Munkaügyi per


kurucbandi # 2008.10.09. 18:36

Tisztelt Szakértő!

Szeretném ha válaszával segitene számomra.

Munkaügyi pert nyertem volt munkahelyemmel szemben, elmaradt tulórák kifizetésének ügyében. A Munkaügyi Bíróság jogerős itéletében 15 napos határidőt irt, hogy fizessék ki az elmaradt bért és kamatait. A határidő már egy hete lejárt és még meg sem kerestek a volt munkahelyemről.

Mit tegyek, hogy érvényesítsem a jogos igényemet?

Várom válaszát.
Üdvözlettel: kurucbandi

monalisa1 # 2008.10.09. 20:12

Kérj a bíróságtól végrehajtást, ehhez egy ürlapot kell kitöltened.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.09. 21:29

Nem. Mivel az adós gazdálkodó szerveter, banki inkasszót kell kérni.

monalisa1 # 2008.10.09. 22:12

Köszönöm a kijavítást.

kurucbandi # 2008.10.14. 17:49

Hogyan inditsam el a banki inkasszót?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.14. 18:37

A saját bankodnál a jogerős ítélet eredeti példányával. Tudni fogják, mit kell csinálni, nem ez nekik az első. A kulcsszó: azonnali beszedési megbízás.

kurucbandi # 2008.10.15. 17:21

Köszönöm a segítséget!

Meli123 # 2008.10.29. 16:18

Kedves Jogászok,

tanácsotokat kérném a következő helyzetben:
szeptemberben a főnököm azt mondta, hogy fizetésemelést kapok, 20e Ft-ot.
Azt mondta, hogy jóvá van hagyva, október elsejei hatállyal fogom kapni, vagyis a novemberi fizetéssel kapom az elsőt.
Ma jött egy igazgatói körlevél a cég összes alkalmazottjának, hogy a válsághelyzet miatt befagyasztották a fizetésemeléseket és a bonuszokat.
Vagyis októbertől kezdve nincs emelés, bónusz.
(Hol) kereshetek jogorvoslatot a kialakult helyzetre?

sinus69 # 2008.10.29. 19:32

Ha csak szóban hagzott el a dolog, akkor sztem sehol. Nem akarlak elkeseríteni, valszeg nem ezt a választ vártad, de nálunk úgy működik a dolog, hogy minden változás, ami az eredeti munkaszerződést érinti, írásban köttetik. Lehet mi vagyunk túl pedánsak, de ez az egyértelmű mindkét fél szempontjából, nincs vita.

Meli123 # 2008.10.29. 20:43

Itt a szerződésmódosítást hónapokkal később adják ide.

Legközelebb megpróbálok papírt kérni a fizetésemelésekről (bár valszeg a közeljövőben ilyen nem lesz).

A managereimnek meg azt sem hiszem el, amit kérdeznek. Bár ennél a cégnél már megszokhattam volna.

Kösz a hozzászólást.

gigi1 # 2008.11.10. 12:29

Kedves jogászok!

Szeretném megkérdezni tőletek,hogy ha van egy nem jogerősen lezárt I.fokú ítéletem,-amit a volt munkáltatóm nagy valószínűség szerint megfellebezett- és számomra nem megfelelő a végösszeg{nagy hányadban vagyok pernyertes}meg kell e fellebeznem vagy másodfokon reménykedhetek e abban hogy többet ítél a bíróság fellebezés nélkül?

Választ előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.10. 14:16

Be kell nyújtani a fellebbezést. A másodfokú bíróság ugyanis csak a kérelmek korlátai között dönthet. Ha nem kéred az első fokon megítélt összeg felemelését, akkor nem emelhetik fel. (Megjegyzem: annyi kockázata van a dolognak, hogy a másodfokú eljárásnak elutasítás esetén te is pervesztese leszel, és a perköltségviselés ennek megfelelően alakul.)

denever # 2008.11.13. 15:28

Tapasztalatom szerint,a másodfokon mindig első itéletet hagyják jóvá.De lehet azért kivétel is
nagy ritkán.Olyan nagy az "összefonódás" hogy más itélet nem is "létezhet!Én harmadik éve,pereskedem
már úgy volt,hogy biztos nyerő vagyok,mikor jött egy "fordulat" mely iratellens is volt és mégis az lett a nyerő.Teljesen más esetet állítottak be,mint
a keresetemben volt,és még a fellebezésem után is elfogadták azt.Hát ami igaz,"sztár ügyvédre" nem volt pénzem,így most a Legfelsőbb Biróság.De ebben a "korupp"világban már mindenért harcolni kell? Régen azért ilyen egyértelmű dolgok nem vésztek el!

gigi1 # 2009.01.22. 18:28

Kedves jogászok!

