Közalkalmazott, felmondás


istvanlor # 2009.09.17. 18:50

Nagyon fontos segítséget szeretnék kérni Tőletek!

6 éves munkaviszony után felmondtak nekem, közalkalmazottként dolgoztam egy hazai intézményben.

Mikor szabadságról visszajöttem, mindenféle előzetes egyeztetés nélkül az orrom alá rakták a papírt miszerint felmondtak nekem.

Hallottam valahol hogy felmondás előtt 3o nappal hivatalosan értesíteniük kell engem, hogy felmondás várható, én semmiféle értesítést nem kaptam, sőt derült égből villámcsapás volt hogy elém rakták a papírt.

Ilyen esetben hivatkozhatok formai hibára az intézményyel szemben egy esetleges munkaügyi perben, miszerint a felmondást nem előzte meg semmiféle hivatalos értesítő, amit aláírtam?

Előre is köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2009.09.17. 19:09

Nem kell, nem is lenne értelme. Más kérdés, hogy magával a felmentéssel nem szűnik azonnal meg a jogviszony, hanem csak a felmentési idő után.
Felmentés esetén a felmentési idő legalább hatvan nap, de a nyolc hónapot nem haladhatja meg. Ettől eltérően, ha a felmentés - az egészségügyi alkalmatlanság esetét kivéve - alkalmatlanságon alapul, a felmentési idő harminc nap.
Ha hosszabb felmentési időben a felek nem állapodnak meg és a kollektív szerződés sem ír elő ilyet, a hatvannapos felmentési idő a közalkalmazotti jogviszonyban töltött

  1. öt év után egy hónappal;
  2. tíz év után két hónappal;
  3. tizenöt év után három hónappal;
  4. húsz év után négy hónappal;
  5. huszonöt év után öt hónappal;
  6. harminc év után hat hónappal

meghosszabbodik. Kollektív szerződés 8 hónapnál hosszabb felmentési időt nem állapíthat meg.

A.Andika # 2009.09.18. 07:42

Tisztelt Jogász Úr!

A kérdésem az volna, h egy rajtunk kívül álló okból a főnökünk "bekeményített", mondhatjuk nyugodtan, bosszúból, s most minden juttatást, amit eddig kaptunk megvon az összes dolgozótól.
Közalkalmazottak vagyunk, óvodában, s a kérdésem erre vonatkozik!
Mi az amit kötelezően adni kell, ill az étkeztetéssel kapcsolatban, mivel azt már megtudtam, h arra nem kötelezhet, h kifizessem, ill ott étkezzel, ilyen esetben étkezési utalványt helyette kell-e adnia!
Valamint a cafetériában a tankönyvtámogatásra eltett keret összegét sem kívánják nekünk odaadni, pedig a számlákat már aug. 31-én leadtuk!
Én 2 gyereket egyedül nevelek, s nagyon fontos lenne tudnom, mire számíthatok ezek után!
Köszönettel előre is!
Andrea

kamikaze # 2009.09.18. 07:59

Tisztelt Szerkesztőség!

Egy 100%-os önkormányzati tulajdonú Kft-nél dolgozom, melyet hamarosan végelszámolással meg akarnak szüntetni, mivel működése okafogyottá vált. Szerződésemben 90 napos felmondási idő van lefeketve.
A kérdésem, hogy végelszámolás esetén is jár a felmondás, az ahhoz tartozó bér, esetleg a ki nem vett szabadságok megváltása?
Köszönöm előre is a segítő hozzászólásokat!

kamikaze

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.18. 09:13

Persze.

marley # 2009.09.18. 09:25

Szeretném megkérdezni, hogy mennyi most a munkanélküli segély, ha a gyes után nem vesznek vissza a munkahelyre.
A kisfiam 3 éves lesz december közepén. Ő már a második gyermek és az első után sem akartak visszavenni, de mivel a 2. már uton volt, ezért nem tehettek mást. Munkaviszonyom 1992 óta van ,jelenlegi munkahelyemen 1997. október vége óta dolgozom.

Előre is tisztelettel és köszönettel.

marley # 2009.09.18. 14:47

Elnézést de azt hiszem nem jó helyen kérdeztem.

illa # 2012.06.13. 16:17

Tisztelt Szakértők!

