Munkaügyi per


Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.26. 13:23

Sajnos a volt főnököm teljesen ellehetetleníti, hogy új munkaviszonyom legyen
Azzal első sorban magának árt, nem neked.

ObudaFan # 2015.06.26. 10:16

A már flyamatban lévő munkaügyi perben a jövedelemkiesésre nem kértél kártérítést? Vagy ott már kimerült az egyéves távolléti díj szerinti keret?

Sz.Rose # 2015.06.21. 13:38

Tisztelt Szakértők,

Jelenleg a volt főnökömmel munkaügyi perben állok, mert azonnali hatállyal, szóban, minden indoklás nélkül rúgott ki, utólag pedig kiderült, hogy be sem jelentett, pedig aláíratott velem munkaszerződést. A munkaviszonyom megszűnése után sikerült elhelyezkednem egy ismerősömnél, de 4 hónap után megszűnt a munkahelyem, mert a volt főnököm kivette azt az üzlethelyiséget, ahol dolgoztam, hogy pont ott megnyithassa a harmadik üzletét.
A bérleti szerződés még nem járt le (fél évre kötötte az akkori főnököm) de a volt főnököm, akivel perben állok, már jelezte a fő tulajdonosnak, hogy neki kell az az üzlet, így elintézte, hogy az Övé legyen az üzlethelyiség, ami teljesen ellenem szólt, illetve azért, mert a Munkaügyi Bírósághoz fordultam. Ennek körülbelül 4 hónapja, ami alatt folyamatosan próbáltam állást keresni, de mindenhol az volt a probléma, hogy elmúltam 35 éves. Hatalmas örömömre egy cég behívott állásinterjúra, ami nagyon jól sikerült, szóban megbeszéltünk mindent és jelezték, hogy már az egyik ember megvan, akit felvesznek (én). Vártam, hogy hívjanak, mert abban állapodtunk meg, hogy azon a héten, amikor interjún voltam, felhívnak, hogy mely napokon menjek betanulási időre. Sajnos nem hívtak, így én telefonáltam, amikor kiderült, hogy már nem aktuális számomra a munka, ugyanis felhívták véletlenszerűen a volt főnökömet, (akivel perben állok), aki jelezte a leendő főnököm felé, hogy munkaügyi perben állunk és több valótlan dolgot állítva rólam elérte, hogy ne alkalmazzanak. Ezt telefonon mondta el a leendő főnököm és az indoklás az volt, hogy munkaügyi perem van.
Ezt követően felhívtam a Munkaügyi Bíróságot, ahol azt tanácsolták, hogy írjam le és küldjem el postán, hogy mi történt.
Sajnos a volt főnököm teljesen ellehetetleníti, hogy új munkaviszonyom legyen, ezért anyagi problémáim is felmerültek és ezek sajnos tovább fognak halmozódni, mert a korom miatt az eddigi visszajelzések alapján nagyon nehéz elhelyezkednem. A kérdésem a következő lenne: Mindenképpen kártérítést szeretnék ezért kérni, de nem tudom, hogy ezt az összeget mi alapján tudom kiszámolni. Milyen összeget vegyek alapul és a végösszeget mi alapján számoljam ki? A pénzbeli problémáimat tudom igazolni, a folyamatos álláskeresést is.
A Munkaügyi Kormányhivatalban már lezárult az ügyem, onnan kaptam papírt, hogy bizonyításra került, hogy hibázott a volt főnököm és megteszik a szükséges lépéseket.

A segítséget előre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.06.17. 14:51

Bármit vállalt írásban a munkáltató? Vállalta, hogy felvesz, ha egy bizonyos időn belül hozod az alkalmasságit? Mert ha ilyen iratod nincs, akkor szerintem nem nagyon tudsz semmit tenni.

Karcsi70 # 2015.06.16. 20:10

Tisztelt Szakértők!

