határozott idejű szerződés, felmondás


the big cat # 2006.01.07. 05:37

Szerintem bíróság előtt biztosan nyerne.

Bogie # 2006.01.06. 18:38

Végülis abban van valami, hogy szeptemberi vagy max. októberi lehet az a számla. És valóban miért is feltételezte volna Scully, hogy nem fizették ki a számlát.

Ezzel együtt nem valószínű, hogy fizetnek, de meg kell próbálni.

the big cat # 2006.01.06. 15:47

Scully, a helyzet az, hogy enm feltétlenül buktad be. Szerintem a tanulmányi szerződésed alapján azt ki kellett volna fizetniük korábban, és az a kötelezettségük 3 évig nem évül el, a közös megyezés aláírásakor ténybeli tébedésben voltál, vagy esetleg rosszhiszeműen tévedésben tartottak, ami ok annak megtámadására. fenyegesd meg őket perrel.

Bogie # 2006.01.06. 14:15

Majd megjogászkodja valaki, de nem lesz könnyű kipréselni belőlük, ha egyáltalán sikerülhet.

Hiába van a szándék nyilatkozat és a számla, ha te most nem fizeted be a tandíjat, akkor elúszik a félév. Annyit egyébként meg lehetne próbálni, hogy a sulin keresztül megsürgetik a céget, hogy egyenlítse ki a tartozását és amikor ez megtörténik, akkor az iskola visszautalja neked a befizetett tandíjat.

A gond leginkább az, hogy időközben te felmondtál és elismerted, hogy semmilyen követelésed nincs a céggel szemben. Õk pedig a tanulmányaid támogatását egyébként is csak fennálló munkaviszony mellett vállalták.

Scully # 2006.01.06. 13:51

Bogie,

Igen, az van benne.

Beiratkozni pedig szándéknyilatkozat alapján tudtam. Sajna a suliból eddig nem értesítettek, hogy nincs kifizetve ez a félév. Õk pedig ígérgettek fűt-fát, aztán beteg lettem, de előtte is kértem, hogy adjanak róla igazolást. Utána pedig jött ez a közös megegyezés. Az nagy hülyeség volt, hogy akkor nem kérdeztem rá, nem is jutott eszembe. Mindenesetre ügyesen csinálták.

De ha egyszer a szándéknyilatkozatot aláírták, ráadásul a számla is ott van náluk, aminek a fizetési ideje lejárt... ?

Tudom, ezt már tényleg bebuktam.

Bogie # 2006.01.06. 12:49

Scully, mi van a közös megegyezésedben? Gondolom, hogy azzal zárul, hogy a felek elismerik, hogy semmilyen követelésük sincs a másikkal szemben vagy valami hasonló.

De nem is értem, hogy hogy nem vetted észre, hogy iratkoztál be erre a félévre, ha nem volt kifizetve a féléved?

Na, mindegy, ezt már neked kell kifizetned...

Bogie # 2006.01.06. 12:42

Rollings, ennek semmi köze a határozott idejű munkaszerződésekhez...

rollings # 2006.01.06. 11:18

Sziasztok!
Egy könykiadóval van egy szerődésünk, amit most fel szeretnénk bontani. A kiadó ehhez írásban hozzájárult (mármint a felbontáshoz), de nem küld semmilyen dokumentunot hozzá. Én úgy gondolom kellene írnunk erről is egy megállapodást, a későbbi viták elkerülése végett, ugyanis a könyv megjelentetését másik kiadóval fogjuk folytatni.
Az a kérdésem, ha elküldöm e-mail-en az eredeti szerződést, akkor az alapján tud valaki segíteni nekem abban, hogy készít egy közös megegyezésű szerződésbontást?
Köszönöm

Scully # 2006.01.06. 10:40

Sziasztok!

Örömmel jelentem, hogy tegnap elott közös megegyezessel megszunt a munkaviszonom.

Ugyanakkor megintcsak kitoltak velem, mivel csak a közös megegyezés aláírása után közölték velem, hogy nem fizették be az utolsó félévi tandíjamat. Pedig a szándéknyilatkozat szerint amit félév elején kellett leadni vállalják, hogy ők fizetik. Most itt állok, mert a leckekönyvemet nem tudom felvenni, vizsgázni sem tudok, pedig holnap lenne egy vizsgám. Így elveszítek egy vizsgaalkalmat plussz még rohangálhatok, hogy tisztázzam magam.

