Munkaügyi per


KöBöKöBö # 2009.03.14. 11:23

Kedves SZakértők!
Megszeretném kérdezni,kb- mennyi időmulva várható a L egfelsőbb bíróság döntése,felülvizsgálatikérelmemben? Előreis köszönöm. KÖBÖKÖBÖ.

balazskam # 2009.03.12. 10:07

Kedves Kovács Béla Sándor, illetve Szakértők!

Köszönöm válaszát. Azt lehet tudni hogy milyen határidőt szoktak adni az ilyen fizetére? És a végrehajtás, felszámolás, egyebek, gondolom hoszzú hónapokat is igénybe vehet. Vagy ez már az itélet meghozatala után megy gyorsan?

Köszönöm,
B

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.11. 11:34

Balazskam, hogy a cég tud-e fizetni, az nem bemondásra megy. Ahogy letelt a határidő, már inkasszálhatod is a számlájukat, csak van rajta pénz. Ha nem lenne, akkor végrehajtást kérsz - a végrehajtó meg majd foglal: ingatlant, ingóságot, követelést, üzletrészt, vagyoni értékű jogokat. Ha ilyenje se lenne - amit működő cégnél azért ki lehet zárni -, akkor felszámolják, és ha a követelésed bérjellgű, akkor legalább egy részét állja a bérgarancialap.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.11. 11:30

Elnézést kérek.
Egyértelműbben: ha minden úgy van, ahogyan mondtad, akkor a munkáltatónak nem sok esélye van, ez a felmondás minden bizonnyal jogellenes. Először is azért, mert a munkavállaló keresőképtelensége alatt közölték, másodszor pedig az indoklás számomra nem tűnik kellőképpen konkrétnak, hiszen csak úgy általában utal a munkáltató "gazdasági érdekeire".

OFF
A Texas Holdem pókerben mindenkinek 2 lap van a kezében. Ez lett volna hasonlatomban a két király illetve a király-ötös, utóbbiból úgy, hogy az ötös olyan színű (pl. pikk), mint a másik játékos királyai közül az egyik.
Az asztalra 5 lapot rak az osztó, ebből a játékosok 0-tól ötig használhatnak fel a saját lapjaikhoz a minél nagyobb figura kialakítás érdekében.
A mondott felállásban (tehát KK K5 ellen) a K5 a következő esetekben nyerhet:

  • Négy egyforma színű lap jön az asztalra, amelyeknek színe megegyezik a K5-ből a királyéval (Flush, esetleg színsor) - ez kb. 90 ezer eset.
  • Négy olyan lap jön az asztalra ami sort alkot az ötössel (A234; 2346; 3467; 4678; 6789) - ez kb. 1200 eset.
  • Legalább két ötös jön az asztalra, de úgy, hogy közben semmiből nem jön három egyforma értékű lap, és nem jön király ötösnél nagyobb párral (drill) - ez kb. 100 ezer eset.
  • négy egyforma lap értékű lap jön az asztalra (póker király kísérővel) - ez nincs 200 eset se.

Az összes többi (kb. 2 250 000) esetben a királyok nyernek.

1964 # 2009.03.10. 16:41

Tisztelt KBS!

Köszönöm a válaszát, de mivel a poker-hez semmi közöm, ezért ha lehetne a választ kicsit egyértelműbben!

Tisztelettel 1964.:D

balazskam # 2009.03.10. 12:26

Tisztelt Szakértők!

Munkaügyi perben nyertem első és másodfokon is. Mindig "feketén" jöttek mentek a cégnél a pénzek, biztos vagyok benne hogy azt fogják mondani hogy nincs pénz nem tudnak fizetni. A cég KFT, ugy tudom itt a vezetők saját vagyonukkal nem felelősek a cégér. Mit tudok ilyen esetben tenni?
Elöre is köszönöm a válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.10. 11:01

A munkáltatónak kisebb az esélye, mint egy K5 offsuitnak az osztott királypár ellen egy preflop allinnál. (Még akkor is ha az osztott királyok közül az egyik színe megegyezik az ötösével.)

1964 # 2009.03.10. 09:34

Tisztelettel
A Felmondásom postán kaptam, minden előzetes tájékoztatás nélkül.
A körülmények: -már betegállományban voltam
-a rendes felmondás indoka"a cég gazdasági érdeke nem teszi lehetővé hogy, tovább foglalkoztasson"(szószerint ennyi).
Hány százalék az esélyem a munkaügyi bíróságon?

Válaszát köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.04. 23:23

A felülvizsgálati kérelemnek nincs halasztó haálya a végrehajtásra. Vagyis fizetni kell - legfeljebb sikeres felülvizsgálat esetén kamattal fizetik vissza. Bukott felülviszgálatnak a költségeit - a másik félét is - azonban te fizeted.

