munkaszerződés módosítása


ObudaFan # 2017.05.12. 14:55

A főszabály a határozatlan idejű szerződés, a határozott idejű a kivételes. Ebből adódóan ilyen ellentmondás eseténa avalószínűbb, hogy a bíróság határozatlan idejűnek tekinti a szerződést. De azért olyan nagyon biztos választ ne várj a szerződések pontos szövege ismerete nélkül.

Ancsuka9746 # 2017.05.11. 06:07

Üdvözlet!
2015 óta dolgozom a munkahelyemen egy munkáerő kölcsönző cégnél. Minden félévben határozott szerződésem van, amit úgyszint minden félévben meghosszabbítanak. A mostani szerződésem 6.30-ig szólna, viszont határozatlanként van megjelölve a munkaidő tartama a 2. pontban, majd a 3-ban az, hogy 6.30-ig. Szóltam nekik, hogy ez így nem tűnik túl érvényesnek, majd küldik a módosítottat. Ez nem történt meg, viszont volt egy bér emelés, ami módosítással járt. A munkaviszonyom időtartama ismét határozatlan, de a visszahivatkozik az előző szerződésem 2. pontja (ami szerintük azt jelenti, hígy a 6.30-ig az érvényes). Ebből én azt vettem le, hogy határozatlanná módosították. Nem rég bejelentettem, hogy várandós vagyok. Erre a reakció az volt, hogy viszont mivel a szerződésem 6.30-ig él, nem fogják meghosszabbítani. Szerintük az összes szerződés csak egy elírás volt, amiről még mindig nem kaptam esetleg egy javított formát. Nem fogom alá írni, hiszen egy mindkét fél aláírt határozatlan szerződés van alá írva jelenleg.
Tanácsot kérnek, hogy meg tudom-e ezek által védeni magam, jogosan bele lehet-e kötni és esetleg meg is maradna a munkahelyem?
Előre is köszönöm!

forgalmiviszonyoknakmegfe # 2017.05.09. 11:57

Sajnos nagyon életszerű, amit mondasz.
Itt éppen az ülésrenddel járnak el inkorrekt módon, sakkoznak az alkalmazottakkal, mintha parasztok lennének egy sakktáblán.
A bérelhető irodaterület hiánya erre remek lehetőséget ad nekik.
(Ebben a kerületben már azokat az irodákat is kibérelték, amelyek csak 1-2 év múlva fognak elkészülni.)

drbjozsef # 2017.05.06. 17:01

Korrekten es jogszeruen?
Semmit. Felmond rendes felmondassal, es kifizet szerzodes szerint.

Inkorrekten, es szurke zonaban?
Szinte barmit. Mas, ideiglenes munkaval biz meg, mondjuk wc pucolassal, a szerzodesen belul a leglehetetlenebb atszervezeseket ver rad (masik telephely, mas munkakor, mas idobeosztas). A legkisebb hibat fegyelmivel torol meg, hogy azonnalival kirughasson. Es igy tovabb. Kreativ a HR ha kell.

Valahol a ketto kozott probalkoznak majd azert valoszinuleg, de egy nagy multi azert kevesbe szokott ramenni a szivatasra. Hacsak nem adtal ra okot valamivel.

forgalmiviszonyoknakmegfe # 2017.05.06. 09:14

Köszönöm a választ az alább feltett kérdésemre (2017.03.21)

További kérdésem erre vonatkozik:

"A bírói gyakorlat szerint nem lehet a felmondás indoka, ha a munkaszerződés-módosításhoz a munkavállaló nem járul hozzá [BH2002. 458.]. Ugyanakkor azzal már indokolható a felmondás, hogy hozzájárulás híján eredeti munkakörében már nem foglalkoztatható a munkavállaló, így az elmaradt munkaszerződés-módosítás folytán átszervezés „áldozatává” válik."

A konkrét esetben, ha online kapok egy új munkaszerződést, melyben csökkentett alapbér szerepel és azt én nem fogadom el, mi történhet egy multinacionális nagyvállalat gyakorlatában?

(8 éve dolgozom itt egyértelmű, hogy a 2 hónap felmondási időt nem szeretnék kifizetni, tehát a fenti "átszervezés áldozatává válik" megoldás nem valószínű, hiszen ez a rendes felmondással lenne egyenértékű.)

Milyen egyéb 'szankciókat' alkalmazhat a munkáltató?

