Rokkantsági nyugdíj és munkaviszony


jkata # 2009.02.16. 13:02

Kedves Triton és Poverty!
Ma megkaptam a pontosan kiszámított összegemet. Teljesen megegyezik a kiszámítóprogram által kapott összeggel. Úgy látszik, megbízható a program, használhatja mindenki bátran! Triton, remélem Te is megkapod a választ, mert az a minimálbéres része a dolognak még mindig zavaros nekem is!
Üdv: jkata

Triton # 2009.02.14. 13:51

Köszönöm JKata a felvilágosítást!

No lám, feljövőben ez a fórum. :-)
Megírtam én is a levelemet a Nyufignak, remélem mihamarabb válaszolnak és nem hagynak kétségek közt vergődni.
Poverty! Személy szerint én nem értem ezt a kiszámolósdit, meg még sok mindent, például az ilyen mondatrészeket: "...annak a megállapítást követően a rendszeres nyugdíjemelések mértékével növelt összegét,...".
Majd csak lehull egyszer a lepel.

Üdvözlettel, Triton

naiv-munkaadó # 2009.02.11. 14:21

Tisztelt Fórum!
Kolléganőnk súlyos betegség,kemo- és sugárkezelések után van.Még egy hónapot lesz betegállományban.Utána vagy választhatja a leszázalékolást, vagy visszajön dolgozni.Nálunk takarít, mosogat- nem kis súlyokat kell emlnie. Az orvos csak 2kg-t engedélyez. A munkahely köteles olyan könnyített munkakört biztosítani neki, amit az orvos engedélyez? Ha nem tudunk neki ilyen munkát adni, állásidőt kell fizetni neki? Vagy mivel korábbi munkáját nem képes ellátni, mindenképp a lészázalékolást kell választania? Mit tehet a munkáltató, ahol összesen 6 alkalmazott van?
Válaszukat előre is köszönöm!

Landi # 2009.02.10. 20:34

Tisztelt Fórum

Én a leszázalékolással kapcsolatban szeretnék érdeklődni, sajnos jelenleg nincs munkahelyem, de nagyon sok problémám van a gerincemmel(4 gerincsérvem van). Megvan a 10 év szolgálati időm, ami a koromhoz kell, az érdekelne hogy csak munkaviszonyból lehet-e a leszázalékolást megkezdeni? vagy van rá valamilyen más mód is,(vagy hol olvashatnék a feltételekről) sajnos igy egy orvosi alkalmasságin sem állok meg, ha még szeretnék is dolgozni.

Előre is köszönöm
Landi

póniló # 2009.02.09. 06:28

Köszönöm (megkésve) a válaszod. Most vettem észre, hogy írtál!

jkata # 2009.02.08. 13:30

Kedves Poverty! Azt sajnos nem tudom, hogy a baleseti járadékot figyelembe kell-e venni. Ha nem, akkor a nekem adott nyugdíjigazgatósági tájékoztatás alapján a
keresetednek nincs köze a minimálbérhez. Példával illusztrálva: a nyugdíjalapod felszorzott összege pl. 100.000 Ft, akkor nettó /a járulékokat le kell vonni minden havi jövedelemből/ 90.000 Ft-ot kereshetsz. Ezt 6 egymást követő hónap átlagában nem lépheted át. Havonként nézve lehet több is, de kevesebb is kell, hogy legyen, ha belül akarsz maradni az átlag 90.000 Ft-on. Ha ezt túlléped, akkor elveszik a rokkantsági nyugdíjjogosultságod, és kezdheted előlről az egész leszázalékolási tortúrát. Tehát érdemes nagyon vigyázni a keretösszegre!! Ezt az információt szóban kaptam, de ha megkapom a levelet a kiszámított összeggel, akkor feltétlenül leírom itt.