KöBöKöBö # 2009.03.04. 16:07

Tisztelt Szakértők!

Befejeződött másodfokon a perem,sajnos nem nyertem.Szeretném megkérdezni,hogy akkor is ki kell e fizetnem az ellenfél bíró által meghatározott díját,ha a Felsőfokú Bíróságon jogorvoslati felülvizsgálati kérelmet nyújtottam be?{Megfellebezem}Második kérdésem pedig az lenne,hogy ha a felsősokú Bíróság a másodfokú ítéletet helyben hagyja akkor az a szerinti díjat vagy emeltebb összeget fogok e fizetni?

Választ előre is köszönöm!

KöBö

zsoli9 # 2009.02.20. 20:00

Nekem mindössze ennyi volt az indoklás: A közalkalmazotti jogviszonyát a Kjt. 30.§. (1). B. pontja alapján szüntetem meg, mivel a költségvetési támogatás csökentése következtében az Ön továbbfoglalkoztatására nincs lehetőség.

Megtámadtam, mivel utólag az első dátumával ( ugyanazon iktatószám alatt)még két érvényes felmentés született, persze miután beadtam a keresetet ellenük!
Meg is nyertem a pert, 8 havi kártérítés és az elmaradt bér lett az eredmény!!!

Mausi25 # 2009.02.02. 12:50

Kedves Wasp, Adzam,
köszönöm a gyors választ! Le fogok irni mindent, mert érdekel a véleményetek, csak most nincsenek nálam a papirok, majd csak szerdán.
Ági

_Wasp_ # 2009.02.02. 12:39

Legjobb tudomásom szerint, vita esetén a munkáltatót terheli annak bizonyítása, hogy az írásban közölt felmondási ok helytálló. (Bíróság előtt azonban nincs helye olyan új felmondási okok bizonyításának, amelyek közlése a felmondásban nem történt meg.)

Ha viszont ügyvéded van, miért nem őt kérdezed? Hitelesebb választ tud adni, mint egy ismeretlen fórumozó... (azzal együtt, hogy szerintem vagy te értetted félre, vagy ő tévedett)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Henriette # 2009.02.02. 11:51

_WASP_ "A felmondás okszerűségét (jogszerűségét) egyébként a munkáltatónak kell bizonyítania."
Ezzel nem nagyon értek egyet, mert én is perlem a munkáltatómat, szintén jogszerűtlen és okszerűtlen felmondásért és nekem kell bizonyítanom, hogy valóban az volt! Legalábbis az ügyvédem szerint. Akkor most hogy van ez???

adzam # 2009.02.02. 11:37

Mausi25!

Legjobb lenne, ha pontosan leírnád ide a felmondás teljes szövegét, mert néha egy vessző is számít, más értelmet ad.

_Wasp_ # 2009.02.02. 11:35

Mt:
(3) A felmondás indoka csak a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.

"A gazdasági helyzet, és a sok megszűnő munkahely" nem ilyen indok.

A felmondás okszerűségét (jogszerűségét) egyébként a munkáltatónak kell bizonyítania.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Mausi25 # 2009.02.02. 10:56

Kedves Szakértők! Szeretnék itt is kérdezni, de lehet bután hangzik majd a kérdés, ezért előre is elnézést kérek!
Bepereltem decemberben a volt munkáltatómat jogszerűtlen felmondásért. Erre bizonyitékaim is vannak, bár kérdés mi számit majd elegendő bizonyitéknak egy biróságon, nincsenek tapasztalataim.
Tekintettel arra, hogy most milyen válságos a gazdasági helyzetünk és mennyi munkahely szűnik meg, szerintetek mennyivel lesz igy nehezebb dolgom bizonyitani, hogy engem nem ezért bocsájtottak el? Ugyanis a felmondolevélben, természetesen ez áll indokként, amit úgy irtam alá, hogy az aljára biggyesztettem, miszerint nem értek egyet a felmondás indoklásával, dátum, aláirás.
Figyelembe veszik a birok, hogy most valóban ez a helyzet és esetleg lehetnek elfogultabbak e tekintetben a munkáltató irányába? Vagy mintha mise történt volna, továbbra is igyekeznek a bizonyitékok tekintetében a munkavállalót védeni?
Nagyon köszönöm a választ előre is,
Ági