2014.novemberében jelentkeztem a MÁV-hoz kocsirendezőnek,jelzem meg volt hirdetve 2015.évre.Értesítettek,hogy december 22.-én jelentkezzem felvételire Debrecenbe.Részt vettem 1 írásbeli felvételin,ahol közölték,hogy 2015.01.06.-án szóbeli felvételi lesz Püspökladányban,ami meg is történt.Ott közölték,hogy orvosi vizsgálatra küldenek Debrecenbe 01.13.-án 3 munkakörre.Tehát 13.-án irány az orvos.Ott közölték velem labor,EKG,látás és hallásvizsgálaton kell még átesnem az általános vizsgálatokon túl.Ami délután 15 óra körül megtörtént.Kivétel a hallásvizsgálat,ahol közölték,hogy csak pénteken 16.-án kerül sor,mert időpont akkor lesz.Csütörtök este értesítettek,hogy csak hétfőn 19.-én lesz vizsgálat.Na az is megtörtént,a hallásommal kisebb baj van,de nem elfogadhatatlan,erre a doktornő közölte velem,emiatt mindenre teljesen alkalmatlan vagyok.Le is írta teljesen.Fellebbezés is lehetséges volt 15 napon belül.Erre elmentem egyik városi kórházba újabb vizsgálatra,ahol megállapították,nem jó a diagnózis rólam.Ezzel a leletemmel fellebbeztem a főhatóságokhoz.Ott megállapították,hogy fellebbezésnek helye van.2015.03.02.-én telefonáltak,hogy 03.19.-én menjek Pécsre az orvoshoz felülvizsgálatra.Ez meg is történt,ahol megállapították,hogy minden munka körre alkalmas vagyok,semmilyen korlátozás sincs,3 évre érvényes az orvosi papírom.Ezeket a leleteket elküldték a Főhatóságokhoz,ahonnan pár napja kaptam meg az igazoló papírokat.Ezekkel jelentkeztem a munkáltatónál,hogy alkalmazásba vegyenek.Erre a válasz,hogy nincs hely,ha lesz értesítenek,újabb procedúra által.Ugyebár eddig több mint 50 ezer Ft-ot költöttem rá,22800 Ft-ből éltem.Ha lenne hely megint költsek el sok pénzt,de sajnos a 22800 Ft-ot is megvonták tőlem.Kérdésem,hová fordulhatnék ez ügyben,hogy végre dolgozhassak is és keresethez is jussak?

Szíves válaszukat előre is köszönöm.

HapciBenő # 2015.06.01. 09:19

Üdvözletem Mindenkinek!
Munkaügyi jogvitám van foglalkozási betegség gyanúja és egyéb, személyhez fűződő jogok megsértése miatt. Az ügyben szükségem lenne az üzemorvosi alkalmassági papírom másolatára,de természetesen az üzemorvos megtagadta ennek a részemre történő kiadását. Én hivatkoztam nála arra, hogy mivel rólam szól, szerintem nekem is kiadhatja. Ő csak a hatóságnak vagy a munkáltatómnak hajlandó erre. Kérdésem van-e jogszabályi lehetőségem és ha igen, melyik az a hivatkozás mellyel élhetek a másolat kiadására? Kösz, a választ: HapciBenő

ObudaFan # 2015.06.01. 05:41

Ha nem mész be dolgozni, majd kapsz egy azonnali hatályú felmondást, arra hivatkozva, hogy nem jársz dolgozni. És nem fogod tudni igazolni, hogy a munkáltató közölte ezt veled.

Emma15 # 2015.05.28. 10:15

Pontosabban szóban(telefonon) kaptam indoklást(nem is a főnöktől) hogy miért nem akarnak engem ott látni..

Emma15 # 2015.05.28. 10:12

Mert közölték, hogy ne menjek be másnap, és már másnap a helyem volt más.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.28. 10:08

Azóta se kaptam felmondó papírt meg semmit
Akkor miért nem jársz dolgozni?

Egyébként valóban nem tűnik jogszerűnek a dolog. De nem laikusnak való feladat.

Emma15 # 2015.05.28. 09:08

Annyit elfelejtettem hozzá tenni, hogy mindig ugyanolyan (recepciós) posztba tettek át. Így lehet hogy jogfolytonos kellett volna hogy legyen a jogviszony?
Az utóbbi 2 cégnél viszont nem volt a szerződésben hogy ő esetleg kölcsönző cég. Úgyhogy nem is értem az egészet.

