terhesség - felmondás?


petrus55 # 2009.04.06. 14:37

Szertnék érdeklődni, hogy egy munkerő közvetítő cégnél vagyok bejelentve 4 órában, és ahova már több mint egy éve kiközvetítettek, mos megszünteti a munka viszonyt.
Azt mondták 15-nap felmondási időm van, ezt 4 órában kell hogy elszámolják, vagy pedig annyiban , amit ténylegesen dolgozom? ( 8óra)
Illetve, ha nem lesz munkám, munkanélkülire meddig tudok esetleg elmenni?( Mennyi hónap vagy nap)
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.06. 13:05

Ahogy mondod. Bármely helyi és a perre illetékes megyei bíróságnál. De a munkajogi perre egyetlen megyei bíróság sem illetékes - mivel nincs rá hatáskörük.
Egyébként semmi gond az ingyenességel. A baj a félrevezetéssel van, amit aztán a jogászank kell kijavítania. Ingyen és bérmentve.

OFF
Ásol még egy kicsit lefelé, vagy befejeztük?
ON

Dödölle1 # 2009.04.06. 11:18

„menj be a perre illetékes Megyei Bíróságra,”

Mint magad is írtad, a perre nem a megyei bíróságnak van hatásköre, hanem az adott megye székhelyén működő munkaügyi bíróságnak.

OFF
Kedves Dödölle, nagyra értékelem, amit a szociális juttatások, gyed, gyes, tápppént témakörbenm teljesítesz, de… De.
ON

-------------------------

Idézet a PP-ből:

94. § (1) A keresetet,

valamint a per megindítását megelőző kérelmet az ügyvéd által nem képviselt fél bármely helyi bíróságnál

vagy a perre illetékes megyei bíróságnál

is jegyzőkönyvbe mondhatja.

A felet ilyenkor a szükséges útbaigazítással is el kell látni és az esetleges hiányok pótlására (95. §) nyomban fel kell hívni; ha a fél a hiányok pótlását figyelmeztetés ellenére is elmulasztja, a keresetet, illetőleg a kérelmet jegyzőkönyvbe kell foglalni.
(2) A jegyzőkönyvre a 93. § megfelelően irányadó.
(3) Ha a perre nem az a bíróság illetékes, amelyik a keresetet (kérelmet) jegyzőkönyvbe vette, a jegyzőkönyvet az illetékes bírósághoz kell áttenni.
(4) Folyamatban levő perben szóbeli kérelmeket - feltéve, hogy a törvény másként nem rendelkezik - jegyzőkönyvbe mondani a perbíróság, továbbá a fél lakóhelye vagy munkahelye szerint illetékes helyi bíróság előtt lehet; az előző bekezdések rendelkezései egyébként ilyenkor is megfelelően irányadók.

  • Fentiek alapján tehát a válaszomban adott megfogalmazás egyezik a hatályos jogszabály (PP.) szövegével.

Köszönöm az elismarést de a "de, de-t nem igazán értem.

Tudom, hogy -sem a bírósági alkalmazottak, sem az ügyvédek között- nem túl népszerű, ha valaki ingyen és bérmentve tájékoztatja a kiszolgáltatott ügyfeleket a jogaikról és a lehetőségeikről, ennek ellenére -amennyiben a de,de erre vonatkozik- kérem, hogy nézzétek el nekem ezt a különcséget.

Üdv.:)

Dödölle1 # 2009.04.06. 08:15

1. Köszönöm a helyreigazítást, a pontatlanságért
elnézést kérek.

2. Megjegyzem válaszom ezt a mondatot is tartalmazza: "Megyei Bíróságra, ahol a keresetet (kérelmedet) jegyzőkönyvbe mondhatod."

Üdv :)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.06. 07:10

menj be a perre illetékes Megyei Bíróságra,

Mint magad is írtad, a perre nem a megyei bíróságnak van hatásköre, hanem az adott megye székhelyén működő munkaügyi bíróságnak.

ég bíróvá ki nem nevezett gyakornok készíti el a keresetlevelet

Titkár esetleg fogalmazó. És nem keresetlevelet készít, hanem jegyzőkönybe veszi a keresetet. Ezzel szemben nem ugyanazok a követelmények, mint egy keresetlevéllel szemben. (Furcsa is lenne, hogy a titkár elront valamit, és ezért elutasítják a keresetet.)

Etc.

OFF
Kedves Dödölle, nagyra értékelem, amit a szociális juttatások, gyed, gyes, tápppént témakörbenm teljesítesz, de... De.
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.06. 07:04

Nem lehet egyoldalúan visszavonni a felmondást, a munkavállalónak pedig nem érdeke, hogy hozzájáruljon a visszavonáshoz.

Dödölle1 # 2009.04.04. 17:14

Kérdésem annyi lenne hogy hová tudok fordulni, kinek van most akkor igaza?

B. Krisztina

  1. Elmondásod alapján neked van igazad.
  2. Munkaügyi Bírósághoz

Erről egy kicsit részletesebben:
A felmondásban szerepelnie kell egy tájékoztatásnak, amelyben a foglalkoztató kioktat arra vonatkozóan, hogy amennyiben a döntését sérelmesnek tartod milyen határidőn belül, milyen jogorvoslati lehetőséget veszetsz igénybe. (Ha ezt a felmondás nem tartalmazza, az baj. Mármint a foglalkoztatónak, amikor a bíróság dönt az esetleges kártérítésről, külön aggályos, ha a felmondás ügyvéd közreműködésével készült.)