gigi1 # 2009.02.01. 14:50

Kedves tiszteletreméltó szakértők. A nemmegfelelő munkakörűlmények miatt kialakult betegségeinkért kértünk kártéritést.1fokon 3 évalatt nemvagyonikárt itéltekmeg,a kért összeg töredékét.2fokon elutasítottak mondván mivel betegségeim kivizsgálása ,táppénz után egyből kirugtak igy nemkárositotthatott a munka. Táppénz előtt félévvel már erős gerincfájdalommal rematológiai kezelésrejártam majdvisszamentem dolgozni.Ioszakértő véleménye:munkaközben testartásom miatt gerincem azonrészén keletkezett sérvem ami kiisszakad, ahová öszpontosul amunkám okozta terhelés ,alkalmas a munkám a gerincbetegségem rontására.OMFI:Könyök alagutszindróma,foglalkozási betegségként elfogadható.ett elismeri ez a munka alkalmas ezen betegségek rontására ,de az én állapotom nemrontotta,ezt a megállapitást videó felvételbőlmondja ,akkoraerő nemhatott csavarodott gerincemre hogy romoljon,OMFI,IOSZ véleményét kizárja alkalmankénti házkörüli munkák sepregetés, mosogatás szerinte jobban terhelt mint a10-12órás munkanapok,kényszertartásban 24-év alatt.1fok nemfogadta el ett véleményt, mert állításaikat nemtudták alátámasztani. Szeretnéktanácsotkérni,kifizessem az eddigi költségeket havi 50000ft nyugdijból ból,vagy továbbmenjek 3 fokra. ELŐREIS KÖSZÖNÖM A VÁLASZOKAT.

gigi1 # 2009.01.31. 13:09

Tisztelt szakértők!

Ha az ügyvédem sikerdíj{tehát csak akkor kell fizetnem egy bizonyos százalékot ha nyerek}ellenéban vállalta ügyemet,kell e neki fizetnem ha átmegyek egy másikhoz és őt otthagyom vagy ha vége van a pernek és vesztek?

Választ előre is köszönöm.

Cupocska # 2009.01.27. 16:23

Kedves Fórumozók, Szakértők!

A következő -nem túl egyedi- problémával kapcsolatban szeretném segítségeteket kérni.
Valamivel több, mint egy éves munkaviszonyom dec. végén szűnt meg, amiből több, mint fél év nem lett részemre (sem) kifizetve.
Kilépő papírok egy részét ugyan megkaptam, bérpapírt 3 vagy 4 alkalommal kaptam, stb...
Elég sokat olvastam ezzel kapcsolatban, munkaügyi perek és hasonló jogi lépések állnak rendelkezésemre, ha van elég időm és energiám. De mint ahogy sokan mások, bármennyire is egyértelműnek tűnik a végkimenetele egy esetleges peres eljárásnak, mégsem vagyok biztos a dolgomban. Mivel...
A kérdésem a következő:

  • Értékesítói munka lévén -talán nem meglepő módon-, volt egy alap bejelentett fizetés, majd a jutalék "zsebbe". A jutalék/prémium kifizetéséről ha írtunk papírt "Előleg kifizetéséről" szólt.

Abban az esetben, ha én előállok, hogy X hónapnyi kifizetetlen bérrel tartozik, és elindítok egy munkaügyi pert, felhasználhatja-e ellenem ezeket a paírokat, kvázi igazolásként, mintha tényleg (fizetés)előleget vettem volna fel. Mert így vizsgálva, akár kijöhet esetleg úgy ebből a helyzetből, mintha nem is lenne bértartozása.

  • A másik dolog pedig, bár nem szervesen ehhez a topic-hoz tartozik (ezért elnézést is kérek), de mindenképpen ehhez a problémához.

Sokáig azzal nyugtatta le volt munkáltatóm korábbi munkavállalóit, h "úgyis fel lesz számolva a cég", majd a "Bérgarancia Alap" szépen kártalanít minket. Ez szép és jó, én is utána olvastam ennek. Csakhogy a felszámolás nagyon nem akaródzik elindítani.
Butácskának tűnhet a kérdés, mégis; hogyan tudja egy magánszemély elindítani valamilyen úton módon egy cég felszámoltatását? Feljelentés, egyéb? (Sajnos itt már huszonX milliós tartozásokról van szó, tehát károsultakat lenne nem nehéz összeszedni).

Elnézés a hosszú levélkéért, és előre is nagyon köszönöm a segítséget!

További szép estét Mindenkinek!

C.

Anna0626 # 2009.01.26. 17:42

Tisztelt Jogi Fórum!

Édesanyám ügyében érdeklődöm.1951.szeptember 20-án született és 2008.október 1-jén ment előrehozott öregségi nyugdíjba közalkalmazottként közös megegyezéssel.(pedagógusként dolgozott).Nem kapott jubileumi jutalmat,azzal az indokkal,hogy a pénz csak adható mivel nem töltötte le a felmentési időt továbbá,hogy az iskola nem tudja neki kifizetni az összeget és az amúgy sem kötelező.
35 év közszolgálati jogviszonnyal rendelkezik.A közalkalmazotti törvény ide vonatkozó része nem egyértelmű,akiket megkérdeztünk azt mondták édesanyám nem minősül nyugdíjasnak szept.20-án,de ő okt.1-jén ment nyugdíjba.A kérdésem a következő:
Van-e értelme munkaügyi pert indítani és ha igen mekkora eséllyel kaphatja meg a pénzét?