Köszönöm!

baki112 # 2017.03.28. 19:37

Most márt oda jutottunk , hogy a kilépő papírjaimat meg kaptam .
És még a kilépő papíron is más szerepel !
Ott márt a 9310-es Feor szám segédmunkás megnevezéssel van írva .
Akkor most ez így jó ??

baki112 # 2017.03.28. 19:31

Tisztelt Fórumozók
Érdeklődni szeretnék észre vettem a szerződésemben ,
hogy a FEOR szám az nem egyezik meg a munkaköröm
(beosztásom) megnevezésével !
Ezek lenének felcserélve :FEOR-kóD 9310 van a szerződésembe "Egyéb ügyintéző" munkakőri megnevezéssel
ami egyébként "Egyszerű ipari foglalkozású"-nak kellene lennie .Az egyéb ügyintéző Feor száma meg 3910 .
Ezt javíttassam ?Ha igen akkor van erre valami írásos nyomtatvány ?
Azt akarom kérdezni , hogy elég - e szóban kérni a javítást ?(amire a munkáltató vállat ránt és kész ) vagy adjak be valami írásos kérelmet ?
Szóltam munkahelyen . Ép ,hogy csak le nem basztak !Sőt !
Még nekem kellet elmagyarázni azt is , hogy a megadott
feor szám az nem tartozik a munkaköröm csoportjába .
És szóltam , hogy a mai napon kértem szóban a
munkaszerződésem és a munkaköri leírásom javítását .
Most csak annyit szeretnék kérdezni , hogy ha írásban szeretném kérni a javítást akkor milyen kötelező formátumot dolgokat írjak bele ? nagyjából mik szerepeljenek benne ?ha kaphatnék egy kis segítséget ebbe .
A választ előre is köszönöm .

Immaculata # 2017.03.26. 09:58

Zoli1960

Ennél jobban én sem tudnám elmondani.

https://szakszervezetek.hu/…unkaidokeret

Zoli1960 # 2017.03.22. 17:20

Kedves Nonolet!

Nagyon szépen megköszönöm a segítő szándékot, de további segítséget kell kérnem, ugyanis az utalásban szereplő törvényi leírásban sehol nem találom azt a kitételt, hogy a munkaadó rendelhet el olyan munkavégzést, (nappali 12 órázás után azonnal 12 óra éjszakázás) amely a munkavállalók egészségét rombolja, biológiai egyensúlyát előre láthatóan károsan felborítja.

"48. A munkaidőkeret
93. § (1) A munkáltató a munkavállaló által teljesítendő munkaidőt munkaidő-keretben is meghatározhatja.
(2) A munkaidő-keretben teljesítendő munkaidőt a munkaidőkeret tartama, a napi munkaidő és az általános munkarend alapul vételével kell megállapítani. Ennek során az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti napot figyelmen kívül kell hagyni.
(3) A munkaidő (2) bekezdés szerinti meghatározásakor a távollét tartamát figyelmen kívül kell hagyni vagy az adott munkanapra irányadó beosztás szerinti napi munkaidő mértékével kell számításba venni. Munkaidő-beosztás hiányában a távollét tartamát a napi munkaidő mértékével kell figyelmen kívül hagyni vagy számításba venni.
(4) A munkaidőkeret kezdő és befejező időpontját írásban meg kell határozni és közzé kell tenni.
94. § (1) A munkaidőkeret tartama legfeljebb négy hónap vagy tizenhat hét.
(2) A munkaidőkeret tartama legfeljebb hat hónap vagy huszonhat hét

  1. a megszakítás nélküli,
  2. a több műszakos, valamint
  3. az idényjellegű tevékenység keretében,
  4. a készenléti jellegű, továbbá
  5. a 135. § (4) bekezdésében meghatározott munkakörben

foglalkoztatott munkavállaló esetében.
(3) A munkaidőkeret tartama kollektív szerződés rendelkezése szerint legfeljebb tizenkét hónap vagy ötvenkét hét, ha ezt technikai vagy munkaszervezési okok indokolják.
(4) A kollektív szerződés felmondása vagy megszűnése a már elrendelt munkaidőkeret alapján történő foglalkoztatást nem érinti."

