Munkaügyi per


Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.11. 07:31

Ilyen hamar megszületett az ítélet?

Györgyi1 # 2009.08.11. 05:10

Kedves kbs! Szeretném megkérdezni, hogy mi a módja a munkaviszony helyreállitásának? /lásd jun. 25-i hozzászólásomban/

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.10. 18:54

A pártfogó ügyvéd lelkesedése sokszor mérsékelt, de még az is jobb, mint a semmi.

Károly1 # 2009.08.10. 16:57

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék információt/segítséget kérni. Munkaügyi perhez a bíróság tájékoztatása szerint pártfogó ügyvédi képviseletet kérelmezhetek a jogi segítségnyújtó szolgálatnál. Van valakinek erről tapasztalata, érdemes kérni?
előre is köszönöm

Jázmink # 2009.07.27. 19:02

A munkaügyi bíróságon vagyunk, én vagyok a felperes. Az ügyvédem ha beszél vagy találkozik az alperes ügyvédjével folyamatosan kitalált dolgokkal fenyegetőzik, pl: rámküldi a rendőröket, szidja a felmenőimet, amit már k.vra unok. Óriási bajba vannak, okirathamisítás, és egyéb szabálytalanságok, de mégis fenyegetőzik. Mit tudok csinálni, hogy leálljon? Segítsetek. Feljelentés rágalmazásért?! Hol tudom ezt megtenni?

Érdeklődő_1 # 2009.07.22. 15:09

Köszönöm KBS.
Ez elég lehangoló, de egyértelmű.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.22. 15:04

A fél által felkért szakértő véleményét a bíróság általában csak úgy kezeli, mint a fél nyilatkozatát. Vagyis, ha a másik fél vitatja, akkor szinte nincs bizonyító ereje.

Érdeklődő_1 # 2009.07.22. 14:42

Köszönöm tabula a választ. Akkor kérni fogom, hogy a bíróság is vizsgáltassa meg a dokumentumot.

Ha jól értem azonban ettől még nem biztos, hogy a bíróság ezt meg is teszi, vagyis csak akkor rendeli el a vizsgálatát, ha azt ők fontosnak tartják.

tabula # 2009.07.22. 13:56

Az általad becsatolt sz.véleményt a bíróság vagy figyelembe veszi, vagy nem. Igen kérheted a bíróságtól, hogy szakértővel vizsgáltassa meg, aztán a bíróság eldönti, hogy a bizonyítás szempontjából ez szükséges vagy sem.

Érdeklődő_1 # 2009.07.22. 13:04

Köszönöm a hozzászólásokat.

Tabula - Nem jól érted.
A per során az egyik tanú egy bizonyítékról valótlanságot állított. Ennek igazolására (mármint, hogy tényleg valótlan) én beszereztem egy szakvéleményt, amit be is csatoltam.
A kérdésem az tt volna, hogy az általam beszerzet szakértői véleményt a bíróság ugyanolyan bitonyító erejűnek veszi figyelembe mintha azt a bíróság „saját“ szakértője készítette volna?
Vagy kérjem a bíróságot, hogy ők is vizsgáltassák meg?

tabula # 2009.07.22. 12:57

Ha jól érem, Te azt szeretnéd, hogy a bíróság rendeljen ki másik szakértőt, aki megvizsgálja a dokumentumot. Igen kérheted és ha a bizonyítás szempontjából szükséges, a bíróság másik szakértőt kirendelhet. ( a bizonyító felet terheli a költség !)

monalisa1 # 2009.07.21. 20:22

Az egyik-másik fél által "hozott" szakértői véleményt a bíróság akár el sem fogadja - saját mérlegelési jogköre alapján -, inkább arra próbáld rábírni a bíróságot, hogy ama dokumentumot ő is vizsgáltassa meg.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Érdeklődő_1 # 2009.07.21. 19:16

Kérem valaki az én kérdéseimre is reagáljon.

Köszönöm!

Ildyke # 2009.07.21. 12:55

Köszönöm a gyors válaszokat! Megírtam a keresetet és megyek a bíróságra vele, remélem hogy eredménnyel távozok. Azt tudom bizonyíttatni is márciusban már dolgoztam, mert írtam a jelenléti ívet, ennek alapján lett elszámolva a fizetésem is! Az nem tudom mennyit számít, de a naptáramban is vannak óvodával kapcsolatos bejegyzéseim, amit csak úgy hasra ütés szerűen nem írhattam be, mert a valóságnak megfelelnek! Pl. mikor mentünk úszni, lovagolni, kirándulni...stb. Remélem biztatnak a bíróságon és lehet ebből valami! Még egyszer köszönöm!

Érdeklődő_1 # 2009.07.21. 12:21

Tisztelt fórumozók!

