passzív táppénz


kmeli # 2010.05.28. 17:17

Kedves Szakértő!

2010. május.03 -án közös megegyezéssel megszűnt a munkaviszonyom, és én május 4. -én megjelentem a háziorvosomnál kérve őt, hogy vegyen passzív táppénzes állományba, ami meg is történt. Május 26 -án beküldtem a háziorvostól kapott táppénzes papíromat a megyei egészségbiztosítási pénztárhoz, azonban ma visszaküldték az egészet, hogy csatolja a téppénzes papíromhoz foglalkoztatói igazolást.
Sajnos mivel jelenleg nincs munkaviszonyom milyen foglalkoztatói igazolást küldjek? Kihez forduljak segítségért? Akkor én nem vagyok passzív táppénzre jogosult?
Segítségét előre is köszönettel:
Meli

Dödölle1 # 2010.05.26. 14:40

baliangi 2010.05.26. 11:50

Üdvözlök mindenkit!!!

Azzal a kéréssel fordulok, hogy 2010,05,21.-ével közös megegyezéssel megszünt a munkaviszonyom 2010,05,21,–én lementem a körzetihez, de ő sajnos továbbképzés miatt nem volt ott, így az ünnep után mentem le hozzá /szombat,vasárnap, hétfőn/ nem tudtam menni hozzá , így csak a tegnapi nappal (2010.05.25)vett fel táppénzre az lenne a kérdésem ilyen esetben, mivel az ünnep közbeszolt jogosult vagyok-e passzyv táppénzre.2001-től dolgoztam itt, hol kell leadnom a táppénzespapírt tb kifizetőhely volt és meddig fizeti a volt munkáltató a táppénzt
Voltam bent de a hölgy nem tudott nekem erre választ adni hol tudok rájuk kérdezni, ahol konkrét választ is kaphatok

Válasz:
Nem, mivel csak az jogosult táppénzre akit a mviszony megszűnését követő 3 naptári napon belül táppénzre vettek.

Megoldás: Az orvosnak az Ebtv-ben rögzített lehetősége hogy a keresőképtelenséget 5 nappal a beteg megjelenéstől visszamenőleg igazolja. Ha tehát 21-én megjelentél haladéktalanul kérni kell a háziorvost, hogy a keresőképtelenséget ne 25-től, hanem 21-től igazolja.

Megjegyzem: A háziorvos köteles az ANTSZ által jóváhagyott időben rendelni, esetleges elfoglaltsága esetén helyettesítésről gondoskodni....

Az orvosnak a fentiek lehetősége, de nem kötelessége.

Az orvos keresőképtelenséggel kapcsolatos döntése ellen az ORSZI-hoz lehet fordulni.

Az orvosi igazolásokat a munkáltató TB kifizetőhelyi ügyintézőjének kell leadni a már átvett TB igazolványoddal együtt, aki ezen okmányokról köteles átvételi elismervényt adni.

Amennyiben csak a 4. napon vettek táppénzes állományba nem elég azt közölnie, hogy nem vagy jogosult táppénzre, hanem arról köteles alakszerű közigazgatási (elutasító) határozatot hoznia.

A kifizetőhely fizeti a munkaviszony megszűnése esetén is a táppénzt méghozzá a keresőképtelenség teljes tartamára, legfeljebb azonban 30 napig, feltéve, hogy az előzmények figyelembevételével volt legalább 30 nap folyamatos biztosításod.

Szomorú, ha a TB ügyintéző ezen alapvető kérdésekre sem tudja a választ.... a cégvezetés helyében az általad hivatkozott kolléganő fizetését 20%-al csökkenteném akkor talán megtanulná a munkájához szükséges alapvető szabályokat..... ilyen hiányos ismerettel nagy felelőtlenség kifizetőhelyi TB ügyintézőként alkalmazni....

További kérdéseiddel javasolom a REP PEEO Osztályvezetőjét megkeresni.

baliangi # 2010.05.26. 09:50

Voltam bent de a hölgy nem tudott nekem erre választ adni hol tudok rájuk kérdezni, ahol konkrét választ is kaphatok

baliangi # 2010.05.26. 09:47

Üdvözlök mindenkit!!!

