terhesség - felmondás?


csokika2 # 2014.02.15. 20:20

Üdvözlöm!
Keresgettem a hozzászólások között, de nem nagyon találtam ilyen problémát, vagy ha igen, az tavalyi, és nem tudom hogy idén változott e valami, ezért leírnám, és bízom a segítségben.

Nos, a párom nagyjából 6-7 hónapja dolgozott egy magánvállalkozónál, majd úgy fél hónapja kiderült, hogy terhes, ezt közölte a munkáltatóval, aki először azt mondta, hogy áthelyezi másik üzletbe, négy órásként. (Ha még 3-4 hónapig foglalkoztatja, utána meglett volna az 1éves munkaviszony, és kapott volna segélyt)
Ám rá pár napra a munkáltató megváltoztatta a véleményét, és a páromat elbocsátotta.

Kérdésem, hogy most még lehet e, illetve érdemes e a munkaügyi bírósághoz fordulni ?

Ha érdemes, mire számíthatunk?

Nagyon várom, várjuk a segítségét!
Köszönettel
Bé.

draget # 2014.01.23. 09:42

Lenne egy nagy problémám. Párom kb 3 evé egy adott munkakörben dolgozik xy helyen. A cég 3-4 havonta új cégnévvel szerződést irat vele alá. Tehát folyamatosan próbaidőn tarzja. Mint kiderült párom veszélyeztetett terhes lett,a korábbi vetélése miatt. Ha most beadja a táppénes papírját egyből kirúgják. Dolgozni nem dolgozhat... Mit lehetne tenni hogy ne a küszöböt rágjuk mostantól? Ha most kirúgja táppénzről akkor gyed gyest is bukjuk?

Hihetetlen hogy magyarországon mindent meg lehet tenni..

ObudaFan # 2014.01.21. 14:29

takacszita

Nem a te hibád, meg nem is a munkáltatóé, aki meg így tudott munkaerőt felvenni. Ha visszamész dolgozni, annyi a szabály, hogy ha van felajánlható munkakör, azt fel kell, hogy ajánlja a munkáltató. Ha nincs, vagy nem fogadod el, felmondhat.

ObudaFan # 2014.01.21. 14:26

vityuska32

Terhesség alatt nem mondhat fel. A munkaügyi bíróságra meg miért ne mehetnél?

vityuska32 # 2014.01.21. 10:46

Üdvözlet!
2013.Szept.től egy albán pékségben kezdtem el dolgozni.4.-vel bejelentett 8órában,a próbaidő dec.4.vel járt le.Tüdőgyulladást kaptam,amivel dec.5.től kiírt a háziorvosom másfél hétre.Időközben kiderült terhes vagyok.A táppénzemet azonnal meghosszabbították 9-es kódra, dec.14.től,mint veszélyeztetett terhes.Kérdés az h. 2014. jan. 01.-től felmondhatnak már a munkáltatók terhesség ideje alatt? Szóban közöltem a munkáltatóval, h. babát várok.A nov.-i fizetésem felét kaptam csak meg azóta,a másik felével tartozik és szerintem nincs tisztában a törvénnyel sem,így a táppénzes papíromat sem írja alá.A fizetésem miatt bejelentettem a Munkaügyi Felügyelőségnél,2 x ellenőrizték is,emiatt sem akarnak kifizetni,mert előtte levélben szólítottam fel,h. 3 m.napon belül fizessen,különben feljelentem.A munkaügyi bíróságra addig nem mehetek míg tart az eljárás a felügyelőséggel. A papírjaim-előző cégesek,plusz a táppénzes papírjaim- a könyvelőjénél vannak,aki szintén hónapok óta nem is találkozott velük. a gond az h. nincs időm tovább várni,újabb tortúrák..stb..Lassan éhen halunk..A tegnapi nap jártam az OEP-nél is,ahol azt mondták kb. 2 hét mire kimennek a munkáltatóhoz,h.figyelmeztessék,de ezért fennáll a veszélye h. elbocsájt a táppénzem alatt is.Ezt megteheti? Mit javasolnak,én mit tehetnék..még..?
Válaszukat köszönöm.

