terhesség - felmondás?


Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.07. 10:36

Amíg fizetés nélküli szabadságon vagy, addig nem mondhat fel a munkáltató.

Rekasy # 2014.11.07. 09:41

Tisztelt Szerkesztő!

A kérdésem a következő lenne: kislányom jövő márciusban tölti első életévét és munkáltatómnak szóban jeleztem a gyerek születése előtt visszatérési szándékomat azaz 2015 májusban szeretnék majd munkába állni, hogy ha minden rendben van. A múlt héten bejelentették hogy a leépítés és átszervezés lesz a cégünknél, a tegnapi nap a HR osztályról hívtak hogy leszeretnének velem ülni hogy megbeszéljék a változásokat. Véletlenül a kollégám elszólta magát hogy munkakörömet megszüntették és erről szeretnének velem beszélni. Olvasatom szerint az új Mt. azt írja, hogy felmondhat a munkáltató, ha nem tud számomra megfelelő munkakört biztosítani. Egyszóval felmondhat, mert nincs szükségük rám. Érdeklődni szeretnék hogy most azonnal felmondhatnak nekem hogy ha jövő héten bemegyek erre a megbeszélésre? És ha igen ez miben érint engem. És hogy ennek milyen anyagi vonzata van. Mert ha rendkívüli felmondást alkalmaznak akkor nekem kifizetik az ez évi szabimat és még a jó lelkűek akkor kifizetik nekem az egy havi felmondási fizut de ez kérdéses. Végkielégítés csak három év munkaviszony után jár ami nekem jövő év május 2-án lesz az hogy 3 éve dolgozok ennél a bizonyos cégnél. Ha rendkívüli felmondást alkalmaznak akkor ez befolyásolj a Gyed
GYED-et vagy azt is elveszik tőlem.

Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:
Rékasy

gAcsaR # 2014.10.28. 07:26

Elnézést, én is úgy tudtam, hogy ha ilyen sokáig hosszabbítanak, akkor már határozatlan idejű munkaviszonynak kellene lennie. Olyat is hallottam, hogy bizonyos munkaköröknél(amilyen nekem is van) minisztériumi engedéllyel lehet hosszabbítani szerződést ilyen hosszú távon is, ebből mi igaz? Illetve ha bejelentem a terhességemet, akkor megtehetik hogy nem hosszabbítanak szerződést év végén? Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.10.26. 13:08

Abban igazad van, hogy nem feltétlenül van meg. De a havonta hosszabbítgatott szerződés az rendeltetésellenes joggyakorlás, így aztán viszonylag jó eséllyel.

Evy007 # 2014.10.25. 13:21

Elnézést,de nem értem. Hogy lehet már határozatlan a szerződésem,ha nincs még meg az öt év,csak körülbelül kettő és fél?

ObudaFan # 2014.10.25. 08:28

A határozott idejű munkaviszony tartama az öt évet nem haladhatja meg, ideértve a meghosszabbított és az előző határozott időre kötött munkaszerződés megszűnésétől számított hat hónapon belül létesített újabb határozott tartamú munkaviszony tartamát is. Tehát neked már határozatlan idejű munkaviszonyod van, esetleg érdemes lehet a munkaügyi bíróságtól ennek a megállapítását is kérni.
Már csak azért is, mert a tgyás-hoz az kell, hogy a munkaviszony megszűnését követő 42 napon belül szülj.

Evy007 # 2014.10.23. 16:07

Üdvözlöm!

2012.áprilisa óta dolgozom egy cégnél,ahol havonta hosszabbítják a szerződésemet. Jelenleg 10 hetes terhes vagyok. A jelenlegi törvény szerint ugye 5 év után kötelesek határozatlanná módosítani? Már felvettem a kapcsolatot egy ügyvéddel,aki tájékoztatott róla,hogy a szerződést nem kötelesek meghosszabbítani akkor sem,ha várandós vagyok. Úgyhogy a kérdésem most már csak az lenne,hogy hogyan oldható az meg,hogy ne essek el sem a tgyás-tól,sem a gyed-től? Idén még dolgozni fogok,de december 31-el valószínűleg megszűnik a munkaviszonyom. Május 15 a szülés várható időpontja. Ugye az álláskeresési járadékot nem muszáj a munkaviszonyom megszűnését követően azonnal igényelnem? Ha a terhességem utolsó 3 hónapjában kérem,akkor jogosult leszek a gyed-re és a tgyás-ra? Ebben az esetben az előző év jövedelmét vagy az álláskeresési járadékot veszik majd figyelembe? Szeretném a lehető legkedvezőbb megoldást megtalálni,hiszen a 365 nap biztosításom megvan. Várom a választ!
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.23. 07:15