Azzal a kéréssel fordulok, hogy 2010,05,21.-ével közös megegyezéssel megszünt a munkaviszonyom 2010,05,21,-én lementem a körzetihez, de ő sajnos továbbképzés miatt nem volt ott, így az ünnep után mentem le hozzá /szombat,vasárnap, hétfőn/ nem tudtam menni hozzá , így csak a tegnapi nappal vett fel táppénzre az lenne a kérdésem ilyen esetben, mivel az ünnep közbeszolt jogosult vagyok-e passzyv táppénzre.2001-től dolgoztam itt, hol kell leadnom a táppénzespapírt tb kifizetőhely volt és meddig fizeti a volt munkáltató a táppénzt

Dödölle1 # 2010.05.17. 09:38

1. Javasolom elolvasni az előző hozzászólásokat.
Amennyiben megteszed minden kérdésedre választ kapsz.

Néhányra válasz a teljesség igénye nélkül.

1/a. A táppénz nem szociális segély az annak jár, aki beteg!
Ebből következik, hogy az orvos betegség hiányában jogszerűen nem írhat ki!

1/b. A megadott adatok alapján a "P" táppénz összege a bruttó béred 50%-a /hó. "P" táppénz legeljebb 30 napig folyósítható.

1/c. Táppénzre az jogosult, akit vagy a munkaviszony tartama alatt, vagy annak megszűnése után 3 naptári napon belül keresképtelen állományba vesz az orvos.

2. További kérdéseiddel javasolom a REP PEEO Osztályvezetőjét megkeresni.

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP = Regionális Egészségbiztosítási Pénztár; a REP az OEP, azaz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi szerve) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazo­lások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, – ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)

Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP, azaz a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, Terhességi Gyermekágyi Segély (THGY, TGYS, vagy mások a GYÁS rövidítést használják) és a Gyermekgondozási Díj (GYED) ellátásait.

Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:

Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás – az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett. (Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését.)

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) területi szervének, azaz a REP, ezen belül a Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel, mely rendszeres, illetve nem rendszeres jövedelmek, valamint mely jogviszonyok figyelembevételével és milyen mértékkel) számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

szabszi # 2010.05.16. 21:38

Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni, a problémám a következő lenne:
2009. november óta dolgozok jelenlegi munkahelyemen, munkaügyi központ általi bértámogatással, tehát nem a munkáltató fizeti a béremet, hanem neki az állam utalja, és ő ezután fizeti ki! A probléma abból alakult ki, hogy az én támogatásom máj. 31-ig tart váltótársamé ápr. 30-ig tartott. A főnököm le akarta csökkenteni a nettó 90.000-emet (br. 120000) 70-re mert a váltótársamnak már csak annyit ad (mert lejárt a támogatása). Én ebbe nagyon nem akartam beleegyezni.(amúgy is szerintem sikkasztás, és nem jogszerű) Ez a beszélgetés egy pénteki napon történt, azt mondta hétfőig gondolkodik. Hétfőn (máj.10.) közli velem, hogy vegyem ki a 9 nap szabimat, ami eddig jár (amúgy minden hónapban alá kellett írni az arra a hónapra esőt, de ki se vettük sose). És utána ennyi volt, jún. elején kifizeti a 90000-et és utána ha gondolom elmehetek passzív táppénzre! Igazából ez a passzív táppénz érdekel, mikor kell kiíratni magam? meddig lehetek táppénzen? mennyit kaphatok?
Nagyjából ennyi lenne a problémám, nem hagytam hogy hülyének nézzenek, amúgy sem jöttünk ki!
Válaszotokat és tanácsotokat előre is nagyon szépen köszönöm!

rezecs # 2010.05.10. 18:30

Dödölle, ehhez max. annyit lehet hozzászólni, hogy KÖSZÖNÖM! :)

Dödölle1 # 2010.05.10. 08:03

rezecs 2010.05.10. 09:25

Sziasztok, szeretném kérdezni, hogy passzív táppénz esetén, milyen összegű kifizetésre számíthatok, ha 6 órás munkával, minimálbérrel voltam bejelentve.
Nagyon köszönöm!
rezecs 2010.05.10. 09:25

Válasz:

Amennyiben 6 órában a 8 órás, azaz a 73.500 Ft-os minimálbéren voltál foglalkoztatva, ha volt 2 éves folyamatos biztosítási jogviszonyod úgy 1 hónapra bruttó ennek a 60%-át, ha nem volt úgy az 50%-át, azaz kb. bruttó 36.750. Ft-ot.