Köszönöm szépen,ha valaki tudna segíteni.Annamari

Egyjogász # 2009.01.24. 11:05

Olyan nincs, hogy közös megegyezéses felmondás.

Van:

1.) A közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetés, ami nem felmondás.

Ez egy, a felek által kétoldalúan, egyező akarattal aláírt megállapodás, a felek azt írnak bele amit akarnak, az Mt. szabályai itt semmiben nem kötik őket. Ezt egyik fél sem köteles aláírni, csak ha tényleg az a szándéka, hogy megszüntesse a munkaviszonyt.

Lényegtelen, hogy ezt ki kezdeményezte, ha mindkét fél aláírta, így ennek megtámadása utólag lényegesen nehezebb, mint a munkáltatói rendes felmondásé.
A keresetlevelet ilyen esetben is be kell adni 30 napon belül, esetleg előtte még egyeztetni kellene a munkáltatóval, mert lehet, hogy egy per esetén bekeményít, és csak évek múlva látjátok a pénzeteket - ha látjátok (jó módszerek vannak ugyanis a munkavállalók kisemmizésére...)

Ha a munkavállaló nem tudja, hogy jó-e neki, ami ebben van, ne írja alá azonnal (ahogy más szerződéseket sem célszerű azonnal aláírni), kérjen 3 nap gondolkodási időt, vigye el egy joghoz értő ismerőshöz, és ha nem felel meg, adja vissza a munkáltatónak, hogy nem kívánja aláírni, erre ugyanis nem kötelezi az égvilágon semmi.

Ez azért is célszerű, mert ebből a munkáltató előszeretettel kifelejti a rendes felmondása esetén járó végkielégítést, egyéb járandóságokat, így átveri a munkavállalót, mert kevesebbet kap, mint ha nem írná alá, és a munkáltató mondana fel.

2.) Ezen túl a munkaviszonyt a munkáltató felmndhatja egyoldalú jognyilatkozattal rendes felmondással. Ezt a munkáltatónak részletesen meg kell indokolni, ezért nem szeretik a munkáltatók.

ikke # 2009.01.24. 00:22

Kedves Szakértők!
Mit tegyen a munkavállaló, ha munkaviszony megszüntetését, ugyan közös megegyezéssel,- de akkor ez tünt a legjobb megoldásnak - a cég is a dolgozó is aláírták, s az okmányon az van, hogy a munkavégzés alól azonnal felmentik és kilépő okmányokat valamint a járandóság utalását 10 nappal későbbi időpontra írták, az évnyitás-zárás miatt. Vártunk, bár tudjuk, hogy a Törvény nem ezt írja, hiszen az utolsó munkában töltött napon ezeket át kellett volna adni. Azóta viszont már eltelt ismét 10 nap, de sem kilépő okmányokat, sem pénzt a bankszámlára nem kaptunk. telefonon azt ígérték postára adták, és utalták, de ennek 5 napja. Ilyenkor érdemes személyesen felkeresni a volt munkáltatót, vagy máris a Bíróságra kellene menni, hiszen azon a bizonyos közös megegyezéses okmányon meg van jelölve, hogy keresetet lehet benyújtani 30 napon belül. Ez kb még 10 nap.
Sajnos lehet, hogy rosszul döntöttünk, mikor a felmondást (amit a munkáltató kezdeményezett) közös megegyezéssel írta alá a párom, de úgy tűnt ez a könnyebb megoldás. Várom válaszotokat, mert félünk kicsúszunk a 30 napból. köszönöm.

Egyjogász # 2009.01.23. 22:54

"bí­rónő szerint nekem érdemes megpróbálni a harmadfokot mert születhet más döntés is"

Voltam már néhány másodfokú tárgyaláson, de olyat még nem hallottam, hogy egy másodfokú tanács azt mondta volna az ítélethirdetés során, hogy adjanak be a jogerős ítéletük elen felülvizsgálati kérelmet, mert születhet más döntés is az LB-n.

Ez ugyanis azt jelentené, hogy a másodfok lényegében ott helyben elismeri, hogy az éppen kihirdetett ítélete jogszabálysértő, ami azért egy cseppet furcsa lenne. (Mert akkor miért az az ítélet, amit meghoztak?)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.22. 20:30

Megbocsáss, semmit nem tudunk az ügyedről. Nem tudjuk, mi volt a kereseti kérelem, nem tudjuk, milyen bizonyítékokat értékelt a bíróság, nem tudjuk, mi volt a fellebbezésekben...
Hogyan mondhatnánk bármit? Egyébként is van egy jogerős ítéleted. Nincs harmadfok - legfeljebb felülvizsgálat van.