takacszita # 2014.01.14. 17:13

Üdvözlöm!
Segítségét szeretném kérni.
Gyesen lévő kismama vagyok, 2,5 éves a gyerek. Jeleztem a munkáltatómnál, hogy a 3 éves kora előtt vissza szeretnék menni dolgozni 6 órában.
A munkakörömet 2 ember tölti be, akiket akkor vettek fel határozatlan idejű szerződéssel, amikor én szülési szabadságra mentem.
Megkeresésemre azt a választ kaptam, hogy nincs üresedés a munkáltatónál.
Kérdésem az, hogy a munkáltató nem köteles e a korábbi munkakörömet felajánlani nekem annak ellenére, hogy az most más tölti be (hiszen ez az én munkaköröm, és nem az én hibám, hogy helyettem nem határozott időre vettek fel valakit)?
Illetve milyen jogszabályokra hivatkozhatok a munkám megtartásának érdekében?
Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2014.01.14. 15:34

mary02

Ha táppénzre mész, azzal szerintem csak azt éred el, hogy csak a jövedelmed 70%-át fogod megkapni. Úgysem lehet felmondani neked, az ellen meg úgysem tudsz mit tenni, ha megszűnik a munkáltatód.

ObudaFan # 2014.01.14. 15:32

Barbicsek01

A próbaidő alatt azonnali hatállyal felmondhat. Utána nem. De ha nem mész el fizetés nélküli szabadságra, vagy onnan visszajössz, akkor azért a szerződést felmondhatja, még ha a gyermek 3 éves koráig kicsit nehezebben is.

Barbicsek01 # 2014.01.14. 11:58

Tiszteletem!

10 év munkaviszony után felmondtam régi munkahelyemen, megszakítás nélkül beléptem egy másikra. 3 hét munka után kiderült, hogy állapotos vagyok. A munkáltató nem bocsátott el, a dokim táppénzre vett 9-es kóddal.( veszélyeztetett vagyok, elvileg spontán nem is eshettem volna teherbe ) A napokban közölte velem a jelenlegi munkáltatóm, hogy ha megszülök elbocsát.
Erre van lehetősége??? Nem vagyok védett???( eredetileg 6 hónap próbaidővel vett fel, de mire megszülök, ez letellik, tehát teljes jogú mukavállaló leszek )

válaszát előre is köszönöm

mary02 # 2014.01.12. 14:06

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A kérdésemre illetve a tanácsára lenne szükségem.
Jelenleg 11 hetes terhes vagyok, a munkáltatómnak bejelentettem hogy várandós vagyok, december utolsó hetében.Január 6-án kezdtem újra dolgozni amikor közölték hogy a cég akinek dolgozom elveszítette a pályázatot,és egy másik cég nyerte meg.Február 1-től már az új cégnek kellene dolgozni, ha átvesznek minket,mert még senki nem keresett meg ez ügyben.A még jelenlegi cég ebben a hónapban akarja hozni a kilépő papíromat.
Nem tudom mi lenne a helyes, mi van ha az új cég nem vesz át?
Nem e lenne jobb és szerencsésebb táppénzre menni?
Mi az az ésszerű megoldás hogy jövedelem nélkül ne maradjak, hiszen 22-23 ezer forintból megélni nem lehet.
Milyen ellátásokra lehet számítani.
Köszönettel válaszát.
M.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.03. 15:53

Ha a munkáltató mond fel.

kerdesbela # 2014.01.03. 14:30

Kedves Fórumozók!

Tudna valaki segíteni, hogy 3 év után mennyi a felmondási idő? Én úgy tudom, hogy 30+5 naptári nap!

Köszönöm a válaszokat előre is!

Üdv!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.02. 09:36

Tekintsük ezt egyetlen kérdésnek: a próbaidő alatt a jogviszonyt bármelyik fél indoklás nélkül, azonnali hatállyal megszüntetheti.

vkarolyi # 2014.01.01. 15:59

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Érdeklődöm, hogy a párom 2014.Január 2.-tól kapott állást, egy óvodában pedagógiai asszisztens pozícióban, de pár napja tudtuk meg, hogy 7 hetes terhes.
Kérdésünk, hogy a próbaidő alatt kirúghatják-e, célszerű-e bejelenteni egyből a munkáltatónak?

