terhesség - felmondás?


Chrystyke1979 # 2012.08.24. 10:28

De akkor jól értem, hogy úgy ahogy közeli hozzátartozó halálakor minden további nélkül maradhattam otthona családdal, legalább a leszívás és a beültetés napján is maradhatnék.Nyilván a munkáltató nem fog szólni,hogy figyu, maradj otthon nyugodtan csak úgy....köszi a választ
Lehet bepróbálkozok, mert kirúgni meg egyelőre nem rúghat ki, nem járt le a hat hónap

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.24. 10:26

Zsuzsika: amelyiket akarod.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.24. 10:25

Chrystyke, miért bonyolítod? Kérhetsz, persze, szabadságot, és a munkáltató örömmel adja. Hiszen így fogy a szabadságod - pedig anélkül is fizetnie kellene.

zsuzsika1981 # 2012.08.24. 10:18

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni! Elég sürgős lenne!

2009. 09.15-én megszületett a kisgyermekem, akiről később kiderült, hogy nem egészséges. (Tartósan beteg, fogyatékos). A fizetés nélküli szabadságom 2012. 09.15-én lejár. Jelenleg 13 hetes terhes vagyok.

A munkáltatóm felé, hogy s milyen jogszabályi hivatkozásokkal jelezzem, hogy nem megyek vissza dolgozni?

1.Kérjem a beteg gyermekem után a fizetési szabadságot 10 éves életkoráig?
Mi van ha ezt nem adják meg?

2. 2012. 09.15-e után menjek el táppénzre?

Megjegyzés: kormány hivatalanál dolgozom....

Köszönöm szépen előre is a részletes tájékoztatást, segítséget!

Chrystyke1979 # 2012.08.24. 09:49

"32. Mentesülés a munkavégzési kötelezettség alól

55. §

(1) A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól

  1. ...
  2. a jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggõ, egészségügyi intézményben történõ kezelés,"

Ez mit jelent pontosan?
Már augusztus 6-a óta tart a lombikhoz a az injekciós előkészítésem. Aug 27-én lesz a petesejt leszívás. Ez a mentesülés azt jelenti, hogy fizikailag nem vagyok a munkahelyemen 27-én, csak papíron, mintha dolgoznék el kell hogy engedjenek, és majd a beültetés napján is, és az azt követő 1, max 2 hétben, amennyiben azt kórházban töltöm?Vagy ez fizetés nélküli napokat jelent?Munkáltatóm tud a kezelésről, de egyelőre szabadságot iratott ki 27-ére. Érvelhetek ezzel a bekezdéssel, hogy legalább azokra a napokra el kell engednie és nem táppénzre, nem szabadságra?
Köszönöm

help # 2012.08.23. 07:23

köszönöm a válaszokat! :)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.23. 06:20

Jó hogy jösz.
Szerinted mi most a szankciója a munkáltató jogellenes munkaviszony megszüntetésének? Ha nem a védettség miatt jogellenes, hanem mondjuk az indoklás hiánya vagy hibája.

ObudaFan # 2012.08.23. 05:45

A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt
a) a várandósság,

  1. a szülési szabadság,
  2. a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §, 130. §),
  3. a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint
  4. a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de

legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap
tartama alatt.

Tehát ezekben az esetekben közölni sem lehet a felmondást.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.23. 05:43
  • Nem kezdődik újra, csak később ér véget. Feltéve, hogy bejelenti azt a terhességet.
  • Nem visszavenni kötelesek - el se ment -, hanem továbbfoglalkoztatni. Ha nem tudják ellátni feladattal, akkor malmozik naphosszat.
help # 2012.08.22. 20:56

Kedves Fórumozók!

ha egy dolgozó fizetés nélküli szabin van a gyerekkel (tgyás, gyed, gyes). És a cégnél csoportos felmondással fel akarnak mondani neki, akkor azt már most közölhetik, de csak a védettség lejárta után lép hatályba.

  • Igenám, de mi van, ha a védettség alatt újra teherbe esik? Akkor újra kezdődik a védettség?
  • És ha a teherbeesés után, de a szülés előtt vissza akar menni dolgozni, akkor kötelesek visszavenni? védett lesz? Ha már nincs munka - hiszen a csoportos leépítés az adott részleg munkájának megszűnésével jár, akkor jogosult az állásidőre járó bérre?

köszönöm a választ!

intentio # 2012.08.22. 08:04

BPREni84

Jogszerűen nem. Amit Ön felvetett az többek között ellentétes a jóhiszeműség és tisztesség elvével a tájékoztatási kötelezettséggel, illetve azzal megvalósulna a munkajog nem rendeltetésszerű használata.

