határozott idejű szerződés, felmondás


Bogie # 2005.12.21. 15:11

Egy kicsit faramuci a helyzet, ugyanis, ha te annak ellenére folytattad a tanulmányaidat, hogy a munkáltató nem biztosította a tanulmányi szabadságot, akkor téged tulajdonképpen nem ért kár.

Igazából a munkáltatóval szemben nem utólag kellene a tanulmányi szabadsággal kapcsolatban vitatkozni, hanem akkor kellett volna, amikor mentél volna szabadságra, de nem engedett el. Ami egyébként képtelenség, mert neked csak bejelenteni kellett volna az időpontokat és nem kérni...

Próbálj velük közösen megegyezni!

Sok sikert!

Scully # 2005.12.20. 20:38

Sziasztok!

Utolsó kérdésem az lenne, hogy a közös megegyezésre való törekvés során - ha normális érvek után nem megy - előhozakodhatok-e azzal, hogy azért nem szeretném visszafizetni a tandíjamat, mert sohasem biztosították a munkatörvénykönyvében meghatározott tanulmányi szabadságot?

Köszönönettel:
Scully

Scully # 2005.11.30. 16:52

Szia Bogie,

A szerzodesem hatarozatlan idore szol es szabadsagigenyem nem fert bele egy tombbe, ezert kettobe irtam. A jovahagyott ment az elsobe a tobbi - amit nem hagyott jova - a masikba.

A felmondasi ido letoltesere en szivesen elmennek orvoshoz hogy nekem is jo legyen egy kicsit. Megtehetetem?

Mit irjak a levelbe? Hetfon szeretnem beadni.

Koszonettel,
Scully

Bogie # 2005.11.29. 12:13

Scully, először is remélem, hogy egy tömbben töltötted ki a szabadságigényedet, illetve rajta van a kitöltés dátuma is. Csupán azért, mert amilyen kellemes hangulat van körülötted, könnyen megkaphatod, hogy nem egy nappal előtte kell kérni a szabadságot...

Az első kérdésem az lenne, hogy milyen szerződésed van. Ez itt éppen a határozott idejű szerződések felmondása. Ha neked ilyen van, akkor azt nem tudod felmondani. Pontosabban csak rendkívüli felmondással lehetne felmondani, de ahhoz azért olyan indok is kell.

Bármilyen felmondást írásban kell közölni a munkáltatóval. Olyan nincs, hogy ő ezzel nem foglalkozik, mert nincs ideje! Át kell vetetni, aláírással, dátumozva valakivel. Persze, ha akarod, akkor tértivevénnyel is elküldheted nekik.

A határozatlan idejű szerződésed van, akkor a felmondási idődet le kell dolgoznod, kivétel, ha ettől a munkáltatód eltekint (és biztos, ami biztos, írásban megerősíti).

A közös megegyezésben bármi lehet, még az is, hogy azonnal megszűnik a munkaviszonyod és nem kell visszafizetni a sulidat sem.

Sok szerencsét!

Scully # 2005.11.29. 10:52

Sziasztok!

Eloszor is szeretnem megkoszonni a sok tanacsot a multkori kerdeseimmel kapcsolatban. Ugyanakkor jo lenne ha latnatok sokan valoban nincsenek tisztaban a jogaikkal es ahogy az ido halad egyre bonyolultabb helyzetbe kenyszerulnek. Ez tortent velem is es bevallom oszinten rosszul esik, hogy ezert meg kvazi fejmosast is kapok.

Szoval a munka egy resze (amit meg en csinaltam) kesz, a tobbi sajnos nem. Fonokunk olyannyira irigy, hogy ezt is egyedul akarta megcsinalni es belesult. Legalabb nem tudja arra fogni, hogy nem voltam itt. Miutan lement ez az idoszak, mult hetvegen megegyeztunk, hogy a maradek 16 napomat kiveszem decemberben mert ugye jon a vizsgaidoszak, de ezt akkor nem irtuk ki - napokat kellett konyorognunk neki, hogy kitudjuk tolteni a jelenleti ivunket a tulorak es szabadsag miatt - ellenben most hetfon elso dolgom volt kiirni a szabiaimat. Mivel harom reszletbe vennem ki ezert harom igenylest toltottem ki, de a sarkany kozolte velem, hogy nem hajlando alairni csak az ehetit. Igy most szabin vagyok- szoban akkor megallapodtunk a tobbirol is. Mondvan, hogy nem szeretne maganak kellemetlenseget mint a multkor. A lenyeg, hogy most mar ott tartok, hogy hajlando vagyok kifizetni a sulimat is, csak hogy minel hamarabb megszabaduljak. Kerdesem az lenne, hogy felmondjak vagy kerjek kozos megegyezest, illetve ha esetleg beleegyeznek a kozos megallapodasba akkor jar-e 1 havi ber mint a felmondasnal. Ha csak a felmondast fogadjak el, akkor koteles vagyok-e letolteni? Nem szeretnem... Illetve mi legyen a levelben, amit postan kuldok majd ugyanis egy masik kollega felmondasat mar visszautasitotta mondvan, hogy neki most nincs ideje uj embert keresni.