Végül néhány hasznos információ (egy régebbi hozzászólásomból), hátha tudod használni most, vagy egy későbbi ügyedben:
Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP = Regionális Egészségbiztosítási Pénztár; a REP az OEP, azaz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi szerve) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazo­lások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, – ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)

Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP, azaz a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, Terhességi Gyermekágyi Segély (THGY, TGYS, vagy mások a GYÁS rövidítést használják) és a Gyermekgondozási Díj (GYED) ellátásait.

Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:

Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás – az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett. (Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését.)

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) területi szervének, azaz a REP, ezen belül a Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel, mely rendszeres, illetve nem rendszeres jövedelmek, valamint mely jogviszonyok figyelembevételével és milyen mértékkel) számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

rezecs # 2010.05.10. 07:25

Sziasztok, szeretném kérdezni, hogy passzív táppénz esetén, milyen összegű kifizetésre számíthatok, ha 6 órás munkával, minimálbérrel voltam bejelentve.
Nagyon köszönöm!

nandy # 2010.05.05. 15:01

Igen.

csodry # 2010.05.05. 07:33

köszönöm a választ, táppénzen 04.07 óta vagyok, éés nincs meg a 2 éves biztosítási idő ezáltal. Ez az összeg akkor egészen a szülésig kb. ennyi lesz- szeptember-?

nandy # 2010.05.05. 07:17

A pontos válaszhoz tudni kellene, hogy mióta vagy táppénzen.
De feltételezve, hogy a keresőképtelenséged 2010-ben kezdődött...
Az irányadó időszak 2009.01.01-től a keresőképtelenség kezdetéig tartó intervallum. Mivel 2008. óta van folyamatos biztosításod, ezért a táppénz alapja a 2009. évi jövedelem lesz, azaz nagyvonalakban számolva:
(3 x 71.500,-) + (4 x 90.000,-) + (5 x 100.000,-)= 1.074.500,- / 12 = 89.500,-Ft/hó.

Ennek az összegnek jár az 50%, vagy 60%-a, attól függően, hogy a keresőképtelenséget megelőzően van-e kétéves folyamatos biztosításod.
A leírásod alapján nincs (hacsak nem voltál előtte munkanélkülin, táppénzen stb...), tehát 89.500,- x 50% = 44.750,-Ft.

csodry # 2010.05.05. 06:52

üdv mindenkinek,
a szülésig járó táppénz összegéről érdeklődnék azesetben, ha folyamatos volt munkaviszonyom 2008.08.12 -tól, - 2009.04.01-ig minimálbér, ezután 4 hónapig brutto 90.000 majd 2009.08-tól brutto 100.000, egészen 2010. 04.01 ig, folyamatos táppénzrevételem kezdetéig.Létezik, hogy az április havi táppénz összege mindössze 47.000 körül van, ez ennyire alacsony marad a szülésig, vagy akár azután is? a választ előre is köszönöm.

Evelini # 2010.05.03. 20:04

Rendben, köszönöm.

nandy # 2010.05.03. 07:08

Jó kérdés...

Ha arra gondolsz, hogy miért ne vehetnél fel "ingyen" pénzt, akkor persze igazad van.

Csak tudod, pont az ügyeskedők miatt fogják lassan teljesen megszüntetni a "passzív" táppénzt.

Evelini # 2010.05.02. 20:16

Üdv mindenkinek!

Érdeklődnék, hogy a passzív táppénz adta lehetőségeket (természetesen, ha erre módom van) érdemes-e kihasználni, ugyanis megoszló véleményeket hallottam ezzel kapcsolatban:

1. nem szerencsés élni a lehetőséggel, mert az új munkáltató nem szereti, mivel azt a következtetést vonja le, hogy lusta az ember, s nem szeret dolgozni.

2. természetesen, ha meg tudjuk beszélni az orvossal, nem is kérdéses, hogy éljünk-e vele.

Gondoltam megkérdezek ebben szakavatottat is, mert jelenleg nagy dilemmám van, viszont az első véleménnyel nem igazán értek egyet. Azt gondolom, a passzív táppénz lehetősége nyílt titok mindenki számára.

Valóban nem érdemes kihasználni?

A választ előre is köszönöm!