Pedagógusként dolgozom 12 éve egy középiskolában. Ma közölte a munkáltatóm, h. sajnos jövő tanévtől nem lesz meg a szükséges óraszámom, hamarosan felajánlja a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését. Felajánlott egy másik állást egy általános iskolában, illetve, hogy segít oda bekerülni - utánanéztem, ott csak határozott idejű lenne a kinevezés, ráadásul még messzebb lennék a lakóhelyemtől, napi négy órákat kellene utaznom. Két kisgyermeket nevelek egyedül, nem tudom, ez jelent -e valamiféle védelmet a felmentés alól. Úgy sejtem, jobban járnék, ha felmondanának, mert akkor kapnék végkielégítést, a megegyezéssel inkább csak nekik kedveznék. Jól gondolom? A felmentési időre járó átlagkereset hogy értendő? A végkielégítésen felül járna?

Segítségüket köszönöm!

Lyonee # 2012.06.13. 21:51

A 12 évre jár neked 4 hónap felmentési idő és 4 havi végkielégítés. A felmentési idő felére a munkavégzés alól fel kell, hogy mentsenek. A felmentési idő egészére jár szabadság, amit csak a munkavégzésre kötelezett részben lehet kiadni. A megmaradó szabit ki kell fizetni a jogviszony megszűnésekor. A felmentési időre járó illetményt havonta kapod, mint a munkabért, a végkielégítést a jogviszony megszűnésekor. Ha közben elhelyezkedsz, ugrik a további időre járó átlagilletmény és a végkielégítés is, de csak, ha a közszférában helyezkedsz el. Ez ne tartson vissza, mert, ha jó lehetőség adódik közben, -egy határozatlan idejű jogviszony,- jobban megéri a jövőt tekintve, mint a végkielégítés. A végkielégítésről akkor is lemondhatsz, illetve elveszíted, de legalább tudod, hogy miért. Közös megegyezésbe ne menj bele, mondjanak fel, ha úgy gondolják, hogy nincs rád szükség. Azt azért ne várják el tőled, hogy még le is mondj arról, ami megilletne.

"32. § (1) A közalkalmazotti jogviszony csak különösen indokolt esetben szüntethető meg felmentéssel

  1. ha a közalkalmazott egyedülálló, eltartott gyermeke tizennyolc éves koráig, valamint"

    A http://net.jogtar.hu/…n/getdoc.cgi?…

Ezt a bekezdését előbb mindenképpen említsd meg.
Ha vannak még a suliban ugyanolyan szakos tanárok, mint te, és ez a védettség (vagy másik, pl. 5 éven belül van a rá érvényes nyugdíjkorhatáron) rájuk nem vonatkozik, akkor nem szüntethetik meg a jogviszonyodat, csak "különösen indokolt esetben".

vargaz # 2012.06.14. 15:37

62 éves leszek júniusban. Tudományos fokozattal rendelkező egyetemi oktató vagyok 35 éves közalkalmazotti jogviszonnyal. Nem tudom, hogy mikor és miképpen érdemes nyugdíjba vonulnom. Ma olvastam, hogy 2013-tól kötelező lesz.

illa # 2012.06.14. 16:41

Kedves Lyonee!

Köszönöm szépen a részletes választ!

tothandi # 2012.06.29. 21:30

Tanárként másik iskolában dolgoznék szeptembertől.Hogyan célszerű felmondanom,hogy mindenkinek jó legyen?
Másik kérdésem: ha szeptemberben illetne meg a 25 éves jubileumi jutalom a régi vagy az új helyen kapnám meg?

Köszönöm válaszukat.

Cayetano # 2012.07.16. 16:53

Tisztelt Ügyvédnő!

