terhesség - felmondás?


ObudaFan # 2011.11.25. 09:15

Ha lejár a próbaidőd, utána legfeljebb rendkívüli felmondással.

Boszi20 # 2011.11.24. 06:30

Sziasztok

Én már szeptemberben irtam ide. Most december elején lejár a próbaidőm. 18 hetes terhes leszek addigra. Ha aláírtam a határozatlan idejű szerződésemet és elmondom nekik a terhességemet kirúghatnak? Eddig nem vettek észre semmit és elvileg hosszabbítanak.

Köszi előre is a válaszokat

berry38 # 2011.09.06. 14:23

Köszönöm,hogy válaszoltál:)

Pandaaa # 2011.09.06. 14:14

Hát, az jelenti, hogy egyenló munkáért egyenlő bér jár :) A gyakorlatban szerintem nehezen megfogható, mert azonos munkakörben is lehetnek kisebb-agyobb eltérések a felelősség, feladatok terén, illetve a munka minőségében is. Tehát lehet, hogy van két pénztáros, azonos időbeosztásban, de az egyik mondjuk tapasztaltabb, és vannak plusz feladatai, akkor jogos lehet a magasabb bér. De ha nincs lényeges indoka a különböző bérnek, és eltérés van a fizuban, akkor megsértik ezt az elvet. De akkor is az egészet kell nézni, nem azt, hogy kajajegyet kap-e, vagy nem, hanem az egész jövedelmet.

berry38 # 2011.09.06. 14:05

Köszönöm Pandaa a választ.Ez az elv mit jelent pontosan?

Pandaaa # 2011.09.06. 13:43

Berry38, hát ez tényleg nem ide vág. A kérdésedre válaszolva: nincs olyan szabály ami szerint egységesen, mindenkinek kell adni étkezési utalványt. A munkádért járó juttatásban megállapodtál a munkáltatóval, így hogy más miben állapodott meg, az alapvetően nem a te dolgod. Kivéve, ha sérül az "egyenlő munkáért egyenlő bér" elve.

berry38 # 2011.09.06. 13:34

Jó napot mindenkinek!

Nem ide vág a téma,de csak egy kérdésem lenne...egy cégnél mindenki kap étkezési utalványt csak pár dolgozó nem,akiknek arra hivatkoznak,hogy azért nem kapnak, mert a többiek sem kapnak,hanem a bérüket nem pénzben fizetik hanem utalványban.Létezik ez?Megtehetik?

Pandaaa # 2011.09.06. 13:27

Boszi, sajnos róka fogta csuka a helyzeted, ha megmondod, védettség hiányában kirakhatnak, ha nem mondod meg, akkor nem jártál el jóhiszeműen, tehát megpróbálhatnak erre hivatkozni, ha fel akarnak mondani.

A legnagyobb gond, hogy jó eséllyel látszani is fog már a pocak a próbaidő vége előtt...kérdés, hogy milyen a hely, a főnök, a munka jellege, van-e esély arra, hogy megtartanak akkor is, ha megmondod?

Boszi20 # 2011.09.06. 10:53

Tudom hogy ez egyáltalán nem helyénvaló és eléggé "undorító" a részemről hogy ezt akarom tenni de nincs más választásom. Nem tudnám felnevelni a gyerekem 30 ezer ft ból. Tehet valamit ellenem a munkáltatóm ha csak a próbaidő után mondom el? Kérhet be orvosi papírokat amit nekem be kell vinnem majd neki?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.06. 07:04

Nézd, azt mindketten tudjuk, hogy ez a magatartás a rendeltetésszerű joggyakorlás és a jóhiszemű együttműködés elvét sérti. De az is igaz, hogy a bíróságok - különösen a munkaügyi bíróságok - nem szeretik az ítéleteiket általános jogelvekre alapozni.