Dödölle1 # 2010.04.28. 07:26

kenibi 2010.04.28. 08:39
2010.ápr.30.án lejár a határozott idejü szerződésem,táp­pénzen vagyok,meddig lehetek,ha 2009 április 1 óta folymatos a munkaviszonyom,de előtte is dolgoztam,2008 ok­t.1–2009.jan.31.ig.
A táppénzjogom hány napon át tartható,ha kórházban leszek műtét miatt??
Köszönöm.

kenibi 2010.04.28. 08:39

Válasz:

A munkaviszony megszűnése után "passzív jogon" táppénz legfeljebb 30 (naptári) napon át folyósítható!

1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

46. § (1) Táppénz a keresőképtelenség tartamára jár, legfeljebb azonban

  1. a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át, a biztosítási jogviszony megszűnését követően 30 napon át;

Néhány gondolat a méltányosságról:

Méltányosságból engedélyezhető pénzbeli ellátások

50. § (1) Az egészségbiztosítási szerv - az E. Alap éves költségvetésében meghatározott keretek között - méltányosságból terhességi-gyermekágyi segélyt, gyermekgondozási díjat és táppénzt akkor állapíthat meg a biztosított részére, ha a biztosított az ahhoz szükséges biztosítási idővel nem rendelkezik.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl az egészségbiztosító méltányosságból a 46. § (1) bekezdés c)-e) pontjaiban meghatározott időtartamot meghaladóan is állapíthat meg gyermekápolási táppénzt a 44. § e) pontja szerinti keresőképtelen biztosítottak részére.

A súlyosan beteg gyermekek gyógyulásához nem feltétlenül elegendő a törvényben biztosított napok száma, így előfordulhat, hogy a szülő nem tudja gyermekét ápolni, vagy a jogszabályok kijátszására kényszerül és saját jogán veszi az orvos keresőképtelen állományba, azonban így a foglalkoztató köteles megfizetni a biztosított után a táppénz hozzájárulást. A méltányosságra vonatkozó szabályok módosításával, az egészségbiztosító méltányosságból az előírtnál több napi gyermekápolási táppénzt állapíthatna meg azok részére, akik a gyermek betegsége folytán erre rászorultak. A módosítással megszűnne azon megkülönböztetés, amely szerint méltányosságból táppénzben kizárólag a szükséges biztosítási idővel nem rendelkező biztosítottak részesülhetnek.

(3) A biztosítási jogviszony megszűnése után folyósított táppénz lejártát követően az egészségbiztosítási szerv méltányosságból legfeljebb 30 napra állapíthat meg táppénzt.

(4) A méltányosságból megállapítható pénzbeli ellátások folyósításának idejét és összegét az egészségbiztosítási szerv a méltányossági kérelem elbírálása során az V. fejezetben foglaltaktól eltérőn határozhatja meg, azzal, hogy az összege nem haladhatja meg

  1. terhességi-gyermekágyi segély esetén a 42. § (3) bekezdése szerinti összeget,
  2. gyermekgondozási díj esetén a 48. § (4) bekezdése szerinti összeget,
  3. az (1) bekezdés szerinti táppénz esetén - a biztosítási idő figyelembevételével - a 48. § (8) bekezdése szerinti összeget,
  4. a (3) bekezdés szerinti táppénz esetén a biztosítási jogviszony megszűnése után folyósított táppénz összegét.

(5) Az egészségbiztosító méltányosságból a biztosítottat indokolt esetben segélyben részesítheti.

31/A. § Az Ebtv. 50. § (1) bekezdése szerinti méltányossági jogkörben - a biztosítási jogviszony megszűnése után megállapított vagy folyósított táppénz kivételével - kizárólag a Tbj. 5. §-a szerint biztosítottnak minősülő személy részére engedélyezhető pénzbeli ellátás.

31/B. § (1)
(2) A táppénz folyósításának időtartama a méltányosságból engedélyezett ellátás folyósításának időtartamával együtt sem haladhatja meg az egy évet.
(3) Nem engedélyezhető méltányosságból táppénz, ha a biztosított jogszabály alapján egyéb ellátásra szerzett jogosultságot, illetve ellátásban (pl. rokkantsági nyugdíj, rendszeres szociális járadék) részesül.

31/C. §
31/D. § (1) A biztosított a méltányossági kérelmet a foglalkoztatójának székhelye szerint illetékes REP-hez nyújthatja be. A táppénz folyósítására vonatkozó kérelemhez csatolni kell az orvosi igazolást és javaslatot, valamint az orvosi szakvéleményt a keresőképtelenség várható időtartamáról.

(2) Táppénz méltányosságból történő engedélyezésére irányuló kérelem az igényjogosultság megszűnését, illetve az arról történő tudomásszerzést követő 15 napon belül nyújtható be.

