Szabadság kiszámítása


Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.12. 12:46

Így sem értem. A gyerek után pótszabadság jár - de ezt tudod. Akkor milyen "plussz szabadságról" kérdezel? Egyáltalán mi a különbség a szóhasználatodban a pótszabadság és a plussz szabadság között?

bigdady # 2009.03.12. 11:28

Úgy értem automatikusan gyerek után nem jár plussz szabadság ,mint az életkor után?

ildikosz # 2009.03.11. 14:05

Cifra ügy: Én egy többcélú közös igazgatású intézményben helyezkedtem el 7 éve. Végzettségem szociálpedagógus. A gyermekotthoni részlegben 1/2 állásban kezdtem, mint családgondozó. Az alapszabadságot kaptam. Aztán 3 hónap múlva u.ezen intézmény iskolájában gyermek-és ifjúságvédelmi felelős voltam szintén 1/2 állásban.Az utóbbinál a kinevezéskor alapból a 25 nap pedagógus pótszabadságot is adták. Így volt az a szituáció, hogy amikor 1 nap szabit kértem, akkor kiírattam az iskolai főnöknél és a gyermekotthoni főnöknél is. Nyári szünetben ha az iskolai vezető kiírt 3 hét szabit, akkor is bejártam 1/2 napot dolgozni, hiszen a gyermekotthonban nem voltam szabin.
Tavaly derült rá fény, hogy állítólag engem a családgondozói statuszomban is pedagógus pótszabadsággal kellett volna "ellátni". Mert a 138/1992. korm .rendelet mellékletében a gyermek-és ifj. védelmi intézményben dolgozó családgondozó is pedagógus! Gyermek-és ifj. védelmi intézménynek számít a gyermekotthon is, a 15/1998. NM. rendelet 165§ (1) szerint.

  • Ha ez valóban így van, akkor mi van 6 évnyi pedagógus pótszabadságommal?(ja és figyelembe kell venni azt is, hogy az iskolai részen kivettem a 25 napot, de ha megfelezem, akkor is évi 12.5 nap elveszett 6 éven át?=kb.70 nap)
  • Úgy olvastam valahol, hogy a szabadságra nem vonatkozik az 5 elévülés. Tehát ha véletlenül elküldenek, jogosan kérhetném, h. fizessék ki?

Nyilván pereskedni nem fogok, (-márcsak azért se, mert még nem tudom, jogosult vagyok-e a szabira- ) amíg még itt dolgozok, mert ugye akkor "hirtelen leépítenének".
Kérem erősítsen meg valaki, vagy cáfolja meg fentieket.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.11. 12:44

:))

Jól értem: az a kérdés, hogy jár-e a gyerekre pótszabadság a pótszabadságon kívül? A következő kérdés pedig az lesz, hogy jár-e a gyerekre pótszabadság a pótszabadságon felül járó pótszabadságon kívül...

bigdady # 2009.03.11. 12:40

Sziasztok!
vki meg tudná mondani 1 gyerek után jár-e plussz szabadság és ha igen mennyi?
(Gyermek utáni 2 napos pótszabadságon felül, mert az tudom hogy van)

Eszi Zoli # 2009.01.21. 09:28

Tisztelt Fórumozók!

A munkáltatóm február 16-tól kezdődően felmond nekem, rendes felmondással. A felmondási idő alatt felment a munkavégzés alól. A munkaszerződésem szerint 12 hét (3 hónap) a felmondási idő. Mivel ebben az évben töltöm a 28 évet, ezért munkajog szerint már 22 nap szabadság járnak nekem erre az évre.
Tudomásom szerint a felmondási idő alatt is fennáll a munkaviszony, így az lenne a kérdésem, hogy ez a 3 hónap felmondási idő is beletartozik a szabadság időarányos számításába?

Az időarányos számítás eredményét felfelé, vagy lefelé kell kerekíteni? Pl.: időarányosan 7,83 jön ki, akkor az 7 vagy 8 nap?

mia1 # 2009.01.20. 16:10

Köszönöm a választ nandy.

Akkor 16 nap helyett 18 járt volna!
Lenne még kérdésem aki tudja kérem írja meg!
Munkaviszony megszünt.A pénzbeni megváltásnál hogy tudom kiszámolni az összeget a 86300 Ft ot elosztom a munkanapok számával 20 vagy 21 nappal,vagy a nettót kell elosztani?De hogy jön ki a nettó?A 2500 Ft napi összeg jó,vagy kevés, és be akart az összeggel is csapni nem csak a nappal?

jakab11 # 2009.01.20. 07:39

Nagyon köszönöm eddigi gyors válaszukat és segítőkészségüket.