Kérem a tisztelt Szakértők segítségét, mutassanak már rá, hogy a törvény munkaidőkeretre vonatkozó -ideidézett összes sorából- melyik teszi lehetővé a munkaadók számára a munkavállalók első kérdésemben szereplő egészségkárosítására vonatkozó munkarend bevezetésének engedélyét, vagy annak lehetőségére, gondolatának legitimitására utaló paragrafus, bekezdés, esetleg sor.
...én ugyanis többszöri átolvasás után sem találtam olyan szövegrészt, amelyről erre lehet következtetni, hogy a munkavállalótól elvárható, vagy kötelező jelleggel el kell várni a nappali 12 órás munka elvégzése után, a következő nap azonnali (a biológiai és fiziológiai átállás esélyét meg nem adó) éjszakás 12 órás munka végzést.
Kérdésem a következő: Ha az ideidézett törvény nem tartalmazza, hogy a munkavállalók egészsége ily módon károsítható, egy betű sem nem utal erre, akkor logikus, hogy az a munkarend törvénytelen?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.21. 19:45

Nem.

forgalmiviszonyoknakmegfe # 2017.03.21. 19:32

T. Fórum!

Csökkenthet bármilyen alapon a munkáltató a munkaszerződésben foglalt fix bért egyoldalúan?
Ha igen, mely esetekben?

Köszönöm.

Zoli1960 # 2017.03.12. 09:27

Tisztelettel köszöntöm a Fórumozókat!
A Szakértőktől kell megkérdeznem a következőket:
Munkaadónk az annak idején aláírt munkaszerződésekben a munkaidőt egyetlen mondatban határozta meg:
"A munkavállaló teljes munkaidőben kerül foglalkoztatásra."
Kérdésem: ...szabályos ez így? ...vagy pontosítás kérhető valamilyen formában?
Annak idején ez nem is adott okot aggodalomra, hisz azért megy a munkavállaló munkába, hogy a teljes munkaidőben munkát végezzen a szerződésben foglalt bérezésért.
De! Sajnos a munkaadónk -nem kell találgatni az okát, miért, nyilván a profitjáért-, most kevesli a normálisnak mondható hagyományos három műszakos munkarendben eltöltött időt, elvárja a szombati, és vasárnapi alapbéres munkavégzést is, de nem akármilyen formában.
Terveznek bevezetni egy úgynevezett kombinált műszakot, amely vegyesen fog elvárni munkavállalóitól nappali 12 órás, éjszakai 12 órás és 8 órás munkában eltöltött, minőségi, teljes odafigyelést igénylő, veszélyesnek mondható, gépekkel történő nehéz fizikai munkát végző jelenléteket, közbeszúrt egy, két, nagyon ritkán három napos pihenőidőkkel.
Kérdésem: Létezik ilyen munkarend? ...és milyen feltételekkel alkalmazható, ha igen?
A munkarend eddig közzétett tervezete szerint a dolgozónak például hétfőn és kedden nappali műszakban 12 órát kell ledolgoznia, de már szerdán és csütörtökön ugyanezt a 12 órát éjszakában kell eltöltenie, majd kap szabadnapot, és azután nyolc órát kell dolgozni, de túl bonyolult a munkarend, hogy itt le lehessen írni szavakkal.
Kérdésem: Elvárható egy Embertől, hogy ha két napot nappalban 12 órát ledolgozott, közvetlen utána másnap, már 12 órát éjszakázzon? ...vagy van még valahol józan ész, és szabályozza valahol valamilyen törvény vagy rendelkezés?
Azért említem a józan észt, mint olyat, mert első ránézésre embertelen, hogy az a munkavállaló aki kedden este 18 óra plusz utazás (átlag) 1 órával azaz 19 órakor hazaér a munkából, Ő pont olyan fáradt lesz, mint aki 12 órát ledolgozott már két nap, így a keddről szerdára virradó éjszakát is, ha akarja, ha nem végig fogja aludni!
Szerdán nap közben, mivel éjszaka kialudta magát, egy szemhunyásnyit nem fog tudni aludni, de este hatra már (átlag) egy órával előbb elindulva, elméletileg frissen, fitten, üdén a 12 órás összpontosítást és teljes embert igénylő nehéz és veszélyes gépeket kezelő munkára alkalmas módon meg kell jelennie.
A szervezete pedig nyilvánvalóan hozzászokva az előző két éjszaka alvásához és a szerdai ébrenlét okán mindent megtesz majd, hogy az előző két nap rutinjához igazodva alvásra bírja Őt. Borítékolható, hogy nem hosszú idő után állva fognak elaludni, ne adj' Isten, a gépekbe beleesni!
Kérdésem: A munkába járással eltöltött idő (átlag!) egy oda-egy vissza eltöltött 2 órahossza a szabályok szerint tekinthető-e a pihenőidő részének, mert az is fárasztó tud lenni, vagy az utazással eltöltött időt, a pihenő időbe nem lehet beleszámítani?
Ugyanis a munkaadónk az aggályokat kifejező kérdésekre, többek között azt a választ adta, hogy a két munkában töltött idő között eltelik a törvényben meghatározott 24 óra pihenő idő, így ő gond nélkül elvárhatja a nappalosból éjszakás azonnali műszakváltást.
Elképzelhető, hogy a törvényalkotók, amikor ezt a 24 órás pihenő időt kötelezővé tették, nem számítottak ilyen fondorlatos aljasságra, hisz ilyen módon, már rövid távon felbomlik az emberek szervezetének biológiai egyensúlya! Azon túl, már a 18.-ik század végén tudták a kapitalisták, hogy mi az emberi teljesítőképesség határa, ezért határozták meg annak idején (csak) a három műszakos munkarendet!
Annyi sok szép dolgot véd már törvény! Az épített örökségünket, a ritka és értékes növényeinket, és az állatokat is védi már törvény, csak a munkavállalókat nem védi semmi az egészségük, a testi épségük veszélyeztetését előrevetítő, az éjszakásról nappalos műszakra történő biológiai és fiziológiai átállás esélyét
meg nem adó, a pihenőnapokat az szervezetük átállásának szempontjából értelmetlenül szétszórt, munkarendtől?
Tisztelettel kérdezném a munkatörvénykönyv csak erre jó? ...hogy a potenciális nyugdíj előtt biztosan elpusztuljanak?
Hogy van ez? Kérem segítsenek!