Koszonettel
Scully

the big cat # 2005.10.31. 15:15

A szó nélkül hagyás nem jelent se belenyugvást, de főleg elismerést nem.

A hallagatás csak kifejezettt iylen rendelekzés mellett jelent belegyezést.

Én azt gondolom, hogy Scully jobb ha felhagy azzal, hogy jogi segítséget kér, és szépen belenyugszik, hogy a jogait a munkálttaó úgy csorbítja, ahogy akarja, mivel a korábban adott elég világos, és egyértelmű tanácsainkra se kívánt a jogaival élni. nem tudom, most mi változott, mikor a helyzete már bonyolultabb, és nehezebb bizonyítási körülmények közé keveredett.

K_Peti # 2005.10.31. 07:33

En irnek nekik egy levelet es postan elkuldenem nekik, hogy szobeli keresuknek megfeleloen nem mentem szabadsagra, hogy ezt es ezt munkat befejezzem.

Ha erre aztan nem reagalnak eloallhatsz a szamladdal. Valoszinu, hogy szonelkul fogjak hagyni, azzal pedig elismerik a helyzetet. Utana lehet a szamlakkal elohozakodni. Lenyeges hogy postan csinald, hogy nyoma legyen az atvetelnek. Termeszetesen ezzel is felboszitheted oket. El kell dontened, hogy kiallsz a jogaidert vagy megfutamodsz, de akkor nincs jo tanacs az esetedre.

Scully # 2005.10.30. 14:23

Sziasztok!

Nem mentem el szabadságra. Bár többször kértem, hogy vonják vissza szabadságomat megmondták kerek perec, hogy nem fogják. És mivel annak idején én ajánlottam fel, hogy maradok, döntsem el, hogy áll-e még az ajánlatom. Ha igen, akkor azonnal kifizetik a repülőjegyemet. (Tudtam, hogy maradnom kell, csak nem láttam garanciát arra, hogy ha elmegy a gépem, akkor visszakapom a pénzem) A felajánlást pedig azért tettem, mert akkor sokkal rövidebb volt a határidő és nélkülem tényleg nem tudják befejezni. Ezt ők is tudják, csak mivel megakarnak szabadulni tőlem, ezért nem kommunikálják ezt sem szóban, sem írásban. Nehogy nyoma legyen.

Azért döntöttem úgy, hogy maradok, mert féltem ha elmegyek a rendkívüli helyzet miatt rendkívüli felmondással küldenek el, és akkor fizethetek. Meg aztán kolléganőm is azt javasolta, hogy nem érdemes kockáztatni és felbőszíteni őket. Épp a héten rúgtak ki valakit aki már régóta szúrta a szemüket. Nyomoztak egy kicsit a magánéletében (na az övék sem éppen hófehér), megzsarolták ő pedig szó nélkül aláírta a közös megegyezést.

Szóval megijedtem. Bár nem találnának semmit a magánéletemen látván hogyan küldenek el embereket nem tudhatom nálam mivel állnak majd elő. A repjegy ára nálam van, pénztárbizonylat másolattal. Most azt akarják, hogy én vonjam vissza a jóváhagyott szabadságomat. Ezt eddig nem tettem meg. Mit szóltok?

Hihetetlen, hogy mit meg nem engednek maguknak!

the big cat # 2005.10.27. 12:49

molattis, természetesen a munkálttónak nincs joga egyoldalúan kiléptetni a munkavállót semiylen körülmények között. Azt csak a felmondás valamely indoklt formájával, vagy közös megegyezés előzetes írásbafoglalásával teheti meg. Egyébként ha mégis megteszi, azonnal bírósághoz kell fordulni, és van egy nyert ügyetek, ugynais a formai hiányosság semmissé teszi a munakviszony megszüntetését, a bíróságnak nem kell semmi egyebet vizsgálnia.

csellos # 2005.10.24. 12:20

Bogie!
Jogos az észrevételed, figyelmetlen voltam.

Scully!
Szerintem senki nem állította, hogy "Mindenképpen írásban kell kérnem a szabadságom visszavonását..."
Ha nem vonják írásban vissza, akkor továbbra is érvényes, szerdán megkezdheted a letöltését. Nehogy kérjed a visszavonást!!!
Ha a munkaadó mégis úgy dönt, hogy saját korábbi döntését felülbírálja, kezdeményezzenek ők. És még akkor is eldöntheted - a helyzetet és az írásos indoklást ismerve - hogy az jogos, vagy nem.