Előre is köszönettel:

Üdvözlettel:
Viktor

Tajti Edit # 2013.12.27. 14:26

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Kiközvetítve dolgozom 2014. jan. 31-ig. Most vagyok 10 hetes terhes. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e bármiféle lehetőség a biztosítás meghosszabbítására?
Epilepsziás vagyok, így veszélyeztetett terhességről van szó, de amíg birok én dolgoznék. A munkáltató nem valószínű, hogy hosszabbítja a szerződést, mert már az sem tetszett nekik, hogy kismama vagyok.Nem tudom milyen lehetőségeim vannak. Válaszokat előre is köszönöm! Tajti Edit

isalgiv # 2013.12.24. 06:33

Köszönöm szépen a választ, sajnos ettől tartottam, Én is erre jutottam.
Úgy számoltam 3 hónapig kapom a munkanélkülit, utána viszont ellátás nélkül maradok a szülésig, de fizetni szeretném magam után a biztosítást, így jogosult leszek a szüléskor az ellátásokra.
A passzív táppénzre számítottam még, de láttam, hogy megszűnt, ezért próbálkoztam itt a fórumban, valami jó ötletért.
10 éve alkalmazásban állok, folyamatosan, de nem egy munkahelyen, a munkanélküli az biztosan jár Nekem.
A munkáltatom meg van velem elégedve, de sajnos nincs forrás a további alkalmazásomra.

anne01 # 2013.12.23. 19:12

isalgiv

A határozott idő lejártával megszűnik a biztosítási jogviszonyod. Ha tgyást, gyedet szeretnél kapni biztosítási jogviszonyban kell lenned, ez lehet munkanélküli is. A legjobban akkor járnál, ha meg tudná hosszabbítani a munkáltató szerződésedet legalább a szülésig, rosszabb esetben kb. négy-öt hónapig és utolsó hónapokban munkanélkülin lennél. Kérdés, hogy járna -e neked egyáltalán három hónap munkanélküli, mert az sem feltétlenül biztos.

isalgiv # 2013.12.23. 11:09

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Jelenleg közalkalmazottként dolgozom határozott idejű munkaviszonyom van, mely 2013. december 31.-én lejár.
Jelenleg 2 hónapos terhes vagyok. A kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségeim vannak 2014. január 1.-től, milyen ellátásban részesülhetek. Esetlegesen kezdeményezzem-e a táppénzre való kiírást még ebben az évben, de nem tudom van-e értelme határozott munkaviszonynál. Azt tudom, hogy a munkanélküli jár 3 hónapig, de az utána lévő időszakban a szülésig llátás nélkül maradok?

Válaszukat előre is köszönöm:

Tóthné Nóra

P.Mihályné # 2013.11.02. 12:22

Jó napot kívánok! Nem tudom jó helyen érdeklődök-e szeretnék pár dologgal kapcsolatban kérdezni. Bejelentettként dolgoztam,pályázattal lettem felvéve, eredetileg nov. 30-ig szólt a szerződés.(jún5-től), de mivel eljöttem táppénzre aug. 19-től, mint vesz. terhes, így nem kapott rám a munkáltató pályázati pénzt, szept. 30-án megszűnt a m.viszonyom, és azt is mondta, hogy mivel már nem tudok dolgozni, ezért őt sem kötelezik a továbbfoglalkoztatásra. Érdekes módon még októberben is elvette tőlem a táppénzes papírokat. Nem szólt semmit, hogy kell-e kérnem még a dokitól vagy sem. Azokkal a papírokkal mi lesz? Veszélyeztetett terhesként felmondhat-e nekem a munkáltató? Mennyi idő kell a táppénz kérelem feldolgozásának?(mert a Tb-nél azt mondták, kérelem még nem érkezett), a munkáltató állítja, ők elküldték, még a térítvények is meg vannak róluk.
A táppénz munkaviszonynak számít-e v sem?
Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.30. 15:30

Nincs valami törvény ami megvédi a terhes nőket a munka viszonyuk elvesztésétől?
De van. Viszont téged saját magadtól kellett volna megvédeni.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.30. 15:29

Már alá Írtam a közös megegyezést

Akkor miről beszélünk? Azt jobb, ha nem tudod, mit veszítettél ezzel.

Sonja83 # 2013.10.30. 12:52

Tisztelt Hölgyem!/Uram!