Ugye ezt már bebuktam?

Köszi,
Scully

Bogie # 2005.12.29. 09:17

Off. Lorna, karrierépítéssel kapcsolatban esetleg érdemes lehet benézned az index oldalán a Karrier, munka / Álláskereső tapasztalatok topikba.

lorna # 2005.12.29. 07:37

Köszi a választ, én is így gondoltam egyébként. De ezt az állást is 5 hónap keresgélés után találtam, és nincs garancia, hogy legközelebb hamarabb fog menni + ahova menni szeretnék (ha sikerülne), oda jó ha egyszer bejut az ember, nem mondhatom, hogy inkább 5 hónap múlva mennék, mert akkor már nem lesz hely. +ez az állás a szakvizsga időbe se számít bele. Szóval ha így alakul, inkább fizetek, addig meg félreteszem a fizetésem egy részét, és örülök, hogy a szüleim tudnak támogatni anyagilag, ha arra van szükség.

Bogie # 2005.12.28. 15:32

Lorna, jogos lenne a követelésük, hiszen te 9 hónapra szerződtél és ha elmész ezzel nekik kárt okozol. Kilenc hónap nem túl hosszú és jól jöhet még, hogy van valami az önéletrajzodban, ami tapasztalatnak mondható. Szerintem 5-6 hónap után kezdj el nézelődni, és csak a 7. hónap végétől kezd elküldeni a pályázataidat.

A határozott idejű szerződéseket a lejártuk előtt csak közös felmondással lehet megszüntetni, nyilván a te esetedben ebbe a munkáltató érthető okok miatt nem mehet bele. A másik a rendkívüli felmondás lenne, de arra viszont nem fognak okot adni.

lorna # 2005.12.28. 08:54

Sziasztok!

Nemrég helyezkedtem el a közigazgatásban ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban, több hónapi álláskeresés után. Nem ez az álommunka, szóval ha találok valami jobbat, szeretnék váltani. Ez egy 9 hónapra szóló határozott idejű szerződés. Az állam támogatásként adja a fizetésem felét, de csak egy összegben, a 9 hónap letelte után fizetik ki a közig szervnek. Ha nem töltöm ki a 9 hónapot, a munkáltatóm nem kapja meg a támogatást. Azt mondták a szerződés megkötésekor, ha el akarok menni, persze elengednek közös megegyezéssel, csak nekik okozott kár címén megtéríttetik velem azt a részt, ami így az állami támogatás hiányában a tervezetten felül terheli az ő költségvetésüket. Ezt megtehetik?

Előre is köszi a hozzászólásokat.

Bogie # 2005.12.27. 16:48

Scully, az MT alapján legkésőbb tárgyhót követő 10-ig kell a béreket kifizetni (ha nem munkanapra esik, akkor előbb), ha a szerződés másképpen nem rendelkezik.

Milyen szabályzatra gondolsz, ami leírja, hogy a jelenléti ívet milyen formában vezetitek és mikor kell leadni? Az biztosan le van írva valahol, de a legtöbb helyen ennek tanulmányozása nélkül is elég egyértelmű a helyzet. Általában minden csoportban van valaki, aki felel azért, hogy a jelenléti ívek időben a bérszámfejtésre kerüljenek.

Igazából kamatot kellene, hogy kapj, de egy bruttó egymilliós fizetés 5 napos kamata nettó alig pár száz forint...

Off. Ha jól értem, akkor éppen munkahelyváltáson gondolkodsz, az viszont mindig hordoz magában kockázatot. Vagyis ésszerű tartalékot képezni, hogy nemhogy egy 5 napos bérkiesés, de még egy pár hónapos se lehetetlenítsen el.

Scully # 2005.12.24. 10:49

Mikor és mitől lenne rendkívüli eset? Illetve ha ez nem is, akkor milyen esetben mondhatnék én fel rendkívüli felmondással? Meddig kell a munkatörvénykönyve alapján a bért kifizetniük? 5, 10 nap? Munka vagy naptári nap?

A kivételezés pontosabban szivatás nem számít jogsértésnek? Jut eszembe én még soha nem láttam egyetlen hivatalos belső szabályzatot sem amelyben az ezzel kapcsolatos részletek le lettek volna fektetve. Tehát ők gyakorlatilag kényük és kedvük szerint szivathatnak.

