terhesség - felmondás?


sunset # 2009.04.04. 13:40

Tisztelt Jogi Fórum!

Problémám a következő:
2009.01.05-én kisfiam 2 éves lett, ez előtt jeleztem a munkáltatómnak h szeretnék visszatérni dolgozni, ők ki is számolták az előző években felgyülemlett szabadságokat, így március 19-ig ki is írták azokat. Közben ismét teherbe estem, sőt már akkor is az voltam amikor a szabadságomat kezdtem el kivenni 2009.01.06-án.
Március 20-hoz közeledve jeleztem a munkaadóm felé h ismét babát várok és táppénzre fogok menni.
Március 23án érkezett egy rendes felmondás postán, melyet kértek h aláírva küldjek vissza részükre. Én másnap írtam egy levelet melyben a Mt. 90 paragrafusára hivatkoztam h felmondási védelem alatt állok, hisz azon a napon amikor a munkaviszonyomat meg szerették volna szüntetni én már táppénzen voltam, ráadásul hetek óta terhesgondozásba is vagyok véve.
A mai napon viszont egy ügyvédi levelet kaptam, mely szerint ez így nem igaz, mivel még a szabadságom alatt íródott a felmondó levél, tehát jogosan szünteti meg a munkaadóm a munkaviszonyomat.

Kérdésem annyi lenne hogy hová tudok fordulni, kinek van most akkor igaza?

Előre is köszönöm a segítséget!

B. Krisztina

the big cat # 2009.04.04. 14:22

Teljesen mindegy, hogy szabadságon voltál, vagy táppénzen, a lényeges az, hogy már terhes voltál, és a terhesség objektív és abszolút felmondási védelmet jelent, azaz, még ha te sem tudtál róla, de később kiderül, hogy már akkor terhes voltál a felmondás semmis. Az meg, hogy a munkáltatód mikor írta még normál körülmények között sem számít, mert a felmondás hatályosulása és a közlésének időpontja az átvétel, és nem a megírás napja.

Neked van igazad, és bírósághoz fordulhatsz, ha továbbra is szórakoznának veled. Az ügyvéd aki írta neked a levelet a fentiekkel tisztában van, megpróbálnak átverni, szerintem válaszolj nekik, hogy a terhesség és nem a táppénz a te esetedben a felmondási védelem alapja, ha más a véleményük, úgy bírósághoz fogsz fordulni.

Egyébként nem voltál véletlenül még GYES-em is? mert az is felmondási védelmet jelent, akkor is ha közben más aktív munkajogi állományban (azaz szabadságon, vagy munkában) vagy

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.04. 14:29

Így igaz. Én annyit tennék hozzá, hogy a munkaválalló eljárása pedig jogszerű volt ugyan, de egyxáltalán nem volt korrekt.

Dödölle1 # 2009.04.04. 17:14

Kérdésem annyi lenne hogy hová tudok fordulni, kinek van most akkor igaza?

B. Krisztina

  1. Elmondásod alapján neked van igazad.
  2. Munkaügyi Bírósághoz

Erről egy kicsit részletesebben:
A felmondásban szerepelnie kell egy tájékoztatásnak, amelyben a foglalkoztató kioktat arra vonatkozóan, hogy amennyiben a döntését sérelmesnek tartod milyen határidőn belül, milyen jogorvoslati lehetőséget veszetsz igénybe. (Ha ezt a felmondás nem tartalmazza, az baj. Mármint a foglalkoztatónak, amikor a bíróság dönt az esetleges kártérítésről, külön aggályos, ha a felmondás ügyvéd közreműködésével készült.)

Amennyiben a lent javasolt egyeztetés nem vezet eredményre -azaz a foglalkoztató nem vonja vissza írásban, hivatalosan a felmondást- úgy haladéktalanul terjessz elő keresetet az illetékes Munkaügyi Bíróságon.

Amennyiben a jogban járatlan vagy és ügyvédet sem engedhetsz meg magadnak, úgy élj a PP. (a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény) 94.§. által biztosított lehetőséggel, menj be a perre illetékes Megyei Bíróságra, ahol a keresetet (kérelmedet) jegyzőkönyvbe mondhatod.