A per során egy dokumentumról az általam beszerzet szakértői véleményt a bíróság ugyanolyan bitonyító erejűnek veszi figyelembe mintha azt a bíróság „saját“ szakértője készítette volna?
Megelőzve a számomra esetlegesen kedvezőtlen megítélését az általam beszerzett szakvéleménynek kérhetem, hogy vizsgáltassák meg mással is az általam megvizsgáltatott dokumentumot mégegyszer?

Érdeklődő_1 # 2009.07.21. 12:20

Tisztelt fórumozók!

A per során egy dokumentumról az általam beszerzet szakértői véleményt a bíróság ugyanolyan bitonyító erejűnek veszi figyelembe mintha azt a bíróság „saját“ szakértője készítette volna?
Megelőzve a számomra esetlegesen kedvezőtlen megítélését az általam beszerzett szakvéleménynek kérhetem, hogy vizsgáltassák meg mással is az általam megvizsgáltatott dokumentumot mégegyszer?

Sz.Márton # 2009.07.21. 11:41

Azért az megnehezíti csak a munkáltató felelősségét láttatni, ha már a legelején Ön is a szabályok kikerülését választotta szóbeli megállapodással. Tehát vigyázzon, nehogy még önmagát is buktassa.

Nehéz lesz úgy jogilag helyes utat keresni, Önre nézve csak pozitívan, ha valóban hónapokig nem látott semmilyen foglalkoztatásával kapcsolatos alapvető és a próbaidőt pontosan bizonyító okmányt, nem hivatalos próbaidőben, de tudva ezt és csak a felmondás után keresve hivatalosan az igazat.

Nem lett volna szabad hosszú hetekig a semmire várva dolgozni, főleg ha 1 hónap után a hitegetés már nagyon gyanús és kellemetlen. Így ezt hivatalosan bizonyítani, hogy mikortól számítható a valódi próbaidő, csak egyéb munkaügyi okmányok hiányában, igen nehézkes és kevés valódi sikerrel kecsegtet.

Természetes, hogy az ilyen mmunkáltatói hitegetés sem törvényes, pláne ha arra törekszik, hogy akár a gyermekek közvetlen felügyeletével is járó, rendkívűl felelősségteljes munkakörben, ilyen módon illegális munkavégzésre kényszerítse a munkavállalót.

Legközelebb még alapítványi munkakört is bejelentetten kell -főleg egy óvodába(!!!) elvállalni és akkor lehet igazából jogorvoslatokat keresni, ha munkavállalóként az előre is tudott törvénysértő állapotokba, majd azok fentartásába és fokozásába addig amíg úgy érezzük jó, nem megyünk bele....

Az ilyen alapítványi foglalkoztató, másokat is ebbe a kellemetlen helyzetbe hozhat, pláne ha egy óvodát így működtethet. Törvénytelen foglalkoztatásra és ilyen állapotok fenntartására még a viszonylag független alapítványi fenntartású intézmények sem alapozhatnak munkaköröket.

Az alapítványi óvodai szakmai tevékenységeknek is vannak alapvető kritériumai és feltételei. A helyi jegyző sem örülne, (sem pedig a körzet pedagógiai és munkaügyi felügyeleti szervei, hát még az alapítvány kuratóriuma) ha az önkormányzat területén, a valószínűleg így nem a saját (alapítványa) által működtetett, de a környékbeli lakosság ezen intézményt választó gyermekeinek felügyeletét, az alapítványi intézmény vezetője által kölcsönös megegyezéses alapon, (vagy ügyesen időhúzással kikényszerítve) de illegális munaválallók látják el. /Akár ha egy is ilyen/

_Wasp_ # 2009.07.21. 10:35

munkaügyi bíróság a felmondás jogellenességét megállapíthatná, de a pernyertességi esélyeidet megbecsülni csak ügyvéd tudná.

(több szempontból rossznak tűnik a felmondásod és a munkáltató eljárása, de itt egyrészt olyanokról van szó, amit nem tudsz - nem látod pl milyen szerződésed van - másrészt bizonyítási kérdésekről, amit messziről nem lehet megbecsülni.)

mindenesetre ha per lesz az ügyből, akkor megegyezés hiányában ne számíts néhány nap alatt arra, hogy pénzhez jutsz, inkább évben, években gondolkozz, viszont nagyobb összeget kapsz, tehát jobb ha elkezded már most a további káraid csökkentését.

szóval fordulj ügyvédhez, kérdezd meg, hogy mennyiért vállalná, mennyi esélyt lát a nyerésre, és becsüld meg, hogy megéri-e neked.

A felmondás megtámadására 30 napod van, ki ne csússz!!!


