terhesség - felmondás?


szerencsefel # 2011.02.24. 20:17

Köszönöm a gratulációkat.

pazs # 2011.02.24. 17:23

Kedves bolondmelós, bízzuk ennek megállapítását a kezelőorvosra.
Én is gratulálok.

bolondmelós # 2011.02.24. 16:33

Genetikai vizsgálaton kell részt venned, mivel maga a korod (elnézést, de az feleségem is 35 ön túl lett terhes úgy hogy előtte 15 év próbálkozás másik férjjel nem volt eredményes - beültetésen kívül minden megvolt neki...) alapján vagy rizikófaktoros korban ! Veszélyeztetett terhes

Sok örömet a kicsihez!

szerencsefel # 2011.02.24. 12:19

Nagyon szépen köszönöm a sok segítő választ.

Irodai munkát végzek, ezért szerintem az állásidő nem járható út.

DE

35 év felett vagyok.

Sz.

bolondmelós # 2011.02.24. 12:09

Mivel pletyka szinten van, a csoportos, ezért nem kaptál értesítést, hogy rajta vagy az elküldési listán.
Innentől kezdve bármilyen felmondásra vagy azt kezdeményező (mondj fel, vagy közös ) iratot kapsz készhez, azt tedd el.

Kbs írta 2 hete a buta munkaadó a legjobb! Ilyenekkel nagyon be lehet perelni.

bolondmelós # 2011.02.24. 12:05

nem teheti meg jogszerűen a rendes felmondást, a csoportos leépítés ellen is védve vagy a gyerek 3 éves (+ 30nap) koráig.
DE! Légy észnél,

  • ha 35 felett vagy ,vagy netán volt korábban vetélésed, vagy szülésnél gondod, veszélyeztetett terhes lehetsz...

én nem mondom azt hogy menj táppénzre.

  • a munkaadók néha úgy járnak el, (vérlázító módon)

előkészítenek egy rendkívüli felmondást és egy munkaviszony megszüntetése közös megegyezéssel címűt: és elővezetik, hogy ha az utóbbit nem írod alá akkor jön az első. Ne legyen olyan dolgod, ami megalapozza a rendkívüli felmondást jogszerűen!

  • Jogod van,- és én ilyen szituban előállnék annak jelzésével, hogy tudom mik a jogaim! -az egészségi állapotodnak megfelelő munkakört kérni, (ha nehéz v. veszélyes munkát végzel) a terhességed időszakára. Ha nem tudnak adni állásidő!!!!! Írásban kérd.

Ez jobb pénz mint a táppénz!

szerencsefel # 2011.02.24. 11:54

Nagyon köszönöm.

Csak még egy kérdés.

Csoportos leépítés esetén elküldhet?

Üdvözlettel:

Egzoticside # 2011.02.24. 11:52

szerencsefel:
Azzal nem érnél el semmit, betegállományból is elküldhet, ugyanúgy, mint a terhesség alatt csak NEM rendes felmondással, kézenfekvő módon rendkívülivel!

pazs # 2011.02.24. 11:52

Akkor még egyszer: rendes felmondással nem küldhet el jogszerűen, rendkívülivel meg igen, de annak sem lehet a terhesség az oka. Táppénzre meg akkor menj, ha az orvosilag indokolt, hiszen a védettséged a terhesség tényével beállt.

szerencsefel # 2011.02.24. 11:44

Nagyon köszönöm a gyors választ, de az elbocsátást mindenképp szeretném elkerülni.

Ezt megtehetem úgy, ha betegállományba megyek?

Üdvözlettel:

Sz.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.24. 11:42

Úgy tudom ez esetben rendes felmondással nem bocsáthat el, de van-e valamilyen módja, indoka egyéb módon elküldeni?

Ha van egyéb módja, észre fogod venni, mert nyilván ahhoz folyamodik, hiszen rendes felmondással nem élhet. Majd szólj akkor, ha ez megtörténne.
Addig is jó egészséget!

szerencsefel # 2011.02.24. 11:39

Segítséget szeretnék kérni.

Pletyka szinten hallani, hogy cégünknél elbocsátásokat terveznek.

Jelenleg a 7. hétben vagyok és be is jelentettem a várandósságot munkáltatóm.

Úgy tudom ez esetben rendes felmondással nem bocsáthat el, de van-e valamilyen módja, indoka egyéb módon elküldeni?

Lehetséges-e, hogy elbocsát? 1 éve dolgozom a társaságnak.

