Rokkantsági nyugdíj és munkaviszony


Triton # 2009.03.10. 17:53

Megkaptam levelem a Nyufigtól és még mindig nem értem.
Kértem, számolják ki mennyit kereshetek úgy, hogy a 67%-os rokkantsági nyugdíjam ne vesszen el.

  • Leírták a már sokszor általam is olvasottakat, majd a végén: „A 2008.január 1-je előtt megállapított nyugdíjaknál a 2009. január 1-jétől kifizetett keresetekkel kezdődik a vizsgálat.

Amennyiben a nyugdíj alapjául szolgáló átlagkereset felemelt összege nem éri el a mindenkor érvényes minimálbér - 2009. évben: 71.500.- Ft - összegét, akkor a minimálbért kell összehasonlítani a keresőtevékenységből származó nettó átlagkereset összegével.
Ha a rokkantsági nyugdíj alapját képező havi átlagkereset 90%-a, ill. annak az emelésekkel növelt összege magasabb, mint a minimálbér, akkor az képezi a nettó átlagkereset maximumát, a nyugdíj változatlan folyósítása mellett. Az Ön esetében ez az összeg: 54.950.- Ft

Na most az én nyugdíjam 2009 januárjától: 51.915.- , ami ugye közel sem éri el a mindenkori minimálbért.
Nem tudom miként számolták ki a levélbeni összeget, de az a benyomásom, hogy csak azt az 54.950.- Ft-ot kereshetem pluszban, hisz direkt erre kértem választ. Nem értem! A fizetésem pedig jelenleg 64.000.-. De jó!

bigdady # 2009.03.09. 16:55

thx

monalisa1 # 2009.03.07. 12:10

Valamiért nem jön be az elsőre beírt link.
Egy másik megközelítése: http://www.tarsadalombiztositas.lap.hu
annak bal oldalán a "Rokkantsági nyugdíj" rovat, és azon belül: "Rokkantsági nyugdíjra az jogosult..."
és itt lesz olvasható az a bizonyos http://kazalkolos.hu/nyugdíjtorveny.3.htm

monalisa1 # 2009.03.07. 12:04
monalisa1 # 2009.03.07. 12:03

1997. évi LXXXI. törvény
a Társadalombiztosítási Nyugellátásról
III. Fejezet
A rokkantsági és a baleseti rokkantsági nyugdíj
Tny. 24. § - 26. §-ok.
http://www.kazalkolos.hu/nyugdíjtorveny.3.htm

Megrokkanás esetén, mindenösszes 5 év szolgálati idő esetén az átlagkereset 53%-a körüli összeg várható mint rokk.nyug.ellátás.

Monalisa
laikus hozzászóló

Veci # 2009.03.07. 08:22

Az általam beollízott információ a rokkant nyugdíj melletti munkavégzésre illik. A rokkantnyugdíj megállapításra vonatkozóan nem tudok tanácsot adni.


Üdvözlettel Veci

bigdady # 2009.03.05. 17:34

magyarul? Ezt sajnos nem értem az én által vázolt esetben.

Veci # 2009.03.05. 08:40

Kedves Érdeklődők!

Érdemes megnézni az adozona.hu oldalon:

http://adozona.hu/…vi_2009.aspx

Változások
Minden a nyugdíjról: mit kell tudni 2009-ben?
Utolsó módosítás: 2009. március 02.
Szerző: Molnár László

Az alábbi témaköröket tartalmazza:
Nyugdíjjogosul­tságot és kiszámítást érintő változások
Előrehozott öregségi nyugdíj
Nyugdíjminimumok
Keresetvalorizáció
Degresszív számítás
A korengedményes nyugdíj
A 13. havi nyugdíj
Nyugdíjfolyósítás alakulása keresőtevékenység esetén
Rokkantsági nyugdíj melletti munkavégzés

Erről a változásról itt az idézet:
„A 2008. január 1-jét megelőzően megállapított rokkantsági nyugdíjak esetében is 2009. január 1-jét követően meg kell szüntetni a rokkantsági nyugdíját annak a 62. életévét el nem érő személynek, akinek a keresőtevékeny­ségből származó hat egymást követő hónapra vonatkozó nettó keresetének (jövedelmének) havi átlaga meghaladja a rokkantsági nyugdíj alapját képező havi átlagkereset 90 százalékát, illetve annak a megállapítást követő rendszeres emelésekkel növelt összegét, de legalább a mindenkori kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) összegét.

