Szívességi földhasználat


postamese # 2013.02.05. 20:12

Tisztelt fórumozók,
hosszas böngészés után sem találtam letölthető 'szívességi földhasználat' formanyomtatványt. Aki tud ilyenről, kérem jelezze.

Köszönöm.

iusagendi # 2008.11.10. 20:03

Köszönöm szépen Hunfrakk!

Megoldódott.

hunfrakk # 2008.11.05. 11:40

termőföld: az a földrészlet, amelyet a település külterületén az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, erdő, fásított terület művelési ágban vagy halastóként tartanak nyilván

tanya: a település külterületén lévő mezőgazdasági termelés (növénytermesztés és állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és terméktárolás) céljára létesített lakó- és gazdasági épület, épületcsoport és az azonos helyrajzi szám alatt hozzá tartozó, legfeljebb 6000 m2 területű föld együttese

hunfrakk # 2008.11.05. 11:39

TERMŐFÖLDről van szó ugye?
mert szívességi földhasználat CSAK ott van

haszonkölcsön definíciója - Ptk.
583. § (1) Haszonkölcsön-szerződés alapján a kölcsönadó köteles a dolgot a szerződésben meghatározott időre ingyenesen a kölcsönvevő használatába adni, a kölcsönvevő pedig köteles azt a szerződés megszűntekor visszaadni.

iusagendi # 2008.11.05. 09:53

Helló Mindenkinek!

Legyen szíves valaki segíteni nekem, hogy az alábbi részletből értelmezésem szerint jó-e, ha úgy gondolom, hogy nem családtag részére is átengedhetem ingyenesen a földhasználatot, azaz ne kelljen neki haszonbérleti díjat fizetnie.

A földhivatal szerint haszonkölcsön szerződést kell hozzá kötni.

Segítségeteket előre is köszönöm!

Iusagendi

Szívességi földhasználat

24/A § (1) A tulajdonos a termőföld vagy tanya használatát közeli hozzátartozójának [Ptk. 685. § b) pont] ingyenesen átengedheti.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt rendelkezés a termőföld vagy tanya használatának nem a hozzátartozó javára történő ingyenes átengedésére irányuló szerződések érvényességét nem érinti.