margitmagdolna # 2009.02.07. 18:01

SZÉP ESTÉT!
SZERETNÉM HA SEGÍTENÉTEK
ROKKANT NYUGDÍJAS VAGYOK 45000FT NYUGDÍJJAL
ELMEHETEK E MELLETT DOLGOZNI, HA IGEN MIK A KIKÖTÉSEK?
KÖSZÖNÖM:MARGIT

jkata # 2009.02.03. 18:16

Kedves Triton!
Kaptam levelet, amelyből a Rád vonatkozó rész is kiderül. Ha nem éri el a nyugdíjad alapjául szolgáló összeg még az emelésekkel felszorozva sem a minimálbért, akkor a minimálbért kell nyugdíjalapnak tekinteni, és annak 90%-ig kereshetsz. Nevezetesen 64.350 Ft a jelenlegi minimálbér 90%-a. A múltkor amit szóban mondtak, az egy kicsit eltért ettől, mert ott azt mondta a hölgy, hogy a 90%-nak csak akkor van jelentősége, ha a kereseted eléri a minimálbért. Addig mindegy, hogy hány % lenne.
Szóval, a Te ügyedben most sem teljesen tiszta a dolog. Javaslom, hogy kérd Te is írásban a Rád vonatkozó pontos összeg kiszámítását attól az igazgatóságtól, ahová tartozol! Add meg az adataidat és a törzsszámodat, mert csak úgy csinálják meg!!
Sok sikert! Üdv.

jkata # 2009.02.02. 04:47

Kedves TRITON !
A várt levél ugyan még nem érkezett meg /Isten malami..tudod!!/, de kaptam egy újabb "megerősítést" a területileg illetékes igazgatóságomtól. Telefonon beszéltem velük, és azt mondták, hogy úgy van, ahogy értelmezem. Azért a levélről azonnal értesítelek,ha ideér végre.... Szép napot!!

Timcsa # 2009.02.01. 20:10

Annyit még hozzátennék, hogy a szolgálati időbe beleszámít a főiskola is.
Üdv

Timcsa # 2009.02.01. 20:07

A rokkantsági nyugdíhoz elegendő az 51%-os rokkantság már, viszont a rokkantsági nyugdíhoz szükséges a megfeleő biztosítási idő is, azaz például 35-44 éves személy esetében 10 éves szolgálati idő kell a nyugdíhoz, de például 30-34 között elég 8 éves szolgálati idő.
Amennyiben 80 % a rokkantság, akkor megilleti a rokkantsági nyugdíj, míg ha 51-79%, akkor csak abban az esetben, ha megállapítják nála, hogy nem rehabilitálható, azaz rehabilitációs orvosi ellátás igénybevétele esetén sem lehet a munkaviszonyra alkalmas. Amennyiben a rokkantsága 51-79% és rehabilitálható, úgy max. 3 évig rehabilitációs járadékban részesülhet, ami a rokkantsági nyugdíj 120%-a.

A rokki nyugdíj összeg pedig? Több tényezőtől is függ: az életkortól, a szolgálati időtől és a rokkantsági foktól: de minimum a havi átalgereset 37,5, vagy 42,5 vagy 47,5 % (rokkantsági foktól függően: 51-79%, 80%-, de nem szorul ellátásra, 80%, de ellátásra szorul).

Üdv.

póniló # 2009.01.29. 14:03

Sziasztok!
Egy ismerősöm nevében lenne egy kérdésem, aki beteg, de a munkahelyén senki nem tudja, mert eddig sikerült titokban tartania. A betegsége miatt kapásból leszázalékolnák. A 67%-ot (ugye jól írtam) biztos megkapná. A munkahelyén nagyszabású létszámleépítés várható a közeljövőben, nagyon tart, hogy őt is érinteni fogja a dolog.
Kérdésem a következő, hogy vajon mennyi nyugdíjra számíthatna, ha leszázaléknák. 10 éves munkaviszonya van, azelőtt 3 évig főiskolára járt.
A munkabére mindig viszonylag magas összegű volt, hivatalos végig be is volt jelentve. Már kb. 5 éve bruttó 300 ezer forint felett van a havi jövedelme, a nettója most 200.
Valaki tudna-e egy sacc összeget mondani, vagy lehet-e kérni a nyugdíjigazgatóságot, hogy körülbelüli összeget mondjon neki. Vagy csak akkor derül ki a dolog, ha már folyamatban van a leszázalékolás? A betegsége egyébként nem balesetből ered, kialakult betegségről van szó.