A tisztességes eljárás az, hogy közlöd a terhességet, amikor a tudomásodra jutott. A tisztességes és egyúttal ésszerű magatartás az, hogy közlöd a terhességet, és megpróbálsz megegyezni abban a munkáltatóval, hogy a szerződésedet határozott idejűvé alakítjátok annyi időre, amennyi ahhoz kell, hogy a gyedre jogosultságot szerezz.
Még ésszerűbb, és kevésbé tisztességes, ha csak a próbaidő letelte után közlöd a terhességet; de azzal, hogy a fentiek szerinti határozott időre módosítsátok a szerződést. (Azzal azért számolj, hogy ha az utolsó utat választod, és a munkáltató maga észleli még a próbaidő letelte előtt a terhességet, akkor elég rossz esélyeid lesznek egy megegyezésre.)

Boszi20 # 2011.09.06. 06:11

Hát nehéz lesz, de majd valamit kitalálok. De tehet ellenem valamit a munkáltatóm ha csak akkor vallom be neki?? Megmondanám neki hogy a próbaidő második hónapjába tudtam meg biztosra és a gyed miatt nem mondtam el neki mert nem tudnám felnevelni a gyerekem 30 ezer ft ból....Megvonhatnák tőlem a gyedet vagy kirúghatna??

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.05. 11:02

Hát arra már nehéz azt mondani, hogy nem vetted észre.

Boszi20 # 2011.09.05. 10:54

Elvileg 3 hónap.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.05. 10:43

Mennyi az a próbaidő?

Boszi20 # 2011.09.05. 10:20

Sziasztok

Tudom eléggé durván hangzik amit most leírok de segítsen vki. Közös megegyezéssel megszűnt a munkaviszonyom és rá 2 hétre kiderült hogy 5 hetes terhes vagyok. Jelentkeztem előtte egy állásra. Mikor már tudtam hogy terhes vok közölték velem hogy felvettek. Most 12 én kezdhetek is. Sajnos nem a legjobb helyzetben élünk ezért ugy gondoltam hogy eltitkolom a munkáltatóm elől a terhességem és csak a próbaidő után mondom el neki hogy gyed et kapjak és ne csak gyest. Mert nem mindegy hogy 30 ezret kapok vagy 80 at. Tehet velem a munkáltatóm valamit ha a próbaidő után mondom el a terhességemet?? Kérlek segítsetek

renata82 # 2011.08.29. 09:37

(javítás: 2012. január végére vár, és 2011. a tárgyév)

renata82 # 2011.08.29. 09:36

Szeretnék segítséget kérni:
kismama 2011. január végére vár babát, határozott munkaideje szeptember 30-ig tart.
Ez évben egy hónapot volt munkanélküli.
Ha nem változik az állapota, veszélyeztetettként elmenne betegszabadságra.
Mik a lehetőségek? A munkáltató várhatóan nem akarja meghosszabbítani a munkaviszonyt, ebben az esetben ha elmenne veszélyeztetett kismamaként mit jelentene, mik a jelenlegi szabályok, hogy jár jobban?

caracas # 2011.06.22. 10:27

Kedves Kollégák! Mit mondtok?
A jogeset:
1 évet dolgozott a munkavállaló a munkáltatónál(pultos munkakörben, dohányfüstben), majd megtudta, hogy terhes, ezt szóban közölte főnökével és jelezte, hogy szeretne táppénzre menni. (Arról nincs info, hogy veszélyeztetett-e.)Írásbeli munkaszerződést felek nem kötöttek, ezzel kapcsolatban mtató azt mondta mvállalónak a munkaviszony kezdetekor, hogy "ne aggódjon a munkaszerződés miatt, már minden el van intézve", mire a mvállaló - felelőtlenül - nem firtatta tovább az írásbeli munkaszerződést. A mszerződés kötelező tartalmi elemeiben megállapodtak szóban. A mvállaló bejelentését a mtató figyelmen kívül hagyta, mire a mvállaló elment, többé nem ment be dolgozni és azóta munkabért sem kap. Az is kiderült számára a terhesség közlésekor, hogy bejelentve sem volt, nem fizette utána a mtató a kötelező járulékokat.
Én idáig jutottam: Mt. 6§(2), 8§(1), 9§, 10§(1,2,3), 11§, 76§(1,2,5), 85§(1,2,4), 87§(1,2,3), 96§(1,4).(+ Btk.: 310/A§). - de nem áll össze a válasz.
Mit követelhet? Követelheti-e a munkabérét gyereke 1 éves koráig előre? Ezen felül is éri kár, mert gyestől, gyedtől elesik, pedig számított rá. Ezt is követelheti?
Munkaszerződés érvénytelenségére nem hivatkozott 30 napon belül. De baj-e ez, ha az érvénytelen megállapodás jogkövetkezménye az, hogy úgy kell tekinteni a belőle folyó jogokat (terhesség esetén megfelelő munkakör biztosítása vagy felmentés és 100% munkabér folyósítás, táppénz, később gyes, gyed..), mintha érvényesek lennének? Az, hogy egyszerűen nem ment be többet dolgozni, vajon rk. felmondásnak betudtható (bár nem írásban közölte), vagy csak várja, hogy a mtató a 85.§ (1,2) alapján döntsön? Melyik jobb neki a jogkövetkezmények miatt?
Mit gondoltok?