2012. évi I. törvény
a munka törvénykönyvéről

4. Általános magatartási követelmények

6. § (1) A munkaszerződés teljesítése során - kivéve, ha törvény eltérő követelményt ír elő - úgy kell eljárni, ahogy az adott helyzetben általában elvárható.

(2) A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a jóhiszeműség és a tisztesség elvének megfelelően kell eljárni, továbbá kölcsönösen együtt kell működni és nem lehet olyan magatartást tanúsítani, amely a másik fél jogát, jogos érdekét sérti.

(3) A munkáltató a munkavállaló érdekeit a méltányos mérlegelés alapján köteles figyelembe venni, a teljesítés módjának egyoldalú meghatározása a munkavállalónak aránytalan sérelmet nem okozhat.

(4) Az e törvény hatálya alá tartozók kötelesek egymást minden olyan tényről, adatról, körülményről vagy ezek változásáról tájékoztatni, amely a munkaviszony létesítése, valamint az e törvényben meghatározott jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése szempontjából lényeges.

7. § Tilos a rendeltetésellenes joggyakorlás. E törvény alkalmazásában rendeltetésellenes a jog gyakorlása különösen akkor, ha az mások jogos érdekeinek csorbítására, érdekérvényesítési lehetőségeinek korlátozására, zaklatására, véleménynyilvánításának elfojtására irányul vagy ehhez vezet.

BPREni84 # 2012.08.18. 08:53

Tisztelt szerkesztőség/Ügyvéd úr/hölgy!

16 hetes terhes vagyok, nagyon kellene a munkaviszony, elvesztettem az állásom. Gyedet szeretnék kapni, amihez biztosítottnak kell lennem, jelenleg szociális (22800/hó) juttatást kapok sajnos. a szülést megelőző két éven belül megvan a 365nap biztosított viszonyom (havi 200ezer forintos fizetésem volt), ezt leellenőriztettem az OEP-ben az ügyintézővel és csak a másik feltétel kellene még, hogy az igényléskor biztosított legyek.
a kérdésem: ha jelentkezek állásra, és behívnak interjúra, esetleg felvesznek anélkül, hogy elmondanám nekik, hogy terhes vagyok ezt megtehetem? megtehetem, hogy eltitkolom? és egy hónap munkaviszony után elmennék táppénzre, mivel veszélyeztetett terhes vagyok? (valóban az vagyok, de irodai munkára jelentkeznék, attól nem hiszem, hogy bajom lesz, magas végzettséggel rendelkezem)
Így ki lehet játszani, hogy kapjak gyedet? ez jogilag működhet? várom a válaszát!!

Orsika87 # 2012.08.10. 10:12

Szóval akkor, ha jól értem, nem tehet be 12 órába dolgozni?

nandy # 2012.08.10. 10:11

Próbaidő alatt nincs felmondási védelem!

Egyébként igen, a munkáltató sok mindenre köteles lehet, ha a munkavállaló várandós.

Orsika87 # 2012.08.10. 10:02

Kedves Fórumozók!
1 hónapja kezdtem el dolgozni egy multi cégnél, de azóta kiderült, h babát várunk 6 hetes vagyok. a próbaidőm viszont 6 hónapos. Kérdésem az lenne, ha írásba bejelentem h terhes vagyok, akkor is betehetnek e 12 órába dolgozni, vagy kérelmezhetem, h vegyenek át 6 órába?Sajnos volt már egy vetélésem, vigyáznom kell magamra, de amíg tudok dolgoznék, viszont a 12 órákat már most nehezen bírom. Kollektív szerződés van, és 4 hónapos munkaidőkeret, és a szerződésbe leírják h min 4 órát, max 12 órába oszhatnak be, de ez terhesen is érvényes? 12 órát várandósan is ledolgoztathatnak?
Illetve, ha az orvosom veszélyeztetett terhesnek nyilvánít és felvesz táppénzre, próbaidő alatt gondolom akkor táppénz alatt is bármikor kirúghat a munkáltató, vagy védeve vagyok?
Válaszukat előre is köszönöm!

nandy # 2012.08.08. 08:58

Új Mt. szerint a felmondási védelem időszaka alatt is közölhető a felmondás, de a felmondási idő csak a védelem lejárta után kezdődhet el.
Régi Mt. szerint még közölni sem lehetett a felmondást.

Sajnos a médiában úgy terjedt el, hogy "táppénz alatt is ki lehet rúgni", ami nem igaz!

Terhesség esetén a védelem fennállásának feltétele, hogy még a felmondás közlését megelőzően a munkáltató bizonyítható módon tudomást szerezzen a munkavállaló terhességéről. Ezért nagyon jól tetted, hogy írásban tájékoztattad, mert onnantól védett vagy.