Sürgősen szükségem lenne a válaszra, mivel bármelyik percben várható a dolog.

Ha betegállományba megyek, megakadályozhatom azzal az elküldést?

A választ, segítséget előre is nagyon köszönöm.

bolondmelós # 2011.01.30. 20:56

Mikor kell bejelenteni, hogy terhes vagyok?
Hát sokáig nem lehet halogatni, nem akkor kell amikor ki akar tenni. Terhességedhez gratulálok és védve vagy a munkáltatói rendes felmondással szemben. A rendkívülivel szemben viszont nem! Ne késs,a rádbízott munkát végezd el, a terhesgondozásra mindig menj el, igazolás legyen, ha veszélyeztett akkor menj táppénzre, de ne te kérd a dokit hogy írjon ki, mert ma sokkal könnyebben dobják ki a visszatérő kismamákat a gyes lejárta után.
Ha javasolja a munkaviszony megszüntetését, nem kell belemenned, akkor bármit is iratna alá veled olvasd végig! Megfontoltan a rád nézve hátrányos dolgokat ki lehet kerülni.

A terhesség mint OK a felmondásra, abszolút jogellenes, de nem ezt szokták ráírni indokként, ha igen akkor jó hülye a munkáltató.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.30. 20:41

Mindegy.
Semmilyet.
Sehogy - de ha felmondanak, az jogellenes lesz.
Jogod van hallgatni, (de ha bármit mondasz, az felhasználható lesz ellened), jogod van ügyvédet megbízni...

liababa # 2011.01.30. 20:09

Tisztelt Szakértő!

Néhány hetes terhes vagyok. 7 hónapja határozatlan idejű szerződéssel dolgozom egy két fős cégben, a főnököm asszisztenseként.
Kérdésem:
Mikor kell bejelenteni, hogy terhes vagyok?
Milyen dokumentumokat kell aláírnom ahhoz, hogy a terhességem alatt védve legyek?
Hogyan előzhetem meg, hogy felmondjon, elbocsásson a terhesség miatt / alatt?
Milyen jogok illetnek meg?

Segítségét előre is nagyon köszönöm!

edgus # 2009.06.02. 09:34

Tisztelt Fórumozók!

Azzal kapcsoltban szeretnék tanácsot és segítséget kérni tőletek, hogy: a lányom szept. 30-ig tartó határozott idejű munkaszerződéssel van a közigazgatásban, ennek letelte után valószínű újabb 6 hónapos határozott idejű szerződést köt vele a munkáltató. gyereket szeretne már vállalni, de ebben a helyzetben melyik lenne a legkedvezőbb időpont a szülésre, a terhesség munkáltatóval való közlésére illetve milyen ellátására és meddig lesz jogosult?
Köszönettel

Dödölle1 # 2009.05.28. 06:51

Néhány észrevétel az alábbi mondatodhoz:

"Közben személyes érdeklődésemre az OEP-nél megkaptam a határozatot is ami arról szól, hogy 2009.04.11-től elutasítják a táppénz iránti igényem.Ekkor derült ki az is, hogy a betegbiztosításom nincs fizetve februártól és az is, hogy innen nem tudják hogyan tovább, menjek el a Munkaügyi Kp.-ba..."

1. Amennyiben nevezett munkáltatónál dolgoztál, de Ő egy időre nem jelentett be, aminek az lett a következménye, hogy az igényed egy részét elutasították úgy célszerű lett volna az elsőfokú határozatot megfellebbezni, a jogorvoslati kérelembe a tényeket leírni és kérni, hogy a REP ellenőrök állításodat vizsgálják, amennyiben az megalapozott a biztosítási jogviszonyodat a be nem jelentett időre határozattal állapítsák meg.

Erre a REP ellenőröknek és az APEH ellenőröknek az alábbi jogszabály felhatalmazása alapján van lehetőségük.

1997. évi LXXX. törvény
a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről

Ellenőrzés

54. § (1) Az igazgatási szervek (REP, APEH)- jogszabályban meghatározott hatáskörükben eljárva - ellenőrzik a 46. § (1) bekezdésében előírt nyilvántartást, a biztosítási kötelezettség elbírálását és a 46. § (2) bekezdése szerinti nyilvántartás vezetését.