rebeka6 # 2011.06.17. 19:41

Tisztelt Szakértő!
Óvodapedagógusként (közalkalmazottként) dolgoztam egy munkáltatónál 3 évig határozott idejű szerződéssel. A szerződés lejárta előtt a munkaviszonyt az én kezdeményezésemre (családi okok) miatt közös megegyezéssel megszüntettük. Ezt követően 7 hónap elteltével újra munkaszerződést kötöttem adott munkáltatóval, ismételten határozott időtartamra. A munkáltató az új munkaszerződésnél is próbaidőt kötött ki.(Ez ebben az esetben szükségszerű volt?) Jelenleg a próbaidő lejárta előtt veszélyeztetett terhesként betegállományba szeretett volna venni a gondozó orvosom, de a munkáltatóm ez esetben a próbaidő alatt megszüntette volna a szerződésem. De a határozott idejű szerződésem lejárta után sem hajlandó velem új munkaszerződést kötni, annak ellenére, hogy jeleztem, végig szeretném dolgozni a várandóssági időmet, mert a veszélyeztetés csak az életkorom miatt lenne indokolt. Ha megszüntetik velem a munkaviszonyt, hiába van több mint 20 év folyamatos biztosítási időm az új törvények értelmében nem tudok táppénzre sem menni, mert megszüntették a passzív táppénz intézményét. Jogosan járnak el velem szemben? Ki védi a harmadik gyermekét váró pedagógust, aki dolgozni is szeretne? Válaszát előre is köszönöm.

cunika32 # 2011.06.12. 19:13

Tisztelt Szakértő!

Az első gyermekem után 3 hónapja járt le a gyesem,jelenleg a felgyülemlett szabadságomat töltöm!A napokban derült ki,hogy a második gyermekemet várom,a munkáltatómat a napokban fogom tájékoztatni erről,hogy veszélyeztetett terhes vagyok!Azonban a szabadságom igénylését megelőzően a munkáltatóm tájékoztatott arról,hogy nem biztos hogy tudnak a továbbiakban alkalmazni,erre még viszont nem adtak konkrét és végleges választ,így a felmondás veszélye fenyeget.A kérdésem a következő,felmondhatnak-e a munkahelyemen,a veszélyeztetett terhességem alatt,a munkáltatómnál határozatlan szerződés köt.Illetve a második baba megszületése után,jelenlegi besorolt bérem alapján számfejtik a gyedet?

Előre is köszönöm!

pazs # 2011.06.10. 08:49

Ha aláírtad a közös megegyezést, akkor közös megegyezéssel megszüntettétek a munkaviszonyodat (nem felmondás!). Az ellen viszont nem véd a terhesség, így nem kötelesek visszavenni.

hoeditdu # 2011.06.10. 06:13

Tisztelt Szakértő!

A segítségét szeretném kérni.
A cég ahol dolgoztam felmondott de jeleztem azt, hogy lehet hogy terhes vagyok, de még olyan friss a dolog, hogy kb még egy hét múlva tudom meg pontosabban, hogy van-e a baba vagy nincs.