A munkaidőt - a törvényi korlátokkal - a munkáltató egyoldalú döntéssel oszthatja be.

mizsuka # 2014.10.23. 05:31

Tisztelt Szakértő!
Szeretnék segítséget kérni a problémámmal kapcsolatban.
Mostanában fog lejárni a gyes utáni szabadságom és mennék vissza dolgozni a régi munkahelyemre.(Ez a munka- hely a helyi kisboltban volt)
Amikor eljöttem onnan táppénzre még szülés, előtt fel vettek a helyemre határozott idejű szerződéssel valakit.
Most amikor mennék vissza első kérdésük az volt hogy -tudom-e vállalni a régi idő beosztású munkarendet?

  • ha gyerkőc beteg lesz megtudom-e oldani az elhelyezését?

Második nekifutásnak az volt a kérdés -tudom-e vállalni hogy a tőlünk kb. 10km-re levő másik községben lévő kisboltban is vállalnék műszakot heti 3nap és helyben 2napra gondoltak ŐK! (sőt olyat is mondott a helyi kisfőnök, olyan is lenne hogy itt elkezdeném a munkát és átutaznék a másik boltba ott meg befejezném, persze az utazás nincs a munkaidőben!)Sajnos az oda és vissza utazás nagyon nehézkes mert a buszjáratok rosszak és nem megoldható csak a délelőttös műszak a délutános már nem csak autóval lehetne megoldani, amit én nem nagyon szeretnék mert nem fizetik ki csak azt a 9ft-os km pénzt adják az alig fedezne belőle valamit. a fizetésem kb 70000ft lesz és még abból autózzak kb 8-9ezret el az már nekem sok!!
Kérdéseim a következők!: Kötelezhetnek ilyesmire?
Ha esetleg nem vállaltam volna fel akkor le is számolhatnának? Meg közben levették a munkaidőt 7órára is! Már nem tudom mit tehetnék!
Válaszukat nagyon várom és előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.10.22. 20:52

gAcsaR

Nem kell bejelentened. Ha bármikor "nem hosszabbítanak meg", vagy csak simán elmennél tgyás-ra, gyedre, fordulj a munkaügyi bírósághoz, mert ennek már határozatlan idejű szerződésnek kellene lennie.

gAcsaR # 2014.10.22. 11:53

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Segítségét szeretném kérni. 2008.májusa óta dolgozom határozott idejű szerződéssel. (Általában fél éves/három hónapos szerződés hosszabbításokkal dolgozom azóta).
Jelenlegi szerződésem 2014.december 31-ig van.
Terhes vagyok és a terhességem harmadik hónapja december elejére esik. Az lenne a kérdésem hogy a 3. hónapban be kell-e jelentsem a terhességemet, illetve, ha bejelentettem elküldhetnek-e, kötelesek-e szerződést hosszabbítani? Ha a terhesség bejelentése nélkül hosszabbítanának újabb fél évre szerződést, akkor elküldhetnek-e? Mi lenne célszerűbb?
Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!

Monyk86 # 2014.10.21. 18:24

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Abban szeretnèk segítsèget kèrni, fèrjemmel babàt tervezünk ès nem tudom jogosult vagyok illetve leszek e valamire? A helyzetem a következökèpp alakult:
3 èvet dolgoztam Írorszàgban. Ez folyamatos munkahely volt. Most hazaköltöztünk, jelenleg regisztràlt munkanèlküli vagyok. Ha nem fogok munkàt talàlni a kinti munkaviszonyom nem szàmit? Ha talàlok munkàt mennyi idöt kell dolgoznom, beleszamít-e îrorszàg illetve a munkanèlküli? Elöre is köszönöm a vàlaszàt!
Mònika