(2) Az (1) bekezdés szerinti ellenőrzés során a biztosítás vagy az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság utólagos megállapítása, törlése tárgyában a határozat meghozatalára

  1. a járulék utólagos megállapítása nélkül az egészségbiztosítási szerv, (REP)
  2. a járulék utólagos megállapítása mellett az állami adóhatóság jogosult. A határozat elleni jogorvoslatra a Tny. tv., az Eb. tv., illetőleg az Art. rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

(3) A (2) bekezdés a) pontjában meghatározott igazgatási szervek - igényelbírálási eljárásuk során - ellenőrizhetik a járulékfizetési kötelezettség teljesítését és a mulasztásról értesítik az állami adóhatóságot.

Ha így jársz el, illetve ha a kollégák tájékoztatnak erről a lehetőségről, úgy még talán az álláskeresési járadékhoz szükséges napok is összejöttek volna. -----------
Néhány észrevétel az alábbi mondatodhoz:

"Szóval akkor a bíróság visszaállítja a munkaviszonyodat a szülés időpontjáig.Majd amikor igényeled a családi pótlékot akkor a kitöltésnél kérd a kisablak mögött ülő hölgy segítségét, mondván hogy munkaügyin van az ügy.GYES-t fogsz kapni, mert jogod az a bírósági végzés után majd esetleg lesz GYES helyett mást kapni, viszont a Magyar Államkincstártól egyenlőre nem fogsz csak GYES-t kapni.Ez a gyakorlat, boccs…"

Nem, a gyakorlat nem ez!

Ha GYES-t igényelsz és azt folyósítanak utólag akkor sem kaphatsz THGY-t arra az időre, még akkor sem, ha a bíróság visszaállítja a munkaviszonyodat.

Lásd a hatályos egészségbiztosítási és családtámogatási jogszabályokat.

Csak akkor kaphatsz THGY-t, ha ezt az ellátást igényeled és az igény előterjesztésekor jelzed, hogy a biztosítási jogviszonyod tárgyában bírósági ügy van folyamatban és egyben kéred, hogy az érdemi döntésig az igényed elbírálását végzéssel függesszék fel.

A bírósági ítélet REP-hez történő megküldésével viszont -ítélettől függően- kérésedre megkaphatod viszont a táppénzt az elutasított időre.

Hangsúlyozom, hogy az általad leírtak alapján én sem látok tisztán, ahhoz ismerni kellene a teljes iratanyagot, az előzményeket és a pontos dátumokat.

Mindenesetre javasolom, hogy személyesen -akár a jogsegélyszolgálat munkatársával együtt- egyeztess a REP PEO Osztályvezetőjével, Ő szóban mindenre kiterjedő, részletes tájékoztatást tud adni a lehetőségeidről.

REP=Regionális Egészségbiztosítási Pénztár
PEO=Pénzbeli Ellátási Osztályvezető
THGY=Terhességi gyermekágyi segély

A teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni, illetve gondoltam kiegészítésként hozzáfűzni.

Üdv. :)

zsuska1972 # 2009.05.27. 21:29

Kedves Csecskedi Péter!
Megtisztelő és kimerítő válaszod köszönöm, öröm azt látni, hogy vannak még jó emberek is!
A mai napon panasznap volt a Város Bíróságon ahol jegyzőkönyv készült a panaszomról,s továbbítva lett a Munkaügyi Bíróságnak.Az illeték és perköltség mentesség nyomtatványt a Önkormányzati Hivatalnál még ki kell töltessem,majd azt is beadnom a jegyzőkönyv mellé.Tájékoztattak, hogy a 30 napos elbírálási idő után kb. 4 hónap múlva esedékes az első tárgyalás.(Ekkor már nagyon valószínű, hogy karjaimban tartom majd babámat.)
Felmerült bennem újabb kérdés:
1.Elképzelhető, hogy az ügy kitolódása miatt elesek a
TGYÁS-től?
2.Hogyan tudok a tárgyalásra elmenni majd egy pici baba mellől?Fontos a személyes megjelenésem?

Na, de bízzunk a legjobbakban aztán ahogy haladunk előre azt is jól kielemezzük!?
Kívánok további minden jót és azt, hogy tudj még sok hasonló helyzetben lévő embertársamnak segíteni!
Üdv:Zsuska
Ui:Hamarosan jelentkezem kismama@sargaember2006.hu mailben is.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.26. 06:42

Ha benne volt a felmondásban, hogy 30 napja van a bírósági kereset benyújtására, akkor azt már lekéste. Ha ne adj Isten, nem is felmondás volt, hanem aláírt egy közös megegyezést, akkor sincs miről beszélni.