Margó1959 # 2017.03.08. 21:16

baki112 én munkaügyesként (is) dolgozom, már régóta. Előfordult velem is, hogy hibáztam, de én megköszöntem ha szóltak és gond nélkül javítottam. Mindig jobb, mintha egy ellenőr veszi észre.
A te esetedre nincsenek szavaim. Lehet, hogy szándékosan ez a FEOR szám, mivel erre szociális hozzájárulási kedvezmény jár?

baki112 # 2017.03.08. 19:37

Margó1959

baki112 nincs rá formanyomtatvány. Egyszerűen szólni kell a munkaügyön. Érdemes lenne megnézni a 1041-es bejelentőlapon is a FEOR számot mivel ott végképp nem mindegy, hogy véletlenül felcserélődött-e az első két szám. Emberek vagyunk ugye, tévedhetünk.

Ma szóltam munkahelyen . Ép ,hogy csak le nem basztak !Sőt !
Még nekem kellet elmagyarázni azt is , hogy a megadott
feor szám az nem tartozik a munkaköröm csoportjába .
És szóltam , hogy a mai napon kértem szóban a
munkaszerződésem és a munkaköri leírásom javítását .

Most csak annyit szeretnék kérdezni , hogy ha írásban szeretném kérni a javítást akkor milyen kötelező dolgokat
írjak bele ? nagyjából mik szerepeljenek benne ?

A választ előre is köszönöm .

Margó1959 # 2017.03.07. 20:17

baki112 nincs rá formanyomtatvány. Egyszerűen szólni kell a munkaügyön. Érdemes lenne megnézni a 1041-es bejelentőlapon is a FEOR számot mivel ott végképp nem mindegy, hogy véletlenül felcserélődött-e az első két szám. Emberek vagyunk ugye, tévedhetünk.

baki112 # 2017.03.07. 17:26

Margó1959

baki112 ez attól függ, hogy a beosztásodhoz tartozik-e konkrét FEOR szám. Ha igen akkor érdemes javíttatni, mert lehet, hogy elírták. De vannak olyan beosztások is amelyekre nincs FEOR szám, ott bizony valamilyen módon kell találni egy megközelítőt. Például olyan beosztás, hogy karbantartó sok helyen van, viszont karbantartó FEOR szám nincs. Ott a munkakör megnevezése karbantartó, a FEOR szám pedig pl. villanyszerelő, lakatos vagy bármi más meglévő és illeszkedő szakma lehet. Sok cégnél van helyileg elnevezett munkakör ami máshol nem ugyanazt jelenti. Pl. pultos ugye a vendéglátásból ismert italmérő, de elképzelhető, hogy van olyan hely ahol a számítógépes irányító pult kezelőjét nevezik pultosnak. Ebben az esetben nem megfelelő a pultos FEOR számát beírni, hanem valami olyasmit kell keresni, ami többé-kevésbé lefedi az adott munkakört. És itt különösen kell figyelni a szakmunkás-nem szakmunkás besorolást mivel a minimálbér ilyen mértékű emelkedését nem biztos, hogy kötelezően bevállalja a munkáltató, még akkor sem, ha eddig lazán megadta a "szakmunkásminimálbért" akkor is ha a munkakör (pl:gépkocsivezető, targoncás) miatt az nem volt kötelező.