A legjobb tudomásom szerint még nem indult felszámolási eljárás a cég ellen.
(A cégbíróság.com oldalon is a státuszban „működő“ként jelölték meg a céget. Nem tudom, hogy ez mennyire megbízható információ.)
Kérdésem: Honnan szerezhetek tudomást arról, hogy indult-e v. a későbbiek során indul-e vmilyen eljárás a cég ellen, ahol állományban vagyok?
Kb. mennyi idő ami után felszámolási eljárást indítanak egy cég ellen? Mert tudomásom szerint ez a cég több éve nem fizet járulékokat, közterheket.

Mivel jelenleg még nincs másik munkahelyem ahová mehetnék, a felmondással nem szeretnék élni. Illetve azért sem, mert ebben az esetben ugye elesnék a szabadságra ill. a felmondási időre járó pénztől.
További kérdésem, ha nem mondok fel, akkor mi a teendőm, hogy legtöbb eséllyel megkapjam a nekem járó pénzt?
Ha jól értem, miután a GYES lejárt, írásban jelezzem a cég címére, hogy szeretném kivenni az engem megillető szabadságot, és ha nem fizetik ki (ami valószínű), újabb levélben jelezzem ez iránti igényemet. És ezek után mondjak fel?
És mi a helyzet ha nem mondok fel?

Itt megint újabb kérdések merülnek fel bennem: Ha nem működik a cég, ki tudja nekem megmondani, hogy pontosan mennyi szabadság illet meg, honnan, kitől kaphatom meg a munkaügyi papírjaimat?
Egyáltalán ilyen esetben ki/mi védi a munkavállalót, hová fordulhat?

Köszönöm eddigi megtisztelő figyelmét és számítok a további segítségére is.

Tisztelettel: egy kétgyermekes, munkaügyi kérdésekben teljesen laikus kismama

nandy # 2009.01.20. 07:27

18 nap szabadság járt volna neked (30/12 hó x 7 hó). De pénzben csak akkor lehet megváltani, ha a munkaviszony megszűnik.

mia1 # 2009.01.20. 06:24

Tisztelet szakértők !Nagyon várom hogy valaki segítsen nekem a problémámba ,de senki sem válaszolt .mia1-en kértem tanácsot szabadsággal kapcsolatosan S O S

mia1 # 2009.01.16. 18:46

Tisztelt fórumozók ,szakértők!

Segítséget szeretnék kérni szabadság ügyben én is.

2008.04.21-2008.11.30 ig voltam munkaviszonyban egy vállalkozónál 48 éves vagyok bérem 86 300Ft volt.
Szabadságot nem vettem ki mert úgy volt hogy decemberben maradunk otthol, ezért most pénzbeni megváltásra került sor.
16 napot számolt el nekem - 40 000Ft ot kaptam.
Jól van ez kiszámolva? Utánna néztem évi 30 nap jár hogy oszlik ez meg , napi szinten mennyi jár a fizetésem függvényében ha 7 hónapot és 9 napot dolgoztam?
köszönöm

jakab11 # 2009.01.16. 15:25

Tisztelt Grád Ügyvéd Úr!

Nagyon köszönöm gyors válaszát és segítőkészségét.

  • A legjobb tudomásom szerint még nem indult felszámolási eljárás a cég ellen.

(A cégbíróság.com oldalon is a státuszban "működő"ként jelölték meg a céget. Nem tudom, hogy ez mennyire megbízható információ.)
Kérdésem: Honnan szerezhetek tudomást arról, hogy indult-e v. a későbbiek során indul-e vmilyen eljárás a cég ellen, ahol állományban vagyok?
Kb. mennyi idő ami után felszámolási eljárást indítanak egy cég ellen? Mert tudomásom szerint ez a cég több éve nem fizet járulékokat, közterheket.

  • Mivel jelenleg még nincs másik munkahelyem ahová mehetnék, a felmondással nem szeretnék élni. Illetve azért sem, mert ebben az esetben ugye elesnék a szabadságra ill. a felmondási időre járó pénztől.

További kérdésem, ha nem mondok fel, akkor mi a teendőm, hogy legtöbb eséllyel megkapjam a nekem járó pénzt?
Ha jól értem, miután a GYES lejárt, írásban jelezzem a cég címére, hogy szeretném kivenni az engem megillető szabadságot, és ha nem fizetik ki (ami valószínű), újabb levélben jelezzem ez iránti igényemet. És ezek után mondjak fel?
És mi a helyzet ha nem mondok fel?