Jó pihenést a szabadságodon!

Scully # 2005.10.24. 10:47

Sziasztok,

Szerdán mennék szabira.
Mindenképpen írásban kell kérnem a szabadságom visszavonását? Mert szerintem ezt a "jó" szakembereknek tudni kellene, hogy is működik mindez. Nem elég, ha elmegyek és utólag hivatkozom arra, hogy nem kaptam írásbeli viszzavonást?

molattis # 2005.10.24. 10:10

Köszi a választ

Még egykérdés van-e joga ez alapján a kérelem alapján kiléptetnie, mindenféle egyéb papír aláírása nélkül?

Bogie # 2005.10.24. 09:33

Molattis, a közös megegyezés magában hordozza a felek közös akaratát, nem kell megindokolni, hogy miért nem fogadja el azt akármelyik fél.

Miért akartok közös megegyezést? Szerintem az orvosi igazolás alapján nem közös megegyezést kellene kérni, főleg, hogy a munkahely ezt nem támogatja, hanem kérni kell a barátnőd egészségi állapotának megfelelő munkakörülmények biztosítását, orvosi igazolást mellékelve. Amennyiben ezt nem tudják biztosítani valószínűleg ők fognak felmondani neki, így lehetősége lesz igénybe venni munkanélküli-járadékot, ha egyébként is jogosult rá.

Bogie # 2005.10.24. 09:27

Csellos, a szerződésében az van, hogy akkor kell visszafizetnie a tanulmányi költségeit, ha a munkáltató rendkívülivel szünteti meg a munkaviszonyát, ami ugye érthető, mivel arra a munkáltatónak kell okot adnia. Azt furcsának találom, hogy a közös megegyezést is bele vették, hiszen közös megegyezés esetén úgyis az lesz, amiben akkor megegyeznek (lehet, hogy arra az esetre írták bele, hogy ha a közös megegyezés ezt külön nem érintené, akkor a munkavállaló fizessen. Viszont itt a közös megegyezést a munkáltató kezdeményezi, úgyhogy a munkavállaló csak akkor fogja elfogadni, ha számára nem jár anyagi hátránnyal).

molattis # 2005.10.24. 09:22

Tisztelt Munkajogász,

A barátnőm aszmás nem bírja a folyamatos légkondícionálást.
Ez a betegség nála idén februárban alakult ki.
Erre a betegségre hivatkozva kértük a munkahelyet közös megegyezésen alapuló felmondásra. Kérésünkhöz orvosi igazolást is csatoltunk. A főnök közölte, hogy nem járul hozzá a közös megegyezéshez.
Érdeklődnék hogy ilyen esetben van-e joga ehhez?

Köszönettel Attila

csellos # 2005.10.24. 08:55

És ha még nem mentél el szabira, tehát a munkahelyeden elérhető vagy, mindenképp követeld a már jóváhagyott szabadság visszavonását - az indok megjelölésével! - írásban. Ha ilyet nem kapsz, nyugodtam menj szabira.

csellos # 2005.10.24. 08:51

Rendkívüli felmondásra a gyakorlatban tipikusan az ittasan való munkábajárás, a munkába való be nem járás (itt nem az indokolt esetről, betegségről, szabadságról van szó), illetve a munkaadónak történő szándékos károkozás sokott ok lenni. A Te esetedben erről szó sincs.

Nekem egyébként van egy olyan gondom is (már a Te esetedben a munkaadóddal), hogy nem vagyok benne biztos, hogy a tanulmányaid költségeid visszafizetését kérheti-e akkor, ha ő mond fel. Ezzel ugyanis akkor ő visszaélhet. Ez a rész szerintem semmis, én nem fizetnék vissza semmit. Természetesen, ha Te mondasz fel, úgy jogos a követelés, közös megegyezéskor pedig valóban térj ki rá.

Privát telefonod megadását nem kérheti (hacsak az elérhetőségedet a munkaszerződésben ily módon nem vállaltad), ha a szabadságon való (vagy munkaidőn túli) elérhetőséget a munkaköröd indokolja, akkor adjon céges mobiltelefont, és honorálja azt, hogy ezt neked vállalni kell. (De legalább legyen a munkaszerződésben egy kitétel, hogy a fizetésed ezt is tartalmazza.)

Ha a már jóváhagyott szabadságot vissza akarja vonni, akkor ennek (részéről) nagyon alapos oka kell, hogy legyen, a féltékenység nem tűnik igazán annak.