További fontos változás júli 1-től, hogy a szülés után csak abban az esetben van védelem, ha otthon is maradsz a babával. (Régi szabályok szerint a gyermek hároméves koráig mindenképpen védett lettél volna, akkor is ha szülés után visszamész dolgozni.)

Tehát nálad most az a helyzet, hogy közölhetik veled a csoportos leépítés tényét, de amíg terhes vagy és utána amíg otthon babázol, nem szűnik meg a munkaviszonyod.

Krujnek Attila # 2012.08.08. 06:50

Szia!

Szerintem nem küldhetnek el, védelem alatt állsz. De ha gondolod, olvasd el az erről szóló két cikket:

  1. http://munkajogportal.hu/…-lepese-utan
  2. http://munkajogportal.hu/…alyai-2-resz

Üdv. Atesz

salzmann # 2012.08.07. 21:08

Tisztelt Szerkesztőség!

Egy kelet-magyarországi nagyvállalatnál vagyok középvezető. Ez év júniusában írásban bejelentettem a munkáltatóm felé, hogy terhes vagyok (akkor voltam 7 hetes) és hogy a szülész-nőgyógyászom táppénzre vételemet javasolja. Következő naptól kezdődően táppénzes időszakomat megkezdtem. A cégnél - tulajdonosváltás és szervezeti átalakítások miatt - azóta csoportos létszámleépítést terveznek és előzetes információim szerint (azaz hivatalos dokumentációval erről még nem rendelkezek) engem is "rátettek a listára." Az információt adó arról is tájékoztatott, hogy most csak közlik velem, hogy a védelem megszűnése után szűnik meg a munkaviszonyom.

Kérdéseim:

  1. Valóban elküldhet csoportosban?
  2. Egyáltalán közölheti-e velem a felmondás tényét a munkáltató? Hiszen veszélyeztetett terhes vagyok...
  3. A csoportos létszámleépítésre (állami cég lévén) önkormányzati támogatást vesz igénybe a munkáltató. Ha csak cca. három év múlva fogja a munkaviszonyomat megszüntetni, akkor most megigényelheti rá a támogatást?
  4. Mi van abban az esetben ha a védelem ideje alatt vissza akarok menni dolgozni? Köteles visszavenni? Milyen munkakörbe, ha az enyémet "átszervezte"?

Várom megtisztelő válaszukat,
üdvözlettel:
Egy kismama

nandy # 2012.08.06. 11:32

Ja és a keresőképtelenséget nem a munkáltató bírálja - dönti el, hanem az orvos. -:)

ObudaFan # 2012.08.06. 11:24

Ja és a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt a várandósság tartama alatt.

ObudaFan # 2012.08.06. 11:21

A munkavállaló számára egészségi állapotának megfelelő munkakört kell felajánlani, ha várandóssága megállapításától gyermeke egyéves koráig - munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi vélemény alapján - a munkakörében nem foglalkoztatható. A munkavégzés alól fel kell menteni, ha az egészségi állapotának megfelelő foglalkoztatása nem lehetséges.

Mancikácska # 2012.08.05. 15:52

Kedves Szakértő!

A szíves segítségét szeretném kérni. Az első kérdésem az új munkatörvénykönyvvel kapcsolatos.
Jelenleg 9-es kóddal veszélyeztetett terhes állományban vagyok munkahelyi stressz miatt, május 17 óta, most akkor engem bármikor kirúghatnak?
Azt a tájékoztatást kaptam, hogy a munkahelyi stressz miatt nem indokolt a táppénzes állomány és jog alapja sincs. Ezért támadható vagyok? Sajnos a munkahelyi stressz igaz. Nem táppénzcsaló vagyok Nagyon is szükségem lett volna a fizetésemre.
Válaszát előre is köszönöm és minden jót kívánok.

kfgabri # 2012.08.01. 09:45

számomra inkább az a megdöbbentő anyaként, hogy egy gyereket vállaló nőnek elemi problémát okoz a terhesség tényének a közlése, illetve saját magának a levédése.
kiskönyv? orvosi igazolás? na?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.01. 09:43

Szerinted hány céggel vagy munkaviszonyban?

(Az a betegszabadság. Utána jön a táppénz.)

Duddux # 2012.08.01. 08:22

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődnék, hogy ha egy munkerőkölcsönző cégen keresztül dolgoztat a cégem, akkor a terhességemet mindkét cégnek be kell jelentenem, hogy védett legyek? Van ennek valami hivatalos formája?

És egy másik kérdés:
A bérpapíromon a szabadságos soron az összesen résznél 21 nap szerepel, a táppénzes soron pedig az összesen résznél 13 nap. Ez mit jelenthet? 13 nap után mi történik?

Előre is köszönöm a választ.