  • Itt megint újabb kérdések merülnek fel bennem: Ha nem működik a cég, ki tudja nekem megmondani, hogy pontosan mennyi szabadság illet meg, honnan, kitől kaphatom meg a munkaügyi papírjaimat?

Egyáltalán ilyen esetben ki/mi védi a munkavállalót, hová fordulhat?

Köszönöm eddigi megtisztelő figyelmét és számítok a további segítségére is.

Tisztelettel: egy kétgyermekes, munkaügyi kérdésekben teljesen laikus kismama

Blamazs # 2009.01.16. 11:19

Udvozletem!

Azt szeretnem megtudni, hogy 12 oras, folyamatos munkarendben dolgozom, es a munkaltatom 1 nap szabadsagra 1.5 napot ir ki. Arra hivatkozva, hogy 12 oraban is fizeti ki a szabadsagot. Jogosan jar el igy a munkaltatom?
35 evesen, igy van gyermek potszabadsaggal 18 nap kiveheto szabadsagom.

Koszonom!

Grád András # 2009.01.16. 11:12

"Jakab11"-nek:

Többet kellene tudni az ügyről ahhoz, hogy az meber segíteni tudjon: Pl. nagyon nem mindegy, hogy a cég felszámolás alá is került-e időközben, de ha nem működik, előbb-utóbb valószínűleg akkor is fog, ha ez még nem indult volna el. Nyilván nem fizet ugyanis az alkalmazottak után közterheket, járulékokat, közüzemi díjakat stb., és ez felszámolásba szokott tokollani. Azért érdekes mindez, mert ha elrendelik a felszámolást, onnantól a felszámoló jogoulst csak rendelkezni a cég vagyonával és bármilyen kifzetést teljesíteni stb. A munkabér tartozások egy felszámolásnál előkelő helyen állank a rangsorban, és ez akár a szabadságmegváltásra is vonatkozik. A követeléseket minél előbb be kell jelenteni a felszámolónál, ha már megindult az eljárás. Addig viszont legfeljebb írásban lehet a cég címére bejelenteni bármilyen igényt. Rendes felmondással akár most is felmondhat, de szintén csak írásban. Remélem ez kielégítő magyarázat volt, ennél többet csak a konkrét ügy ismeretében lehet mondani. Üdvözlettel:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

jakab11 # 2009.01.16. 10:45

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi témában:

Jelenleg 2. gyermekemmel vagyok GYES-en, mely március végén lejár. 2003. május óta vagyok folyamatosan itthon (GYÁS,GYED, GYES, majd TP, GYÁS, GYED, és a mostani GYES).

Közben a munkahelyem vezérigazgatója - ahonnan 2003-ban eljöttem - büntetőeljárás alatt áll és a társaságot (Rt.) tulajdonló minkét cég bűnügyi zárlat alatt van. A cég nem szűnt meg, papíron létezik, de nem tűnik működőnek, nincs egy elérhető ember benne, csak kismamákról tudok.

  • Elsőkérdésem, hogy egyáltalán mennyi szabadság járna nekem erre az időre?
  • És ezt ilyen esetben ki tudom-e venni?
  • Ha igen, akkor kihez kell fordulnom?
  • Vagy ki tudom-e fizetteteni?
  • és uez a kérdésem - bár ez már nem szorosan idekapcsolódik - a felmondási időre vonatkozóan?

Nagyon megköszönném a segítséget, mert teljesen tanácstalan vagyok az ügyben, nem tudom kihez kell fordulni ilyen esetben.
Előre is köszönöm!

strenci # 2008.07.28. 13:22

Sziasztok!
Sajnos én sem vagyok tisztában ezekkel a szabadságolásokkal. Én 2005. augusztus 11-én szültem a kisfiamat, így hamarosan lejár a GYES-em. Viszont aug. 27.-re vagyok ismét kiírva. A közbeeső 16 nap alatt meg szeretném kezdeni a Terhességi gyermekágyi segély letöltését, de a volt munkahelyem könyvelője azt ajánlotta, hogy inkább vegyem ki a szabadságomat, mert úgyis csak 10 nap. Ezt pedig én nem értem, szerintem többnek kell lennie. (31 éves vagyok és 22 évesen kezdtem ott dolgozni.)
Viszont azt sem tudom, hogy ha most nem veszem ki, a következő 3 év lejártával is kivehetem még, vagy ez most el fog veszni. Ebben tudna nekem valaki tanácsot adni?
Előre is köszönöm.