(3) A REP a hiányosan benyújtott kérelem esetén a 37. § (4) bekezdésében foglaltak megfelelő alkalmazásával jár el.

(4) A pénzbeli ellátások folyósítására vonatkozó kérelmek elbírálásánál figyelemmel kell lenni a biztosított

  1. biztosításban töltött idejére,
  2. 30 napnál hosszabb megszakítást megelőző biztosítási idejének tartamára,
  3. jövedelmi viszonyára és egyéb méltánylást érdemlő körülményeire.

(5) A táppénz időtartamának meghosszabbítása iránti kérelem kizárólag az illetékes orvos által kiadott igazolásban foglaltak figyelembevételével engedélyezhető.

(6) A táppénz folyósításának a biztosítási jogviszony megszűnését követő időtartamra történő megállapítása a REP ellenőrző főorvosának javaslatára engedélyezhető.

(7) A táppénzt méltányosságból legkorábban az igényjogosultság megszűnését követő naptól lehet megállapítani.

31/E. § Az Ebtv. 50. §-ának (1) bekezdése alapján méltányosságból engedélyezett pénzellátás összegének megállapítása és folyósítása a REP feladata.

A méltányosságból engedélyezett ellátás folyósításának időtartama újabb ellátás megállapítására nem jogosít. A méltányosságból engedélyezett táppénz folyósításának időtartamát azonban az újabb keresőképtelenség alapján járó táppénz folyósításának időtartamába be kell számítani.

*

A méltányossági táppénz mellett –ha az indokolt- méltányosságból adható egyszeri segély is.

Méltányosságból engedélyezhető egyszeri segély

31/F. § (1) Az Ebtv. 50. § (4) bekezdésének alkalmazásánál biztosítottnak kell tekinteni a kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyt is.

(2) Egyszeri segélyben részesíthető az a biztosított, akinek

  1. az egészségi állapotában kedvezőtlen változás, egészségkárosodás következett be, és a kérelmében előadottak az egészségbiztosítás által nyújtott ellátással vannak összefüggésben, vagy
  2. részére a táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj folyósítását az Ebtv. 50. § (1) bekezdése alapján méltányosságból sem engedélyezték.

(3) Az engedélyezési eljárás során vizsgálni kell a biztosított jövedelmi helyzetét, továbbá, hogy a kérelem benyújtását megelőző egy évben részesült-e segélyben.

31/G. § (1) A 31/F. § szerinti segély iránti kérelmet a biztosított a lakóhelye szerint illetékes REP-nél nyújthatja be. A kérelemnek tartalmaznia kell a biztosított TAJ számát. A kérelemhez csatolni kell a biztosított egészségi állapotára, kezelésére vonatkozó és a kérelemmel összefüggő egészségügyi dokumentációt, továbbá a biztosított nyilatkozatát a saját és a vele közös háztartásban élők által - a kérelem benyújtását megelőző három hónapban - megszerzett jövedelemről.
(2)
(3) Az egészségbiztosító a kérelem elbírálása során megvizsgálja a biztosított jövedelmi helyzetét és életkörülményeit.

kenibi # 2010.04.28. 06:39

2010.ápr.30.án lejár a határozott idejü szerződésem,táppénzen vagyok,meddig lehetek,ha 2009 április 1 óta folymatos a munkaviszonyom,de előtte is dolgoztam,2008 okt.1-2009.jan.31.ig.
A táppénzjogom hány napon át tartható,ha kórházban leszek műtét miatt??
Köszönöm.

aknhsa26 # 2010.04.25. 10:49

NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM A VÁLSZT!!

Dödölle1 # 2010.04.25. 10:13

aknhsa26 2010.04.24. 09:31

Üdvözlök minden kedves fórumozót

Az lenne a kérdésem hogy közel 2.5 évet dolgoztam miután felmondtak.Éltem a passzív táppénz lehetőségével annyi lenne a kérdésem ha bruttó 100.000e forint volt a fizetésem mekkora összegre számíthatok?

Köszönöm előre is a választ
aknhsa26 2010.04.24. 09:31

Nagyon leegyszerűsítve a megadott adatok alapján, -tekintettel arra, hogy a havi béred 100.000Ft/hó és van legalább 2 éves folyamatos biztosításod- kb. bruttó 60.000 Ft/hó.

