Munkaügyi per


_Wasp_ # 2009.08.26. 16:03

1. A munkaügyi perben hogyan lépjek tovább, márha tudok, mert azt az egy hónapot csak azért sem akarom kifizetni ezek után?
a rendkívüli perorvoslatok maradtak, de ez ügyvéd nélkül nem fog menni. És valószínűleg ügyvéddel sem.

2.A bíró ellen hogyan léphetek fel hivatalos úton?
kábé sehogy. Esetleg feljelentést lehet tenni, de a bizonyítékok nagyon közvetettnek tűnnek csak.

3.Arra gondoltam, hogy kifizetem az elsőfokú ítéletben szereplő összeget és akkor utána, mivel a kifizetés után már tényleges anyagi kár ért, feljelentést teszek a rendőrségen a bíró és a rokona férjének ügyében dokumentumokkal alátámasztva. Járható ez az út?
nincs összefüggés. Amit a bíróság megítélt, azt ki kell fizetni, ez egy polgári jogi követelés.

másfelől viszont feljelentést lehet tenni lopásra/sikkasztásra a rendőrségen még akkor is, ha nem tudja a tartozást kifizetni.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.26. 15:59

nem tudom miért látta kbs kamunak, mindenesetre a hosszú történetek gyakran csak a mi tornásztatásunkra vannak ideírva.

a minap is volt egy hasonló, elég bonyolult sztori, amit összebogarásztunk, erre lehülyézett minket a kérdező és közölte, hogy kitaláció volt az egész. kicsit elveszi az ember kedvét.

na mindjárt elolvasom a kérdést is


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Takiati # 2009.08.26. 15:08

Kedves Wasp!

Köszönöm a választ.
Hogy féknek kell ejteni azt azért tudtam, mivel tanultam sokáig Bulgárul :)
Csak nem értettem hogy pontosan mire érti, meg hogy érti, mivel se címzettje nem volt, se semmi, csak sejteni lehet hogy nekem írta.
Gondoltam azért jobb ha megkérdem kultúráltan, finoman tapogatózva.

Azt viszont nem értem, ha "életszerűtlen elemeket tartalmazó történeti tényállás"-nak gondolja, akkor miért nem írja le hogy miért.

Vagy nem hiszi, hogy így volt.Akkor miért nem kérdez rá arra, amiről úgy gondolja nem valós.Ha pontosítani kell valamit akkor szívesen pontosítok, válaszolok.

Vagy nem érti, hogy hogyan történt.Akkor meg miért nem kér meg arra, hogy idézzek, vagy egyebek. Előkeresem és beidézem a bírósági papirokból, vagy amit akar.

Mindenesetre nem gondolom, hogy komolyan azt gondolná valaki érdemben, hogy amit leírtam arra az a leghelyesebb válasz, hogy fake. Engem komolyan érdekel, hogy mit tehetek ilyen helyzetben.Sőt, elhiszem hogy aki ír az ügyvéd és amit tanácsol azt én meg is fogom próbálni, mivel ezért kértem segítséget.
De azt nem tudom megpróbálni, hogy "fake" :)
Vagy szerinted beadhatok a bíróságra egy olyan A4-est amin ez áll:

"FAKE"
üdvözlettel:Takács Attila

Kíváncsi vagyok mit szólnak hozzá az iktatóban :)

_Wasp_ # 2009.08.26. 14:27

a fake egy jogi terminus technicus ami azt jelenti, hogy életszerűtlen elemeket tartalmazó történeti tényállás.

ejtése "fék".

___________________
nem kbs


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Takiati # 2009.08.26. 13:54

Tisztelt KBS!

Elnézést, de a beírásom után ön azt írta, hogy "fake".

Nem egészen értem, de gondolom nem nekem írta, mindenesetre megkérdezem, hogy mit jelent a fake?
Ha viszont nekem írta, akkor valamilyen ügyvédi rövidítés lehet.Kérem írja meg, hogy hol kell keresni?BTK, vagy PTK?
Köszönöm.