A papír amit aláírattak velem azon közös megegyezés szerepel és hogy felmentenek a munkavégzés alól a felmondási idő alatt.

A cégünknél senki nem szokott felmondani, mindig a f önökség mond fel, de közös megegyezési papírt adnak ki, tehát erre lenne több bizonyítékom.

Jogilag szeretném kérdezni, hogy ha kiderül hogy mégiscsak terhes vagyok akkor kötelesek visszavenni állományba? Azt olvastam, hogy a fogantatás időpontjától védett a nő, így nálam ez előbb volt mint a felmondás.

Köszönöm a válaszát előre is!

Üdvözlettel:
Hoeditdu

barireka # 2011.05.24. 17:30

Tisztelt Szakértő,

közalkalmazottként dolgozom, határozott idejű szerződéssel, egy GYES-en lévő kolléganő státuszában. Ez októberben lejár. Kérdésem, hogy amennyiben októberig teherbe esek milyen juttatásokra számíthatok a terhesség illetve a gyes alatt? TGYÁS, GYED járni fog és mi alapján számolják majd? ( A munkaviszonyom 3 éve fennáll)

Előre is köszönöm a válaszát!

Gicca # 2011.05.17. 09:00

Tisztelt Szakértő!

Segítségét szeretném kérni!
2008 szeptember 2.-án kezdem meg a munkaviszonyomat egy nagy multi cég alvállalkozójánál!(benzinkút)
2011 március végén kiderült hogy babát várok, már 6 hetes voltam. Munkámra és egészségemre való tekintettel veszélyeztetett terhességgel táppénzre kerültem.
Ma (2011 május 17.) 15 hetes terhes vagyok és tegnap bevittem a táppénzes papírjaimat a munkáltatómnak, aki elém tett egy fehér lapot hogy közös megegyezéssel szüntessük meg a munkaviszonyomat. Írjam le hogy felmondok, mivel a főnököm leadja a kutat. Vagyis majd megszűnik a cége. Mind a 15 ember megírta a felmondását, mivel őket az új főnök át fog venni(vagyis azt mondta). Beszéltem az új főnökkel aki holnap jön átvenni a kutat, de nem vesz át, mert nem tud dolgoztatni, és nem jogfolytonosságról van szó. Így nem voltam hajlandó semmit aláírni, mondtam hogy rúgjanak ki. De a táppénzem miatt nem tud.
Most senki nem tud semmit, mi lesz velem.
Hogy tudja megszüntetni a munkaviszonyomat?
Kapni fogok e gyed-t meg gyes-t, ha a jelenlegi munkáltatóm megszünteti a vállalkozását így megszüntetve a munkaviszonyomat is?
Mi lesz a a baba születése előtt megszűnik?
Miből fogja a szabadságaimat,végkielégítésemet kifizetni majd? mivel akkor már a nagy multi nem lesz felette aki ezeket utalta neki, Ő meg nekünk.

Idegileg teljesen kivagyok, mivel a lelki terror tegnap elkezdődött :( Mert ha nem írom alá neki a közös megegyezést, akkor, majd ha egyszer Ő elhelyezkedik a fizetéséből mindent levonnak.
Ez tényleg így lesz?

Előre is köszönöm Gicca

angela1221 # 2011.05.13. 11:28

Talán éppen az az egyik oka annak, hogy a hazai termékenységi ráta (egy nő által életében szült gyermekek
száma) az utóbbi évtizedekben egyre csökken, hogy ilyen nehéz és bonyolult folyamat terhesség esetén a munkáltatóval való egyezkedés. A nők úgy gondolják, hogy előbb az egzisztenciális biztonságot kell megteremteniük, aztán jöhet a gyerek, ami persze érthető, mégis "kedvezőtlen ez a jelenség azért is, mert azok, akik túl későn szülik meg első gyermeküket, több szülésre már nem biztos, hogy vállalkoznak majd".
Idézet: Dr. Berkő Péter: Szülészeti Zárójelentés
http://www.letolthetokonyvek.hu/…o-peter-2011