sortie # 2014.09.09. 11:03

kiki1983 2014.09.08. 20:51
Tisztelt Hölgyem/Uram!
A segítségüket szeretném kérni.
Nagyon szeretnénk a férjemmel egy második babát, de nem tudom, hogy milyen ellátások illetnének meg.
Jelenleg határozatlan idejű munkaszerződésem van egy munkaerő kölcsönző cégnél. Viszont ennek a cégnek a munkaadómmal határozott idejű a szerződése. (2015. május végéig)
2008 nyara óta folyamatosan dolgozom. 2011. októberében született az első gyermekem. Ezt követően 2 évig GYED-en voltam. Azóta ismét dolgozom.
Folyamatosan érződik a levegőben, hogy változás készül. Félek, hogy megszűnik a munkahelyem. (általában hosszabbít a két cég egymás között szerződést)
Kérdéseim azok lennének, hogy ha megszűnne, miközben állapotos vagyok, akkor jár-e a TGYÁS, majd a GYED így, hogy biztosított voltam?
Első terhességem alatt veszélyeztetett voltam, ezért valószínű, hogy a második babánál is a terhesség kezdetétől fogva táppénzen lennék.
Számít az, hogy a munkáltatómmal határozatlan idejű a munkaszerződésem? Tehát, ha a munkaadóm felmond a munkáltatónak, akkor hogy alakulnának a dolgaim?
Válaszukat megköszönve,
Kiki1985

Válasz a TB-t illető kérdéseire:

Terhességi gyermekágyi segélyre főszabály szerint az jogosult, aki a szüléskor biztosított, azaz munkaviszonyban áll, vagy álláskeresési járadékban részesül és a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik 365 nap biztosításban töltött idővel.

Jogosult még az is, akinek megszűnt a munkaviszonya, (biztosítása) ha a munkaviszony megszűnését követő 42 napon belül megszül.

Amennyiben a munkaviszonya megszűnik és 42 napon belül nem szül meg nem jogosult tgys ellátásra.

„Kiskapu:” Ha megszűnik a jogviszonya és nem azonnal, hanem a szülés előtt pár nappal/héttel igényli az álláskeresési járadékot, úgy akkor biztosított és így a jogosultsághoz szükséges első feltétel teljesül. Természetesen fenn kell állni a 2. feltételnek is, amely szerint a szülést megelőző 2 éve belül rendelkeznie kell 365 nap biztosításban töltött idővel.

A munkaviszony fennállása alatti GYED, GYES, tgys ideje biztosításnak minősül.

Ha a táppénz alatt megszűnik a jogviszonya a munkaviszony megszűnését követő naptól nem jogosult táppénzre akkor sem, ha veszélyeztetett terhes, mivel „passzív” táppénz nincs.

Remélhetőleg lesz olyan, aki a munkaerő kölcsönzéssel kapcsolatos kérdéseire is tud válaszolni.

kiki1983 # 2014.09.08. 18:51

Tisztelt Hölgyem/Uram!

A segítségüket szeretném kérni.
Nagyon szeretnénk a férjemmel egy második babát, de nem tudom, hogy milyen ellátások illetnének meg.
Jelenleg határozatlan idejű munkaszerződésem van egy munkaerő kölcsönző cégnél. Viszont ennek a cégnek a munkaadómmal határozott idejű a szerződése. (2015. május végéig)
2008 nyara óta folyamatosan dolgozom. 2011. októberében született az első gyermekem. Ezt követően 2 évig GYED-en voltam. Azóta ismét dolgozom.
Folyamatosan érződik a levegőben, hogy változás készül. Félek, hogy megszűnik a munkahelyem. (általában hosszabbít a két cég egymás között szerződést)
Kérdéseim azok lennének, hogy ha megszűnne, miközben állapotos vagyok, akkor jár-e a TGYÁS, majd a GYED így, hogy biztosított voltam?
Első terhességem alatt veszélyeztetett voltam, ezért valószínű, hogy a második babánál is a terhesség kezdetétől fogva táppénzen lennék.
Számít az, hogy a munkáltatómmal határozatlan idejű a munkaszerződésem? Tehát, ha a munkaadóm felmond a munkáltatónak, akkor hogy alakulnának a dolgaim?

