Kaphatok-e valamit a seregtől?


Rexor # 2015.05.04. 07:47

Mi köze ennek a betegségnek a honvédséghez?

Norika76 # 2015.05.03. 22:04

Üdvözlöm!

Érdeklődnék,hogy 46 éves jelenlegi korban,de kb.25 évvel ezelőtti besorozott katonai szolgálat ideje alatt I.típusu diabétesz betegséget diagnosztizáltak,amivel le is szerelték az illetőt,és mai napig is inzulinnal kezelve próbálják szinten tartani állapotát,folyamodhat-e a honvédség,vagy akármilyen szervhez bárminemű kártérítés megítélése érdekében?

lehi # 2004.02.18. 09:00

Szia!
Mail ment.
Válaszod előre is köszönöm!
Minden jót!
lehi

lehi # 2004.02.16. 21:10

Szia csufi!
Először is köszönöm szépen a részletes tájékoztatást!
Nekem is szállt már el a "próbán".
Szerdán már megyek is a hivatalokba.
Mindenről tájékoztatlak,megigérem,ha máshogy nem,akkor e-mail útján.
MINDEN JÓT!
lehi

csufi99 # 2004.02.16. 19:45

No, kezdhetem előlről, rákattintottam próba, elszállt minden. Nop, ami most folyik, mosmár menjen végig, de nem fogsz kapni rendszeres szociális járadékot, ahhoz 50 %-os munkaképességcsökkenés kell. Érthetetlen számomra, miért hallgattad el az előzményeket, magadnak ártottál vele!
Tehát:1. Új kérelem baleseti járadék megállapítására, itt hivatkozz a már megállapított munkaképességcsökkenésre, s másolatban csatold a katonai papírokat, amúgy kötelességük megkeresni a Hadkiegészítő Paranxcsnokságot, s katonai felülvizsgáló bizottság elé fognak hívni. Ugyanott kezd intézni, ahol a járadékot már indítottad. 2./ Próbálj kárpótlást kérni a honvédségtől, mivel nem tájékoztattak jogaidról, a különböző ellátásokról, táppénz, baleseti járadék, stb. Ha tájékoztattak volna, írásos nyolma lenne. 3. Ez tuti biztos, ha alátámasztja majd egy orvosi bizottsági szakvélemény. A helyi polgármesteri hivatalban kérd hadirokkant járadék megállapítását, másold sz összes papírod,ami van, a 40 %-ot, a katonai iratokat, beutalnak orvosi bizottság elé, ha megállapítják, hogy katonai szolgálattal összefügg munkaképesség csökkenésed, s azt le kell írják, ez mióta áll fenn, azonnal , illetve a kérelem benyújtását követő hónap első napjától hadirokkant járadékra leszel jogosult, ennek összege - hosszú- a járadékosztálytól függ, de már 25 %-os munkaképességcsökkenéstől jár! Remélem segítőkészek lesznek a hivatalban, s figyelj rá: ha az orvosi szakvélemény igazolja, gogy állapotod 1991. dec.31. előtt fennállt, kérheted egyösszegű támogatás megállapítását, mint hadrokkant!
Elnézést, ha betűhiba lesz írományoman, nem olvasom át, nehogy elszáljon újra. Az egyszerűség kedvéért, ha lesz még gondod, bár szerintem, menni fog szépen minden a maga útján, ha a kérelmeket beadod, ez nem reklám, de nem tudom medig járunk ide vissza, a www.koziglap.hu címen találsz meg meg, írj nyugodtan valamelyik fórumba a probklémádról, ott megtalálsz. Sok Sikert, mosmár célirányosan! Talán érthető voltam.