Kereset=az a levél, beadvány, amibe a pert kezdeményező fél leírja azt, hogy mit kér a bíróságtól. (Pl. A felmondás jogellenességének a megállapítását, illetve annak megsemmisítését, a jogviszony helyreállítását. Vagy …… a lehetőségekről érdeklődj a keresetlevelet készítő ügyvédtől, vagy a bírósági ügyintézőtől…)

A fenti esetben -általában- egy jogi egyetemet végzett, de még bíróvá ki nem nevezett gyakornok készíti el a keresetlevelet úgy, hogy az a PP. előírásainak megfeleljen, minden alaki és tartalmi kellékkel rendelkezzen.

Célszerű vinni a felmondást, a munkáltatóval történt egyeztetés, iratanyagát (levelezés, ajánlási feladóvevények, tértivevények stb.), az igazad alátámasztására megjelölt tanúk adatait, a terhességet igazoló orvosi dokumentációkat, terhesgondozási könyvet, ambuláns lapot stb. azaz mindent amivel az igazadat bizonyítani tudod. Sokat nyomna a latba, ha a 03.20-i bejelentésedet tanúk tudnák igazolni.

A magyar jogban –fő szabály szerint- mindig annak kell bizonyítani aki azt szeretné, hogy az állítását valósnak elfogadják.
Bár a munkaügyi jogvitában több dologban a foglalkoztatónak van bizonyítási kötelezettsége a gyakorlat mégis az, hogy ha te azt állítod, hogy a felmondás közlésekor terhes voltál akkor azt neked kell bizonyítanod.

Persze a munkáltatónak is bizonyítania kell majd, hogy a felmondása jogszerű,
okszerű, egyértelmű és valós volt, a felmondásból világosan kiderül a felmondás oka, a munkavállalót a jogorvoslatra írásban kioktatta, az indokolás rendeltetésszerű volt stb.

A munkaügyi pertől nem kell félni, a Munkaügyi Bíróság –az MT-be épített garanciák alapján – többnyire „alkalmazottbarát”.

Végül egy megjegyzés: A felmondási védelem csak rendes felmondásra vonatkozik.

Remélem tudtam egy kicsit segíteni.

Üdv. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.06. 07:04

Nem lehet egyoldalúan visszavonni a felmondást, a munkavállalónak pedig nem érdeke, hogy hozzájáruljon a visszavonáshoz.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.06. 07:10

menj be a perre illetékes Megyei Bíróságra,

Mint magad is írtad, a perre nem a megyei bíróságnak van hatásköre, hanem az adott megye székhelyén működő munkaügyi bíróságnak.

ég bíróvá ki nem nevezett gyakornok készíti el a keresetlevelet

Titkár esetleg fogalmazó. És nem keresetlevelet készít, hanem jegyzőkönybe veszi a keresetet. Ezzel szemben nem ugyanazok a követelmények, mint egy keresetlevéllel szemben. (Furcsa is lenne, hogy a titkár elront valamit, és ezért elutasítják a keresetet.)

Etc.

OFF
Kedves Dödölle, nagyra értékelem, amit a szociális juttatások, gyed, gyes, tápppént témakörbenm teljesítesz, de... De.
ON

Dödölle1 # 2009.04.06. 08:15

1. Köszönöm a helyreigazítást, a pontatlanságért
elnézést kérek.

2. Megjegyzem válaszom ezt a mondatot is tartalmazza: "Megyei Bíróságra, ahol a keresetet (kérelmedet) jegyzőkönyvbe mondhatod."

Üdv :)

Dödölle1 # 2009.04.06. 11:18

„menj be a perre illetékes Megyei Bíróságra,”

Mint magad is írtad, a perre nem a megyei bíróságnak van hatásköre, hanem az adott megye székhelyén működő munkaügyi bíróságnak.

