Rokkantsági nyugdíj és munkaviszony


nandy # 2009.01.17. 13:52

jkata:

Számokban kifejezve pl.: a felszorzott nyugdíjalapod mondjuk 100.000 Ft, akkor annak 90%-át, vagyis 90.000 Ft-ot kereshetsz NETTÓ havi bérként/ a járulékokat le lehet vonni a keresetből,úgy tudom /

Nem, mert ott van az a fránya mondat, hogy
meg kell szüntetni a rokkantsági nyugdíjra való jogosultságát annak a 62. életévét még el nem ért személynek, akinek a keresőtevékenységből származó hat egymást követő hónapra vonatkozó nettó keresetének (jövedelmének) havi átlaga meghaladja a rokkantsági nyugdíj alapját képező havi átlagkereset 90 százalékát, illetve annak a megállapítást követő rendszeres emelésekkel növelt összegét, de legalább a mindenkori kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) összegét.

jkata # 2009.01.17. 05:59

Végülis így "ébredezve" és újra átolvasva az említett leveleket, azt hiszem, alapvetően egyformán értelmezzük a dolgokat..:)))
Más kérdéseim is lennének:

  1. Milyen és mennyi támogatásra jogosult az az egyéni vállalkozó, aki véglegesített 50%-os egészségkárosodott munkavállalót minimálbérrel foglalkoztat?? / A régi leszázalékolási eljárás szerinti 50%-os-t/
  2. Kaphatja-e a munkavállaló a keresete mellett a rendszeres szoc. járadékot is??
  3. Elmehet-e az illető néhány hónap után, ha már nem bír dolgozni, munkanélkülire, hogy a szolgálati ideje is "ketyegjen"? Vagy akkor örökre elveszti a véglegesített 50%-át?? Gondolom, a szoc. járadék a munkanélküli mellett egyáltalán nem folyósítható. De a munkanélküli segély idejének letelte után mi van???

Újra kaphatja a járadékot, vagy újra kell kezdeményeznie a leszázalékolást????

Kérlek, segítsetek ebben tisztán látni!! Köszönöm!

jkata # 2009.01.17. 05:36

Na, eddig azt hittem, hogy tisztán látok a rokkantnyugdíj melletti munka ügyében.... Most Triton és Nandy levélváltása után teljesen elbizonytalanodtam.... Az én értelmezésemben:

  1. 2009.jan.1-jétől időkorlát nincs.Annyit órát dolgozol, amennyit akarsz vagy bírsz.
  2. A keresetkorlátozást a rokkantnyugdíjasokra vonatkozóan én így értelmezem: Volt egy átlagkereseti összeg, aminek alapján a nyugdíj összegét megállapították.Ez szerepel a nyugdíjazásról szóló határozaton. Az eltelt évek során a nyugdíj X %-okkal emelkedett. Azt az alapösszeget is növelni kell az időközbeni nyugdíjemelések %-aival, és kapsz egy jelenleg érvényes "nyugdíj alapjául szolgáló átlagkereset"-et. Ennek a 90 %-ig mehet a nyugdíj melletti NETTÓ jövedelmed havonta. Pontosabban ezt az összeget 6 egymást követő hónap átlagában vizsgálva nem lépheted át.

Számokban kifejezve pl.: a felszorzott nyugdíjalapod mondjuk 100.000 Ft, akkor annak 90%-át, vagyis 90.000 Ft-ot kereshetsz NETTÓ havi bérként/ a járulékokat le lehet vonni a keresetből,úgy tudom /
3. Ha ezt "megszeged", akkor a rokkantnyugdíj folyósítása nem csak szünetel, hanem tudomásom szerint megszűnik a jogosultságod.
Jól értem???? Kérlek, erősítsetek meg, vagy javítsatok ki, ha nem jól értelmezem az egészet!!!!

nandy # 2009.01.16. 16:42

Bár sok mindent nem tudok hozzátenni, mert a belinkelt tájékoztató elég érthetően magyarázza el a változásokat, de szerintem erre a munkáltató is gondol, és valószínűleg közös megegyezéssel csökkenteni fogják a munkabér összegét. (Hisz gondolom, igen jó pénzt kap a munkáltató is az államtól, azt nem szeretné elveszíteni)

Triton # 2009.01.16. 16:04

Tiszteletem!
Kérdésem lenne az új, ezévben érvénybe lépő rokkantsági nyugdíj melletti munkavégzés szabályairól.