lehi # 2004.02.16. 17:31

Szia csufi!
Beleolvastam a Te általad nyitott topicokba,de ez nekem magas,mint lónak az ABC.
Sajna nem tudok segíteni,csak azt kívánom,hogy valaki segítsen Neked is!
Szia!
lehi

lehi # 2004.02.16. 17:28

Szia csufi!
Örülök,hogy ilyen gyorsan reagáltál és köszönöm a segítséget.
Sajnos nem írtam el a dátumot.1988-ban történt mindez.Azóta összeszedtem 3 év 172 nap szolgálati időt.A legtöbb munkahelyemen nem voltam bejelentve.
2001-ben voltam I. fokú országos orvosszakértői bizottság előtt és 40%-ban állapították meg a rokkantság mértékét.Én ekkor teljesen civilként indítottam el az eljárást,egy szóval sem említve,hogy a seregből is leszereltek eü. alkalmatlanság miatt.
Múlt hét csütörtökén beadtam rendszeres szociális járadék iránti kérelmemet(amit valószínű nem fogok megkapni,mert 6 hónap szolgálati idő hiányzik hozzá),de még most sem említettem a sereget.Állítólag március első felében hívnak bizottság elé.
Akkor most adjak be még egy kérelmet baleseti járadékra,valamint a hadigondozásról szóló törvény alapján kapható ellátásra?Ennek az utóbbinak mi a pontos neve?

"Belenézek a hovédelmi törvénybe, de addig is tedd meg az első és legfontosabb lépést, írj egy kérelmet, melyben kéred, hogy a katonai szolgálattal, tanulmányokkal összefüggésben jelentkezett betegséged alapján baleseti járadék megállapítását kéred, rendeljék el I. fokú országos orvosszakértői vizsgátodat, mely megállapítja hány százalékban veszítetted el munkaképességedet, s hogy ez egyértelműen a szolgálattal függ össze, nyilvánvalóan nem alakult volna ki mondjuk egy sima gimnáziumi tanulással."
Ezt a kérelmet kinek kell címezni és hova kell beadni?
Ha ezeket leírod,már megyek is a hivatalokba.

Köszönöm a tanácsaidat,és nagyon jól esik,hogy segítessz.
Remélem a Te problémádra is kerül olyan segítőkész ember,mint Te.
Minden jót!
Várom válaszod!
Szia!
lehi

csufi99 # 2004.02.16. 14:53

Tehát 1988-ban történt mindez, s azóta nem történt semmi, vagy mit csináltál azóta?
Belenézek a hovédelmi törvénybe, de addig is tedd meg az első és legfontosabb lépést, írj egy kérelmet, melyben kéred, hogy a katonai szolgálattal, tanulmányokkal összefüggésben jelentkezett betegséged alapján baleseti járadék megállapítását kéred, rendeljék el I. fokú országos orvosszakértői vizsgátodat, mely megállapítja hány százalékban veszítetted el munkaképességedet, s hogy ez egyértelműen a szolgálattal függ össze, nyilvánvalóan nem alakult volna ki mondjuk egy sima gimnáziumi tanulással. Bár úgy érzem a dátumot elírtad, mert ha valóban 1988., az elévüléssel nem vagyok tisztában, de még akkor is van esély esetlegesen másra. A hadigondozásról szóló törvény szerint még jogosult lehetsz ellátásra, ha egyértelműen összefüggésbe hozható a betegség és katonai szolgálat, ezt a helyi polgármesteri hivatalban lehet igényelni, onnan is beutalnak az említett I.fokú orvosi bizottság elé, s esetleg járadékot kaphatsz, amit a Nyugdíjfolyósító folyósít a helyi jegyző határozata alapján. Valamit viszont gyorsan lépj, mert az idő telik, s nem értem eddig miért próbáltál semmit?
Amíg nem lépsz valamerre, akár mindkét irányba, s nincs meg a munkaképeségcsökkenés mértéke én sem tudok okosabbat. Még annyit ide fogok írni neked hány százalékos munkaképességcsökkenés szükséges a honvédséghez, s hány százalék a hadigondozotti pénzellázáshoz, én mindkét eljárást megindítanám kérelemmel, azonnal! Veszíteni valód nincs, legfeljebb nem sikerül. Viszont válaszban leírhatnád elírtad-e a dátumot, vagy mit csináltál 1988-tól máig. Tanácsaim fogadd úgy, mint egy jó szándékú szociális igazgatásban dolgozó hivatali dolgozóét. Hozzáteszem, bár nekem is akadna egy ilyen jóindulató segítőm, aki nem sajnálja idejét, s megnézi a problémáim. No, ez szerencse dolga. Sok sikert! Böngészésem eredményét lehet még ma leírom, szerencsére kéznél a jogtár.Szia!

lehi # 2004.02.16. 10:16

Ennyit tudtam összeszedni a betegségről.
Scheuermann betegség:
A gerinc nyílirányú élettani görbületei a nagy mozgások (ülés, járás, állás) begyakorlásával alakulnak ki(nekem ebben bőven volt részem a katonai szakközépiskola alatt), és eredményezik az egyénre jellemző tartást, mely általában az iskolás kor kezdetekor alakul ki. A helyes testtartás kialakulását a has- és légzőizmok ereje, a légzés típusa alakítja ki, de természetesen a külső környezeti tényezők is befolyásolják.