jucusroberta # 2008.07.25. 12:29

Köszönöm a választ!Azért érdeklődöm,mert én ebben a témában nem vagyok jártas,de azt sem akarom,hogy a munkáltatóm megrövidítsen egy kis pénzzel!Neki az nem sok,de nekem számít!Ha arra képes lett volna,hogy a két havi bérrel kiszúrja a szemem,és közös felmondásal megváljon tőlem,még a gyes alatt!"Jól járok" címszó alatt!!!mehettem volna munkanélkülire a két havi szabipénzemmel,aug-1-től!Hol jó az nekem?Ha egyszer szept 11-én jár csak le a gyes,és utána még a szabi!Meg hát a végkielégítés is,jár!Hisz Ők mondtak fel nekem!Ők biztos jobban tudják a kiskapukat,mint én!De nem sikerült nekik megvezetni!Én csak egy igazságos felmondást szeretnék a járandosságommal!Így is-úgy is igénybe kell vennem a munkanélküli segélyt,ha nem tudok elhelyezkedni,de nem mindegy,hogy augusztusban,v kb novemberben!köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.25. 12:13

az akkor a két év elszámolása, 46,nem?
Nonono. A fizetés nélküli szabadságnak csak az első évére jár a szabadság - nem a teljes tartamára.

azt nem számolhatja bele a szabiba sem,meg a felmondási időbe sem,nem?
De igen. Sőt a felmentési idő is telhet a szabadság alatt.

jucusroberta # 2008.07.25. 11:44

Köszönöm az eddigi segítséget!A férjem nem használta fel a gyerek után járó két napot!Én is úgy tudtam,hogy jár még szabi a keresőképt.időre,és azért kevesellem a 44 napot,mert ha összeadom,akkor 23 nap/év,az akkor a két év elszámolása, 46,nem?És akkor hol van még a 9 hónap keresőképtelenségi időm elszámolása?Várom még a az ötleteket!Azt mondták,hogy megkezdődik a szabim szept 12-én,utána meg a felmondási időm,és csak utána kapok végkielégítést!és a védett egy hónapom?mert azt nem számolhatja bele a szabiba sem,meg a felmondási időbe sem,nem?Köszönöm!

Incitatus # 2008.07.25. 10:42

Jár a szabi a keresőképtelenség idejére és a szülési szabadság tartamára, valamint fizetés nélküli szabadság első évére is. Az általad megadott adatokból pontosan nem lehet kiszámolni, de bő két év után jár a szabadság, aminek a 44 nap nagyjából megfelel, mivel az éves alapszabadságod 21 nap. Kérdés, hogy a gyerek utáni két nap pótszabadságnak mi lett a sorsa (párod felhasználta-e).

kaali # 2008.07.25. 10:17

Ne írd alá a közös megegyezést, a gyes lejárta után csak 30 nap elteltével lehet fölmondani.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.25. 10:17

Az vagy kétévi szabadság, miért lenne hát kevés?
A védettségi idő a gyes megszűnése (vagy a gyermek harmadik születésnapja) után 30 napig tart. A felmondást azonban már ez előtt is közölni lehet, csak a felmondási idő nem kezdődhet el.

jucusroberta # 2008.07.25. 10:12

Segítséget szeretnék kérni!szept.11-én lejár a gyesem!De aug.1-vel elakartak küldeni közösmegeggyezéssel,a munkahelyemről!Nem mentem bele,kértem a végkielégítést!szeretném megtudni,hogy mennyi szabi,felmondási idő,és védett idő jár a gyes után!Azt mondták,hogy 44 nap szabim van,de én keveslem!27 éves vagyok és 7 éve vagyok a cégnél!2005 jan.8-tól voltam táppénzen,szept.11-től szül.szabin,és utána kaptam gyedet,majd a gyest egy évig!A táppénzre jár szabi?Köszönöm,és várom a választ!

nyusz66 # 2008.07.08. 18:32

Upsz, most néztem csak a dátumot... bocs.

nyusz66 # 2008.07.08. 18:31

Mattya és KBS!
Nem vagyok jogász, de úgy tudom, hogy a GYES alatt felgyűlt, és emiatt régebbi évekről áthozott szabikra is ugyanaz vonatkozik, mint más áthozatalra: amin megszűnik az akadályoztatás (jelen esetben a GYES) azonnal ki kell adják. Az már csak az adott évi szabikra érvényes, hogy a szabadság-kiadás szabályai szerint adják ki.
Ha pedig így van, akkor Mattya számolhat azzal, hogy - ha nem mondanak neki azonnal fel - a GYES lejártakor azonnal kiadják neki az elmúlt években felgyűlt szabikat, majd utána még mindig rendelkezhet az éves szabadsága 1/4-ével, vagyik azt is kiveheti még utána, ha legalább 15 nappal korábban ezt bejelenti.
Rosszul tudom?