Köszönöm,
Scully

the big cat # 2005.12.24. 05:49

Ez, ha jól értem egyedi eset, véleményem szerint az nem alapoz meg rendkívüli felmondást.

Scully # 2005.12.23. 18:05

Ez esetben nem mondhatnék fel rendkívüli felmondással?

Ui: Megnéztem és nincs semmilyen határidő a szerződésemben. Nem tudom miért emlékeztem így.

Köszönettel,
Scully

the supervisor # 2005.12.22. 20:16

ja valami ilyesmi... :)

the big cat # 2005.12.22. 17:28

Szerintem először is fenyegetőzz a bírósággal, mondjuk egy erősen ügyvédi hangzású szakszerű levélben követeld (esetleg küldje ügyvéd a felszólítást) az azonnali fizetést és a kamatokat.

OMMF - országos munkaügyi és munkavédelmi felügyelőség, ha pontosan idéztem, de szerencsére itt van a fórum tanácsadó csapatában supervisor kollega, aki esetleg pontosan megmondja.

Scully # 2005.12.22. 11:17

Mi lesz, ha bírósághoz fordulok?
És sajnos nem tudom mi az az OMMF.

Köszönöm!

the big cat # 2005.12.22. 11:13

Kamatot követelhetsz, bírósághoz fordulhatsz, OMMF-fel fenyegtőzhetsz.

Scully # 2005.12.22. 11:10

Igen, én is így gondoltam főleg, hogy a munkaszerződésemben benne van, hogy legkésőbb a hónapot követő 5-ig el kell utalniuk a béremet.

Nevetséges ez az egész, mert azért ugyan felhívtak, hogy egy bizonyos levonásokat tartalmazó adatszolgáltatást hogyan tudnak megcsinálni, de azt nem kérdezték meg, hogy mi lesz a jelenlétimmel. Bár én kétszer is rákérdeztem ezek után egy kedves kolléganőnél, hogy leadta-e valaki helyettem a jelenlétimet, de ő megnyugtatott, hogy biztos elintézte valaki nyugodjak meg, lesz bérem. Ma beszéltem a bérszámfejtéssel és még ma elutalták volna ha beküldik a jelenlétimet, de a HR-es nem volt hajlandó aláírni, mivel mindenki aki nem adta le a megadott határidőre (valószínűleg több kolléga nem kaphatott bért, aki betegszabin van illetve nem adta le időben) az majd január 10-én kapja meg. Hihetetlen, hogy mit meg nem engednek maguknak csak azért mert egy páran a vezetésből szeretnék időben megkapni fizetésüket.

Mit tehetek most?

the big cat # 2005.12.22. 10:54

supervisor, pontosan ki is modtad, a munkáltató felelőssége a jelenléti ív előállítása, ezzel szemben semmire nem hivatkozhat, ha máshogy nem becsléssel de bért kell számfejtenie.

the supervisor # 2005.12.22. 10:30

Véleményem szerint de jure nem tehetik meg, de facto meg igen! Vagyis az Mt.-ben nincs sehol expressis verbis kimondva az, hogy a munkabér, illetőleg a bérszámfejtés az a Te jelenléti íved alapján kell, hogy történjen! Az egy máskérdés, hogy mind munkavállalói oldalról, mind hatósági oldalról jogos igény, hogy a jelenléti íven szereplő adatok hitelesek legyenek, illetőleg össze lehessen őket egyeztetni a bérszámfejtéssel. Ha ez nem áll, bukik az egész!
Csak, hogy tudd! A jogszabály alapján, nem a TE kötelezettséged a munkaidő adatainak nyilvántartása, hanem a mindenkori munkáltatódé! Vagyis, mindennemű ezzel kapcsolatos felellősségi alakzat őt terheli!
Továbbá a munkavállaló munkabérhez való joga feltétlen! Ezt az Alkotmányunk is rögzíti!

Scully # 2005.12.22. 08:38

Szia Bogie,

Képzeld mi történt. A sors iróniája, hogy tényleg beteg lettem így nem voltam bent a jelenléti leadásánál és mivel senki nem adta le helyettem (én mindig megcsinálom mások helyett, ez most nagy csalódás volt - megint) úgy néz ki, nem kapok fizetést.

Megtehetik?

Köszönöm,

Scully