Quiet # 2009.08.24. 15:41

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.24. 11:02

Ha a követelés pénztartozás megfizetésére vonatkozik, és nem éri el az egymillió forintot, akkor csak fizetési meghagyásos eljárásnak van helye. Ha mégis keresetet nyújtasz be, azt nem utasítják el, hanem fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelemnek tekintik, és hiánypótlásra szólítanak fel; hogy tudniillik nyomtatványon add be.

Quiet # 2009.08.24. 10:46

Kedves KBS!

Kérlek erre légykedves mondj még valamit.

"Ennek örülök (mármint, hogy nem évül el).
Megvizsgáltam amit leírt, rengeteg valótlanság.
Pl. leírta, hogy az általam követett fizetett ünepnapi munkabér nem jár, mivel szerinte nem is jártam aznap a munkahelyen. Én viszont aláírt dokumentumokkal tudom bizonyítani, hogy igenis bent voltam.

Ha a keresetben konkrét összegeket jelölök meg ahogy javasoltad, nem fogja elutasítani a bíróság a kersetet azzal az indokkal, hogy ezt fizetési meghagyás kitöltésével próbáljam érvényesíteni, ehez nem kell pert indítani?"

Quiet # 2009.08.23. 09:40

Ennek örülök (mármint, hogy nem évül el).
Megvizsgáltam amit leírt, rengeteg valótlanság.
Pl. leírta, hogy az általam követett fizetett ünepnapi munkabér nem jár, mivel szerinte nem is jártam aznap a munkahelyen. Én viszont aláírt dokumentumokkal tudom bizonyítani, hogy igenis bent voltam.

Ha a keresetben konkrét összegeket jelölök meg ahogy javasoltad, nem fogja elutasítani a bíróság a kersetet azzal az indokkal, hogy ezt fizetési meghagyás kitöltésével próbáljam érvényesíteni, ehez nem kell pert indítani?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.23. 08:56

Igen, az írásos felszólítás megszakítja az elévülést. A perindítás is. Telán érdemes lenne az ügyvéd indoklását megvizsgálni - még az is lehet, hogy igaza van.

Quiet # 2009.08.23. 06:15

Kedves KBS!

Köszönöm a választ.
Azt még megszeretném kérdezni, hogy ha jól tudom az elmaradt bérigényt 3 évig (3 évre visszamenően) lehet követelni.

Ha néhány hónappal ezelőtt kértem a volt munkáltatóm tértivevényes levélben követeléseim megfizetésére, akkor azzal a levéllel az elévülés megszakadt?

A levélre a cég ügyvédeje egyébként válaszolt, és a levélben leírta, hogy: "önt nem illeti meg semmi".

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.23. 00:10

fake

Takiati # 2009.08.22. 20:51

Tisztelt fórumozók!

