Munkaügyi per


Henriette # 2009.02.02. 11:51

_WASP_ "A felmondás okszerűségét (jogszerűségét) egyébként a munkáltatónak kell bizonyítania."
Ezzel nem nagyon értek egyet, mert én is perlem a munkáltatómat, szintén jogszerűtlen és okszerűtlen felmondásért és nekem kell bizonyítanom, hogy valóban az volt! Legalábbis az ügyvédem szerint. Akkor most hogy van ez???

_Wasp_ # 2009.02.02. 12:39

Legjobb tudomásom szerint, vita esetén a munkáltatót terheli annak bizonyítása, hogy az írásban közölt felmondási ok helytálló. (Bíróság előtt azonban nincs helye olyan új felmondási okok bizonyításának, amelyek közlése a felmondásban nem történt meg.)

Ha viszont ügyvéded van, miért nem őt kérdezed? Hitelesebb választ tud adni, mint egy ismeretlen fórumozó... (azzal együtt, hogy szerintem vagy te értetted félre, vagy ő tévedett)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Mausi25 # 2009.02.02. 12:50

Kedves Wasp, Adzam,
köszönöm a gyors választ! Le fogok irni mindent, mert érdekel a véleményetek, csak most nincsenek nálam a papirok, majd csak szerdán.
Ági

zsoli9 # 2009.02.20. 20:00

Nekem mindössze ennyi volt az indoklás: A közalkalmazotti jogviszonyát a Kjt. 30.§. (1). B. pontja alapján szüntetem meg, mivel a költségvetési támogatás csökentése következtében az Ön továbbfoglalkoztatására nincs lehetőség.

Megtámadtam, mivel utólag az első dátumával ( ugyanazon iktatószám alatt)még két érvényes felmentés született, persze miután beadtam a keresetet ellenük!
Meg is nyertem a pert, 8 havi kártérítés és az elmaradt bér lett az eredmény!!!

KöBöKöBö # 2009.03.04. 16:07

Tisztelt Szakértők!

Befejeződött másodfokon a perem,sajnos nem nyertem.Szeretném megkérdezni,hogy akkor is ki kell e fizetnem az ellenfél bíró által meghatározott díját,ha a Felsőfokú Bíróságon jogorvoslati felülvizsgálati kérelmet nyújtottam be?{Megfellebezem}Második kérdésem pedig az lenne,hogy ha a felsősokú Bíróság a másodfokú ítéletet helyben hagyja akkor az a szerinti díjat vagy emeltebb összeget fogok e fizetni?

Választ előre is köszönöm!

KöBö

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.04. 23:23

A felülvizsgálati kérelemnek nincs halasztó haálya a végrehajtásra. Vagyis fizetni kell - legfeljebb sikeres felülvizsgálat esetén kamattal fizetik vissza. Bukott felülviszgálatnak a költségeit - a másik félét is - azonban te fizeted.

1964 # 2009.03.10. 09:34

Tisztelettel
A Felmondásom postán kaptam, minden előzetes tájékoztatás nélkül.
A körülmények: -már betegállományban voltam
-a rendes felmondás indoka"a cég gazdasági érdeke nem teszi lehetővé hogy, tovább foglalkoztasson"(szószerint ennyi).
Hány százalék az esélyem a munkaügyi bíróságon?

Válaszát köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.10. 11:01

A munkáltatónak kisebb az esélye, mint egy K5 offsuitnak az osztott királypár ellen egy preflop allinnál. (Még akkor is ha az osztott királyok közül az egyik színe megegyezik az ötösével.)

balazskam # 2009.03.10. 12:26

Tisztelt Szakértők!

Munkaügyi perben nyertem első és másodfokon is. Mindig "feketén" jöttek mentek a cégnél a pénzek, biztos vagyok benne hogy azt fogják mondani hogy nincs pénz nem tudnak fizetni. A cég KFT, ugy tudom itt a vezetők saját vagyonukkal nem felelősek a cégér. Mit tudok ilyen esetben tenni?
Elöre is köszönöm a válaszukat!

1964 # 2009.03.10. 16:41

Tisztelt KBS!

Köszönöm a válaszát, de mivel a poker-hez semmi közöm, ezért ha lehetne a választ kicsit egyértelműbben!

Tisztelettel 1964.:D

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.11. 11:30

Elnézést kérek.
Egyértelműbben: ha minden úgy van, ahogyan mondtad, akkor a munkáltatónak nem sok esélye van, ez a felmondás minden bizonnyal jogellenes. Először is azért, mert a munkavállaló keresőképtelensége alatt közölték, másodszor pedig az indoklás számomra nem tűnik kellőképpen konkrétnak, hiszen csak úgy általában utal a munkáltató "gazdasági érdekeire".