OFF
Kedves Dödölle, nagyra értékelem, amit a szociális juttatások, gyed, gyes, tápppént témakörbenm teljesítesz, de… De.
ON

-------------------------

Idézet a PP-ből:

94. § (1) A keresetet,

valamint a per megindítását megelőző kérelmet az ügyvéd által nem képviselt fél bármely helyi bíróságnál

vagy a perre illetékes megyei bíróságnál

is jegyzőkönyvbe mondhatja.

A felet ilyenkor a szükséges útbaigazítással is el kell látni és az esetleges hiányok pótlására (95. §) nyomban fel kell hívni; ha a fél a hiányok pótlását figyelmeztetés ellenére is elmulasztja, a keresetet, illetőleg a kérelmet jegyzőkönyvbe kell foglalni.
(2) A jegyzőkönyvre a 93. § megfelelően irányadó.
(3) Ha a perre nem az a bíróság illetékes, amelyik a keresetet (kérelmet) jegyzőkönyvbe vette, a jegyzőkönyvet az illetékes bírósághoz kell áttenni.
(4) Folyamatban levő perben szóbeli kérelmeket - feltéve, hogy a törvény másként nem rendelkezik - jegyzőkönyvbe mondani a perbíróság, továbbá a fél lakóhelye vagy munkahelye szerint illetékes helyi bíróság előtt lehet; az előző bekezdések rendelkezései egyébként ilyenkor is megfelelően irányadók.

  • Fentiek alapján tehát a válaszomban adott megfogalmazás egyezik a hatályos jogszabály (PP.) szövegével.

Köszönöm az elismarést de a "de, de-t nem igazán értem.

Tudom, hogy -sem a bírósági alkalmazottak, sem az ügyvédek között- nem túl népszerű, ha valaki ingyen és bérmentve tájékoztatja a kiszolgáltatott ügyfeleket a jogaikról és a lehetőségeikről, ennek ellenére -amennyiben a de,de erre vonatkozik- kérem, hogy nézzétek el nekem ezt a különcséget.

Üdv.:)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.06. 13:05

Ahogy mondod. Bármely helyi és a perre illetékes megyei bíróságnál. De a munkajogi perre egyetlen megyei bíróság sem illetékes - mivel nincs rá hatáskörük.
Egyébként semmi gond az ingyenességel. A baj a félrevezetéssel van, amit aztán a jogászank kell kijavítania. Ingyen és bérmentve.

OFF
Ásol még egy kicsit lefelé, vagy befejeztük?
ON

petrus55 # 2009.04.06. 14:37

Szertnék érdeklődni, hogy egy munkerő közvetítő cégnél vagyok bejelentve 4 órában, és ahova már több mint egy éve kiközvetítettek, mos megszünteti a munka viszonyt.
Azt mondták 15-nap felmondási időm van, ezt 4 órában kell hogy elszámolják, vagy pedig annyiban , amit ténylegesen dolgozom? ( 8óra)
Illetve, ha nem lesz munkám, munkanélkülire meddig tudok esetleg elmenni?( Mennyi hónap vagy nap)
Köszönöm.

nandy # 2009.04.06. 21:59

OFF:

Kedves kbs., én nagyra értékellek Téged, és nem csak téged, hanem Nagymacskát, ÓbudaFan-t..., tovább nem sorolom, mert félek, hogy valakit szándékom ellenére is kihagynék. Nagyon örülök annak, hogy ti jogászok kijavítjátok a laikusok által írt hibákat (Dödöllé-ét, vagy éppen az enyémet). De nem hiszem, hogy ennek a botlásnak ekkora feneket kellene keríteni.
Hiszen az ügyfél tájékoztatva lett... bemegy a helyi bíróságra, ott felvilágosítják, hova forduljon... innentől én sem értem, miért okoz gondot az, hogy hova menjen.... Bár én is csak egy gyarló laikus vagyok - Dödöllé-hez hasonlóan...

Azt pedig külön megjegyezném, hogy Dödölle tájékoztása - GYED, GYES stb. ügyekben - messzemenőleg korrekt, más témákba nem is nagyon szól bele, tehát nem kellene ezen apró hibáját pellengérre helyezni.

Az a véleményem, hogy Dödöllénél sokkal gyakorlatlanabb, tudatlanabb fórumozók is simán tanácsot adnak, szóval emiatt is éreztem kényszert arra, hogy szóljak néhány szót.