A következő történt velem:
Családi vállalkozást irányítok és az egyik alkalmazottammal akadtak problémáim.
Volt egy furcsa érzésem, hogy nem stimmel minden nála (mondjuk érzésnél azért több is volt de mindegy) ezért kirúgtam. Mindig kínosan ügyeltem arra, hogy törvényes keretek között történjenek az elbocsátások nálunk, de ez esetben nem így volt.
A könyvelő épp nyári szabadságát töltötte, amikor hirtelen kirúgni támadt kedvem, ezért írásban arra kértem, hogy 5 nap múlva leszámfejti a tört hónapját, plussz a mindenféle szabadságnapokat is kiszámolja, majd ezután tudom, hogy mennyit kell kifizetni neki.
Lévén nálunk 8-án megy az utalt fizetés, amit megkapnak az alkalmazottak 10-én legkésőbb, de az elbocsátás 6-án történt (jelen ember fizetése havi 246.000.-HUF/hó/nettó).Tehát volt egy teljes hónap + 6 nap + szabadságok és egyéb( pl.benzinpénz, utazási csekk...)
Ő azt mondta, hogy nem hiszi hogy kifizetem, ezért eltulajdonított pár dolgot, mondván, addig nem kapom vissza amíg nem fizetek.
Mivel az összérték amit elvitt kb.7.000.-Ft alatt volt, ezért elég nevetségesnek találtam az egészet, de ha ő így gondolja, akkor gondoltam én is viccelődhetek egy kicsit, majd közöltem, hogy addig nem kapja meg az elmaradt fizut, amíg nem adja vissza a céges telefont és egyéb műanyag fityegőket. Gondoltam nincs az a buta ember, aki 7.000.-Ft-ért kockára tenne több, mint 250.000.-ft-ot. Persze úgy gondoltam, hogy a megbeszélt időpontban bejön az irodába (amiről ki is lett értesítve írásban) és az iratok + pénz átvételekor kell visszaadni egyéb céges kütyüket.
Irodában megjelent és közölte, hogy a telcsit eladta, a többit pedig eldobta, mert nem hitte hogy tényleg ki lesz fizetve, a család meg éhezett, meghalt mind a három nagyanyja stb...
Erre az agyam eldurrant, hogy még ezt a pár napot sem bírta kivárni, és mivel több mint egy éve már nálam dolgozott, sose fordult elő, hogy nem kapta meg a járandóságát, vagy akár késve kapta volna. Ezért a papírokat ott helyben postáztam a részére, nem irattam vele alá, a pénzre pedig azt mondtam, hogy utalom ha megjelenik a cuccokkal. A céges telefont azonnal letiltattam.Később kiderült hogy az eltelt 5 nap alatt azért sikerült még összehoznia 64.000.-ft telefonszámlát.
Nem baj még így is jól járok ha nem hozza vissza.

Elindított egy munkaügyi pert amely eleinte 3.5 millió elmaradt fizetés megfizetésére + egyebekről szólt. Természetesen mindenről papír van nálunk és nem tudom hogy gondolta, de ezek szerint butább volt mint gondoltam.A per során rengetegszer módosította a követelését, amíg végül kilyukadtunk az utolsó teljes hónap és a 6 munkanap + egyebek elmaradásánál, amelyet én a per során sosem tagadtam.Mai napig a szándékom kifizetni neki, amit a bíróság megállapít neki, viszont itt lett egy kis probléma. Első fokon kijött az írásbeli ítélet amelyben az utolsó két teljes hónap + 6 nap + bíróság által meghatározott egyebek. Minden dokumentumot a bíróságnak beadtam és ebben szerepelt az a bizonyos utolsó előtti átutalt bér is, amelyet még a volt alkalmazottam is elismert hogy megkapta, mivel tőle is kértek papirokat és ott is benne volt.
Természetesen biztosan elírás történt gondoltam és megfellebbeztem az ítéletet, amelyet egyébként nem volt szándékomban, mert már elegem lett az állandó iratösszeszedegetésből.
A fellebbezésben leírtam a hónap elírást és bár külön felhívtam a bíróság figyelmét hogy az iratokat már egyszer beadtam a szóban forgó hónapra, azért még egyszer csatoltam a fellebbezéshez is az adott hónap átutalási bizonylatát,külön felhívtam a bíróság figyelmét a valószinüsíthetően elírásból származó tévedésre, mivel a bíróság már korábban tisztázta az eljárás alatt az adott hónap kifizetését és kifizetést a másik fél is elismerte.
Pár hónap eltelte után írásban elutasította a bíróság a fellebbezés iránt való kérelmemet, mivel az indoklás nem megfelelő volt.
Az ügyhöz még fontosnak tartom leírni, hogy a bírósággal csak levél útján közöltem észrevételeimet személyesen nem voltam sosem jelen, mert annyira nem érdekelt az egész(őszintén), valamint úgyis papírral tudtam igazolni mindent.