OFF
A Texas Holdem pókerben mindenkinek 2 lap van a kezében. Ez lett volna hasonlatomban a két király illetve a király-ötös, utóbbiból úgy, hogy az ötös olyan színű (pl. pikk), mint a másik játékos királyai közül az egyik.
Az asztalra 5 lapot rak az osztó, ebből a játékosok 0-tól ötig használhatnak fel a saját lapjaikhoz a minél nagyobb figura kialakítás érdekében.
A mondott felállásban (tehát KK K5 ellen) a K5 a következő esetekben nyerhet:

  • Négy egyforma színű lap jön az asztalra, amelyeknek színe megegyezik a K5-ből a királyéval (Flush, esetleg színsor) - ez kb. 90 ezer eset.
  • Négy olyan lap jön az asztalra ami sort alkot az ötössel (A234; 2346; 3467; 4678; 6789) - ez kb. 1200 eset.
  • Legalább két ötös jön az asztalra, de úgy, hogy közben semmiből nem jön három egyforma értékű lap, és nem jön király ötösnél nagyobb párral (drill) - ez kb. 100 ezer eset.
  • négy egyforma lap értékű lap jön az asztalra (póker király kísérővel) - ez nincs 200 eset se.

Az összes többi (kb. 2 250 000) esetben a királyok nyernek.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.11. 11:34

Balazskam, hogy a cég tud-e fizetni, az nem bemondásra megy. Ahogy letelt a határidő, már inkasszálhatod is a számlájukat, csak van rajta pénz. Ha nem lenne, akkor végrehajtást kérsz - a végrehajtó meg majd foglal: ingatlant, ingóságot, követelést, üzletrészt, vagyoni értékű jogokat. Ha ilyenje se lenne - amit működő cégnél azért ki lehet zárni -, akkor felszámolják, és ha a követelésed bérjellgű, akkor legalább egy részét állja a bérgarancialap.

balazskam # 2009.03.12. 10:07

Kedves Kovács Béla Sándor, illetve Szakértők!

Köszönöm válaszát. Azt lehet tudni hogy milyen határidőt szoktak adni az ilyen fizetére? És a végrehajtás, felszámolás, egyebek, gondolom hoszzú hónapokat is igénybe vehet. Vagy ez már az itélet meghozatala után megy gyorsan?

Köszönöm,
B

KöBöKöBö # 2009.03.14. 11:23

Kedves SZakértők!
Megszeretném kérdezni,kb- mennyi időmulva várható a L egfelsőbb bíróság döntése,felülvizsgálatikérelmemben? Előreis köszönöm. KÖBÖKÖBÖ.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.14. 20:57

milyen határidőt szoktak adni az ilyen fizetére?
15 nap az ítélet kézbesítésétől.

Hogy a végrehajtás mennyi ideig tart, azt csak az öregisten tudná előre megmondani. Vagy ő se.
Ez a válasz - a felülvizsgálatra megfefelően alkalmazva - KöBöKöBönek is szól. Hozzátéve, hogy a felülvizsgálati kérelemnek nincs halasztó hatálya a végrehajtásra.

KöBöKöBö # 2009.03.15. 19:36

Hát...ezzel nemlettem okosabb , kedves KBS UR. De ha majd az öreggel találkozok, csak próbárateszem. Deazért köszönöm válaszát. T. KÖBÖKÖBÖ

Pircsi54 # 2009.03.15. 20:07

1954-ben születtem 36 éves munkaviszonnyal rendelkezem egy Borsodi cégnél. Jelenleg úgy néz ki április 1-től elküldenek, közös megegyezéssel mondják ők. Érdekelne hogy létezik-e még olyan, hogy védett kor? Az öregségi nyugdíj előtt bizonyos idővel nem küldhetnek el? Tudna nekem ebben valaki tanácsot adni? Köszönöm.

Egyjogász # 2009.03.16. 07:02

Közös megegyezéssel akkor szűnhet meg a munkaviszony, ha ezt mindkét fél akarja, és mindkét fél aláír egy erre vonatkozó megállapodást. Ebben bármiben meg lehet egyezni, de a közös megegyezést a munkavállaló nem köteles aláírni. Akkor érdemes belemenni a közös megegyezésbe, ha többet fizetnek, mint ami akkor járna, ha a munkáltató mond fel rendes felmondással.

Az un. védettség kizárólag a munkáltatói rendes felmondás esetén van, de ez is viszonylagos, nem abszolut védettség.