Üdv. és bocs.
Andi

ON.

nandy # 2009.04.06. 22:07

Petrus:

A munkaerő-kölcsönzés lényege az, hogy te nem az átvevővel, hanem az átadóval állsz szerződésben... Ha abban a szerződésben 4 órás napi munkavégzés szerepel, akkor lényegtelen, hogy egyébként hány órát dolgozol (megjegyzem, ez más körülmények között is szinte lényegtelen lenne - hacsak nincs pl. aláírt jelenlébiív a kezedben, mellyel bizonyíthatod, hogy te napi x órát dolgoztál).

Munkanélküli járadékra ugyanazokkal a feltételekkel vagy jogosult, mint bárki más. Tehát a megelőző 4 évben legalább 365 nap munkaviszony kell. Ami nem feltétlenül folyamatos, lehet részletekben is, pl. 6 hónap 2006-ban, aztán 6 hónap 2008-ban...

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.07. 13:01

OFF
Kedves nandy! Nem gúnyolódtam, amikor azt mondtam, hogy nagyra értékelem. Éppen ezért nem is "állítottam pellengére". Amíg a szolid figyelmeztetés után helybe nem jött érte.
De mindegy, ahogy Virág elvtárs mondta: spongyát rá. Bocs Dödölle.
ON

petrus55 # 2009.04.07. 14:52

Köszönöm Nandy, hogy ilyen gyorsan válszolt.

Akérdésem més az lenne, hogy ez a munkarő közvetítő cég köteles e a másik megszünt munkám után újjat biztosítani.
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.07. 16:27

Ha egyszer felmondott, akkor hogyan lenne foglalkoztatási kötelezettsége?

petrus55 # 2009.04.08. 08:54

Tisztelt...

Akivel a munka viszonyom megszünt, az -az a cég, ahová ki voltam közvetítve, a munkaerő kölcsönző céggel nem szűnt meg a MUNKA VISZONYOM!!!
Kérdésem:

Jogilag kötelességük új munkát biztosítani??

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.08. 11:43

Tévedsz. Azzal a céggel, akinél dolgoztál, nem is álltál munkaviszonyban, a nem létező munkaviszonyod nem is szűnhetett meg. Azt pedig, hogy a kölcsönbeadóval - akivel valóban munkaviszonyban állsz - megszűnt-e a munkaviszonyod, neked kell tudnod.
De ha felmondtak, akkor bizony az a munkaviszony meg fog szűnni. (Ha eltelt közben a 15 nap, akkor már meg is szűnt.

Cica88 # 2009.04.08. 11:48

Sziasztok!
Én egy 20 éves pályakezdő fiatal vagyok.Múlt év augusztusától szeptemberig dolgoztam egy cégnél, majd októbertől dec. elejéig egy másiknál. Mostani munkahelyemre 2008.december közepén vettek fel. Január 27-ig kiskönyvvel dolgoztam majd 27-től start kártyával bejelentettek. Március 15-e körül kiderült, hogy terhes vagyok és mivel a terhesség előtt is inzulinos cukorbeteg voltam, a cukrom teljesen felborult és be kellett feküdnöm a kórházba 17-én. Innentől táppénzen vagyok, mivel veszélyeztetett terhes lévén nem engedett az orvosom tovább dolgozni. Munkáltatóm viszont most közölte velem, hogy április 15-étől felmond nekem mert neki a 3 hónap próbaidő a bejelentés napjától él, így akármiylen indokkal felmondhat nekem.
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy ezek után mit tudok csinálni? Táppénzen így meddig lehetek, gyes-re el tudok e majd menni,tb-m lesz e vagy azt nekem kellesz befizetni? Október 28-ára vagyok kiírva csk szülésre így sajnos még sok idő van addig, de reménykedem, hogy valahogyan legalább a táppénzt meg tudom addig oldani.
Válaszotokat előre is köszönöm.

Enteki # 2009.04.08. 12:21

Munkaszerződésedben szerepel a próbaidő? mikor írtátok alá (milyen dátum szerepel benne?)