Az én problémám az lenne, hogy 65 nyugdíjas portásként dolgozom egy középiskolában!
Munkáltatóm jelezte, hogy a munkaviszonyomat megkívánja szüntetni.
5 évet dolgoztam korábban a BM-ben közalkalmazottként, majd a magánszektorból mentem nyugdíjba és rá pár évre már nyugdíjasként, vettek föl az középiskolában.
A munka törvénykönyvével ellentétben rám milyen szabályok vonatkoznak?
Első kérdésem az lenne, hogy a két jogviszony időtartamát össze kell e számítani? Tudom végkielégítés nem illet meg, és a felmentést nem kell indokolniuk, de az a felmentési időbe beleszámítana.?
A második és legfőbb kérdésem az lenne hogy megtehetik e hogy a jogviszonyom megszüntetésekor, a teljes felmentési időre felmentenek. Én le szeretném dolgozni legalább a felét,ez lehetséges, vagy a felmondás tartalmát tudomásul kell e vennem Valószínűleg a felmondás átadására szerdán kerül sor, jelenleg szabadságon vagyok, de aznapra berendeltek ezt megtehetik?
Várom Válaszát előre is köszönöm!
Tivadar

illa # 2012.08.26. 08:39

Kedves Lyonee!

Ismét a segítségedet kérném, lentebb, még júniusban leírtam a problémát. Azóta a helyzet rosszabbodott, zajlik az ellehetetlenítésem. Az újonnan kinevezett igazgató arra akar rábírni, hogy közös megegyezéssel jöjjek el a munkahelyemről. A szakomnak megfelelő órákat egyáltalán nem kapok, nem is jutna elegendő igazából, arra van még esély, hogy egy kollégát helyettesítek két hónapig. Olyan tantárgyat kellene tanítanom, amihez nem értek, és megy az ijesztgetés, hogy keményen kell ám haladni a tananyaggal, és erre az egészségem is rámehet. Felmondani nem akar, felmondási időt, végkielégítést fizetni szintén nem. (A fenntartó nem támogatja a státusz megszüntetését, átcsoportosítást javasol, ez a napokban derült ki.) A munkáltató azzal zsarol, hogy amennyiben nem írom alá a közös megegyezést, akkor egy elmúlt tanévben kapott írásbeli figyelmeztetésemre hivatkozva fog elküldeni.(Ezt két szakiskolás osztály fegyelmezetlenkedése, szemetelése okán kaptam.) Utalt arra is, hogy július elsejétől ő mint munkáltató sokkal egyszerűbben elküldhet, ehhez fegyelmi eljárás sem szükséges. Mit tehetek? A szakommal nem találtam még megfelelő állást, ugyanakkor megkaptam, hogy miért nem helyezkedtem már el, mire számítok, hisz tudom, hogy nem jut nekem óraszám. Ha olyan tárgyat helyettesítek, amihez nincs megfelelő végzettségem, vajon kell -e új munkaköri leírást adni számomra? Aláírjam -e? Lehet, hogy célszerű lesz munkaügyi bírósághoz fordulnom?
Előre is köszönöm válaszodat!

Lyonee # 2012.08.27. 16:40

Kedves Illa!
Arra a korábbi írásbeli figyelmeztetésre hivatkozva most már nem küldhetnek el, de szerintem még akkor sem lehetett volna ilyen okokra hivatkozva.
Az MT-t még nem néztem át, de egy csomó része a közalkalmazottakra nem alkalmazható.
Nem szoktam ilyent tanácsolni, de ajánlom , hogy mielőtt bármikor is szóba állsz az igazgatóval, a mobilodat mindig kapcsold be, gyűjtsd össze ezeket a fenyegetéseket.
A nemzeti köznevelési tv. (új) szerint, meg az oktatási tv. (régi) szerint is csak megfelelő szakmai végzettséggel alkalmazhatnak. Ha erre képtelenek, akkor fel kell, hogy mondjanak. A fenntartó hiába mondja az átcsoportosítást, a kőműves mégsem taníthatja a szabókat és fordítva. Kollégiumi nevelői munkakör még belefér, ha kollégium is tartozik a sulitokhoz. Ha nem tud a végzettségednek megfelelő munkát adni, és fel sem akar mondani, akkor állásidőt kell fizetni. Ne írj alá szerződésmódosítást. Nézd meg a szerződésedben mi van benne és hivatkozz rá, hogy másra nem kényszeríthetnek, és törvényellenes, ha szakképzetlen pedagógust alkalmaz bizonyos szakma tanítására. Én nem vagyok jogász, inkább őket kéne megkérdezni, mert ez elég komoly ügynek látszik. A fenyegetéseket pedig gyűjtsd össze!

illa # 2012.08.27. 18:27

Nagyon köszönöm ismét, Lyonee!