Emma15 # 2015.05.28. 05:47

Jó reggelt!

Munkaügyi pert szeretnék indítani, én úgy látom van esélyem pozitív végkimenetelre de szeretném itt egy szakértő véleményét is kikérni. Tavaly júliusban felvettek egy biztonsági céghez ekkor a szerződésemben munkaerő-kölcsönző cég szerepelt és aki kikölcsönöz. Dolgoztam nekik szeptemberig, amikor is át lettem helyezve, újabb szerződés 3 hónapos próbaidő, az itt lévő munkaviszony szeptember 1-től december 31-ig tartott. Felhívtak telefonon hogy ismét áthelyeznek. Felmondó papírt nem kaptam ismét. Újabb cég újabb szerződés január 1-től március 31-ig. Amikor is elküldtek megint. Ebben a szerződésben 6 hónapos próbaidő volt megállapítva. Hozzá teszem nem kollektív szerződésről van szó. Itt is telefonon közölték, a szabadnapomon hogy másnap ne menjek be. Azóta se kaptam felmondó papírt meg semmit, csak az utolsó havi béremet és az adóigazolásokat.
Van ezeken a cégeken kívül még egy cég, velük munkaszerződésem nincsen, csak egy megbízólevelem, viszont amióta tavaly júliusban elkezdtem dolgozni mindig mindent ők intéztek, ők helyeztek át minden egyes alkalommal, ők adták a fizetésemet stb..stb.. a többi cégtől független. Egy ideig hivogattam őket hátha áthelyeznek máshova. Minden alkalommal csak ígérgettek de nem történt semmi, azóta munka nélkül vagyok és ők szépen eltűntek.

Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2015.05.10. 09:08

Felicia83

Ha tudod igazolni a túlmunkát, akkor pert is lehet indítani.

regregreg # 2015.05.10. 05:09

Egy ismerős ügyében szeretnék segítséget kérni. A volt munkáltatója elvileg (!) kifizetett neki egy összeget (kb. félmillió forint) a bérén felül. Erről külön szerződést kötöttek, nem a munkaszerződésben van benne, hogy kapni fogja ezt a pénzt. Időközben a munkáltató rájött, hogy hiba van ebben a szerződésben, és ezt kihasználva most vissza akarják követelni tőle ezt az összeget. A vicc az egészben, hogy ő ezt a pénzt soha nem kapta meg, csak papíron. Amikor a fizetését átvette, aláírattak vele egy papírt, hogy ezt a plusz összeget is megkapta a fizetés mellé. Mivel nem akarta elveszíteni a munkáját, ezért inkább aláírta az átvételről szóló papírt, örült neki, hogy egyáltalán a fizetését megkapja.

Rá 2 napra azonban talált is egy másik munkahelyet, és az előző helyen azonnal felmondott (még próbaidő alatt volt). Most azonban azzal fenyegeti az előző munkahely, hogyha nem fizeti "vissza" ezt a pénzt, amit meg sem kapott, akkor majd bíróság elé viszik az ügyet és ott fogják visszakövetelni tőle, arra hivatkozva hogy egy érvénytelen szerződés alapján ők tévesen fizették ki az összeget, és igazából nem is kellett volna fizetniük. Nekik ugye van egy papírjuk arról, hogy elvileg kifizették a pénzt. Az ismerősömnek azonban van egy hangfelvétele arról, amin a pénztáros kolléga úr kijelenti, hogy ezt a pénzt ő ténylegesen nem fizette ki a pénztárból, csak a bért. (Ennek a felvételnek a létezéséről egyébként a munkáltató nem tud.)

Az lenne a kérdésem, hogy hogyha tényleg jogi útra tereli a volt munkáltató az ügyet, akkor ezt a hangfelvételt felhasználva az ismerősöm indíthat-e egy ellen pert, amiért olyan pénzt követelnek tőle vissza, amit meg sem kapott? Követelhet-e ő a volt munkáltatótól valamilyen jogcímen pénzt azért, amiért megpróbálják lehúzni a pénzzel?

