Munkaszerződés módosítás visszamenőleg lehetséges?


Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.24. 20:36

Nincs ezzel semmi gond.

milos555 # 2017.12.21. 11:43

Tisztelt Jogi Szakemberek Kedves Fórumozók!Kívánok Kellemes Meghitt Szeretetteljes Ünnepeket és Sikerekben Gazdag Életpálya Új Esztendőket Minden Vonatkozásában!..
Öregségi Nyugdíjazásommal kapcsolatban kérdezném Tisztelettel,hátha volt már rá precedens?...Munkáltató TÖBB ALKALOMMAL is KÉRT,hogy maradnék-e tovább öregségi nyugdíjazásom után is jelenlegi státuszomban!?..IGENT MONDTAM ,hiszen van készség-képesség-szerettet..stb.stb..200km-re van ÁLLANDÓ lakásom,amit albérletbe kiadtam az ITTENI ALBÉRLETEM ÖSSZEGÉNEK KIEGYENLÍTÉSE VÉGETT!(nem kapok albérleti hozzájárulást)!..Nos igent mondtam és albérlőmnek nem mondtam fel(a mínuszok várható beállta miatt sem)!..Munkahelyemen segítő szándékkal egy kb két mázsás vezérlőszekrényt segítettem raklapra helyezni,ami LÁTVÁN ÉS VÁRHATÓAN megcsúszott és reflexszerűen utána nyúltam!Derekam megsérült egy hét injekciós kezelés!..Üzemi baleset orvosom szerint!KÉT HÉT TÁPPÉNZ!..Nem vagyok egy otthonüllőirodista típus!(elég volt meos-kéntműxakvezetőkénthelyettesként az irodai ücsörgés kényszeréből)..Munkáltató most elküld öregségi nyugdíjba?KÖZÖS MEGGYEZÉSSEL és nem dolgozhatom ÍGY nála tovább!..Mert az üzemi baleset főleg,ha másnap kerül jegyzőkönyvbe véve nem jó tanácsadó a cégnek!???..Kértem,hagyjuk a jegyzőkönyvet -rendbe jövök,nem kérek kártérítést,jó szándékkal-segítő szándékkal tettem..stb..stb..RENDÉSZ-BALESETIS HAJTHATATLAN!..Így jártam és kerültem utcára,holott 50.-ik évemtől már a munkáltató is (én nem!!)ösztönző illetményt kap az államtól!Most 64 éves leszek két hónap múlva!..Szánalmas helyzet nem?egy dolgozni szerető és akarni tudó Magyar Állampolgárnak!...ALÁÍRJAM A KÖZÖS MEGEGYEZÉST?..AZ EZREDFORDULÓ-tól számítva nagyon zavaros egy MUNKAHELY ez összességében,de 17 évet "alkalmazkodtam"..1998-2003 munkaerőKÖLCSÖNZÖTT(ceglédy csaba féleség)! majd másik2003-2005 majd 2005-2009 harmadik végül véglegesítettek jelenlegi 2009-2018 jan-ig Kényszeríthetnek öregségi nyugdíjba?..Köszönöm Tisztelettel!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.21. 12:17

Ez egy kicsit zavaros. Illetve nem kicsit.

wers # 2017.12.21. 12:35

Szerinted mi a kérdés?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.21. 12:48

Ha tudnám, megpróbáltam volna rá válaszolni. De itt van minden, mint Gyugyon a búcsúban: nyugdíj, kölcsönzés, felmondás, közös megegyezés, baleset...

wers # 2017.12.21. 12:56

Ha tudnám, megpróbáltam volna rá válaszolni.
Ja, tényleg. Úgy tűnik, ma tényleg nagyon formában vagyok :)

Diadia # 2018.08.06. 15:19

Kedves Szakértők/Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni egy felmondást érintő dologban. A munkaszerződésem májusban módosításra került, amiben rögzítettük, hogy heti két otthoni munka jár nekem, mint munkavállalónak. Eddig ez rendben is volt, de ma felmondtam, és a munkáltató közölte, hogy természetesen így az otthoni munka ugrott a felmondási idő időtartamára (hivatkozva arra, hogy bent kell lennem minden nap átadni a munkát stb). Az lenne a kérdésem, ezt megteheti az írásos hozzájárulásom nélkül, vagy kérhetem továbbra is a heti két otthoni munkát?

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget.

Üdvözlettel:
Diadia

efi99 # 2018.08.07. 20:25

OFF
Ilyen nálunk is van. Árnyalja a képet, hogy szombat-vasárnap...
ON

Barbás # 2020.10.14. 11:17

Tisztelt szakértők!

Munkajogilag helytálló-e az a munkaszerződés módosítás, amely a következőt tartalmazza:

"A Munkavállaló felmondását köteles megindokolni.
A felmondás oka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna."

A munka törvénykönyve szerint:
67§ (1) A munkavállaló határozatlan idejű munkaviszonyának felmondását nem köteles megindokolni.

Ha a munkáltató által kikényszerített munkaszerződés módosítás valamelyik pontja ellentétes a munka törvénykönyvével akkor az érvényesnek tekinthető?
Vagy ha a munkavállaló aláírja akkor tényleg csak a megszabott feltételekkel mondhat fel?

Előre is köszönöm a válaszokat

drbjozsef # 2020.10.14. 13:07

Barbás,

Nem vagyok szakértő, de szerintem ez a megállapodás nem szabályos, ha aláírod is semmis lesz.

Mt.43.§(1)A munkaszerződés - jogszabály eltérő rendelkezése hiányában - a Második Részben foglaltaktól, valamint munkaviszonyra vonatkozó szabálytól a munkavállaló javára eltérhet.

(a Második rész a 32.§-tól a 229/A.§-ig tart.)

67.§(1)A munkavállaló határozatlan idejű munkaviszonyának felmondását nem köteles indokolni.

85.§(1)A felek megállapodása vagy kollektív szerződés

  1. a 63. § (1) bekezdésében,
  2. a 64. §-ban,
  3. a 82. § (1) bekezdésében

foglaltaktól nem térhet el.

Ezek összevetése alapján szerintem a 67.§(1)-től legfeljebb a munkavállaló javára lehetne eltérni (már ha annak lenne értelme, ezen szabály esetében ilyen nemigen van). De a hátrányára nem lehet.

A munkavállaló hátrányára eltérhető abszolút diszpozitív szabályokat külön megjelöli az Mt. (Pl. 65.§(2)), ott mindig szerepel az "eltérő megállapodás hiányában" kitétel. A 67.§(1)-nél ilyen nincs.