II.stádium: 12-18 év között rendszerint több csigolya vesz részt a folyamatban, gyakran alakul ki háti kyphosis. A beteget általában áll. stádiumban a görbületnek megfelelően nyomási és ütögetési érzékenység viszi orvoshoz, fokozott fáradékonyság áll fenn, mely főként huzamos ülés, de hosszabb állás, járás után is fokozódik(hadsereg). Ali. szakasz a növekedés utolsó éveire esik, amikor a szervezet a fokozott igénybevételnek van kitéve. Ha ezt az időszakot a beteg különösebb panasz nélkül átvészeli, a prognózis kedvezőnek tekinthető. Ha a panaszok nem szűnnek meg, a beteget olyan munkakör felé kell irányítani, amely nem jár a gerinc fokozott igénybevételével.

III. vagy késői stádium végigkíséri a beteget az egész élete folyamán. A fájdalom a folyamatban résztvevő csigolyákra lokalizálódik, és nyomásra, ütögetésre fokozódik. Különös gondot kell fordítani az alsó háti és ágyéki lokalizációjú folyamatra, amelyek a 3. évtizedben súlyos lumbágóhoz vezethetnek és a beteget nehezebb fizikai munkára alkalmatlanná teheti.

lehi # 2004.02.16. 10:01

Szia csufi99!
Köszi a gyors reagálást! A KIEG-ről megszereztem a Felülvizsgálati lapomat,ami alapján leszereltek.
Ezen a következők állnak:
Kórelőzmény,jelen panaszok,objektív tünetek,vizsgálatok,gyógykezelés.

Katonai Középiskolából felvették a ZMKMF –re.
Eü. Könyve és kartonja alapján Scheuermann betegség utáni állapota,valamint spina bifidája ismert volt. (Előttem nem volt ismert)Szűrővizsgálatnál geric problémáit nem említette.(mivel nem tudtam róla)

Status:
Fokozott háti kyphosis,enyhe foku j. convex dorsalis scoliosissal.A törzs min asszimetriás.L.gerinc mozgásai mérs.kötöttek. Mk.o. pes planus.Patella-Achilles b-o. =j.o.

2 ir. D-L. gerinc felv:
Scheuermann betegség utáni állapot a háti gerincen,fokozott kyphosissal.Craniáli tipusu L.V. Az S.I. segmentum átmeneti jellegű.

Indoklás:
Első éves ZMKMF hallgató akinek SCHeurmann betegsége középiskolás korában már ismert volt(mégszer:előttem nem),ennek ellenére felvették a főiskolára.A jelenleg fenálló fokzott fizikai megterhelést nehezen viseli,állandó hát- és derékfájdalmakkal küszködik.Mivel kyphoscoliosisa jól észlelhető mértékű,továbbá a RTG felvételeken a lumbosacralis átmenetben is vannak fejlődési rendellenességei,hallgatónak alkalmatlannak tartjuk.Sorkatonának csak tanult szakmájában tartjuk alkalmasnak,megjegyezvén,hogy állapota nem végleges a jövőben rosszabbothat.

Ellenőrző vizsgálat
A leírt elváltozás miatt hivatásos tisztnek ALKALMATLAN

A lap alján még van egy olyan rész,hogy:

ORSZÁGOS ORVOSSZAKÉRTÕI INTÉZETI DÖNTÉS (polgári)
Munkaképesség-csökkenés mértéke:……………%

Ez ki sincs töltve,mert nem küldtek el oda.