Kollégiumunk nincs, ottani feladatokat nem tudnak adni. (Tavaly két védett korban lévő kollégával jártak el hasonlóan, mindenféle órákat helyettesítettek egy jó ideig, de őket végül felmentették, és nem erőltették, hogy önként menjenek el.Igaz, akkor még egy másik igazgató volt.) Megfontolom a szavaidat. Közös megegyezésbe semmiképp nem megyek bele. Érzelmileg nagyon megterhelő ez a helyzet, szerencsére a kollégák többsége mellettem áll. Esetleg ha olvasta jogász is a beírásomat, legyen olyan kedves elmondani a véleményét. Köszönöm.

Vadmacs # 2012.09.18. 15:48

Kedves Illa!
Hasonló helyzetben vagyok mint te. Gyed utáni szabadságomat töltöm, ami hamarosan lejár. Időközben a képzés, amiben oktattam megszűnt. Minden nap várom a felmentésemet, de eddig még csak hallgatnak. Most azt tervezem, hogy írok a munkáltatómnak egy levelet, amiben kérem, hogy tájékoztasson, hogy milyen feladatot szán nekem a szabadságom lejárta után. A tantárgyfelosztásban nem szerepelek, a szabadságomat nem szakíttatta meg velem. Mindez szerintem arra utal, hogy nem kíván tovább foglalkoztatni. Mellesleg - mivel voltak egyéb körülmények is - a városból el is költöztem már egy éve, hogy ne kelljen fizetni az albérletet, amikor van saját házam. Ha bejárnék fizethetné a 70 ezer forintos havi bérletem 80%-át.... Persze nálunk is volt igazgatóváltás... Ez a huzavona a közalkalmazottakkal eléggé méltánytalan. Amúgy sem vagyunk túlfizetve, amikor meg már nincs szükség a munkánkra nem akarnak végkielégítést fizetni, inkább addig szekálják az embert, amíg maga el nem megy. Pedig csak egy előirányzat-módosítást kéne kijárnia a fenntartónál, közölve azt, hogy egy munkaügyi per többe kerülne az iskolának....


Üdv néktek

Lazac26 # 2012.09.19. 13:45

Kedves hozzáértők!

Szeretnék kérni egy kis segítséget/információt!

A páromnak a közalkalmazotti próbaidő alatt (6hó) azonnali hatállyal felmondott a munkáltatója betegszabadság alatt.

Azt szeretném megtudni, hogy számít-e, hogy próbaidő alatt azonnali hatállyal mondtak fel neki és nem közös megegyezéssel történt a dolog? Van-e ennek valamilyen "súlya", figyelik-e a későbbi munkáltatók? Vagy próbaidő alatt ez igazából lényegtelen.

Előre is köszönöm a segítséget, véleményeket!

Vadmacs # 2012.09.21. 14:49

Kedves Lazac!
A próbaidő alatti felmondásnak az a lényege, hogyha a munkáltató bármilyen okból nem volt megelégedve a dolgozóval, ez idő alatt eldönthesse, hogy kívánja-e foglalkoztatni tovább vagy sem. Persze ezzel a jogával akkor is élhet, ha mondjuk időközben megváltozik a finanszírozása, álláshelyet vonnak el tőle. Véleményem szerint a további elhelyezkedésben nincs igazán súlya, hiszen indokolás nélküli a jogviszony megszüntetése. Az önéletrajzban fel lehet tüntetni ezt az időszakot, de a személyes meghallgatáskor úgyis rákérdeznek, hogy miért tartott ilyen kevés ideig a jogviszony.


Üdv néktek

Lyonee # 2012.09.22. 07:58

"21/A. § (1) A kinevezésben a közalkalmazotti jogviszony létesítésekor - a (4)-(5) bekezdésben foglalt kivétellel - három hónap próbaidő megállapítása kötelező.

(2) A kinevezésben a közalkalmazotti jogviszony létesítésekor három hónapot meghaladó próbaidő köthető ki, melynek tartama legfeljebb négy hónapig terjedhet.

(3) A próbaidő meghosszabbítása tilos. A próbaidő tartama alatt a közalkalmazotti jogviszonyt bármelyik fél azonnali hatállyal indokolás nélkül megszüntetheti."