OFF
A Jogi Fórum nem az ügyfélszerzés fóruma, Mr. Yellow.
ON

Csecskedi Péter # 2009.05.25. 22:43

Kedves Zsuska1972!

A kérdésekre a válaszok:

1.:Hajajj de még mennyire!
2.:Hosszú lenne leírni az egészet éshát a részletekben rejlik az igazság.Mindenesetre küld el e-mailben a kismama@sargaember2006.hu-ra a sztorit még egyszer és az elérhetőségeidet, cserébe felkeres majd telefonon (ha megadod a számod) egy illetékes ügyvéd aki szívesen segít ingyen és bérmentve. Ez egy jogsegélyszolg.és ingyenes.
3.:0,5 évtől-eltarthat akár 4 évig is, megnyered ha igaz amit leírtál és bizonyítani is tudod.
4.:Amennyiben nem kéred hogy a bíróság helyezzen vissza a céghez dolgozni (általában nemkérik - ezek után hülyén nézne ki).Szóval akkor a bíróság visszaállítja a munkaviszonyodat a szülés időpontjáig.Majd amikor igényeled a családi pótlékot akkor a kitöltésnél kérd a kisablak mögött ülő hölgy segítségét, mondván hogy munkaügyin van az ügy.GYES-t fogsz kapni, mert jogod az a bírósági végzés után majd esetleg lesz GYES helyett mást kapni, viszont a Magyar Államkincstártól egyenlőre nem fogsz csak GYES-t kapni.Ez a gyakorlat, boccs...
5.:Esetleg a terhesség alatt elhelyezkedhetsz máshol, de akkor nem állítják vissza a munkaviszonyt szülésig, mivel már dolgozol éshát 2 helyen egyszerre még te sem vagy képes dolgozni ugyebár, úgyhogy csak addig fognak pénzt és munkaviszonyt megállapítani, ameddig elhelyezkedtél máshol.

A járulékok fizetését és a bejelentési kötelezetség teljesítését egyszerűen besétálva a helyileg illetékes munkaügyi felügyelőséghez személyivel és a munkaszerződés példányával, ott helyben megmondanak ilyen csúnya turpisságokat a munkáltatódról és ezek után kérheted az ellenőrzését a cégednek (magyarán feljelented). A feljelentést névvel tedd meg, mivel úgyis tudják majd hogy te voltál, valamint a név nélküli feljelentés ellenőrzése eléggé lekorlátozza az ellenőrző szervet és semmit sem érsz el vele.

Tisztelettel:Csecskedi Péter - Sárga Ember

Remélem segítettem.

zsuska1972 # 2009.05.25. 21:15

SEGÍTSÉG KÉRÉS AMI FONTOS!!!
Tisztelt segítőszándékú jóemberek,a jogban jártas illetékes!
2008 szeptember 01-től a 3 hónapos próbaidőm letöltése után 4 órás munkarendben, határozatlan idejű munkaszerződéssel dolgoztam egy kis nyomdában könnyű fizikai munkát.Majd 2009 február 23.-n (9 hetes várandósan )bejelentettem, hogy babát várok.7 hetesen voltam ultrahangon, ami a várandósságomat igazolta.A nyomdai KFT-t házaspár vezeti,és én először mint nő a nővel beszéltem meg a más állapotomat, aki láthatóan örömmel nyugtázta a hírt, és közölte, hogy a férjének majd ő szeretné elmondani, milyen örömök elé nézünk.Még azt is megjegyezte, hogy bárcsak a lányáék is itt tarthatnának már, hisz nagyon várják már az unoka érkezését, de eddig hiába.A gyomrom remegése ezzel meg is szűnt, boldogan tértem vissza a munkámhoz.Ez történt kb 11:00 körüli időben, majd 13:00 tájban, mikor főnököm visszatért ügye intézése után közölte velem, hogy a holnapi nappal el vagyok küldve!Derült égből villámcsapásként ért a hír és a helyzet.Kerestem magamban a hibát de a munkámra panasz nem volt,kollégával és kolléga nőkkel jól kijöttem, egymással konfliktusunk nem adódott.A papírjaimat ki is adták,és mivel eléggé kiborultam,másnap felkerestem a kezelő orvosomat.37 éves vagyok veszélyeztetett terhes ezért orvosom javaslatára passzív táppénzre mentem. Amit az OEP adott formanyomtatványt volt munkáltatóm személyes megkeresésre nem volt hajlandó kitölteni, ezért hivatalból kellett eljárnunk. Az ügy húzódott halódott 2009.04.02.-án kaptam levelet az OEP-től, miszerint nem tudják a táppénz iránti kérelmemet elbírálni addig,míg a kért okmányok be nem érkeznek hozzájuk.A táppénzes papírokat rendszeresen leadtam, és érdeklődtem az ügyem hogyléte felől is, de egészen 09.05.14. éig nem kaptam megnyugtató választ. Utóbbi dátumon megérkezett az utalvány, mely táppénz kifizetéséről szólt.Közben személyes érdeklődésemre az OEP-nél megkaptam a határozatot is ami arról szól, hogy 2009.04.11-től elutasítják a táppénz iránti igényem.Ekkor derült ki az is, hogy a betegbiztosításom nincs fizetve februártól és az is, hogy innen nem tudják hogyan tovább, menjek el a Munkaügyi Kp.-ba.Utóbbi helyen közölték, hogy mivel nincs meg a minimum 200, de szerencsésebb esetben 365 nap bedolgozott napom száma, így náluk sincs keresni valóm.Megkérdezték hogyan szűnt meg a munkaviszonyom, s mikor elmondtam azt javasolták, keressek fel egy jogi tanácsadót, mert nem küldhetett volna el a munkaadóm,ugyanis védett állapotban vagyok.Engem önhibámon kívüli okból kár és sérelem ért, szerintük forduljak bizalommal a Munkaügyi Bírósághoz.
Kérdéseim a következők volnának:

  1. Engem valóban ért sérelem?
  2. Hogyan lehet elindítani ezt az ügyet, milyen procedúra előtt állok, mi az útja-módja az ügy intézésének?
  3. Mennyi időt emészt fel az ügy, és mi várható a végkimenetelben?
  4. A T.Bíróság ítélete esetén visszaállítható a munkaidőm akár visszamenőlegesen is, s így jogosult lehetek TGYÁS,GYED, és GYES-re is?
  5. Esetleg milyen alternatíva jöhet számításba, ahhoz hogy jogosult lehessek várandóságom ideje alatt és végén a különböző juttatásokra, avagy ne maradjak jövedelem nélkül?

Mielőbbi válaszát és segítségét előre is tisztelettel köszönöm:Sipos Zsuzsanna kismama

dado0308 # 2009.05.25. 18:23

pazs: akkor még nem voltam terhes és munkakör megszünésére hivatkozva lett nekem felmondva. De ez is érdekes, mert utánnam új emberek töltötték be a munkaköröm. Így elvileg meg sem szünt, de a felmondást már megkaptam : ( felmondási idő 06.10-én jár le és most nem tudom mitévő legyek.

pazs # 2009.05.25. 16:33

dado0308: csoportos létszámleépítés volt vagy csak a te munkaköröd szűnt meg?
Ha csoportos volt: az első bejelentés időpontjában már terhes voltál?
Ha nem csoportos volt, akkor a felmondás átadásakor már terhes voltál? (nem kizáró ok, ha még te sem tudtad)

dado0308 # 2009.05.25. 13:53

Segítséget szeretnék kérni, a következőkben: létszámleépítéssel megszünt a munkahelyem a munkaviszonyom (felmondási időm)06.08-án jár le. (8 éve folyamatos munkaviszonyom volt.)Utánna mennék passzív tp.-re, de kiderült, hogy babát várok. Kérlek segítsetek, mire leszek jogosult , megmarad e a bizt. időm. Mi alapján számolják a gyest, a gyást és a gyedet? Szülésig munkanélkülin leszek vagy lehetek passzív tp.-n? Kérem válaszoljon aki tudja, hogy ebben a nehéz helyzetben mitévő legyek.
Előre is köszönöm.

edgus # 2009.05.20. 09:01

Tisztelt Fórumozók!

Azzal kapcsoltban szeretnék tanácsot és segítséget kérni tőletek, hogy: a lányom szept. 30-ig tartó határozott idejű munkaszerződéssel van a közigazgatásban, ennek letelte után valószínű újabb 6 hónapos határozott idejű szerződést köt vele a munkáltató. gyereket szeretne már vállalni, de ebben a helyzetben melyik lenne a legkedvezőbb időpont a szülésre, a terhesség munkáltatóval való közlésére illetve milyen ellátására és meddig lesz jogosult?
Köszönettel