1. http://www.onyf.hu/?…
2.http://www.onyf.hu/index.php?module=news&action=show&nid=4101

A második a 7-es ponttól.
Ugyanis 49 éves, 67%-os rokkantnyugdíjas vagyok.Ellátmányom összege nem éri el a jelen évi minimálbér összegét, tehát a 71.500.- Ft-ot, de mellette egy rehabilitációs kft-ben dolgozom tavaly óta és 65 ezer nettót keresek. Tehát, értelmezésem szerint, "túl sokat" mivel a minimálbér 90%-ánál többet, ami, ha jól számolok, akkor 64,350.-Ft. Számíthatok-e arra, hogy a fent belinkelt Korm. rendelet értelmében elveszítem a nyugdíjamat (vele egyben az állásomat is, hisz csak rokkantsági nyugdíjasokat foglalkoztatnak) és egyáltalán mi a teendő? Kérjem meg a munkáltatómat, hogy szállítsa le a béremet? Nonszensz! Vagy 5 hónap után mondjak fel, egy hónap pihenő, s aztán újra vegyenek vissza és 5 hónap kiegészítő kereset, és így tovább? Dehát ezt nem lehet.
Hozzáteszem , 1990 óta vagyok leszázalékolva és kb. egy éve érlelődött meg bennem a gondolat, hogy akármilyen keservesen is, de elmegyek dolgozni (7 órát), mert apám elhalálozott és édesanyám nagyon legyengült, valamint nagyon kevés jövedelemből gazdálkodunk. Pánikbeteg vagyok, jelenleg is gyógyszeres kezelés alatt állok, önállóan közlekedni nem tudok, a cég kisbusza szállít oda-vissza néhány sorstársammal együtt.
Tehát kérdésem még egyszer ez: a fent belinkelt jogszabályt jól értelmezem-e, ha nem akkor mi a helyes értelmezés, amennyiben igen, akkor mit tehetek, hogy a nyugdíjamat és az állásomat is megtartsam?

Köszönettel: Zenon

jkata # 2008.12.06. 04:31

Kedves Cimbike! A jelenlegi szabályozás értelmében a munkaviszonyt meg kell szűntetni. Így tettem én is annak idején, de másnap már új, csökkentett munkaidejű munkaviszonyt létesítettem ugyanott. A csökkentett munkaidő jelenleg még feltétele a rokkantsági nyugdíj folyósításának. Januártól változnak az erre vonatkozó szabályok, de hogy ez kit hogyan érint, az függ majd attól, hogy mikortól rokkant az illető.

Cimbike # 2008.11.11. 07:17

Kedves fórumozók, próbálom feléleszteni a fenti rövid topikot. Éppen arról van szó, hogy a munkavállaló igénybe vette és kapja a rokkantsági nyugdíjat. Ilyenkor meg kell szüntetni a munkaviszonyt, vagy nem?
Köszönettel
Cimbike

gittus # 2008.07.10. 09:03

Az idézett 27.§ a.,pont a válasz...munkaviszonyban nem áll....
Tehát a munkavállaló megszüntetheti a munkaviszonyát amennyiben úgy dönt hogy inkább tb ellátást (rokkantsági nyd stb.) vesz igénybe. De senkit sem lehet arra kényszeríteni hogy felmondjon és tb ellátást vegyen igénybe ha inkább munkába akarna állni és eü alkalmas.

Cimbike # 2008.07.09. 16:33

Tisztelt Fórumozók, szakértők!

A Tny alábbi paragrafusának értelmezésében kérek segítséget.
Háttérinfo: a munkavállalót az arra hivatott orvosszakértői bizottság 80%-os rokkantnak nyilvánította. Értesítette, hogy rokkantsági nyugdíjra jogosult, a munkáltatót pedig kérte, hogy a munkaviszony megszüntetésének időpontjáról értesítse, mert akkor válik jogosulttá a nyugdíjra.
Az illető ügyvédhez fog fordulni, mert azt gondolja, hogy a cég így akar tőle megszabadulni.

Meg kell szüntetni a munkaviszonyt, hogy a rokkantsági nyugdíjat megállapítsa a nyfolyósító igazgatóság? Ld. b) pont - munkát rendszeresen nem végez - ő nem végez, egy évig volt táppénzen, és azóta sem munkaképes.

Véleményeteket előre is köszönöm.
Cimbike

27. § (1) Ha az igénylő a 26. §-ban meghatározott napon (amikortól a rokkantságot megállapították, Cimbike megj.) munkaviszonyban áll, rokkantsági nyugdíjra a jogosultság azon a napon nyílik meg, amelytől

  1. munkaviszonyban már nem áll, és táppénzben, baleseti táppénzben nem részesül, vagy

b) munkát rendszeresen nem végez, és táppénzben, baleseti táppénzben nem részesül, vagy

  1. lényegesen kisebb keresetet biztosító munkakörben dolgozik.