Előre is köszönöm a választ!

jkata # 2009.01.21. 04:10

Kedves Judy! Azért mentem el az igazgatóságra, mert már teljesen összezavarodtam.. Az biztos, hogy más a szabályozás a rokkantakra, és más az előrehozott öregségi nyugdíjasokra. Az utóbbinál ha átléped a
12 x71.5000Ft-ot, szünetel a folyósítás a következő évig. A rokkantak esetében talán azért méltányosabb egy kicsit a szabályozás, mert sajnos ezt a helyzetet /mármint a rokkantságot/ nem önként és dalolva vállaltuk...De azért, hogy nekünk se lehessen vég nélkül keresni, itt ez a 90%-os korlát. Mindenkire a saját nyugdíja alapjául szolgáló összegből kiszámítva. A minimálbérnek ehhez az ügyhöz annyi a köze, hogy az az alatti jövedelem esetén lehet több is az összeg 90%-nál, mint pl.Triton esetében, ha visszaolvasol itt. Ha a minimálbértől magasabb jövedelmed van, és az ráadásul meghaladja 6 egymást követő hónap átlagában számolva a saját, mai összegre felszorzott nyugdíjalapod 90%-át, akkor elveszíted /nem szünetel!!!/ a rokkantsági nyugdíjra való jogosultságodat! Ebben az értelmezésben erősítettek meg az igazgatóságon, és azt a levelet várom, amiben elküldik a nekem, személyre szólóan kiszámított összeget, amennyit a nyugdíjam veszélyeztetése nélkül kereshetek.
Ezt a levelet várom nagyon!!

judy1981 # 2009.01.20. 20:22

Ha már így idetévedtem, arra a levélre én is nagyon kiváncsi vagyok, mert én - és egy jogász, aki sok rokkantat foglakoztat - úgy értelmeztem, hogy a megrokkanás előtti munkabér 90%-ának emelésekkel növelt összege, de maximum a minimálbér, ami kereshető rokkantsági nyugdíj mellett.
Ha nem baj, hogy meghaladja a 90%-ot, csak a minimálbért ne lépje túl, akkor mi érteleme van a 90%-os korlátozásnak?

üdv: Judy

Triton # 2009.01.20. 19:30

Kedves JKata!

Nagy hála és köszönet. Valamelyest megnyugodtam.:-)
Kíváncsian várom a részedre elküldött levelet. Kérlek, amint megkapod írj, hogy véglegesen oszoljon el a homály.
Még egyszer köszönöm és üdvözöllek:
Triton

jkata # 2009.01.20. 02:34

Ja! Ha megkapom azt a bizonyos írásbeli megerősítést is, akkor megírom itt. Mert most már akaratlanul is motoszkál az emberben a kétely, hogy biztos-e, hogy a kis hölgy, aki szóban tájékoztatott, nem tévedett.......akkor nyugszom meg 100 %-osan, ha itt lesz az a levél !!!

jkata # 2009.01.20. 02:27

Kedves Triton! Ne "agyalj" tovább!! Azt hiszem, jó hírem van... Tegnap voltam a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságon ,ahol azt mondták,megerősítették, amit én próbáltam itt "levezetni". Tehát a nyugdíjad alapjául szolgáló /mai, az emelésekkel felszorzott / összeg 90%-ig kereshetsz. Csak akkor veszíted el a nyugdíjad, ha ezt 6 egymást követő hónap átlagában meghaladja a kereset a 90%-ot, de ..és most jön számodra a lényeg...mindez akkor lép életbe, ha az a bizonyos kereset meghaladja a minimálbért!!! Tehát mindaddig nem baj a 90-től magasabb százalékú kereseted, csak a minimálbért ne lépd át átlagban véletlenül se!!!! Nekem pedig pontosan, összegszerűen kiszámolják majd a "személyre szóló" 90%-os keresethatáromat, és elküldik írásban.
Tehát: Mégsem volt olyan rossz az értelmezésünk !!!