Karika # 2005.10.24. 08:09

Ehhez csak annyit, hogy a szabadság- engedélyezést vissza lehet vonni, sőt, szabadságról is vissza lehet rendelni. (Természetesen megfelelő indokkal.)

the big cat # 2005.10.24. 07:14

Erre nincs egy lista, ami alapján el lehetne dönteni a dolgot, de amit te írsz az nem legendő rendes felmondásra sem, nemohogy rendkívülire.

Rendkívüli felmondás indoka csak az lehet, ha valaki a munakviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal, jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként oylan magatartást tanusít, ami a muankviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Az első oknál mindennek egyszerre kell teljesülnie, a másodiknál pedig nagyon.nagyon összeférhetetlennek kellene lenned.

Ha van szabadságengedélyed, akkro még az sem számít, ha emiatt a munkádat nem tudod elvégezni, és mondjuk ez iszonyat kárt okoz a cégnek, mivel semmiféle kötelezettséged nem szegted meg.

Egy esetben nem áll a dolog, ha vezető állású dolgozó vagy, vagy egyébként a muankidődet saját magad osztod be.

Scully # 2005.10.24. 06:14

Nem igazán sikerült az első mondatom. :-)))

Azt szeretném tudni, hogy milyen okok minősülnek rendkívülinek?

Köszi,
Scully

Scully # 2005.10.24. 06:12

Szia Bogie,

Milyen rendkívülit?

Ha most van egy határidős munka, amit én teljesíteni tudok a megadott határidőre még akkor is, ha elmegyek szabadságra, de ők szeretnék ha maradnék, minősülhet-e ez rendkívüli oknak?

Ugyanis ha ennek a dolognak a nem megléte kiderül, akkor a nagyfőnökök akár ülhetnek is.

Most nagyon be vannak ilyedve, ami nyilván nem az én problémám de szeretném magam teljesen levédeni, mivel fizetni sem szeretnék.

Elnézést a sok értetlenkedésért,

Köszönöm,

Scully

Bogie # 2005.10.23. 18:55

Scully, a rendkívüli femondáshoz, azért rendkívülit is kell produkálni. Az, hogy nem vagy szimpatikus még rendes felmondásra sem ok, nemhogy renkívülire.

Ha írásban kérted és engedélyezték a szabadságolásodat, akkor semmi gond nem lehet belőle, ha szépen otthon maradsz. Ilyen feszült hangulatban jobb minden ilyesmit írásban intézni. Vagyis legyen benne a szabistömben (vagy amit használtok), hogy mettől meddig vagy szabin és a munkahelyi vezetőd aláírása is legyen rajta, hogy jóváhagyta.

Valószínűleg a közös megegyezésre fognak törekedni (a rendkívülit ok nélkül a munkáltatók a legritkább esetben veszik elő, ilyenkor inkább a tájékozatlanság áll a háttérben.)

Közös megegyezésbe pedig csak akkor menj bele, ha tartalmazza, hogy nem kell visszafizetned a tanulmányaid eddig felmerült költségét (tandíj, plusz fizetett tanulmányi szabadság, utazási ktg. térítés, ha volt stb.)

Scully # 2005.10.23. 17:03

Köszönöm a választ.

Nem azért tettem fel minden fórumra a kérdésem, mert össze akartam rondítani, hanem azért mert egyrészt elég nyomasztó a helyzet amiben vagyok - kétségbe vagyok esve - másrészt pedig nem tudtam hogy működik. Eddig még nem csinálta ilyet.

De most már tudom.

Még annyit szeretnék kérdezni, emiatt kirúgnak, akkor megtehetik-e rendkívüli felmondással. Csak a tanulmányi szerződésem miatt kérdezem.

Köszönöm előre is.

Scully

Scully # 2005.10.23. 17:03

Köszönöm a választ.

Nem azért tettem fel minden fórumra a kérdésem, mert össze akartam rondítani, hanem azért mert egyrészt elég nyomasztó a helyzet amiben vagyok - kétségbe vagyok esve - másrészt pedig nem tudtam hogy működik. Eddig még nem csinálta ilyet.

De most már tudom.

Még annyit szeretnék kérdezni, emiatt kirúgnak, akkor megtehetik-e rendkívüli felmondással. Csak a tanulmányi szerződésem miatt kérdezem.

Köszönöm előre is.

Scully

the big cat # 2005.10.23. 15:52
  1. Nem jól tudod, mert a negyedét kell akkro kiadnia, amikro te kéred.
  2. Ha jóváhagyták, akkor menj, azzal nincs semmi probléma. Remélem megvan róla a jóváhagyás írásban. Ha emiatt kirúgnak, akkor lesz egy nyertes munakügyi pered jogellenes felmondás miatt.