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.05.09. 18:50

Felicia83: Szerintem ezzel is a Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkaügyi és Munkavédelmi Ellenőrzési Osztályához kellene fordulni.

Bori Bori # 2015.05.09. 14:01

Tudod bizonyítani?

Felicia83 # 2015.05.09. 13:45

Üdvözletem!
Érdeklődni szeretnék, hogy mi a teendő ha a munkahelyem egy újonnan alapult cég, ahol a kapunyitás előtti tennivalók miatt 4 napon keresztül rendkívüli munkaidő volt. ( Hétfő 8-19.30, kedd 6-21.30 , szerda 7-22.30 , csütörtök 6-19.30 )
Tudtuk, hogy egész nap bent leszünk, de mindig a végén tudtuk meg mikor mehetünk haza, és mikorra kell másnap jönni.
Továbbá a jelenlétiben nem tüntethettük fel a valódi ledolgozott időnket, és utólag semmilyen formátumban nem kaptuk meg a túlórák után járó összeget. Minden rutinosabb dolgozó vállrándítással közölte, hogy szépen nyeljük le, hogy a semmiért voltunk a családunktól távol, majdnem egy héten át. Mindenki sunnyog és lapul, és a elsumákolt összeg tizenezreket jelentene mindannyiunknak a családban.
Mi a teendő ebben az esetben? munkaügyi bíróság?
A kérdéseink kikerülve és válasz nélkül maradnak.

smicirozi # 2015.04.18. 05:49

Érdeklődni szeretnék , hogyan lehetséges az, hogy meghirdetnek egy állást egy egészségügyi centrum megíndításához okj-s ápolókat keresvén. Nem egészségügyi bértábla szerint fizetnek, hanem közalkalmazotti szerint, a kategóriát nem veszik figyelembe sem. Mikor dolgozik már az dolgozó menet közeben derül ki mosogatni,étkeztetni mosni, törölgetni kell a a kliensek után. Közeben, gyógyszerelni, sebet kezelni stb... E centrum nem működhetne okj-s /3311/ápolók nélkül. Feltétel volt az induláshoz. 2 év után leszámolásnál 20 ezer Ft / hó lett írva étkezési utalványra ami 5 ezer forint volt havonta. Szociális gondozóként /3512/ alkalmaztak a leszámolási papíron az van feltüntetve, 3311 Közben E 14 kategóriába kerültem hónapok óta de nem az szerint számoltak. Szerződésemen pedig ápoló volt írva . Harcolni kellett mert a gazdaságis úgy gondolta D kategóriába tett. Kórházban dolgozom még azt meghagytam mellék állásba. Onnan vittem be még papírokat megerősíteni, hogy ilyen nem létezhet....szeretnék választ kapni meg lehet ilyet tenni? Vagy csak a MMSZSZ-nál?/ Magyar Máltai Szeretet Szolgálat.Választ előre is köszönöm. Tisztelettel: smicirozi

zittacica # 2015.04.17. 08:37

Tisztelt Válaszadók! Problémám a következő! Gyermekem pályakezdöként alkalmi bejelentéssel dolgozott vendéglátóegységben. Egyik reggel még a munkatársnője nem számolta le a kasszát nyitáshoz megfelelöen, viszont a munkások jöttek, hogy kávézzanak. Főnöki utasitásra ki kellett szolgálnia öket. Lányomat a nap végén megvádolták, hogy lopott , hogy a pénzt nem a kasszába tette, hanem a köténye zsebébe. Kérte, hogy a kamera felvételt megnézze, majd közölte vele a fönök, hogy majd egy honap mulva tudja azt megmutatni, késöbb közölte nem is volt bekapcsolva a kamera. Kérdezte a nevét aki mind ezt állitotta rola , de ez számára titok maradt. Természetesen itt csak a becsület a lényeg , hiszen 21 évig arra tanitottam , hogy becsületesen kell élni, és hiába is élt igy ez őt lelkileg annyira megrázta, annyira összetört, hogy azota is csak sir.. természetesen tudni kell, hogy nem járt sok pénzzel dolgozni aznap is csak kb 350 forint volt nála a buszra. kérte kipakolhassa mindenét , bizonyitani akart, de nem engedték. mit tehetek , tehetünk, hogy becsületét tisztázzuk. hogy ne sérüljön. ? köszönöm szépen a válaszokat!