Kicsit gyanús lett a dolog, hogy ez így nem tiszta és ezért felkerestem azt a céget ahol utánam elkezdett dolgozni, és ott azt mondták, hogy már kirúgták, mivel lopott. Ott legalább fordítva volt nálam - előbb kirúgtam és utána lopott, a másik cégnél pont fordítva. :)
Viszont több dolog is kiderült, hogy ott is munkaügyi per van folyamatban és a bíró meglepően ugyanaz a személy. Ez már sok volt és felkértem egy barátomat hogy nézzen utána az embernek (magánnyomozó), aki pár nap után felhívott és azt mondta ne csodálkozzak, mert a feleségének az unokatestvére a munkaügyi bíróságon dolgozik. Jé pont ugyanaz a neve mint a bírónak.

Most a következő a kérdésem:

1. A munkaügyi perben hogyan lépjek tovább, márha tudok, mert azt az egy hónapot csak azért sem akarom kifizetni ezek után?
2.A bíró ellen hogyan léphetek fel hivatalos úton?
3.Arra gondoltam, hogy kifizetem az elsőfokú ítéletben szereplő összeget és akkor utána, mivel a kifizetés után már tényleges anyagi kár ért, feljelentést teszek a rendőrségen a bíró és a rokona férjének ügyében dokumentumokkal alátámasztva. Járható ez az út?

Elnézést hogy hosszú lett.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.22. 19:14

Úgy értettem, jogcímenként is adj meg egy összeget.

Quiet # 2009.08.22. 15:42

Kedves KBS!

A keresetben akkor csak soroljam fel, hogy milyen jogcímeken kérem tartok igényt rá (ki nem fizetett túlórák, ünnepnapokon végzett munka, stb), és az összesre jelöljek meg egy összeget?

Ügyvédre sajnos nincs pénzem (fix díjjal válalnák akiket megkerestem, több száz ezer forintot kérnek előre, és már csak a "felvilágosításért" is ki kellett fizetnem 15-20 ezer forintot, amit persze utólag közöltek).

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.22. 15:16

Nem kell neked bérszámfejtőnek lenned. Írj egy szép kerek összeget - ha a munkáltató nem vitatja, akkor annyi. Ha vitatja, mondja meg, szerinte mennyi.
Egyébként pedig bízz meg ügyvédet.

Quiet # 2009.08.22. 14:45

Kedves fórumozók!

Tudomásom szerint, a munkaügyi bírósághoz benyújtott keresetben pontosan meg kell jelölni az anyagi követelés összegét.
Ennek kiszámításához kérnék segítséget.

Kérdésem az lenne, hány százalékos munkabér pótlékkal kell számolni a fizetett ünnepnapon végzett munkabért?

Egyszerű fizikai alkalmazott voltam, akit nem kötelezhettek volna munkavégzésre.

Köszönöm előre is!

rozsa0703 # 2009.08.21. 14:23

Tisztelt hozzáértők!

Segítséget szeretnék kérni,kereskedelemmel kapcsolatos munkaügyi témában.
Már több fórumba írtam,de választ sehol sem kaptam. Kérem aki tud valakit aki segítene írjon legyenszíves!
Nagyon fontos és sürgős lenne!
Előre is köszönöm!

Rózsa

lacib # 2009.08.18. 16:55

Tisztelt Hozzáértők!

Érdeklődni szeretnék, hogy él-e még ez a törvény.
"2008.február 6-tól a munkaügyi pereknél megszűnik a tárgyi költségmentesség vagyis a per befejezésekor az illetéket és a költségeket a vesztes félnek kell állnia.Ezt eddig a munkáltató fizette.A LIGA Szakszervezet felhívta a Kormány figyelmét, hogy függessze fel ezt a szabályozó törvényt és terjessze az Országos Érdekegyeztető Tanács elé."

Tud valaki erről valami biztosat?

Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.18. 15:04
  1. Ért kár emiatt? Nem. Akkor?
  2. Az éves szabadság háromnegyedét akkor adja ki a munkáltató, amikor akarja.
  3. HA aláírod, akkor elég nehezen fogsz tudni bizonyítani a saját aláírásoddal szemben. Egyébként járna késedelmi kamat, de nem hiszem, hogy ez akkora összeg, ami miatt érdemes lenne belekötni a munkáltatóba.
Todo # 2009.08.18. 13:19

Tisztelt Grád Úr!