Cica88 # 2009.04.08. 12:28

A munkaszerződésem jan 27-től szól és benne van h 90 nap próbaidő van. Aláírva is jan 27-én lett.

nandy # 2009.04.08. 12:51

Cica:

A "kiskönyves" foglalkoztatás sajnos nem jár biztosítási jogviszonnyal együtt, ezt sokan nem tudják. Bár a közteherjegy beragasztásával megvalósul egyfajta járulékfizetés, de nem minősülsz biztosítottnak, az eü. szolg. járulékot is fizetni kellett volna.

A táppénz jogosultsághoz az kell, hogy az igénylést megelőző 2 évben legalább 180 biztosított napod legyen. Meddig lehetsz táppénzen?

Eb. tv. 46. § (3) „Az, aki keresőképtelenségét közvetlenül megelőző egy évnél rövidebb ideig volt folyamatosan biztosított, táppénzt csak a folyamatos biztosításának megfelelő időn át kaphat.

  1. tizennyolc éves kora előtt válik keresőképtelenné, vagy
  2. iskolai tanulmányai megszűnését követő 180 napon belül biztosítottá válik, és keresőképtelenségéig megszakítás nélkül biztosított.

Tehát ha január 27-ét megelőző 180 napon belül fejezted be az iskolai tanulmányaidat, akkor a munkaviszony megszűnése napjáig jogosult vagy táppénzre, utána még 45 napig passzív táppénzre.

Cica88 # 2009.04.08. 12:53

És a 45 nap után mire tudok elmenni akkor? Valamint gyes-re vagy gyed-re jogosult leszek e és ha igen melyikre kellene mennem?

nandy # 2009.04.08. 12:59

TGYÁS, GYED: a táppénzhez hasonló szabályozás vonatkozik rá, azzal a kivétellel, hogy:

Eb. tv. 42/A § (4) A gyermekgondozási díjra (megj.: TGYÁS-ra is) történő jogosultsághoz szükséges előzetes biztosítási időbe be kell számítani

  1. a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély idejét,
  2. a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmány idejét.354
  3. a rehabilitációs járadék folyósításának idejét.

De feltétel még az, hogy biztosítási jogviszonyban is legyél! Tehát mindenképpen kellene munkahely, vagy álláskeresési járadék (az szerintem nem jár neked, de ennek utána kellene nézni). Vagy van még egy megoldás, ha egyéni vállalkozó leszel, igaz, hogy a minimálbér utáni járulékokat fizetni kell, de legalább kapsz két évig ellátást.

U.i.: várd meg Dödöllé-t, talán neki van más ötlete, észrevétele.

krimo # 2009.04.08. 13:34

Sziasztok!
Nekem az a problémám, hogy 2009.02.07-től táppénzen vagyok, és a minimálbér után állapították meg a táppénzem, ami szerintem nem jogos. Leírnám az előzményeket- egészen az elejétől, mert nem tudom mi fontos és mi nem.. -,kérném ha valaki tud, akkor segítsen.
2006.01.18-tól táppénzen voltam az első terhességemmel (veszélyeztetett terhes voltam).Itt a 2005-ös évi bérem alapján kaptam a tp-t, ami rendben is volt.
2006.06.10-én született a kislányom,
2006.06.10-12.24-ig terhességi-gyermekágyi segélyt kaptam
2006.12.25-2008.06.10-ig Gyed
2008.06.11-2008.12.31-ig Gyes
2008.11.01-től visszamentem gyes mellett dolgozni, illetve a felhalmozott szabadságomat vettem ki.
2009.01.19-től megint táppénzre kerültem a második terhességem is veszélyeztetett, de itt előbb kiadták a 15 nap betegszabit,így 2009.02.07-től jár a táppénz.
Én úgy hittem, hogy ilyen esetben a gyed-et megelőző régi bérem lesz a táppénzalap. Rosszul tudom?
Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.08. 13:49

Rosszul. Ez a gyes melletti dolgozás (a te esetedben: nem dolgozás) hátránya. Trükköztél, ráfaragtál.