2009-től ezt a rendelkezést minden a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt el nem érő III. rokkantsági csoportba tartozó rokkantsági (baleseti rokkantsági) nyugdíjasra, valamint a rehabilitációs járadékban részesülőre is alkalmazni kell függetlenül attól, hogy az ellátást mikor állapították meg.

A kereseti korlátozás tehát kizárólag az 50–79 százalékos mértékű egészségkároso­dással rendelkező (III. csoportba tartozó) rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjasokra vonatkozik, a 79 százalékot meghaladó egészségkárosodású (I. és II. rokkantsági csoportba tartozó) nyugdíjasokat nem érinti.
Az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után a rokkantsági nyugdíjat a nyugdíjasként elért kereset összegére tekintettel megszüntetni nem lehet.

A rokkantsági nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkereset 90 százalékának 2009-re időközi emelésekkel növelt összegének kiszámításához nyújt segítséget az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján a „Reflektor” rovatban elhelyezett kalkulátor. Ennek igénybevételével a nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkereset (nyugdíjmegállapító határozatban szereplő) 90 százalékának 2009-es időközi emelésekkel növelt összege ismerhető meg.

A vizsgálat során kizárólag a 2009. január 1-je utáni kereseteket kell figyelembe venni, erre tekintettel a megszüntetésre legkorábban 2009. július 1-je után kerülhet sor.

Nem szűnik meg a rokkantsági nyugdíjra való jogosultság, ha a keresőtevékenység egymást követően a hat hónapot nem éri el. ”


Üdvözlettel Veci

bigdady # 2009.03.04. 16:11

Sziasztok!

Ha vkit 5 év munkaviszony után leszázalékolnak mert lebénul, akkor az mennyi rokkant nyugdíjra számíthat? Mi szerint számítják?

tudna vki segíteni?

60vajda # 2009.02.23. 17:08

Az adatokkal rendelkezem, kivéve a rokkantsági fok megállapítását, de az is folyamatban van - a kérdésem az, hogy ezek birtokában hová fordulhatok segítségért, hogy valaki kiszámítsa ezt nekem

luck66 # 2009.02.23. 13:20

ahhoz,hogy ezt pontosan ki lehessen számolni,pontosan kell tudni:
1,rokkantsági fok
2,ledolgozott évek{igazolt}
3,az éves keresetek a volarizációval felszorozva
ezekről pedig a nyugdíjfolyósító tud adatokat szolgáltatni


Pontos választ talán csak a jogvégzettek adhatnak,de az Ó véleményük is sokszor különbözik!

60vajda # 2009.02.23. 12:27

Azt szeretném kérdezni, hogy van-e olyan szakértő, aki segít előre kiszámolni, hogy mennyi rokkantsági nyugdíjra számíthatok, ha leszázalékolnak.

nandy # 2009.02.23. 12:23

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy nagyon sokan visszaéltek a rokkantnyugdíjjal. Egyfajta ingyenpénznek (ajándéknak) tekintették, és mellette ugyanúgy dolgoztak/dolgoznak, mint a teljesen egészségesek.... Ismertem egy lányt, aki a Nyufig-nál dolgozott. Súlyos pénzeket tettek zsebre az ál-rokkantosítások miatt...

Szóval rablóbandából akad bőven.

aperten # 2009.02.23. 04:40

Kedves Kisanyó!