Köszönöm válaszodat .
Ezek lenének felcserélve :FEOR-kóD 9310 van a szerződésembe "Egyéb ügyintéző" munkakőri megnevezéssel
ami egyébként "Egyszerű ipari foglalkozású"-nak kellene lennie .Az egyéb ügyintéző Feor száma meg 3910 .
Ezt javíttassam ?Ha igen akkor van erre valami forma nyomtatvány ?

Margó1959 # 2017.03.06. 22:20

Jucus0714 először is a munkáltató annyit fizet a dolgozónak amennyit úgy gondolja, hogy megér a munkája. Ezt árnyalja a kötelező legkisebb bér aminél kevesebbet nem szabad fizetni, de attól többet bármennyit lehet.
Ha te eddig "szakmunkásminimálbért" kaptál és nem szakmunkás munkaköröd van, akkor nem kötelező továbbra is megadni a magasabb bért.
De ha korábban szakmunkás előírás vonatkozott a munkakörödre és ez a végzettséged meg van, akkor továbbra is a magasabb bér jár.
Sajnos az ilyen mértékű minimálbér emelés először mindig bérfeszültséghez vezet, mivel a magasabb fizetést nem emelik meg ugyanolyan mértékben. Sőt az eddig viszonylag magasabb fizetések minimálbérré válnak.

Margó1959 # 2017.03.06. 22:02

baki112 ez attól függ, hogy a beosztásodhoz tartozik-e konkrét FEOR szám. Ha igen akkor érdemes javíttatni, mert lehet, hogy elírták. De vannak olyan beosztások is amelyekre nincs FEOR szám, ott bizony valamilyen módon kell találni egy megközelítőt. Például olyan beosztás, hogy karbantartó sok helyen van, viszont karbantartó FEOR szám nincs. Ott a munkakör megnevezése karbantartó, a FEOR szám pedig pl. villanyszerelő, lakatos vagy bármi más meglévő és illeszkedő szakma lehet. Sok cégnél van helyileg elnevezett munkakör ami máshol nem ugyanazt jelenti. Pl. pultos ugye a vendéglátásból ismert italmérő, de elképzelhető, hogy van olyan hely ahol a számítógépes irányító pult kezelőjét nevezik pultosnak. Ebben az esetben nem megfelelő a pultos FEOR számát beírni, hanem valami olyasmit kell keresni, ami többé-kevésbé lefedi az adott munkakört. És itt különösen kell figyelni a szakmunkás-nem szakmunkás besorolást mivel a minimálbér ilyen mértékű emelkedését nem biztos, hogy kötelezően bevállalja a munkáltató, még akkor sem, ha eddig lazán megadta a "szakmunkásminimálbért" akkor is ha a munkakör (pl:gépkocsivezető, targoncás) miatt az nem volt kötelező.

baki112 # 2017.03.06. 13:33

Tisztelt Fórumozók

Érdeklődni szeretnék észre vettem a szerződésemben ,
hogy a FEOR szám az nem egyezik meg a munkaköröm
(beosztásom) megnevezésével !
Azt akarom kérdezni , hogy elég - e szóban kérni a javítást ?(amire a munkáltató vállat ránt és kész ) vagy adjak be valami írásos kérelmet ?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.01. 08:12

Kérdéses. De mégegyszer mondom: a minimálbér 127,5K. (Ha esetleg nem értenéd, miért mondom: a 150K-20% csak 120K.)

Zrost22 # 2017.03.01. 07:59

Nem nincsen! Ez alapján bármikor bármilyen indokkal levonhat a főnök? Az alapbérem akkor nem 150 ezer forint ?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.28. 19:47

Valami belső szabályzat csak van? (Ha már sikerült ilyen remek szerződést szövegezni.)

(Megjegyzem a minimálbér 127,5K, ennél kevesebb a személyi alapbér nem lehet.)

Zrost22 # 2017.02.28. 16:55

Üdvözlöm!

Az lenne a kérdésem, hogy elvehető, csökkenthető e a mozgó bér a következő esteben? Vagy egyoldalúan nem csökkenthető?

A munkaszerződésbe ez van írva pontosan!

Felek megállapodnak, hogy Munkavállaló havi bruttó személyi alapbére: 150.000,- azaz százötvenezer forint, melynek 20%-a mozgóbér!

Köszönöm a választ, Zrost22

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.14. 12:09

Az, hogy megtagadod az elrendelt munkavégzést.

Colibry # 2017.02.14. 11:27

Lesz szerződés módosítás, azt előre bejelentették, hogy február második felében várható, azért próbálok előre tájékozódni a lehetőségekről.
Még annyi kérdésem merült fel az előző válasz alapján, hogy mi lehet ilyenkor jogszerű felmondás? Az, hogy én nem írom alá az új szerződést?