Szóval én már egy hónap múlva dolgoztam (180 napon belül)
Úgy érzem,hogy betegségem a katonai szakközépiskola alatt jött létre,illetve sújosbodott,erről engem nem tájékoztattak egyetlenegy esetben sem,pedig 3 alkalmassági vizsgálaton estem át.

csufi99 # 2004.02.15. 23:39

Szerintem csak akkor, ha az alkalmatlanság összefüggésbe hozható a szolgálattal, s nekem nem úgy tűnik. Másik, nem tudni a leírtakból mit is állapítottak meg, alkalmatlanság- ennek tudatában jelentkeztél főiskolára, a felvetlinél miért nem szűrtek ki?
A hivatkozott szabályok alapján szerintem semmire nem vagy jogosult. 50 %-os munkaképesség csökkenés esetén semmi, s ha valaki az iskolai tanulmányai befejezését követően 67 %-os rokkant, s munkaviszonyt létesít a tanulmányai befejezését követő 180 napon belül (néhány nap is elég), rokkantsági nyugdíjra jogosult. Így ez is elúszott. Ezért ki felel? Nekem úgy tűnik tisztában voltál az alkalmatlansággal.
A többi esetlges ellátást a honvédelmi törvény szabályozza, általánosan fogalmazva azokra az estekre, ha katonai szolgálattal összefüggésben keletkezett a megbetegedés. Ennyi információ alapján én csak ennyit tudok... hozzátéve nem vagyok jogász!

lehi # 2004.02.15. 16:25

Hello!
A következő kérdésem van:
Kaphatok-e valami juttatást a seregtől?
Egy katonai szakközepet végeztem el.
Az iskola négy évig tartott, ami alatt folyamatosan laktanyában éltem , katonai napirend szerint. Ugyanúgy tanultam, mint egy szakközépiskolában.
Harmadik év végén (még nem voltam 17 éves) soroztak be a budapesti Petőfi laktanyában (akkoriban: MN 1. SOROZÓ KÖZPONT). A sorozáson „C” kategóriájú egészségügyi alkalmasságot állapítottak meg (ami már eleve kizárja, hogy valaki hivatásos katona legyen?) ami automatikus felmentést jelentett a fizikai foglalkozások alól.Tehát már ekkor kiderült,hogy nem vagyok alkalmas hivatásos katonának. Ezek után következett a sorkatonai alapkiképzés, amit ugyanúgy, ha nem keményebben végig csináltam, mint egyéb más sorköteles, alapkiképzés alatt álló katona,
hallgatói rendfokozatot kaptam. 1987 június végén katonai esküt tettem.
1988. júniusában sikeres szakközépiskolai érettségi vizsgát tettem. Augusztus elején sikeres hivatásos tiszthelyettesi vizsgát tettem.

Tehát az iskolában a következő képesítéseket szereztem meg:szakközépiskolai érettségi,
elektroműszerész szakképesítés,lokátortechnikusi szakképesítés.
Itt volt lehetőségem választani:

  1. munkába állok tiszthelyettesként,vagy
  2. tovább tanulok egy katonai főiskolán.

A második lehetőség szimpatikusabb volt.

Tehát augusztus végén a Zrínyi Miklós Katonai Műszaki Főiskolán kezdtem meg tanulmányaimat, ahonnan december elején leszereltek, mert nem találtak (egészségügyileg,fizikailag) alkalmasnak a hivatásos katonai pályára.

Így pazaroltam el 4 és fél évet az életemből a seregre.

(Ne felejtsük el, hogy már a változás szeleit lehetett érezni, ami ugye érintette a honvédség létszámát, mármint negatívan.)

Ezen az oldalon : http://www.eszcsm.hu/…sm.head.page?… találtam vonatkozásokat pénzellátásokkal kapcsolatban.
Kiollózok egy részt belőle:

A megváltozott munkaképességű dolgozók pénzbeli ellátásai
Megváltozott munkaképességű dolgozónak tekinthető, aki

  • munkaviszonyban ....
  • .......
  • ...
  • fegyveres testülettől egészségügyi alkalmatlansága miatt leszerelték.

Úgy gondolom, hogy az utolsó mondat rám is vonatkozik.
Azt szeretném kérdezni:

  • milyen kérvényt írjak, kinek?
  • mit érdemes kérni (amivel a legjobban járok):): kártérítést, végkielégítést, rokkantsági nyugdíjat, stb.?