24. § (1) Ha a közalkalmazott munkaköre ellátása mellett a munkáltató rendelkezése alapján átmenetileg más munkakörébe tartozó feladatokat is ellát, s ezáltal jelentős többletmunkát végez, illetményén felül a végzett munkával arányos külön díjazás (helyettesítési díj) is megilleti.

(2) A közalkalmazotti jogviszony tekintetében az Mt.-nek a munkaviszony alanyairól, a munkaviszony létesítéséről és a munkaszerződés módosításáról szóló rendelkezései (V., VII., és IX. fejezet) közül a 32-35. §, a 42-43. §, a 45. § (1) bekezdés, a 45. § (5) bekezdés, az 50. § és a 62. § nem alkalmazható.

(3) A közalkalmazotti jogviszony tekintetében az Mt.-nek a munkáltató személyében bekövetkező változásról szóló VI. fejezete megfelelően abban az esetben alkalmazható, ha az átadó és az átvevő munkáltató e törvény hatálya alá tartozik.

(Új MT)Ez a § közalkalmazottakra nem alkalmazható!!!
"50. § (1) A felek megállapodása

  1. a 42-44. §-ban, valamint
  2. a 45. § (1) bekezdésében foglaltaktól nem térhet el.

(2) Kollektív szerződés

  1. a 42-44. §-ban, valamint
  2. a 45. § (1)-(4) bekezdésében foglaltaktól nem térhet el.

(3) Kollektív szerződés a 46-47. §-ban foglaltaktól csak a munkavállaló javára térhet el.

(4)9 Kollektív szerződés rendelkezése alapján a próbaidő tartama legfeljebb hat hónap."

hogy ezzel tudtok-e valamit kezdeni, azt majd a jogászok megmondják. A lényeg : a próbaidő 3-4 hónapig terjedhet közalkalmazottaknak.

Lyonee # 2012.09.22. 08:03

(4)9 Kollektív szerződés rendelkezése alapján a próbaidő tartama legfeljebb hat hónap."
Helyesen:
(4) Kollektív szerződés rendelkezése alapján a próbaidő tartama legfeljebb hat hónap."

A "9" egy lábjegyzet volt, ami bennmaradt.

illa # 2012.09.23. 15:00

Kedves Vadmacs!
Az én sorsom felől még mindig nem döntöttek, talán arra várnak, hátha belefáradok, és önként távozom. Múlt héten felmerült, hogy esetleg sikerül a felmentést elintézni, de végkielégítésre ne is számítsak. Azóta semmi hír. Addig sem vagyok azért munka nélkül - még a kötelező óraszám is kijön -, szabadságon, táppénzen lévő kollégákat helyettesítek, hol ilyen, hol olyan órára küldenek be, nem a szakomnak megfelelőekre. Valóban annyira méltánytalannak érzi az ember ezt a bizonytalanságot.
A legjobbakat neked!

Lazac26 # 2012.09.24. 11:52

Köszönjük szépen az információkat!

agnes00 # 2012.09.24. 14:48

Tisztelt Hozzáértők/fórumozók!

Egy olyanban kérném segítségeteket, hogy szeretném megszüntetni lemondással a határozatlan idejű közalkalmazotti munkaviszonyomat minél rövidebb idő alatt.
Ha jól értem a Mt. szerint 1 hónapos felmondási idővel megtudom szüntetni, viszont a kollektív szerződés szerint 3 hónapos felmondási idővel szüntethető meg.

A kérdésem, hogy hogyan tudnám minél hamarabb megszüntetni? Mennyi időre kötelezhet a munkáltató?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Vadmacs # 2012.09.27. 21:56

Kedves agnes00!
Javaslom, hogy kezdeményezd közös megegyezéssel a jogviszony megszüntetését, így meg tudtok állapodni a megszűnés időpontjáról is! Minél hamarabb jelentsd be a munkáltatódnak írásban és úgy, hogy közös megegyezéssel szeretnéd kérvényezni. A kezdeményezésben jelöld meg, hogy melyik nappal szeretnéd megszüntetni a közalkalmazotti jogviszonyodat. Nem valószínű, hogy a jelenlegi helyzetben nem fognak találni helyetted mást rövid időn belül!


Üdv néktek