Egyrészről a munkáltató a munkavállaló munkaviszonyát rendes felmondással - kivéve, ha egyébként nyugellátásban részesül [87/A. § (1) bekezdés b)-h) pont] - a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül csak különösen indokolt esetben szüntetheti meg.

Másrészről a végkielégítésnek az Mt-ben meghatározott mértéke háromhavi átlagkereset összegével emelkedik, ha a munkavállaló munkaviszonya az (1) bekezdésben meghatározott módon

  1. az öregségi nyugdíjra [87/A. § (1) bekezdés a) pont], továbbá
  2. a korkedvezményes öregségi nyugdíjra

való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg.

balazskam # 2009.03.25. 09:09

Tisztelt Kovács Béla, illetve szakértők!

Ahogy sejtettem, a bíróságon nekem itélt pénzt nem fizetik ki és inkasszózni sem tudom mivel a cég minden számlája psszív. A cégforma KFT, tulajdonában szinte semmi sincs mindent bérel. VAn bármennyi esélyem pénzhez jutni tőlük? Az offshoros számláikat nem tudom inkasszózni? Behajtó cégek vállalnak ilyen ügyeket?

Üdvüzlettel,
Balázs

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.25. 14:31

Van iratod az eredménytelen inkasszóról?
mindent bérel
Hogyne. A számítógépeket, bútorokat is? Nincsenek követelései, kintlévőségei? Akkor hogyan működik? Hogyan fizet bért, bérleti díjat?

(Mi az, hogy "offshore számla"? :))

balazskam # 2009.03.26. 10:51

Kedves Kovács Béla!
Nincs iratom az inkasszórol mert minden számlához és alszámlához külön eredeti iratokat kelett volna benyújtani. A közjegyzővel hitelesített másolatok elkészíttetése egy ujabb vagyon lett volna. Már az ügyvédet is épp hogy ki tudtam fizetni. Viszont megnézték nekem a cég összes ( cégjegyzék szerinti) bankszámláját és mind passzív hónapok óta és minuszban van. Ettől függetlenül szükségem lesz az iratra hogy sikertelen volt az inkasszó?
A cég tudlajodonásnak egy külföldi illetve egy Virgin islandi cégvan bejegeyezve. Ez egy pici cég ha elveszik a gépeket meg a butorokat az ér hozzávetőlegesen 50 000 forintot, ami a tizede sincs az én eddigi költségeimenk.
Feltételezem a béreket és bérleti díjakat kintről fizetik, vagy kp-ben mint annak idején nekem is tették.
Érdemes esetleg behajtó céghez fordulnom? Vagy majd nekik is kifizetek rengeteg pénzt aztán nem tudnak majd semmit tenni?
elöre is nagyon köszönöm a segítséget,
Balazs

Egyjogász # 2009.03.26. 11:16

A számlák elleni inkasszót meg kell kísérelni, utána pedig önálló bírósági végrehajtóhoz kell fordulni.
(Vh. lap kiállítása, stb.)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.26. 12:37

Legalább egy számlával szemben meg kell kísérelni az inkasszót.

bujdos # 2009.03.26. 13:04

Kedves K_B_S és a többiek!
Egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyra ( megbízás) szólt a megbízásom márc. 13- ig.Az utolsó napon férjemet baleset érte és így nem mentem be dolgozni, de telefonáltam(megértették).Azóta is ápolásra szorul. itthon vagyunk.A szerződésben foglaltakat már csütörtökön teljesítettem, ezt közöltem a helyettessel, majd erre ő lecsapta a kagylót. A biztonság kedvéért e-maileztem is. Azóta nem veszik fel a telefonomat,papírjaim még ott vannak.
Kérdéseim:
A papírokat kérhetem-e levélben?
El kellett volna-e már küldeni a fizetésemet (mondjuk az utolsó napon) a megadott bankszámlaszámra, ha letelt a megbízásom ?
Ha már csütörtökre teljesült a szerződésbe foglalt feltétel, akkor mindezeket hogyan kell értékelni ebben az esetben ?
Köszönöm a válaszokat, segítséget :
bujdos

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.26. 13:42

Nem kellene keverni a munkaviszonyt, az ahhoz kapcsolódó fogalmakat a megbízásos jogviszonnyal. A megbízott nem fizetésre jogosult, hanem megbízási díjra.
Ezen túl:
A papírokat kérhetem-e levélben?
Milyen papírokat?

el kellett volna-e már küldeni a fizetésemet
Hogy mikor esedékes a megbízási díj, az a szerződésből derül ki - azt pedig te ismered, mi nem.

Ha már csütörtökre teljesült a szerződésbe foglalt feltétel, akkor mindezeket hogyan kell értékelni ebben az esetben ?
Ezt meg nem értem.