Ma bevittem a táppénzes papÍrom a munkáltatómnak,aki közölte velem,hogy közös megegyezéssel megszűntetik a munkaviszonyomat.
Én jelenleg egy munka erő közvetÍtő cégnek dolgozok/dolgoztam.Ők közvetÍtettek ki egy céghez,ott mikor be jeleltettem a főnökömnek,hogy terhes vagyok,ő nem emlÍtette,hogy akkor ennyi volt nincs többé szükség rám.Jelenleg 8 hetes terhes vagyok.2 hete 9-es kóddal vett állományba a házi orvos.Veszélyeztetett terhes vagyok a nehéz fizikai munka miatt.November 20.-án lesz meg az egy év munka viszonyom.Annyit sikerült ki csikarni a munka erő kölcsönző cégtől ahonnan kapom a fizetést,hogy November 21.-től küldenek el közös megegyezéssel,Így gondolom kaphatok majd munka nélküli segélyt?Már alá Írtam a közös megegyezést de az csak November 21.-től érvényes,nem?Addig nem tudok valamit csinálni?Nincs valami törvény ami megvédi a terhes nőket a munka viszonyuk elvesztésétől?Nekem van egy 10 éves lányom és egy 4 éves kisfiam akiket sajnos jelenleg egyedűl nevelek.El sem tudom képzelni,hogyan fogunk megélni két gyerek családi pótlékjából 3-an,ami 22-23 ezer ft.Ha sikerül is elmennem munka nélkülire akkor a három havi juttatás után mire számÍthatok?

Köszönöm válaszát!

Egy elkeseredett anyuka!

vgyula77 # 2013.10.30. 07:50

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A témával kapcsolatban van hasonló hozzászólás, de a helyzet teljesen más.
Feleségemnél a napokban kiderült, hogy a terhesség kezdeti szakaszában van, a nőgyógyászhoz időpontot november elejére kaptunk. Munkahelye előreláthatólag az év végén megszűnik, de elvileg a cég több üzlettel rendelkezik. A héten kiderült, hogy az üzlet dolgozóit összehívták egy gyűlésre, és mivel ez 31.-én lesz, felmerült egy olyan helyzet is, hogy elsejével bezárhat az üzlet. Feleségem a nőgyógyász vizsgálata után akarta közölni a terhesség tényét, mivel vélhetően orvosi papírt úgyis kérhetnek.
A gyűlésen feleségemnek meg kell mondania, hogy terhes? vagy ha az orvosi vélemény után közli, akkor visszamenőleg védve van, ha bezárják az üzletet most pénteken? Ha a gyűlésen közli, akkor az üzlet megszűnésével megszűnhet a jogviszony? Illetve biztosítania kell a jogviszonyt más üzletben? Illetve megszűnés esetén a megmaradt szabadságokat kifizetik, vagy ki kell adnia a munkáltatónak, ha a munkavállaló kéri? Ha megszűnne a munkahely, végkielégítésre jogosultak a dolgozók? Illetve kötelező felajánlani a terhesség tudta mellett a munkáltatónak feleségemnek másik munkahelyet más üzletben? Illetve ha felajánl másik üzletet, van választási lehetőség? Megnövekedett utazási idő (másik két kiskorú gyermek mellett), közlekedési költségek miatt? Egyáltalán egy ilyen helyzetben mire lehet, vagy kell figyelni egy munkavállalónak? Hat órás munkában dolgozik, a gyermek születése után a járandóságokat egy nyolc órás munkaviszony után számolják, vagy a hat órás munkaviszony jövedelmét veszik alapul?
Segítségüket előre is köszönöm, várom megtisztelő válaszukat!
Üdvözlettel: Gyula

Csillag206 # 2013.10.26. 09:56

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Jelenleg 9 hetes terhes vagyok. 2014.máj.30 körül születne a baba.Terhesgondozáson táppénzre javasoltak, mivel a magzatra veszélyes vegyszerekkel dolgozom 6 éve. 3hete fel is vett a háziorvosom 8-as kóddal. 2004.aug.óta dolgozom itt, határozatlan szerződésem van. Jelenleg úgy néz ki hogy decemberben bezár a munkahelyem. Szóban jeleztem nekik hogy terhes vagyok. Mire számíthatok? Jogosult leszek Gyedre,Gyesre? Ha megszűnik a munkahelyem a táppénz is megszűnik? Kapok majd valahonnan valami pénzt vagy terhesen munkahelyet kell majd keresnem?

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2013.10.25. 11:48

Tanúk előtt odaadhatod, vagy tértis levélben is elküldheted, ha úgy gondolod.