A táppénz adóköteles ellátás, azaz ebből az adószabályok figyelembevételével adóelőleg vonható.

aknhsa26 # 2010.04.24. 07:31

Üdvözlök minden kedves fórumozót

Az lenne a kérdésem hogy közel 2.5 évet dolgoztam miután felmondtak.Éltem a passzív táppénz lehetőségével annyi lenne a kérdésem ha bruttó 100.000e forint volt a fizetésem mekkora összegre számíthatok?

Köszönöm előre is a választ

aknhsa26 # 2010.04.24. 07:29

Üdvözletem minden kedves fórumosnak

Az lenne a kérdésem hogy 2.5 éves munkaviszony után felmondtak.Éltem a passzív táppénz lehetőségével.Az lenne a kérdésem ha bruttó 100.000e forint volt a fizetésem mennyi összegre számíthatok?
Köszönöm előre is a választ.

mukika # 2010.04.21. 11:38

Köszönöm segítségét, ezzel nekem sokat segített, még majd érdeklődöm az álláskeresőiről.

Dödölle1 # 2010.04.21. 11:24

mukika 2010.04.21. 12:59

Üdvözlöm, fontos kérdésben szeretném tanácsát kérni. előzmény: 25 hetes kismama vagyok, 2009.-es évben végig a munkabérem 91.000 Ft bruttó volt, 12.15.-ével megszünt a munkaviszonyom és 2010.02.01.-től újra dolgoztam 04.20.-ig 150.000 Ft-os bruttóval. A két munkahely között nem voltam biztosított, nem menntem munkanélkülire. Mivel terhes vagyok (veszélyeztetett) ezért passziv táppénzre el lehet mennem. De a kérdésem az lenne hogy mi lenne célszerűbb számomra, a munkanélküli vagy passziv táppénz? És ha tud abban még segíteni hogy milyen összegre lehet számítanom? Köszönöm --------
Válasz a teljesség igénye nélkül:

A passzív táppénz alapja -tekintettel arra, hogy az irányadó/számítási időszakban nincs 180 bérezett napja- a minimálbér lesz.

A mértéke -mivel nincs 2 éves folyamatos biztosítása- 50%.

A "p" táppénz bruttó havi összege kb. 73500*50%=36.750.- Ft. lesz/lenne.

"P" táppénz max. 30 napig folyósítható. --
THGY-ra a fentiek figyelembevételével csak akkor lesz/lenne jogosult,
  1. ha a 2010.04.20. után 42 napon belül, vagy a "P" táppénz folyósítása alatt, illetve annak lejártát követő 28 napon belül megszül,
  2. vagy ha biztosítási jogviszonyt létesít.

(Az álláskeresési járadék folyósításának az ideje biztosításnak minősül...)

A munkanélküli ellátással kapcsolatos kérdésedet javasolom feltenni a megfelelő topicba, mivel abban nem vagyok kellően járatos.

Végül néhány hasznos információ (egy régebbi hozzászólásomból), hátha tudod használni most, vagy egy későbbi ügyedben:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP = Regionális Egészségbiztosítási Pénztár; a REP az OEP, azaz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi szerve) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazo­lások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, – ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)

Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP, azaz a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, Terhességi Gyermekágyi Segély (THGY, TGYS, vagy mások a GYÁS rövidítést használják) és a Gyermekgondozási Díj (GYED) ellátásait.

Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:

Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás – az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett. (Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését.)

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) területi szervének, azaz a REP, ezen belül a Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel, mely rendszeres, illetve nem rendszeres jövedelmek, valamint mely jogviszonyok figyelembevételével és milyen mértékkel) számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

mukika # 2010.04.21. 10:59

Üdvözlöm,
fontos kérdésben szeretném tanácsát kérni.
előzmény: 25 hetes kismama vagyok, 2009.-es évben végig a munkabérem 91.000 Ft bruttó volt, 12.15.-ével megszünt a munkaviszonyom és 2010.02.01.-től újra dolgoztam 04.20.-ig 150.000 Ft-os bruttóval. A két munkahely között nem voltam biztosított, nem menntem munkanélkülire. Mivel terhes vagyok (veszélyeztetett) ezért passziv táppénzre el lehet mennem. De a kérdésem az lenne hogy mi lenne célszerűbb számomra, a munkanélküli vagy passziv táppénz? És ha tud abban még segíteni hogy milyen összegre lehet számítanom?
Köszönöm