Amennyiben a lent javasolt egyeztetés nem vezet eredményre -azaz a foglalkoztató nem vonja vissza írásban, hivatalosan a felmondást- úgy haladéktalanul terjessz elő keresetet az illetékes Munkaügyi Bíróságon.

Amennyiben a jogban járatlan vagy és ügyvédet sem engedhetsz meg magadnak, úgy élj a PP. (a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény) 94.§. által biztosított lehetőséggel, menj be a perre illetékes Megyei Bíróságra, ahol a keresetet (kérelmedet) jegyzőkönyvbe mondhatod.

Kereset=az a levél, beadvány, amibe a pert kezdeményező fél leírja azt, hogy mit kér a bíróságtól. (Pl. A felmondás jogellenességének a megállapítását, illetve annak megsemmisítését, a jogviszony helyreállítását. Vagy …… a lehetőségekről érdeklődj a keresetlevelet készítő ügyvédtől, vagy a bírósági ügyintézőtől…)

A fenti esetben -általában- egy jogi egyetemet végzett, de még bíróvá ki nem nevezett gyakornok készíti el a keresetlevelet úgy, hogy az a PP. előírásainak megfeleljen, minden alaki és tartalmi kellékkel rendelkezzen.

Célszerű vinni a felmondást, a munkáltatóval történt egyeztetés, iratanyagát (levelezés, ajánlási feladóvevények, tértivevények stb.), az igazad alátámasztására megjelölt tanúk adatait, a terhességet igazoló orvosi dokumentációkat, terhesgondozási könyvet, ambuláns lapot stb. azaz mindent amivel az igazadat bizonyítani tudod. Sokat nyomna a latba, ha a 03.20-i bejelentésedet tanúk tudnák igazolni.

A magyar jogban –fő szabály szerint- mindig annak kell bizonyítani aki azt szeretné, hogy az állítását valósnak elfogadják.
Bár a munkaügyi jogvitában több dologban a foglalkoztatónak van bizonyítási kötelezettsége a gyakorlat mégis az, hogy ha te azt állítod, hogy a felmondás közlésekor terhes voltál akkor azt neked kell bizonyítanod.

Persze a munkáltatónak is bizonyítania kell majd, hogy a felmondása jogszerű,
okszerű, egyértelmű és valós volt, a felmondásból világosan kiderül a felmondás oka, a munkavállalót a jogorvoslatra írásban kioktatta, az indokolás rendeltetésszerű volt stb.

A munkaügyi pertől nem kell félni, a Munkaügyi Bíróság –az MT-be épített garanciák alapján – többnyire „alkalmazottbarát”.

Végül egy megjegyzés: A felmondási védelem csak rendes felmondásra vonatkozik.

Remélem tudtam egy kicsit segíteni.

Üdv. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.04. 14:29

Így igaz. Én annyit tennék hozzá, hogy a munkaválalló eljárása pedig jogszerű volt ugyan, de egyxáltalán nem volt korrekt.

the big cat # 2009.04.04. 14:22

Teljesen mindegy, hogy szabadságon voltál, vagy táppénzen, a lényeges az, hogy már terhes voltál, és a terhesség objektív és abszolút felmondási védelmet jelent, azaz, még ha te sem tudtál róla, de később kiderül, hogy már akkor terhes voltál a felmondás semmis. Az meg, hogy a munkáltatód mikor írta még normál körülmények között sem számít, mert a felmondás hatályosulása és a közlésének időpontja az átvétel, és nem a megírás napja.

Neked van igazad, és bírósághoz fordulhatsz, ha továbbra is szórakoznának veled. Az ügyvéd aki írta neked a levelet a fentiekkel tisztában van, megpróbálnak átverni, szerintem válaszolj nekik, hogy a terhesség és nem a táppénz a te esetedben a felmondási védelem alapja, ha más a véleményük, úgy bírósághoz fogsz fordulni.

Egyébként nem voltál véletlenül még GYES-em is? mert az is felmondási védelmet jelent, akkor is ha közben más aktív munkajogi állományban (azaz szabadságon, vagy munkában) vagy

sunset # 2009.04.04. 13:40

Tisztelt Jogi Fórum!

Problémám a következő:
2009.01.05-én kisfiam 2 éves lett, ez előtt jeleztem a munkáltatómnak h szeretnék visszatérni dolgozni, ők ki is számolták az előző években felgyülemlett szabadságokat, így március 19-ig ki is írták azokat. Közben ismét teherbe estem, sőt már akkor is az voltam amikor a szabadságomat kezdtem el kivenni 2009.01.06-án.
Március 20-hoz közeledve jeleztem a munkaadóm felé h ismét babát várok és táppénzre fogok menni.
Március 23án érkezett egy rendes felmondás postán, melyet kértek h aláírva küldjek vissza részükre. Én másnap írtam egy levelet melyben a Mt. 90 paragrafusára hivatkoztam h felmondási védelem alatt állok, hisz azon a napon amikor a munkaviszonyomat meg szerették volna szüntetni én már táppénzen voltam, ráadásul hetek óta terhesgondozásba is vagyok véve.
A mai napon viszont egy ügyvédi levelet kaptam, mely szerint ez így nem igaz, mivel még a szabadságom alatt íródott a felmondó levél, tehát jogosan szünteti meg a munkaadóm a munkaviszonyomat.

Kérdésem annyi lenne hogy hová tudok fordulni, kinek van most akkor igaza?

Előre is köszönöm a segítséget!

B. Krisztina