A legnagyobb probléma az, hogy a nyugdíjbizosítási befizetések igen jelentős részét átirányították a magánnyugdíj pénztárakba. Ahol majd ilyen olyan válságok ürügyén lecsapolják azokat is. Sarkosabban fogalmazva a pénzmaffia lenyúlja a befizetéseket.
Az állam meg a kifizetéseken kénytelen ezért spórolni. Csökkentik a nyugdij megállapítási százalékokat, emelik a korhatárt, rokkantsági nyugdíjasokat rekesztenek hamis "OOSZI szakvéleményekkel", stb. De ezek a dolgok előre láthatóak voltak akkor is amikor a magánnyugdíj pénztárakat kötelezővé tették az újonnnan munkába állóknak, és a visszalépés lehetőségét korlátozták a régieknek. Ez tisztán a pénzmaffia érdeke csak. A törvényhozásba, közigazgatásba beépült maffia mégis végigvitte a dolgot, igaz az egészségbiztosítás pénzeinek lenyúlásába már belebukott. De a nyugdíjpénztári befizetések lenyúlásainak következményei lassabban, de biztosabban, kezdenek kiderülni. Hiszen a befizetések jelentős részét elvitték, de a jelenlegi kifizetésekből semmit. Pénzmaffia adminisztratív úton kívánja rendezni a kérdést. Öregségi nyugkorhatárt felemelni olyan magasra, hogy ne érjék meg az emberek, összegét csökkenteni. Rokkantsági nyugdíjasokat "állapotjavulásra" hivatkozva kirekeszteni az ellátásból, illetve az új igénylők igényeinek elbírálásánál vagy el nem ismerni, vagy "rehabilitációs járadékkal" 3 év alatt megszabadulni tőle. És ehhez társadalmi támogatottságot is megszerezni, arra hivatkozva, hogy vannak csalók, akik alaptalanul kapnak rokkantsági nyugdíjat. Csakhogy éppen azok azok, akik biztosan benne maradnak a rendszerben, hiszen az OOSZI orvosgazemberei voltak a búntársaik. Ha ezeket szórnák ki a rendszerből, lebuktatnák a pénzért leszázalékoló orvosbűnözőket. Nem elenségek saját maguknak. Inkább azokat szórják ki a rendszerből, akik nem tejeltek, a jogi érdekérvényesítő képességük alacsony, ugyanakkor nem jelenik meg harmincfős család, hogy elégtételt vegyen a kirekesztésért. Tipikusan a becsületes magyar munkásemberek, bányászok az áldozatok, akik egyébként is többnyire a munkába rokkantak bele, És akiknek a rokkantságát tipikusan nem a munkaviszonnyal összefüggésben állapítják meg ezek a gazember orvosok, ha meg is állapítják,hanem "természetes kórokúnak". Jól sejthető miért.

Következőt tanácsolom. Ha van rá anyagi lehetőséged keressél meg egy becsületes igazságügyi orvosszakértőt, és azzal készíttess valós szakvéleményt. Azzal fordulj a bírósághoz, az OOSZI gazembereit pedig jelents fel hamis tanúzásért és veszélyeztetésért.


# aperten

monalisa1 # 2009.02.22. 20:34

madarcsaj

Míve 21 évesen nincs legalább 3 év igazolt munkaviszony (= szolgálati idő) így r.nyugdíjra sajnos nem vagy jogosult. Rendszeres szociális járadék az ami szerintem téged megillet, azt is úgy kell kérvényezni.

A Google keresőbe írd be a "rendszeres szociális járadék" kifejezést és a megjelenő számtalan találat közül a 3. találat részletes tájékoztatást ad - nyomtassad is ki magadnak.

Az a kis pénz amire ezen járadékkal jogosult leszel sajnos nagyon kevés, ezt jó előre tudni...

Kérj az önkormányzattól méltányosság alapján közgyógyellátási igazolványt, valamint havi lakásfenntartási támogatást: az egyik-másik közüzemi számlához pár ezer forint hozzájárulás. Eseti segélyben is rendszeresíthetnek, negyedévenként egyszer.

Mondanám- mondom: mielőbbi jobbulást!

Monalisa
laikus hozzászóló

Grád András # 2009.02.22. 20:12

Kedves Kisanyó!

Én az egyik ügyemben bepróbálkoztam ezzel az ügyfelem érdekében. Hát, eléggé le lettünk mosva, hogy ez orvosi szakkérdés, ezzel a bíróság nem foglalkozik! Ennyi! De azért sok sikert, hátha sikerül! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.02.22. 19:57

Vélelmezem, hogy a TB orvosszakértői bizottságoknak "előve van írva", hogy akit csak lehet vegyenek le a 67%-os rokkantsági csoportból, és innentől az érintett beteg oldja meg a problémáját ahogy tudja.

Vagy a munkaügyi bírósághoz fordul felülvizsgálati kérelemmel, de sok jót onnan se várjon - sajnos.

Ezt az orvosilag rehabilitálható rokkant státuszt nem véletlenül "találták" ki, csak éppen megfelelő munkahely az nincs biztosítva hozzá. Így 3 évig még kap valamennyi pénzt, aztán...