Estreia # 2015.04.12. 16:58

Köszönöm a válaszokat. Végül nem perelünk...

ObudaFan # 2015.04.10. 14:46

Természetesen lehet kérni az elmaradt túlmunkadíjat, de neked kell igazolni a túlórát. Ha azt állítod, hogy valójában több volt a munkabér, mint a szerződés szerinti összeg, ezt is. Ebben a körben van olyan vélemény, hogy a munkavállalót is érheti ilyenkor adóhátrány. Én egyrészt ezt nem osztom, másrészt a bíró szerintem nem fog jeleznia NAV felé, a per többi szereplőjének pedig ez nyilván nem érdeke.
A munkaviszony ilyen megszüntetése véleményem szerint visszaélésszerű és jogellenes, de a bizonyítási nehézségek jelentősek lehetnek.

Estreia # 2015.04.08. 18:55

Üdv!
Perelni szeretném a volt munkaadómat ahol 2014, április 15 óta álltam alkalmazásban. Egy hónapja azonnali hatállyal elküldött 9 alkalmazottat (köztük engem). Nem voltunk hajlandóak maradni túlórázni, mert nem kaptunk időben fizetést. Sok minden miatt lehetne őt perelni de úgy néz ki hogy csak azért tudnánk, mert nem fizetett túlóra pótlékot, szombati munkavégzésért sem.
Több nehézség is van a dologban. Egyrészt minimálbérre voltunk bejelentve, a többit "borítékba" kaptuk,másrészt a ledolgozott túlórákért is borítékban fizetett, persze alap órabérben, nem pótlékban. Kérdésem hogy az elmaradt pótlékok miatt lehetne perelni, akkor ha mi - bár kaptunk túlórapénzt - de csak alap órabérben és borítékba? Nem vagyunk e mi is büntethetőek? A másik nehezítő tényező hogy én bár 1 évig ugyanannál a cégnél dolgoztam, de 2x "átjelentett" minket más cégekhez. Amikor elbocsátott, akkor egy totál idegen cégnek voltunk papíron az alkalmazottjai.

2014 április 15-én munkaviszonyomat 2014, október 31 nappal megszüntette, (közös megegyezéssel történő felmondást íratott alá velem) majd 2014, november 3-ai nappal egy új munkaszerződést kellett aláírnom, amelyben egy teljesen új Kft. – t nevezett meg, mint munkáltatómat. Persze a munkavégzés helye nem változott, meg amúgy semmi, csak éppen papíron "átjelentett" egy másik céghez. Ezután 2015, február 4-én újra átjelentett, persze mindig 3 hónap volt a próbaidő.
Tehát 1 hónapja, amikor felmondott nekünk, még tartott a próbaidő, ezzel törvényt nem sértett.
De hogy pereljünk így és melyik céget???
Köszönöm előre is a tanácsot!

limma # 2015.04.08. 14:25

Köszönöm.

ObudaFan # 2015.04.01. 14:13

limma

Sok minden mentség lehetséges, de mire hivatkozik a munkavállaló? Az, hogy így döntött, nyilván nem mentség.

limma # 2015.04.01. 13:28

Sziasztok!

Kérdésem lenne:
A munkavállaló egyik napról a másikra nem ment be dolgozni. Ezért egy hét múlva kirúgták. A bíróság azt vizsgálja, hogy a munkaadó mennyiben járult ahhoz, hogy a munkavállaló így döntött. Elfogadhatnak-e valamilyen mentséget a perben arra, hogy a munkavállaló nem ment be dolgozni? (betegség, baleset a védekezésben nem szerepel).

Válaszokat előre is köszönöm