Válaszukat megköszönve,
Kiki1985

anne01 # 2014.04.15. 17:18

fairy78

Jól tetted, hogy táppénzre mentél, de valószínűleg meg fogja nehezíteni a táppénz, tgyás, gyed igénylésedet, mert ezeket csak a munkáltató töltheti ki. A táppénzes papírjaidról feltétlen csinálj fénymásolatot, hogy legyen saját példányod, a munkáltatónál leadott papírokat vetesd át, mert azok továbbítása határidőhöz kötött, és ha a foglalkoztatói igazolásokat sikerült bekerülniük az egészsébiztosítóhoz, onnantól kezdve az eredetiket te ad le az ügyfélszolgálaton, a másolatokat pedig a munkáltatódnak.
Járulékok tekintetében pedig a táppénzed után táppénz-hozzájárulást kell fizetnie a munkáltatódnak, de tgyás, gyed után semmit nem kell fizetnie. Amikor visszatérnél dolgozni, akkor ki kell adnia a felgyülemlett szabadságaidat, valószínűleg ezt akarja megúszni. Azt el tudom képzelni, hogy erre az időre már olyan állapotba hozza a cégét, hogy amikor visszamennél dolgozni, felteszi a kezét, és fizetésképtelenségre hivatkozva nem akar és nem is tud majd kifizetni.

fairy78 # 2014.04.14. 11:33

Tisztelt Szakértő(k)!

Kérem mielőbbi szívélyes segítségét, a problémám a következő: 11 hetes terhesen közöltem a munkáltatómmal,hogy kisbabát várok. Első nap úgy tűnt jól fogadta,de másnap a munkaidőm lejárta után behívott az irodába és közölte h az ő jószívűségéből még 2 hétig dolgozhatok,utána megírják a felmondó papírom,mert nem alkalmaz tovább terhesen. Én ezután elmentem az üzemorvosomhoz,aki azonnal táppénzre vett.A munkáltatómnak ez nem tetszett, azt mondta, hogy nem fizetik ki a járulékaimat. Felajánlották h 2 hónapig 6 órába visszamehessek dolgozni,pár nap gondolkodás után szóltam h táppénzen maradok,nem megyek vissza, akkor már azzal "fenyegetett" h tulajdonost vált és akkor nekem nincs már mit tennem,de semmiképp nem fizet semmit.

Mi a teendőm, valóban a munkaügyi bírósághoz kéne fordulnom? Ha tényleg tulajdonost vált a táppénzem alatt, úgy már nem lennék védett?

Munkanélkülire semmiképp nem mehetek, mert a szülés utáni juttatások egy részétől nem szeretnék elesni!

Előre is nagyon szépen köszönöm a választ!

Orsi_921 # 2014.04.08. 21:23

Üdvözlöm!

Sürgős segítségre lenne szükségem. Jelenleg munkaerőkölcsönző cégen keresztül dolgozom, a szerződésem határozatlan időre szól, próbaidőm már rég lejárt. 9 hetes terhesen (próbaidő lejártát követően) szóban, és írásban is tájékoztattam munkáltatómat, hogy várandós vagyok, illetve közöltem ezt a kölcsönbvevő céggel is. Kölcsönbvevő ma közölte, hogy csak ehónap 19-ig tudnak foglalkoztatni, saját állományba nem vesznek át(fél év után szokták átvenni a kölcsönzötteket, bár erről semmilyen írásos dokumentum a szerződésemben nincs a munkáltatómmal).

A kérdésem az lenne, hogy emiatt akkor kirúghat a munkáltató? Vagy köteles más munkát biztosítani? Ha esetleg nem tud, akkor köteles megfizetni a szerződésben meghatározott órabérem?

Első kisbabámat várom, s még sosem voltam ilyen helyzetben! :(

Előre is köszönöm a válaszokat!

_Snoopy_ # 2014.04.03. 18:07

Tisztelt Jogász Úr!

A jövőben tervezem a gyermekvállalást, de a munkhelyem gyermekgyűlölő, ezért havonta elhangzik, hogy aki terhes lesz, azonnal elbocsátják. Kérem tájékoztatását, hogy a törvény valóban változott-e, és a munkáltatónak lehetősége van-e a terhes munkavállalót bármikor elbocsátani, illetve ebben a helyzetben milyen lehetőségem van - a munkahely megváltoztatása nélkül - hogy a jelenlegi munkahelymről tudjak gyes/gyed-re menni anélkül, hogy elbocsátanának. Illetve, ha bejelentem a munkáltatóm felé, hogy gyermeket várok és az elbocsátás megtörténik mely szervez tudok fordulni, és milyen törvényi hivatkozásokat kell átnézzek, hogy pontosan tisztában legyek a jogaimmal.

