, majd hív be két tanút, aki tanúsítja, hogy átadta.
Egyet nem kell értened vele - arra ott van a jogorvoslat.

kávézós # 2018.12.08. 15:17

Igaz, valóban egyoldalú mindkét esetben a felmondás, erre nem gondoltam.
Csak az járt a fejemben, hogy vajon mit találhat ki jelen helyzetben a munkáltató, ha nem írom alá ezt a figyelmeztetést, természetesen tudva azt, hogy ettől függetlenül a már jelzett nem kötelező bérelem-jellegű juttatásokat ettől függetlenül megvonhatja, ha akarja.

Csak az járt a fejemben, hogy bár 30 éve dolgozom, még soha nem rúgtak ki sehonnan, mindenhonnan én jöttem el, vajon mit tehetnék, hogy az igazamat védjem...Mert ugye ha azt írja a felmondásba, vagyis egy olyan dologra hivatkozik, ami a szerződésben nincs benne, kvázi, velem nem íratta alá, akkor nyilván nem írnám alá, és mennénk munkaügyi bíróságra.

De ez még remélhetőleg a jövő zenéje lesz, ha lesz egyáltalán.Bár bevallom, a bónuszmegvonás is keményen érintene, nem beszélve a béremelésről :-(

drbjozsef # 2018.12.08. 14:16

Rosszul.

Egy jogilag irreleváns nyilatkozat (aka írásbeli figyelmeztetés) alapján egyáltalán nem mondhat fel neked azonnalival.

Közismert tévhit, hogy ha valakinek van mondjuk 3 írásbeli figyelmeztetése, akkor felmondhatnak neki. De ez teljesen téves, százhuszonkét írásbeli figyelmeztetésed is lehet, pusztán ezért nem mondhat fel - viszont ha mindegyik figyelmeztetés megalapozott, és egyébként megalapozza az azonnali felmondás törvényi követelményeit, akkor felmondhat. De nincs a kettő között közvetlen kapcsolat, csak ez a közvetett.

(Mellesleg minden felmondás, nem csak az azonnali, és nem csak a munkáltatóé, értelemszerűen egyoldalú. Legfeljebb nem jogszerű.)

kávézós # 2018.12.08. 14:00

drbjozsef,

először is nagyon köszönöm válaszodat. Ezt benéztem valóban, hiszen ezek csak adható juttatások, nem kötelező elemei a munkabérnek.

Viszont, ha nem írom alá az írásban kapott "szóbelit", akkor gondolom, a munkáltató megszüntetheti egyoldalúan a munkaviszonyomat, amit természetesen nem írnék alá, viszont onnantól neki kellene bizonyítania, hogy miért is mondott fel nekem. Viszont, ha ezen nyitóban leírt dolgok nincsenek írásba foglalva részletesen, akkor nem tud erre hivatkozni, ergo: bíróság előtt nem állna meg a védekezésük. Bár lehet, rosszul gondolkodom....

drbjozsef # 2018.12.08. 13:31

kávézós,

a szóbeli és az írásbeli figyelmeztetésnek sincs semmilyen Mt. szerinti hátrányos jogkövetkezménye. Annyira, hogy nem is ismeri egyiket sem.
Viszont az írásbeli figyelmeztetés előnye a munkáltatónak, hogy esetleges joghátránynál (pl. felmondás) bizonyítéknak csatolható. De önmagában semmit se számít.

Viszont ha vannak a munkáltató által adható, nem kötelező juttatások, akkor azt úgy alakítja ahogy akarja bizonyos korlátok között (arányosnak kell lennie, személyiségi jogaidat, emberi méltóságodat nem sértheti, etc), és ott is felhasználhatja indokként. Tehát a bónuszok, prémiumok kiosztásakor hivatkozhat rá, kváz "megvonhatja" miatta.

Ha nem értesz egyet az írásbeli fegyelmivel, akkor 30 napon belül bírósághoz fordulhatsz.

kávézós # 2018.12.08. 12:46

Elfelejtettem, hogy természetesen a gyanús levelet elküldtem a megadott csoportnak. Ők azt állítják, megnyitottam a csatolmányt, és ezzel veszélyeztettem a cég ilyen-olyan érdekeit. Ezen megy most a vita: be tudják-e bizonyítani, hogy megnyitottam (nem), illetve milyen jogalapon kapok ilyen szankciót, ha aláírom?

kávézós # 2018.12.08. 12:44

Sziasztok,

minap kaptam egy szóbeli figyelmeztetést írásban. Ez már önmagában mosolyogtat, de nem is ez a lényeg (bár érdekelne ennek jogi háttere).Közölték velem, milyen egyén szankcióval jár a fenn említett figyelmeztetés, pl. bónuszmegvonás, nem kapok 1 évig béremelést, stb...Nem írtam alá, a tárgyalás folyt.köv.

Amiért kaptam: az egyik ellenőrző osztály szokott a cégnél olyanokkal szórakozni, hogy kamu emailokat küldözget,pl. adathalász támadást szimulálva.Erre van kidolgozott eljárás, mi a teendőnk : el kell küldeni a gyanús levelet egy megadott csoportcímre, és ennyi. Nyilván elvben nem szabad megnyitni a csatolmányokat, a levélben lévő linkeket, stb. Legutóbb én ezt tettem: Outlook-ban csak a betekintőben olvastam el a levelet, a csatolmányt lementettem, majd szövegszerkesztővel megnéztem, mi van benne (pusztán IT-s kíváncsiság.)

Most előszedtem a munkaszerződésemet, amelyben az ilyen és hasonló esetekre az alábbi bekezdés hivatkozik: (becsatolom képként)

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?…

Mit gondoltok? Jogos lenne bármilyen szankció, pláne, hogy sehol nem említenek hasonló büntetéseket?