jkata # 2009.01.18. 07:42

Még egy kérdés merült föl bennem: Be kell-e számítani nyugdíjas dolgozó jövedelmébe, ha a munkáltatója adómentes béren kívüli juttatásokkal próbálja kompenzálni a kereset csökkenését?? Pl. önkéntes nyugdíjpénztári díjat fizet be számára, vagy különböző utalványokat ad neki...stb.

jkata # 2009.01.18. 04:30

Kedves Triton!
Sajnos nekem sem világos minden, mert ez a jogi szaknyelvezet nem magyartanárnak való!!!
A jogászok számára bizonyára minden evidens, és nem értik, hogy mi mit nem értünk ezen, de hát az ő nyelvük nagyon nehéz és csűrés-csavarásokkal teli a "hétköznapi halandók" számára! Minél inkább olvasgatom a leveleidet, annál jobban összezavarodtam én is.... Remélem, segít rajtunk valaki, és megbocsátva "értetlenkedésünket", a "mi nyelvünkön" magyarázza el nekünk!!!!

Triton # 2009.01.17. 20:49

Vagy mégsem? Összehasonlításról írnak, előtte meg arról, hogy nem haladhatja meg (a minimálbért).
Nem világos.

Triton # 2009.01.17. 20:33

Ó, bocsánat a monológért. Újabb észrevétel. Minden vissza.

(Amennyiben a nyugdíj alapjául szolgáló átlagkereset felemelt összege nem éri el a mindenkor érvényes minimálbér összegét, akkor a minimálbért kell összehasonlítani a keresőtevékenységből származó nettó átlagkereset összegével.)

Vagyis mégis le kéne csökkenteni a munkából származó jövedelmemet a minimálbér 90%-ára 6 hónapra összesítve.

Triton # 2009.01.17. 20:23

Elnézést! Az előbbihez pontosítás végett: a nyugdíjam 52ezer Ft.

Triton # 2009.01.17. 20:14
Köszönöm a válaszokat Jkata és Nandy! Na még egyszer fussunk neki. :-) Idézet " Keresőtevékenység folytatása esetén abban az esetben szűnik meg a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra jogosultság, ha a nyugdíjas hat egymást követő hónapra vonatkozó - a személyi jövedelemadóval és az egyéni járulékokkal csökkentett - keresetének havi átlaga meghaladja a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegének 90 %-át, illetve annak a megállapítást követően a rendszeres nyugdíjemelések mértékével növelt összegét, de legalább a mindenkori kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) összegét. A vizsgálat során a hat egymást követő hónap alatt elért kereseteket, jövedelmeket havonta kell a személyi jövedelemadóval és a járulékokkal csökkenteni, majd ezek átlagát kell a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj megszűnésének elbírálásakor figyelembe venni. A rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra való jogosultság tehát nem szűnik meg, ha a kereső tevékenység egymást követően hat hónapot nem ér el. A rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj alapját képező átlagkereset kilencven százalékának növelése során azokat a rendszeres nyugdíjemeléseket kell figyelembe venni, amelyek a nyugdíjas számára folyósított rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra is vonatkoztak. Ha a, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő személy egyéni vállalkozói tevékenységet folytat, és a nyugdíja keresőtevékenység miatti megszüntetésének feltételei bekövetkeznek, köteles azt tizenöt napon belül - a nyugdíjfolyósítás törzsszámára hivatkozással - bejelenteni a nyugdíjfolyósító szervnek." ------
  • Most, jelen értelmezésem szerint mehet az én 65.000.-ft-os bérem, hisz az nem éri el a minimálbért.
A nyugdíjam sem. Rendben van ez így?
jkata # 2009.01.17. 18:20

Kedves Nandy!
Elkeseredésemben megköszönni is elfelejtettem a választ! Köszönöm! A másik kérdésemre is kérhetek valamilyen választ?? Ott sem számítok örömhírre!! Szép estét kívánok!

jkata # 2009.01.17. 17:41

Ez bizony rossz hír... Ez akkor azt jelenti, hogy az említett esetben is a minimálbér összege a max. kereseti lehetőség, csak itt 6 hónap átlagát kell nézni, nem a 12x 71.500 Ft-ot??