Nemrég jártam erre,ma volt meg a másodfokú tárgyalás.Hát teljesen elutasítottak mindent.Azt mondták,hogy mivel az igazságügyi orvosszakértő és az omfi is azt állította hogy a munkahelyem csak okozhatta a megbetegedésemet és mivel igénybevettem a leszázalékolást,-tehát nem mentem vissza dolgozni betegen -nem jár nekem semmi.nincs bizonyítva,hogy ott kaptam és az is csak feltételezés hogy a munka rosszabíthatott az állapotomon,nem mondja ki egyik szakértő sem hogy ott kaptam csak feltételes módban,ezért neki ez édeskevés és a betegségem lehet öröklött is.ezt viszont egyik szakértő sem írta le..Csak a háziorvosnál voltam előző években táppénzen{enyhébb tünetekkel} és amikor megvolt a nagyobb baj csak akkor vizsgáltak ki teljesen ekkor már le is százalékoltak.erre azt mondta a bírónő hogy szerinte a munka nem súlyosbítrhatta a betegségemet mert táppénzről rögtön leszázalékolásba mentem igy mivel nem dolgoztam tovább nem is súlyosbíthatott rajta.mivel nem tudom bízonyítani hogy beteg voltam már előtte is ez neki semmis.Annyit hozzátennék,hogy én szerettem volna visszamenni dolgozni de a munkahely nem tudott nekem való munkát biztosítani.A bírónő szerint nekem érdemes megpróbálni a harmadfokot mert születhet más döntés is mint itt.érdemes?ki lehet ebből még honi valamit?

köszönöm előre is a választ.
gigi

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.22. 20:30

Megbocsáss, semmit nem tudunk az ügyedről. Nem tudjuk, mi volt a kereseti kérelem, nem tudjuk, milyen bizonyítékokat értékelt a bíróság, nem tudjuk, mi volt a fellebbezésekben...
Hogyan mondhatnánk bármit? Egyébként is van egy jogerős ítéleted. Nincs harmadfok - legfeljebb felülvizsgálat van.

Egyjogász # 2009.01.23. 22:54

"bí­rónő szerint nekem érdemes megpróbálni a harmadfokot mert születhet más döntés is"

Voltam már néhány másodfokú tárgyaláson, de olyat még nem hallottam, hogy egy másodfokú tanács azt mondta volna az ítélethirdetés során, hogy adjanak be a jogerős ítéletük elen felülvizsgálati kérelmet, mert születhet más döntés is az LB-n.

Ez ugyanis azt jelentené, hogy a másodfok lényegében ott helyben elismeri, hogy az éppen kihirdetett ítélete jogszabálysértő, ami azért egy cseppet furcsa lenne. (Mert akkor miért az az ítélet, amit meghoztak?)

ikke # 2009.01.24. 00:22

Kedves Szakértők!
Mit tegyen a munkavállaló, ha munkaviszony megszüntetését, ugyan közös megegyezéssel,- de akkor ez tünt a legjobb megoldásnak - a cég is a dolgozó is aláírták, s az okmányon az van, hogy a munkavégzés alól azonnal felmentik és kilépő okmányokat valamint a járandóság utalását 10 nappal későbbi időpontra írták, az évnyitás-zárás miatt. Vártunk, bár tudjuk, hogy a Törvény nem ezt írja, hiszen az utolsó munkában töltött napon ezeket át kellett volna adni. Azóta viszont már eltelt ismét 10 nap, de sem kilépő okmányokat, sem pénzt a bankszámlára nem kaptunk. telefonon azt ígérték postára adták, és utalták, de ennek 5 napja. Ilyenkor érdemes személyesen felkeresni a volt munkáltatót, vagy máris a Bíróságra kellene menni, hiszen azon a bizonyos közös megegyezéses okmányon meg van jelölve, hogy keresetet lehet benyújtani 30 napon belül. Ez kb még 10 nap.
Sajnos lehet, hogy rosszul döntöttünk, mikor a felmondást (amit a munkáltató kezdeményezett) közös megegyezéssel írta alá a párom, de úgy tűnt ez a könnyebb megoldás. Várom válaszotokat, mert félünk kicsúszunk a 30 napból. köszönöm.

Egyjogász # 2009.01.24. 11:05

Olyan nincs, hogy közös megegyezéses felmondás.

Van:

1.) A közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetés, ami nem felmondás.