Monalisa
laikus hozzászóló

kisanyó # 2009.02.22. 19:05

Először is köszönöm a gyors reagálásokat!
Pécs54-nek igaza van, az említett 50% a jelenlegi szabályok alapján 40%-os egészségkárosodásnak felel meg, ezért is különösen bosszantó, hogy miközben állapotomban a leletek alapján is romlás következett be, addig a szakértői bizottság szerint 53 évesen, 20 év elteltével munkaképes vagyok.
Grád Úr is sajnos igazolja kételyeimet... Az viszont mégis furcsa, hogy a mostanit megelőző orvosi bizottságok korábban kevesebb betegséggel is 67%-os (jelenlegi szabályok szerinti 3. csoportos) egészségkárosodást állapított meg. Mint ügyvédet kérdezem, hogy az orvosszakértői bizottságok ellentmondásos megállapításaira a fellebbezést lehet-e építeni?


1989 óta vagyok 67%-os rokkant autoimmun beteg.1 hete 50%-os rokkant lettem.Méltánytalannak érzem,hogy korom el?rehaladtával az orvosszakért?i bizottsá

madarcsaj # 2009.02.22. 18:49

Helló! Én egy 21 éves munkanélküli tartós beteg lány vagyok! Kérvényeztem a rokkantnyugdíjam megállapítását,de elutasították azzal hogy nincs még szolgálati időm!És ez igaz is mert még iskolába jártam mikor beteg lettem!De 180 napon belül van 1 nap szolgálati időm,de így is elutasították! Most fellebezést szeretnék írni,de sajnos nem tudom hogy pontosan mit kell bele írni! Ha tudnátok segíteni azt megköszönném! Üdv!

Pécs54 # 2009.02.22. 17:21

Tudomásom szerint 2008.január 1-től átalakultak a rokkantsági fokozatok, mivel a korábbi munkaképesség-csökkenést felváltotta az egészségkárosodás. Szóval a mostani 50-79% mértékű egészségkárosodás a 3.csoportos rokkantságnak felel meg. A szakvéleményen esetleg ez nem szerepel?

Grád András # 2009.02.22. 16:14

Kedves Kisanyó!

A jogerős közigazgatási határozatot bíróság előtt meg lehet támadni, de a tapasztalatom az, hogy általában helyben hagyják, mert a bíróság is ugyanazon orvosszakértői véleményből indul ki, mint a közig. hatóság. Úgyhogy sajnos nem túl rózsásak a kilátások, mostanában igen sok ember járt így! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

kisanyó # 2009.02.22. 15:54

Sziasztok!

1959-ben születtem, 1989-től 67%-os rokkantnyugdíjas vagyok autoimmun betegség miatt. Egy hete 50%-ra mérsékelték a rokkantságom mértékét, melyet méltánytalannak tartok, mivel az állapotom az évek során folyamatosan romlik. Én még csak most adtam be a fellebbezésem első fokon, és egy kicsit meg vagyok ijedve, mivel mostanában több esetről is hallotam, hogy harmad fokon is visszautasították a fellebbezést. A jogi úton kívül tudtok még más lehetőséget, esetleg vannak pozitív tapasztalaitok, illetve tudtok-e valakit, kihez lehet fordulni?

Segítségeteket előre is köszönöm!


1989 óta vagyok 67%-os rokkant autoimmun beteg.1 hete 50%-os rokkant lettem.Méltánytalannak érzem,hogy korom el?rehaladtával az orvosszakért?i bizottsá

jkata # 2009.02.17. 14:03

Kedves Poverty! Igen, amit a program kiszámol, annyi lehet a nettó kereset. Ebből már nem kell levonni semmit. Üdv. jkata

monalisa1 # 2009.02.16. 19:01

Javaslom a Google keresőbe írd be a "rendszeres szociális járadék" kifejezést, és a megjelenő számtalan találat közül az 1., és a 3., találat részletes tájékoztatást ad.

(A jogszabályi szöveg elég terjedelmes, nem tudom begépelni...)

Monalisa
laikus hozzászóló

Pécs54 # 2009.02.16. 17:58

Tisztelt Fórum!

Én egy 32 éves férfi vagyok. Konkrét kérdésem lenne.
Az orvosi szakvélemény alapján az egészségkárosodásom mértéke 80%, az elismert szolgálati időm 6 év 3 nap. 2004-től rehabilitációs munkahelyen dolgozok heti 25 órában. 2008.augusztusától táppénzt kaptam egészen 2008.decemberéig. Most jelenleg is dolgozok csökkentett munkaidőben. A kérdésem az lenne, hogy kaphatok-e rendszeres szociális járadékot.

Köszönöm