Tájékoztatását előre is köszönöm!

K.né

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.05. 16:05

Ebben a kérdésben terhességről szó sincs, felmondásról is csak tévedésből. Továbbá elég egyszer megkérdezni.

nefertiti64 # 2014.03.05. 10:54

Tisztelt Jogász Úr/Nő!

50 éves nő vagyok. Jelenleg határozott idejű munkaviszonnyal foglalkoztatnak a Sodexo Magyarország Kft-nél. Minden évben nyárra kiléptetnek, aztán szeptembertől (iskolakezdés) újból vissza vesznek határozott időre.
Jelenleg táppénzen vagyok és kivizsgálás miatt úgy néz ki, hogy még nem tudok vissza menni dolgozni.
A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor megszüntethetik-e a munkaviszonyomat.
Amennyiben megszüntetik, milyen további lehetőségem van arra, hogy ne maradjak pénz nélkül? Munkanélküli segélyre nem vagyok jogosult, nincs meg a 365 napom.
Amennyiben esetleg én mondok fel, úgy le kell-e töltenem felmondási időt?
Előre is köszönöm szíves válaszát.
Tisztelettel:Tné

nandy # 2014.02.24. 12:34

A munkáltató csak a munkavállaló kérésére adhat fizetés nélküli szabadságot, önkényesen nem.
Tehát köteles téged újra állományba venni. Azt javaslom, hogy írjál neki tértis levelet, melyben megjelölöd a "visszatérésed" napját, és egyben jelezd a terhességed tényét is.

baby21 # 2014.02.21. 18:18

Üdvözlöm!

Jelenleg GYES-en vagyok első gyermekemmel, aki most töltötte a 2 évet. Második gyermekünkkel várandós lettem, és a gondozó Orvosom javasolta a táppénzre vételt. Szóban jeleztem a munkáltatóm felé ezen szándékomat, és kértem a fizetés nélküli szabadság megszüntetését, újbóli állományba vételt, hogy táppénzre mehessek a GYES mellett. Erre a munkáltatóm közölte, hogy nem áll szándékában változtatni a jelenlegi fizetés nélküli szabadságos állapotomon. Így havi 70-80 ezer forinttól esem el...
Mit tehetek ilyen esetben?

  • Írásban benyújtott kérelemmel kötelezhetném őt, hogy rendes állományba helyezzen?
  • Az eddig felhalmozott szabadságom kiadásával kéne, hogy megkezdődjön az újbóli "munkába állásom"?
  • Szabadság ideje alatt felmondhat nekem, ha tud a terhességemről?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Napocska7 # 2014.02.21. 00:09

Üdvözlöm! Sok kérdésem van, előre is elnézését kérem!
A munkahelyemen 2005. óta dolgozom. 2010. májusától GYED-en vagyok, jelenleg a második gyermekemmel. A GYED-em áprilisban lejár és GYES-en leszek. A munkahelyemen leépítések voltak, vannak, én is arra számítok, ha visszamennék megszűnne a munkahelyem. Szeretnénk még babát és egészségügyi okok miatt csak úgy foganhat meg - ha sikerül -, hogy már a GYES vége felé fogok járni, de nem szeretnék pocakosan visszamenni dolgozni, a fent említett okok miatt sem. Ha az orvosom táppénzre venne, mint veszélyeztetett terhest, ez idő alatt kirúghatnak? Ha igen, milyen követeléseim lehetnek? Lesz 5 évnyi felhalmozott szabadságom és 10 év - ha nem is aktív - munkaviszonyom. Valamint a harmadik gyermek után jár majd nekem GYED? Ha igen, miből számítják ki?
Köszönöm szépen a válaszát!

nandy # 2014.02.16. 00:41

Kérdés az, hogy tudjátok-e bizonyítani, a munkáltató tudott a munkavállaló terhességéről...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.15. 21:52

Nem kereshettél valami tüzetesen a hozzászólások között, ha erre nem találod a választ. Nagyjából az egész rovat (és még vagy hat másik) erről szól.