Köszönöm válaszát.

drumz # 2009.08.18. 12:35

Tisztelt hozzáértők!

A problémám ill. a problémáim a következőek:

Ez év márciusában sikerült elhelyezkednem egy budapesti cégnél, mint szállító. Adtak egy céges autót valamint egy céges mobiltelefont is. A telefonnal nincs is probléma, de az autóval annál inkább. Kezdődött azzal, hogy a legutóbbi szervizelés során derült ki, hogy a gépkocsi életveszélyes állapotban van. Törött gömbcsukló, kopott fékbetét, olaj helyett szinte már kátrány a motorban stbstb. A szakszervizben aláirattak velem egy papírt, hogy csak saját felelősségemre hozhatom el az autót, úgyhogy gondolom nem csak kitalálták az egészet. Amikor rákérdeztem a főnökeimnél, hogy rendben van e ez így, akkor az volt a válasz, hogy "törődjek azzal, hogy jól végezzem a munkámat". Én természetesen nem nyugodtam bele, hanem alá akartam iratni egy papírt a munkáltatómmal, hogy ha velem bármi történik, akkor övé a teljes felelősség. Természetesen nem írták alá. Legnagyobb megdöbbenésemre aztán az autó szervizbe került, ahol ki is javították a hibákat. Igen ám, de arra az időre amíg a kocsi szervizben volt kivetettek velem szabadságot. Ebben a hónapban ismét szervizbe került az autó most más, de ismételten súlyos műszaki probléma miatt és ismét kivetették velem a szabadságot.
Kérdéseim a következőek:

  1. Élhetek e bármiféle követeléssel a munkáltatómmal szemben, azért mert engem abban a hiszemben foglalkoztatott, hogy az autó tökéletes műszaki állapotban van, holott a szakszerviz véleménye szerint gyakorlatilag bármikor súlyos, akár halálos közlekedési balesetet szenvedhettem volna?
  2. Kötelezhet e a munkáltató arra, hogy kivegyem a szabadságom csaknem felét azért, mert az autó szervizben van és én nem tudok dolgozni? (az irodában szépen el tudnék üldögélni, ahogy az "irodisták" csinálják :) )
  3. Szóvá tehetem e azt bármilyen munkajogi szakértőnél, hogy a munkaszerződésben minden hónap 10-e van megjelölve, mint a fizetés átutalásának dátuma, de egyszer sem kaptam meg 15-e előtt a béremet és amikor alá kell írnunk az utalás tényét, akkor meglepő módon mindig 5-e van rögzítve.

Köszönöm mielőbbi válaszukat: drumz

Grád András # 2009.08.18. 12:19

Kedves Todo!

Ha magukról a berendelések tényéről nincs írásos bizonyítéka, akkor nem, hacsak nem szeret terheltként bíróságra járni. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Todo # 2009.08.18. 11:38

Tisztelt Grád Úr!

Telefonon rendeltek be. Írásban nem utasítottak csak szóban (személyesen, és telefonon keresztül).
Viszont van írásos bizonyítékom (céges iratok) amin rajta van annak a kollégámnak az aláírása is, aki berendelt. Az iratot munkakörömnél fogva nekem kellett ellenőrízni, és ha rendben volt postázni.
Az iratokon szereplő dátumokból egyértelműen kiderül, hogy betegségem idején lettek aláírva.

Így ezek alapján van-e keresni valóm?

Előre is köszönöm!

Grád András # 2009.08.18. 11:24

Kedves Todo!

Abban a nehezen elképzelhető esetben, ha a munkáltató olyan hülye volt (már bocsánat!), hogy az igazoltan keresőképtelen időszakában írásban kötelezte Önt munkavégzésre, akkor van mit követelni. Ha azonban semmi bizonyíték, ők szóban szóltak, Ön meg beszaladt munkát végezni, akkor akár még táppénzcsalás is lehet a dologból, ha munkabért és táppénzt is kapott, amint erre KBS kollega igen helyesen utalt. Úgyhogy némi önmérsékletet javaslok én is. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu