„és ráadásul, több elöleget is felvettek, amit nem tudok bizonyitani”
jajj.... ugye te is sejted, ez nem túl jó hír
Fórum → munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl új hozzászólás
Munkaügyi per
Helló! Az lenne a kérdésem, hogy egy kistelepülés körjegyzőségének ki lehet a munkáltatói jogutódja? Én ennél a települési körjegyzőség gesztoránál dolgoztam, de a közös önkormányzati hivatal létrehozásával felmentéssel elküldtek. A körjegyzőséget bepereltem, szeptemberben, de most perbe kellene fognom az új munkáltatói jogutódot, de bárkit megkerestem, azt mondják nem lehet tudni hogy kit kell perbe fogni, hiszen ebben a kérdésbenn joghézag van. Nem tudna valaki hozzáértő segíteni? Köszönöm: Natasha
A munkavállalónak munkabér jár. Ha rosszul dolgozik, akkor meg kell szüntetni a munkaviszonyát. ha kárt okoz, akkor pedig lehet tőle kérni a kár megtérítését, ami attól függ, hogy mennyi lesz, hogy szándékos vagy gondatlan volt-e a károkozás.
Magyar kft-vel , kiküldetésben dolgozunk Ausztria és Németország több területén. Több emberünkkel volt probléma, rossz munkavégzés, és nem elvégzett munkavégzés miatt, a nagy megrendelők épitésvezetői közölték velünk, ha ezekkel az emberekkel dolgozunk továbbra is, nem fognak minket foglalkoztatni, és sajnos az eddig el nem végzett munkára, és rosszul elvégzett munkára nem hajlandóak, fizetni.Csakis a javítások után. Ezekkel az emberekkel egy bizonyos összegben megegyeztünk, és feljelentés útján követelik tőlünk, a munkabért. Kérdezném, ha nem dolgoztak, nekünk csak minuszt azaz ráfizetést termeltek, és még el is küldték őket, tehát a cég hírnevét is rongálták, ugye az utánuk történő javitás, nekünk sok pénzünkbe került, és a szállást, ki kellett fizetnünk, és ráadásul, több elöleget is felvettek, amit nem tudok bizonyitani, szóval ezek után, még ki kellene fizetnem a szóban megegyezett összeget?
Kérdezem az első fokú eljáró bírónak a felülvizsgálati kérelmet mennyi időn belül kell felterjesztenie a Kúriához?
Felülvizsgálati kérelem a bíróságra öt hónapja hogy érkeztették, még mindig a bíróságon fekszik, és nincs felterjesztve. Mit tehetek ez ügyben? Köszönöm a választ.
Köszönöm a válaszodat Obudafan! Több levélben kértem a felszámolóbiztos urat, hogy igényelje meg számomra a bérgarancia alapból a pénzemet. Ez fél éve történt. Arra gondoltam, hogy esetleg jogilag eltudják húzni a kilépápapírjaim kiadását, vagy essetleg nem is akarják odaadni a kilépőpapírjaimat, és a pénzemet sem. Kíváncsi lennék, hogy megtehetik-e, hogy nem hívják le a pénzt,illetve meddig húzhatják jogilag ezt a dolgot???? Kérlek válaszoljatok!
Scipioo
Kb. nettó 1M Ft-ig ha más nem, a Bérgarancia Alap fizet, de ezt is a felszámoló kell, hogy igényelje. Hívd fel rá a figyelmét írásban.
Ügyvéd - Bp.
http://members.chello.hu/tarczay
Alva jár az Orbán / Hajnali ködfal a vára
Tisztelt Fórumozók!
Munkaügyi pert nyertem a volt munkáltatómmal szemben, mert nem kaptam meg a fizetésemet és a szabadságokat sem váltotta meg. A cég tönkrement, mert több milliós adótartozása állt fenn, illetve több milliós tb tartozása állt fenn.A cég ellen végelszámolás indult, majd negyven napon belül bejelentettem a követelésemet, hogy tartozik a cég felém, és ha nem tudja a cég kifizetni számomra a tartozását, akkor azt hívják le a bérgarancia alapból.A végelszámolás átment felszámolásba úgy fél evvel ezelőtt. Több levelet írtam már a felszámolóbiztosnak, de csak a személyes irataimat kérték el, hogy megcsinálják a kilépő papírjaimat.Azóta sem láttam se kilépőpapírokat sem pedig a pénzemet.Az lenne a kérdésem, hogy fizetni fog-e a felszámoló cég?...illletve jogilag hűzhatják-e az idők végezetéig a kiléptetésemet?
Előre is köszönöm a megtisztelő válaszokat!
Scipioo
Nem probléma. Attól még a már megítélt összeget nem csak kifizetheti, de ki is kell fizetnie.
Ügyvéd - Bp.
Köszönöm megtisztelő válaszát. Nem probléma az hogy felülvizsgálati kérelem lett ügyvéd által becsatolva?
Ki kell fizetnie.
Az első fokú bíróság kártérítést meg ítélt részemre amit a másodfokú bíróság csökkentett ami ellen felülvizsgálati kérelemmel éltem. A munkáltató kéri a lakossági számla számomat mert jogerős másodfokú ítélet ellen meg ítélt kártérítési összeget át szeretné utalni részemre. Ennek nincs köze a felülvizsgálati kérelmemhez? Attól még kifizetheti részemre a munkáltató a másodfokú bíróság jogerős ítéletében meg ítélt kártérítés összegét? Köszönöm a választ.
KWKrisz!
Köszönöm a hozzászólásod. Részben jól látod a dolgokat de egy fontos dolgot azért szeretnék kiemelni.
Miután megállapították nálam a Meniere betegséget,azután nem mehettem vissza üzembe dolgozni. Ekkor futottuk a köröket, és álltak elő a zajmentes! új munkakörrel. A lényeg most következik ami miatt tanácstalan vagyok: zajérzékeny füllel egy szalagfűrész mellé állítottak átlag napi 2 órát, ahol különböző ötvözetű alumínium mintákat kellet vágnom. Itt most ne papírvékonyságú mintákra gondolj, hanem 3-6cm vastag és 40-60cm hosszú mintákra. Gondolhatod ezek vágása során milyen iszonyatosan sikít a fűrész, miközben a fejem körülbelül 50cm-re van a közvetlen zajforrástól. Ergo, próbáltak új munkakört találni, de sikerült egy közvetlen zajhatású fülsüketítő fűrész mellé állítani... Tavaly június óta nagy betűkkel szerepel a kontroll papírjaimon, hogy zajban nem dolgozhatok, melyeket minden egyes alkalommal bevittem az üzemorvosnak. Csak itt valahogy mindig elkerülte a figyelmét az, hogy én fűrészen dolgozom. Most, hogy márciusban rádöbbent, hogy fűrészen dolgozom, azonnal felvitte a biztonsági kartonomra, hogy fűrészen és zajban nem dolgozhatom.
Amiért károsultnak érzem magam az az, hogy egy évig ez senkit nem foglakoztatott, és a szakorvosi véleményeket is figyelmen kívül hagyták. Ezt az egy évet komoly megpróbáltatások közepette kellett eltöltenem, mert hiszitek vagy sem a zajérzékeny fülem miatt műszak végére rendszeresen fejgörcsöm volt.
A lényeg egy mondatban: szakorvosi vélemények ellenére is nagymértékű zajártalomnak vetettek alá, és a belső fül is nagymértékű romlást szenvedett az elmúlt egy év alatt. Azt ne mondja valaki, hogy ez a normális módja a rehabilitációnak, mert akkor valaki nagyon rosszul értelmez valamit...
@zsalesz
Amikor oda mentél dolgozni el kellet menned orvosi alkalmassági vizsgálatra. Gondolom az adott munkakörre alkalmas minősítést kaptál. A cégnek rendelkeznie kell kockázatértékeléssel és zajvizsgálati jegyző könyvel. Ha ezek rendben vannak és a munkáltató biztosította a megfelelő, egyéni zajvédelmi eszközöket és te használtad. Majd jelezted, hogy valami nem jó akkor a munkáltatónak el kellet küldenie soron kívüli orvosi alkalmassági vizsgálatra. Ha ott ismét megfeleltél és a munkáltató próbált más kisebb zajú munkakörben foglalkoztatni és ennek ellenére nem tudod végezni a munkád akkor valóban másik munkahelyet kell keresned. Ha a munkáltató mindent szabályosan csinált, akkor szerintem ő nem felelős a hallás károsodásod miatt!
Viszont ha az üzemorvos alkalmatlannak minősít az adott munkakörre és ennek ellenére a munkáltató vissza küld dolgozni, az baj! Ezzel valószínű, hogy törvénytelenül cselekeszik!
Ha perre mész akkor igazságügyi orvosszakértőnek kell eldöntenie, hogy a munkahelyi zaj miatt lett-e a betegséged. Sajnos ez nem kevés pénzedbe kerülhet!
(Csak mellesleg: abból, hogy a végrehajtónak ki kell adnia az ingóságot, és nem adja ki, még nem feltétlenül következik a kárfelelőssége, mert a Ptk. 339. § szerint kimentheti magát, így a leírásból továbbra sem látható még az egyébként anyagi jogerő nélküli végzéssel való ellentéte sem az ítéletnek.)
Ügyvéd - Bp.
Már ne haragudj, de én is érthetően leírtam, hogy vh. kifogásról a bíróság nemperes eljárásban dönt, így ítéletet nem hozhat, csak végzést, anyagi jogerő nélkül.
De hát ha jobban tudod, minek kérdezel?
Ügyvéd - Bp.
Már ne haragudj kedves válaszoló. Én érthetően leírtam az ügyet.A végrehajtó eljárása miatt végrehajtási kifogással éltem, ezt a városi bíróság végzéssel elutasította, ami ellen fellebbezéssel éltem a Fővárosi Törvényszéknél, aki kötelezte a végrehajtót a lefoglalt ingóságok átadására ÍTÉLETTEL. Mivel a végrehajtó nem tett eleget e kötelezésnek, ezért kártérítési pert kellett kezdeményeznem a bíróságon aki egy távolabbi Törvényszéket jelölt ki az eljárásra, e Törvényszék pedig azt állapította meg ÍTÉLETÉBEN hogy nem kötelezhető a végrehajtó az ingóságok értékének a megfizetésére, mert a végrehajtó a foglaláskor jelentősen eltúlozta a becsült ingóságok értékeit. Ez a korúppció a bírók kimentik a törvénysértő végrehajtókat
bármilyen törvénysértésből károkozásból. Ez az igazság és nem kell félre magyarázkodásokkal mentenetek az ilyen tróger senkiházi csaló végrehajtót. Tisztelet a kivételnek.
A kifogásról nem ítéletben dönt a bíróság.
A törvényszék ítéletével szemben pedig az illetékes ítélőtáblához lehet fordulni fellebbezéssel.
Abban, amit írsz, nagyon úgy tűnik, hogy nincs igazad, a leírtak szerint a két határozat között a leírásból nem látszik ellentét. Hogy érdemben van-e igazad, az, már ne haragudj, de ebből a kaotikus leírásból legkevésbé sem derül ki.
Ügyvéd - Bp.
„de a leírásod szerint az ellentét sem fedezhető fel, főleg nem lett semmi megváltoztatva.”
Figyelmesen olvas. (És nem kezdi újra ugyanazt a témát háromszor.)
Mind két bírósági határozat ÍTÉLET. Ha nem éltem volna a végrehajtási kifogással nem is foglalkozhatott volna a Törvényszék az ügyben. A kifogást a titkár elutasította, fellebbezésemre a Fővárosi Törvényszék megváltoztatta a takarító határozatát és kötelezte a végrehajtót a tetemes kárösszeg megfizetésére. Ezt a végrehajtó nem teljesítette ezért a végrehajtó ellen kártérítés megfizetésére való keresettel éltem egy kijelölt másik Törvényszéken.
Ma kaptam a hírt a végrehajtó irodából hogy a végrehajtót felfüggesztették súlyos törvénysértéseivel károkozásai miatt. A végrehajtó semmivel nem külömb a másik embertől esetleg annyiból hogy mások tisztességesek míg a végrehajtókra ez nem jellemzőtisztelet a kivételnek.
Bocs de ez így történt nem véletlen az ügyvédem egyből a Kúriához fordult az ügyben.
A Fővárosi Törvényszék vélhetően végrehajtási kifogás nyomán a kérdéseddel ellentétben nem ítélettel, hanem végzéssel hozhatott egyáltalán ilyen döntést, aminek eleve nincs anyagi jogereje, tehát még egy ezzel ellentétes döntés sem lett volna lehetetlen, de a leírásod szerint az ellentét sem fedezhető fel, főleg nem lett semmi megváltoztatva.
Viszont egyértelmű a bírói gyakorlat, hogy a végrehajtóval szemben kártérítési igényt érvényesíteni a végrehajtási eljárásban okozott kárért akkor lehet, ha a károsult élt a végrehajtási kifogás lehetőségével.
Ügyvéd - Bp.
Márpedig ez így történt. A Fővárosi Törvényszék kötelezte a végrehajtót a lefoglalt ingóságok átadására, akkor is ha azok már nem lelhetők fel, akkor a törvényben előírt kötelezettségének kell eleget tenni.
Kártérítési pert kellett indítani a végrehajtó ellen az ingóságok helyett az ingóságok becsértékének megfizetésére.Egy távoli Törvényszéket jelöltek ki az eljárásra a végrehajtó elfogultságra hivatkozására.E Törvényszék megállapította a Fővárosi törvényszék jogszerűen állapította meg az ingóságok átadását a végrehajtást kérő részére, viszont azok az ingóságok nincsenek már meg mert a végrehajtó jogellenesen visszaadta az adósnak. A becsértékeket három évvel ezelőtt foglaláskor a végrehajtó nem jól határozta meg mert kirívóan magas becsértéket állapított meg ami ellen végrehajtási kifogás nem történt.E rendkívül magas becsérték megfizetésére a végrehajtó ez esetben nem kötelezhető. Röviden a történet. Ügyvéd fogadásával a Kúria előtt van ez az ügy de a kék fény is foglalkozik e üggyel kapcsolatban. Csak azt ne mondjátok hogy ez törvényes eljárás.
Ez így nem történhetett.
Ügyvéd - Bp.
Az történt hogy egyik Törvényszék meghozott egy jogerős ítéletet, egy másik Törvényszék meg megváltoztatta a már meghozott jogerős ítéletet.Törvényes ez? Mit lehet most tenni?
A jogerősítő végzésből.