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Ildyke # 2009.07.21. 10:27

Kedves Fórumozók!
Leírnám a problémámat, és erre szeretnék választ, megoldást, segítséget találni, kapni!
Tehát az esetem: 2009 március 2-án kezdtem egy alapítványi óvodában dolgozni. Szóbeli megállapodásunk volt a munkáltatómmal hogy 135 ezer ft-ot ad a kezembe minden hónapban és hogy az első hónapban nem jelent be, addig teszteljük egymást, főleg ő engem hogy maradhatok-e tovább, és megírjuk-e a munkaszerződést! Áprilisban bejött hozzám a csoportba és mondta hogy szeretné ha maradnék, ezért a jövő héten behozza a munkaszerződést, amit kitöltve és aláírva hozzak vissza neki. Vártam a jövő hetet, de a szerződés nem jött. Rákérdeztem, és a válasza az volt, hogy éppen könyvelőt váltottak és nem jó a munkaszerződés, majd másfajta lesz! Vártam, vártam és vártam, a munkáltatóm pedig folyamatosan hitegetett hogy majd ápr. 10, 15, 30, május 1, 10, 15, 30 és végül május 19-én (azt hiszem) adott egy szerződést, olvassam el, vigyem haza, és töltsem ki, aláírva hozzam vissza! OK! Megcsináltam mindent, és a dátumot is ráírtam! Leadtam és vártam! Kérdeztem többször hogy jön-e a könyvelő, vagy kell-e még valamit aláírnom, meg munkaköri leírást mikor kapok, ilyesmik, de a válasz mindig az volt hogy később! Július 8-án kaptam egy felmondó levelet, amit munka után írattak velem alá. A címe pedig ez volt: Rendes felmondás próbaidő alatt, indoklás nélkül! Én akárhogy számolom március óta júliusban már erősen nem voltam próbaidős! Ez volt szerdán, pénteken kellett bemennem a fizetésemért ahol kézhez kaptam egy másik munkaszerződést amit már nem írtam alá, ezen a dátum JÚNIUS 1 volt! Tehát a szerződésem június 1-július 8 között élt! Időközben én abba a városba költöztem ahol az ovi van, és szerződésem van az albérletre novemberig! Még előtte meg is kérdeztem a főnököm, hogy biztos az állásom? Mert másképp nem tudom magam eltartani és az albérletet fizetni, és azt mondta hogy nyugodtan költözzek! Most itt vagyok állás nélkül, albérletben és nem tudom magam eltartani, a szüleim nem tudnak segíteni! Felmondási időm nem volt, pénzt sem kaptam! Sőt áprilisban volt egy kutyaharapásom, munkából hazafelé, és két napot otthon voltam fizetés nélküli szabadságon! Mert nem voltam bejelentve! Mi a teendő ilyenkor? Hova forduljak? perelhető az ügy? Munkaügyi főfelügyelőség kimenne egy kis terepszemlére? Apeh? De nekem hogy lesz ebből pénzem? Köszönöm a válaszokat, és bocsánat a hosszú panaszért!

Érdeklődő_1 # 2009.07.20. 19:24

Tisztelt fórumozók!

A per során egy dokumentumról az általam beszerzet szakértői véleményt a bíróság ugyanolyan bitonyító erejűnek veszi figyelembe mintha azt a bíróság "saját" szakértője készítette volna?
Megelőzve a számomra esetlegesen kedvezőtlen megítélését az általam beszerzett szakvéleménynek kérhetem, hogy vizsgáltassák meg mással is az általam megvizsgáltatott dokumentumot mégegyszer?

gabcika01 # 2009.07.20. 07:53

Sziasztok!

A kérdésem az lenne hogy június 25 én kiléptem a munkahelyemről (természetesen a kilépő papírra közös megegyezés lett rögzítve) Akkor a fönököm már két havi bérremel tartozott most hozzá adodott a június is ez igy együtt 186000 ft. Kiadta papírjaimat azonban kilépő papíromon 2008 január is belépés van a tb kiskönyvben pedig 2007. július 20 belépés dátuma. Valamint megkértem hogy rendezük az anyagiakat azonban az aválasz hogy majd ha lesz pénz fizet.
Mit tudok tenni ebben a helyzetben?(valamint hivatalosan azt sem tudja bizonyítani hogy decembertől kezdve kaptam munkabért mivel nem utalta hanem csak kézbe adta aláírni nem írtam alá semmit)
Köszönöm előre is

Érdeklődő_1 # 2009.07.19. 05:55

Éretem. Köszönöm mindenki válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.18. 22:21

Mind a kettő simán elég lehet. De a megszüntetés magában is jó indok. Akár az összes beosztást egyszerre is megszüntetheti. "Mert csak".

ragyasdezso # 2009.07.18. 16:44

Átszervezés, válság miatti takarékosság.... és még elég sok indok jöhet!

Érdeklődő_1 # 2009.07.18. 14:44

A beosztásom megszüntetésének okszerűségét is valamilyen indokkal alá kell, hogy támasszák ha jól tudom? Vagy elég, hogy csak megszüntetik "mert csak"?