Ez egy, a felek által kétoldalúan, egyező akarattal aláírt megállapodás, a felek azt írnak bele amit akarnak, az Mt. szabályai itt semmiben nem kötik őket. Ezt egyik fél sem köteles aláírni, csak ha tényleg az a szándéka, hogy megszüntesse a munkaviszonyt.

Lényegtelen, hogy ezt ki kezdeményezte, ha mindkét fél aláírta, így ennek megtámadása utólag lényegesen nehezebb, mint a munkáltatói rendes felmondásé.
A keresetlevelet ilyen esetben is be kell adni 30 napon belül, esetleg előtte még egyeztetni kellene a munkáltatóval, mert lehet, hogy egy per esetén bekeményít, és csak évek múlva látjátok a pénzeteket - ha látjátok (jó módszerek vannak ugyanis a munkavállalók kisemmizésére...)

Ha a munkavállaló nem tudja, hogy jó-e neki, ami ebben van, ne írja alá azonnal (ahogy más szerződéseket sem célszerű azonnal aláírni), kérjen 3 nap gondolkodási időt, vigye el egy joghoz értő ismerőshöz, és ha nem felel meg, adja vissza a munkáltatónak, hogy nem kívánja aláírni, erre ugyanis nem kötelezi az égvilágon semmi.

Ez azért is célszerű, mert ebből a munkáltató előszeretettel kifelejti a rendes felmondása esetén járó végkielégítést, egyéb járandóságokat, így átveri a munkavállalót, mert kevesebbet kap, mint ha nem írná alá, és a munkáltató mondana fel.

2.) Ezen túl a munkaviszonyt a munkáltató felmndhatja egyoldalú jognyilatkozattal rendes felmondással. Ezt a munkáltatónak részletesen meg kell indokolni, ezért nem szeretik a munkáltatók.

Anna0626 # 2009.01.26. 17:42

Tisztelt Jogi Fórum!

Édesanyám ügyében érdeklődöm.1951.szeptember 20-án született és 2008.október 1-jén ment előrehozott öregségi nyugdíjba közalkalmazottként közös megegyezéssel.(pedagógusként dolgozott).Nem kapott jubileumi jutalmat,azzal az indokkal,hogy a pénz csak adható mivel nem töltötte le a felmentési időt továbbá,hogy az iskola nem tudja neki kifizetni az összeget és az amúgy sem kötelező.
35 év közszolgálati jogviszonnyal rendelkezik.A közalkalmazotti törvény ide vonatkozó része nem egyértelmű,akiket megkérdeztünk azt mondták édesanyám nem minősül nyugdíjasnak szept.20-án,de ő okt.1-jén ment nyugdíjba.A kérdésem a következő:
Van-e értelme munkaügyi pert indítani és ha igen mekkora eséllyel kaphatja meg a pénzét?

Köszönöm szépen,ha valaki tudna segíteni.Annamari

Cupocska # 2009.01.27. 16:23

Kedves Fórumozók, Szakértők!

A következő -nem túl egyedi- problémával kapcsolatban szeretném segítségeteket kérni.
Valamivel több, mint egy éves munkaviszonyom dec. végén szűnt meg, amiből több, mint fél év nem lett részemre (sem) kifizetve.
Kilépő papírok egy részét ugyan megkaptam, bérpapírt 3 vagy 4 alkalommal kaptam, stb...
Elég sokat olvastam ezzel kapcsolatban, munkaügyi perek és hasonló jogi lépések állnak rendelkezésemre, ha van elég időm és energiám. De mint ahogy sokan mások, bármennyire is egyértelműnek tűnik a végkimenetele egy esetleges peres eljárásnak, mégsem vagyok biztos a dolgomban. Mivel...
A kérdésem a következő:

  • Értékesítói munka lévén -talán nem meglepő módon-, volt egy alap bejelentett fizetés, majd a jutalék "zsebbe". A jutalék/prémium kifizetéséről ha írtunk papírt "Előleg kifizetéséről" szólt.

Abban az esetben, ha én előállok, hogy X hónapnyi kifizetetlen bérrel tartozik, és elindítok egy munkaügyi pert, felhasználhatja-e ellenem ezeket a paírokat, kvázi igazolásként, mintha tényleg (fizetés)előleget vettem volna fel. Mert így vizsgálva, akár kijöhet esetleg úgy ebből a helyzetből, mintha nem is lenne bértartozása.

  • A másik dolog pedig, bár nem szervesen ehhez a topic-hoz tartozik (ezért elnézést is kérek), de mindenképpen ehhez a problémához.

Sokáig azzal nyugtatta le volt munkáltatóm korábbi munkavállalóit, h "úgyis fel lesz számolva a cég", majd a "Bérgarancia Alap" szépen kártalanít minket. Ez szép és jó, én is utána olvastam ennek. Csakhogy a felszámolás nagyon nem akaródzik elindítani.
Butácskának tűnhet a kérdés, mégis; hogyan tudja egy magánszemély elindítani valamilyen úton módon egy cég felszámoltatását? Feljelentés, egyéb? (Sajnos itt már huszonX milliós tartozásokról van szó, tehát károsultakat lenne nem nehéz összeszedni).

Elnézés a hosszú levélkéért, és előre is nagyon köszönöm a segítséget!

További szép estét Mindenkinek!

C.

gigi1 # 2009.01.31. 13:09

Tisztelt szakértők!

Ha az ügyvédem sikerdíj{tehát csak akkor kell fizetnem egy bizonyos százalékot ha nyerek}ellenéban vállalta ügyemet,kell e neki fizetnem ha átmegyek egy másikhoz és őt otthagyom vagy ha vége van a pernek és vesztek?

Választ előre is köszönöm.

gigi1 # 2009.02.01. 14:50

Kedves tiszteletreméltó szakértők. A nemmegfelelő munkakörűlmények miatt kialakult betegségeinkért kértünk kártéritést.1fokon 3 évalatt nemvagyonikárt itéltekmeg,a kért összeg töredékét.2fokon elutasítottak mondván mivel betegségeim kivizsgálása ,táppénz után egyből kirugtak igy nemkárositotthatott a munka. Táppénz előtt félévvel már erős gerincfájdalommal rematológiai kezelésrejártam majdvisszamentem dolgozni.Ioszakértő véleménye:munkaközben testartásom miatt gerincem azonrészén keletkezett sérvem ami kiisszakad, ahová öszpontosul amunkám okozta terhelés ,alkalmas a munkám a gerincbetegségem rontására.OMFI:Könyök alagutszindróma,foglalkozási betegségként elfogadható.ett elismeri ez a munka alkalmas ezen betegségek rontására ,de az én állapotom nemrontotta,ezt a megállapitást videó felvételbőlmondja ,akkoraerő nemhatott csavarodott gerincemre hogy romoljon,OMFI,IOSZ véleményét kizárja alkalmankénti házkörüli munkák sepregetés, mosogatás szerinte jobban terhelt mint a10-12órás munkanapok,kényszertartásban 24-év alatt.1fok nemfogadta el ett véleményt, mert állításaikat nemtudták alátámasztani. Szeretnéktanácsotkérni,kifizessem az eddigi költségeket havi 50000ft nyugdijból ból,vagy továbbmenjek 3 fokra. ELŐREIS KÖSZÖNÖM A VÁLASZOKAT.

Mausi25 # 2009.02.02. 10:56

Kedves Szakértők! Szeretnék itt is kérdezni, de lehet bután hangzik majd a kérdés, ezért előre is elnézést kérek!
Bepereltem decemberben a volt munkáltatómat jogszerűtlen felmondásért. Erre bizonyitékaim is vannak, bár kérdés mi számit majd elegendő bizonyitéknak egy biróságon, nincsenek tapasztalataim.
Tekintettel arra, hogy most milyen válságos a gazdasági helyzetünk és mennyi munkahely szűnik meg, szerintetek mennyivel lesz igy nehezebb dolgom bizonyitani, hogy engem nem ezért bocsájtottak el? Ugyanis a felmondolevélben, természetesen ez áll indokként, amit úgy irtam alá, hogy az aljára biggyesztettem, miszerint nem értek egyet a felmondás indoklásával, dátum, aláirás.
Figyelembe veszik a birok, hogy most valóban ez a helyzet és esetleg lehetnek elfogultabbak e tekintetben a munkáltató irányába? Vagy mintha mise történt volna, továbbra is igyekeznek a bizonyitékok tekintetében a munkavállalót védeni?
Nagyon köszönöm a választ előre is,
Ági

_Wasp_ # 2009.02.02. 11:35

Mt:
(3) A felmondás indoka csak a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.

"A gazdasági helyzet, és a sok megszűnő munkahely" nem ilyen indok.

A felmondás okszerűségét (jogszerűségét) egyébként a munkáltatónak kell bizonyítania.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

adzam # 2009.02.02. 11:37

Mausi25!

Legjobb lenne, ha pontosan leírnád ide a felmondás teljes szövegét, mert néha egy vessző is számít, más értelmet ad.